איש מאנשי הצוות שהיו על הצוללת דקר בינואר 1968 לא שרד את טביעתה, אבל אלה שהועברו ימים לפני כן לצוללות אחרות, נשארו בחיים. על גשר הפיקוד שנמשה מהמצולות, אותם ניצולים שחזרו אמש (יום ב') את טקס הדלקת נרות החנוכה שקיימו על הצוללת לפני יותר מ-50 שנה.
בדצמבר 1967, כחודש לפני שטבעה בדרכה ארצה, קיימו אנשי הצוות ובני משפחותיהם טקס הדלקת נרות החנוכה בנמל פורטסמות'. "ראינו שהצוללות הבריטיות מקושטות בעצי חג המולד, אז מפקד הצוללת נתן הוראה לבנות חנוכייה", סיפר אל"מ (מיל') אברהם בן זאב ("זבו"), קצין המכונות שבנה את החנוכייה, והשתתף אתמול בהדלקת נר שני של חנוכה על גבי גשר הפיקוד של הדקר שחולץ מעומק של שלושה ק"מ סמוך לאי כרתים.
לאחר כחודשיים של אימונים בסקוטלנד, חזרה הצוללת אח"י דקר לנמל פורטסמות' באנגליה, נמל הבית של צי הצוללות הבריטי. "התקרבנו לכניסה לנמל", נזכר בן זאב, "מולנו התגלה מראה של צוללות רבות שחנו בנמל ועליהן הוצבו עצי אשוח מוארים לכבוד חג המולד. התכנון המקורי היה שאנחנו יורדים בנמל ויוצאים לחגיגות הכריסמס. רענן (רס"ן יעקב רענן ז"ל, מפקד הצוללת) ניגש אליי ואמר לי: 'תשמע, יש לי משימה אחרונה בשבילך. אתה הולך לארגן עכשיו חנוכייה שנציב אותה על גשר הדקר'. אמרתי לעצמי, איך אני מארגן דבר כזה? הרי כל בתי המלאכה של המספנה סגורים. אבל הוראה של רענן צריך לקיים".
בן זאב לקח עימו שני אנשי צוות, והם ליקטו מכל הבא ליד: "אספנו חלק אשפתות, צינורות זרוקים ומה לא. עם אלו בנינו חנוכייה לתפארת". רב סמל ישראל רוזן, שעזר לבן זאב להתקין את החנוכייה, נזכר בערגה בימים ההם: "זו הייתה חנוכייה מרשימה שהוצבה על גשר הדקר, שאליו הייתי יוצא ומעשן את המקטרת שלי".
לאחר עבודה מאומצת, הושלמה החנוכייה. "מפקד הצוללת הוציא הוראה להתייצב בערב להדלקה", מספר בן זאב, ונזכר איך משפחות החיילים שהגיעו לבקר הכינו עבורם סופגניות: "הדלקנו את החנוכייה ושרנו 'מעוז צור'".
בן זאב ועוד ארבעה חיילים שנקראו לשרת בצוללת אחרת הפכו לחמישה היחידים שניצלו מצוות דקר המקורי. "זה מעגל שלעולם לא ייסגר", הוא אומר על רקע שרידי הצוללת, שהוצבו בפתח מוזיאון חיל הים בשנת 1999, "עד שלא נדע מה הסיבה שבגללה היא טבעה במעמקים. זה טקס שגורם לי התרגשות גדולה והזדמנות לפגוש את יתר הניצולים".
"המשפחות השכולות נכנסו לי ללב"
הטקס נערך בהשתתפות סא"ל א', סגן מפקד שייטת הצוללות, ומנהל מוזיאון חיל הים, ערן מוזס. שמואל לם, מסגר במקצועו, חילק לנוכחים חנוכיות שעיצב בדמותה של הדקר. "אין לי לכאורה שום קשר אישי לצוללות", הוא מספר, "אבל בגיל עשר נשביתי בקסם דמותו של רב-טוראי אלי קדוש, שהיה חוזר כל סוף שבוע לגבעת שמואל עם המדים הלבנים הבוהקים. הוא היה בשבילנו גאווה מקומית, וכאשר שמעתי שהוא מבין הרוגי דקר נצבט לי הלב".
לפני 14 שנים הקים לם בתמיכת העירייה את פארק דקר בגבעת שמואל, שם הציב פסל ענק מברזל של הצוללת. מאז ובכל יום זיכרון נערך הטקס הרשמי של חללי דקר במעמד ראש העיר ומפקד שייטת הצוללות. "המשפחות השכולות נכנסו לי ללב", מסביר לם את מסירותו לאותו פרק כואב בהיסטוריה של צה"ל.
"אחי הגדול יוסי פרחי שירת על הדקר ומצא שם את מותו", סיפר לנוכחים יהודה פרחי, אדריכל מחיפה שמתנדב בעמותת "דולפין" של יוצאי הצוללות. "הוא שירת בקומנדו הימי, ואימי שהייתה חרדה לגורלו ביקשה שיעבור למקום בטוח יותר. כשהוא עבר לצוללות היא הניחה ששם בטוח יותר עבורו, ומאז האסון היא לא סולחת לעצמה".
על יוסי פרחי ז"ל סופר כי הוא היה הרוח החיה והעליזה בצוללת – בליצנות, בשירה ובחיי חברה. אחיו יהודה, נציג המשפחות השכולות באירוע, מפנה את תשומת הלב לפסוקים בפרק ס"ט (בגימטרייה 69, כמספר חללי האסון) בתהילים: "הוֹשִׁיעֵנִי אֱלֹהִים כִּי בָאוּ מַיִם עַד נָפֶשׁ. טָבַעְתִּי בִּיוֵן מְצוּלָה וְאֵין מָעֳמָד בָּאתִי בְמַעֲמַקֵּי מַיִם וְשִׁבֹּלֶת שְׁטָפָתְנִי. יָגַעְתִּי בְקָרְאִי נִחַר גְּרוֹנִי כָּלוּ עֵינַי מְיַחֵל לֵאלֹהָי. רַבּוּ מִשַּׂעֲרוֹת רֹאשִׁי שֹׂנְאַי..."
תת-אלוף (מיל') הדר קמחי, שהיה באותם ימים מפקד שייטת הצוללות והגיע כשהוא על כיסא גלגלים מפאת גילו, סיכם בסיום ההדלקה: "אנחנו מדליקים נר שני יותר מ-50 שנים אחרי האסון הנורא, וזהו כבוד גדול עבורי ועבור משפחות הנופלים".
בן-גביר והמפכ"ל הדליקו בכותל: "עוצמתנו בלכידותנו"
הנר הראשון מאחורינו, לאו מסי הניף את גביע העולם – והנר שני של חנוכה כבר כאן. הדלקת הנרות המרכזית בכותל המערבי עמדה בסימן הוקרה למשטרת ישראל, מפקדיה ושוטריה. תחת הכותרת "מעט מן האור דוחה הרבה מן החושך", השתתפו באירוע גם נציגי משרד הביטחון וארגון "יד לבנים" עם בני משפחות שכולות, כולל נערים ונערות שהגיעו לחגוג יחד בר מצווה ובת מצווה לאחר שאיבדו את יקיריהם.
בהדלקה השתתפו מפכ"ל המשטרה רנ"צ קובי שבתאי, וכן ח"כ איתמר בן-גביר (עוצמה יהודית) שמיועד לתפקיד השר לביטחון לאומי, המבקש לעצמו סמכויות נרחבות כשר הממונה על המשטרה. עוד השתתפו מפקד מחוז ירושלים ניצב דורון תורג'מן, מפקד מג"ב ניצב אמיר כהן וקצינים נוספים.
"חג החנוכה מסמל את האומץ בשם ה', בשם מסירות הנפש, לצאת ולעשות ולא לפחד כלל", אמר בן-גביר באירוע. "שוטרי משטרת ישראל, לוחמי מג"ב – אתם מבצעים את הנס הזה בכל רגע. ביום ובלילה, אנו יודעים שיש מי ששומר עלינו. הקדוש ברוך-הוא נתן לנו כוח לחזור לכותל המערבי, למרגלות הר הבית, למקום שאליו כספו אבותינו לאורך הדורות. אנו נמשיך להפיץ אור ונמשיך להילחם ולהגן על עם ישראל, ונזכור שיש מי שישמור על האור הזה. עם ישראל חי".
המפכ"ל שבתאי אמר כי "חג החנוכה במסורת היהודית הוא סמל לניסים, אור וגבורה. אין ספק כי סיפור גבורת המכבים הוא תמצית סיפורו של העם היהודי לאורך הדורות. אין מקום סמלי יותר לציין את ניצחון החשמונאים, מהמקום שבו אנו עומדים כעת – הכותל, שהיה לאורך כל הדורות סמל לעצמאות ותקומה. לא בכדי אנו נוהגים לשיר בחג החנוכה: 'כל אחד הוא אור קטן, וכולנו אור איתן'. הדברים נכונים ביחס למדינה כולה וביחס למשטרת ישראל ביתר שאת.
"עוצמתנו בלכידותנו. כאשר אנו פועלים יחדיו, מתוך תחושת שליחות ומסירות נפש, אנחנו אור איתן המאיר את עוצמתה של מדינת ישראל. הנרות מסמלים עבורנו את הרוח והכוח של שוטרינו ולוחמינו, אשר עומדים איתן, משרתים ומגינים על אזרחי המדינה. גם ברגעים אלה ממש, שבהם עם ישראל חוגג את חג החנוכה, כלל מערכי המשטרה – השוטרים הקצינים, הלוחמים והמתנדבים – כולם פרוסים ברחבי הארץ, במטרה להבטיח שעם ישראל יוכל לחגוג, לבלות ולציין את אירועי החג בבטחה ובשלום".
גדולים במדים בפיקוד העורף
במחוז דן של פיקוד העורף התקיימה הדלקת נרות חגיגית בהשתתפות חיילי "גדולים במדים", משפחותיהם, מפקדים וחיילים מהיחידה. בהדלקה השתתפו מפקד מחוז דן בפיקוד העורף, אל"מ חי רקח, ומנהל עמותת "יד לילד המיוחד", הרב מנדי בלניצקי. את הטקס כיבדו בנוכחותם קל"פ העורף אל"מ אמיל אזרן ומנהל מחוז החינוך החרדי של משרד החינוך, שי קלדרון.
מחוז דן של פיקוד העורף זכה בפרס הרמטכ"ל ליחידות מצטיינות, בין השאר הודות להובלת תוכנית "גדולים במדים" ביחידה, שבה משרתים למעלה מ-65 מתנדבים עם צרכים מיוחדים. את שילובם ביחידה מובילים רנ"ג רמי חסן, מפקד הימ"ח, וסא"ל במיל' קובי מלכה המנהל את התוכנית.
האמיצים והגיבורים, בימים ההם בזמן הזה
מוזיאון ידידי ישראל בירושלים אירח היום לרגל חנוכה מאות יתומים, אלמנים ואלמנות מרחבי הארץ להדלקת נרות מרגשת, בסיומו של יום כיף שכלל פעילויות לילדים, ג'ימבורי, מתחמי גיימינג, פינות יצירה ומופעים. האירוע התקיים בשיתוף עם עמותת "אמיצים".
עו"ד ניר קמחי, נציג הבעלים במוזיאון ידידי ישראל, ציין: "שמחנו לארח את מאות הילדים, האלמנים והאלמנות, לעשות להם קצת שמח ולהאיר להם את הימים האלה. הם למעשה האמיצים והגיבורים, ואני מקווה שנוכל לעשות עבורם עוד הרבה".
בסוף היום כמה מהיתומים הדליקו את החנוכייה וקינחו בשירי חנוכה. "אנחנו מודים מאוד על כל הטוב שהרעיפו עלינו, והלוואי שזה יימשך לעוד חגים", אמרה מרי אלק מעפולה, אם לשני ילדים שהתאלמנה לפני כשש שנים, כאשר בעלה נהרג בתאונת שייט בזמן שהיו בחופשה בארצות הברית.
גם במרכז עדי ירושלים, המטפל בילדים ובוגרים עם מוגבלויות, הדליקו נר שני של חנוכה וטעמו סופגניות לכבוד החג. מתנדבים מבולגריה זכו לחוות את חג האורים עם הדיירים והצוות.
יחד עם צוותי ומתנדבי "עלם", נערכות ברחבי הארץ מדי ערב הדלקות נרות חגיגיות בפרויקטים השונים של העמותה לנוער בסיכון – במקלטים 24/7, במרכזי הנוער, בניידות הרחוב ועוד. הדלקת הנרות עם הנערים נערכת באווירה משפחתית שחלקם אולי לא חשו לעולם, עם סופגניות ומתנות חג. "ברגעים כאלה החג מקבל משמעות אחרת", מספרת עמית דלמדיגו, מנהלת במטה תחום קצה בעמותה. "זו חוויה מיוחדת, לחגוג את החג עם אותן צעירות שאין להן בית או משפחה לחגוג איתה את החגים. כל מה שאולי נראה לנו מובן מאליו – בשבילן שווה ערך יותר מכול".
"לזכור את אלה שאין להם אור"
נשיא פולין, אנדז'יי דודה, אירח במשכנו בוורשה אירוע הדלקת נרות חנוכה, וחלק כבוד לקהילות היהודיות בפולין וברחבי העולם על העזרה שהעניקו לפליטים אוקראינים בשנה החולפת. דודה אמר כי הוא אסיר תודה לקהילה היהודית על מה שעשתה: "תודה רבה על כך שקיבלתם את האורחים שלנו, שהגיעו מאוקראינה, אל הקהילה שלכם, אל הבתים שלכם, אל התפילות שלכם".
הנשיא הפולני ציין כי הקהילה היהודית סייעה הן ליהודי אוקראינה והן לאנשים שאינם יהודים. הרב הראשי של פולין, מיכאל שודריך, שהיה בין המשתתפים באירוע, אמר כי הגיע הזמן "לזכור גם את אלה שאין להם אור" – תוך שהוא מתכוון לאזרחי אוקראינה שסובלים מהפסקות חשמל מרובות, בחושך ובקור, בשל התקפות מצד הרוסים על התשתיות שם. "אנחנו מתפללים שבשנה הבאה, בחנוכה הבא, יהיה אור גם באוקראינה".
ראש עיריית ניו-יורק: "תמיד היינו שותפים"
אלפי יהודים התקבצו סביב הדלקת החנוכייה המוצבת מדי שנה בלב מנהטן, המתהדרת בתואר "החנוכייה הגדולה בעולם". ראש עיריית ניו-יורק, אריק אדמס, פנה בנאומו לקהל היהודי הגדול שנכח בהדלקה, וסיפר: "נסעתי ליוון לפני כמה שבועות כדי להתמודד עם האנטישמיות שאפפה את כל המדינה שלנו, כי רציתי להעביר מסר חזק שבעיר ניו-יורק נמצאת האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר מחוץ לישראל. אנחנו אומרים לעצמנו שאנחנו תל אביב של אמריקה".
אדמס הוסיף ואמר: "אנחנו יודעים כמה חשובים היו מערכות היחסים והחברות שלנו לאורך מאות שנים, במיוחד הקהילות האפרו-אמריקניות והיהודיות. תמיד היינו בני ברית, תמיד היינו שותפים".
לצד אדמס, בהדלקת הנר הראשון נכח גם שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן. את השניים אירח הרב שמואל בוטמן. "החנוכייה הזו, בלב מנהטן, היא סמל למסירותה של העיר להתמיד ולחגוג עם כל אזרחיה כפי שהם", ציין הרב. השגריר ארדן אמר באירוע: "אויבינו ניסו למחוק את זהותנו היהודית אך אנו מסרבים להיכנע, אנו מסרבים לתת להם לנצח".
בנאומו, דיבר ראש העיר בתקיפות נגד האנטישמיות הגואה. "לא צריכה להיות אצלנו עלייה באנטישמיות. לא בעיר שלנו, העיר שמראה לערים ולמדינות אחרות איך אנחנו חיים ביחד. כשנדליק את החנוכייה, בואו נדליק גם משהו בתוכנו. בואו נסתכל זה על זה בתור אחים ואחיות".
"ראיתי חנוכייה לראשונה בחיי רק בגיל 9"
ח"כ משה סולומון (הציונות הדתית), שעלה לארץ מאתיופיה, התוודה שרק בגיל תשע ראה חנוכייה בפעם הראשונה בחייו. "בשבילי חג החנוכה הוא מיוחד מאוד, וזאת כי לא כל חיי חגגתי אותו – באתיופיה לא חוגגים את חג החנוכה. זה לא כי הם לא מכירים בנס, או כי היהדות שלהם שונה משל כלל ישראל, אלא מפני שביהדות אתיופיה לא ידעו על סיפור החנוכה", הסביר.
"החנוכה הראשון שלי היה באשקלון בגיל 9. בפעם הראשונה ראיתי חנוכייה, בפעם הראשונה אכלתי סופגניות ולמדתי את השירים", נזכר חבר הכנסת הטרי. "מאז ועד היום, ימי החנוכה הם הימים האהובים עליי ביותר, ואהוב עליי עוד יותר לעשות את זה במחיצת ילדיי ומשפחתי. אולי אני משלים ככה חסך ילדות, ואולי פשוט כשאור ושמחה נפגשים עם אווירה משפחתית, העונג הוא גדול".
געגועים לחנוכייה באוקראינה
במחנה הפליטים הכשר על שפת אגם בלטון בהונגריה חגגו את החג בצל המלחמה המתמשכת באוקראינה. "אני חושב שמבחינה חומרית זה שונה כאן, כי בבית שלנו היה לנו חנוכה יפהפייה מכסף, אבל מצד שני יש לנו כאן קהילה כזו, עם אווירה חמה כל כך של חנוכה", אמר שאול מלמד מקייב, שלפני מספר שנים כבר נאלץ לברוח פעם אחת מדונייצק. "אני עדיין מקווה לחזור לאוקראינה. אני לא יכול להיות אופטימי ולומר שזה יסתיים עד הקיץ הבא, נראה שזה סיפור ארוך, אבל עדיין התוכניות שלי הן לחזור".
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס בתום נאומו היומי לחג היהודי. "אני מברך את הקהילה היהודית באוקראינה יחד עם היהודים בעולם כולו לרגל חג החנוכה. מעטים ניצחו את הרבים, אור ניצח את החושך, וגם היום יהיה אותו דבר", אמר, תוך שהוא מכוון למלחמה מול הצבא הרוסי. הוא סיים את דבריו בעברית כשאיחל "חג חנוכה שמח".
גם בבית הלבן שבו שוכן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן פרסמו ברכה, ובחשבון הטוויטר הרשמי נכתב: "כשאנו מציינים את הלילה הראשון של חנוכה, אנו חוגגים עם חנוכיית הבית הלבן הראשונה אי פעם. זוהי יצירה בעלת חשיבות היסטורית – וזו גם יצירה של אהבה".
פורסם לראשונה: 19:06, 19.12.22