בעוד ארצות הברית ואירופה מתקשות להתמודד עם האנטישמיות הגואה שמגיעה לשיאים חדשים, רוחות חיוביות מנשבות מדרום אמריקה ומרכזה: נציגי 15 מדינות מאמריקה הלטינית הצהירו על סולידריות עם ישראל, ודורשים מאיראן ומשלוחותיה לתת דין וחשבון על פעילויות הטרור העולמיות שביצעו.
ההצהרה המשותפת נשמעה במסגרת ועידת "פורום אמריקה הלטינית נגד אנטישמיות", שקיימה "התנועה למאבק באנטישמיות" (CAM – Combat Antisemitism Movement) בימים האחרונים בסן חוזה, בירת קוסטה ריקה. בוועידה נכחו מאות אנשים מ-15 מדינות – ארגנטינה, אורוגוואי, אל סלבדור, ברזיל, בוליביה, גואטמלה, הונדורס, צ'ילה, קולומביה, פרו, הרפובליקה הדומיניקנית, קוסטה ריקה, פנמה, פרגוואי ומקסיקו. אליהם הצטרפו גם נציגים מארה"ב, מספרד ומישראל.
2 צפייה בגלריה
תמונה קבוצתית מהוועידה לאחר החתימה על ההצהרה המשותפת
תמונה קבוצתית מהוועידה לאחר החתימה על ההצהרה המשותפת
תמונה קבוצתית מהוועידה לאחר החתימה על ההצהרה המשותפת
(צילום: Jorge Duran / CAM)
בוועידה השתתפו שרים ובכירי ממשל, דיפלומטים, מנהיגים רוחניים ומנהיגי קהילות בעלי פרופיל גבוה, בהם אהרון קיאק, סגן השליח המיוחד של ארה"ב לניטור ומלחמה באנטישמיות; מיכל גור-אריה, שגרירת ישראל בקוסטה ריקה; פרננדו לוטנברג, שליח מיוחד למלחמה באנטישמיות של ארגון מדינות אמריקה OAS; ופילאר ראולה, יו"ר הועדה המייעצת של התנועה למאבק באנטישמיות באמריקה הלטינית, הנחשבת לאחת מהדוברות החשובות ביותר בעולם הלטיני לטובת ישראל וזכותה להגנה עצמית. הוועידה אף זכתה לתמיכה ועידוד מההנהגה הלאומית של קוסטה ריקה, כולל השתתפות של סגן נשיא המדינה, סטפן ברונר; השר הממונה על סחר חוץ במדינה, מנואל טובאר; שר התרבות, חורחה רודריגז ויבס; וסגנית שר החוץ של קוסטה ריקה, לידיה מריה פרלטה קורדרו.
מעבר לנציגים מהמדינות השונות, השתתפו בוועידה מחוקקים, חברי קונגרס ופרלמנט שהציגו פרויקטים והצעות חוק למאבק בשנאה ובאנטישמיות, בהם אדוארדו פזואלו, שר הבריאות לשעבר של ברזיל; חואן מנואל גווארה, יו"ר ועדת החוץ של הקונגרס של פנמה ועוד. מישראל השתתפה בוועידה ד"ר רחלי ברץ-ריקס, ראשת המחלקה למאבק באנטישמיות וחוסן קהילתי בהסתדרות הציונית העולמית.
במסגרת הפורום, חתמו המשתתפים על הצהרה משותפת שמביעה מחויבות לנקיטת צעדים פרואקטיביים נגד אנטישמיות וטרור. בהצהרה קראו המשתתפים לרשויות השונות, לגופי הממשל, לגופים האזרחיים ולארגונים השונים ברחבי אמריקה הלטינית לנקוט מדיניות קשה, כולל באמצעות חקיקה, כלפי מקרים של אנטישמיות ושנאה, כדי להתמודד עם עליית האנטישמיות מאז 7 באוקטובר 2023. נוסף על כך, הצהירו המשתתפים כי הם מביעים סולידריות ועומדים לצד ישראל, ואף תומכים בזכותה להגנה עצמית נגד המשטר האיראני ושליחיו – לרבות חמאס, שביצע את הטבח הקשה ביותר כלפי העם היהודי מאז השואה, וכולל חיזבאללה והחות'ים, שתוקפים את ישראל ללא הפוגה תוך שימוש באלפי טילים, כטב"מים, רקטות וכטב"מים המכוונים למרכזי אוכלוסייה אזרחית בישראל.
בהצהרה שעליה חתמו, קראו נציגי אמריקה הלטינית למנהיגי העולם להפעיל לחץ מאסיבי במטרה לפעול לשחרורם של כל החטופים, ודרשו מהמשטר האיראני לתת דין וחשבון על פעילויות הטרור העולמיות שלו, בעבר ובהווה. עוד קראו הנוכחים לחיזוק ולהידוק היחסים הבינלאומיים בין מדינות אמריקה הלטינית למדינת ישראל בכל התחומים, לרבות ביטחון, דיפלומטיה, סחר, טכנולוגיה, פיתוח כלכלי, חקלאות, תיירות ועוד.
2 צפייה בגלריה
משתתפי הוועידה בקונגרס של קוסטה ריקה עם מחוקקים מאמריקה הלטינית
משתתפי הוועידה בקונגרס של קוסטה ריקה עם מחוקקים מאמריקה הלטינית
משתתפי הוועידה בקונגרס של קוסטה ריקה עם מחוקקים מאמריקה הלטינית
(צילום: Jorge Duran / CAM)
סשה רויטמן-דרטווה, מנכ"ל "התנועה למאבק באנטישמיות", אמר: "מאז 7 באוקטובר 2023, האנטישמיות בעולם נמצאת בשיא, כאשר נדמה כי אף יבשת ואף מדינה אינה חסינה. יהודי העולם סופגים ביטויי אנטישמיות רבים בכל תחומי החיים, דבר המתבטא באמצעות איומים ופגיעות פיזיות, ונדליזם, כתובות גרפיטי, בדיחות ושמות גנאי, הטרדות ונאצות, דחייה או הדרה מאירועים חברתיים ועוד".
לדבריו, "תחושת הביטחון האישית שלהם נפגעה, ובבדיקות שאנו עורכים באופן שוטף נמצא גם שרבים מהם נמנעים מללבוש, לשאת או להציג סממנים יהודיים, להשתתף באירועים של הקהילה היהודית – ויש גם שנמענים מהצגת זהותם היהודית במקום העבודה. אל מול כל אלה, הפורום שערכנו באמריקה הלטינית שלח מסר מהדהד של סולידריות, אחדות דרך ומלחמה משותפת נגד אנטישמיות, שנאה, אלימות וטרור. אני מקווה שהמסר שיצא מדרום אמריקה ומרכז אמריקה יגיע וישפיע גם על שאר העולם, ונראה הצהרות ופעולות דומות מיבשות נוספות".
שי סלמון, מנהל אמריקה הלטינית ב"תנועה למאבק באנטישמיות", ציין: "הוועידה שקיימנו באמריקה הלטינית, זו הפעם הרביעית, וההצהרה החד-משמעית שיצאה ממנה, כולל כלפי איראן ושלוחותיה, היא קרן אור חיובית על רקע הגל העכור של השנאה והאנטישמיות, כולל התקפות ישירות של יהודים וקהילות יהודיות באמריקה הלטינית, תופעות שלא חווינו כמותן בעבר"
הוא הוסיף כי "חשוב לציין שהוועידה כללה מדינות שבהחלט לא חסכו ביקורת מישראל, כולל קולומביה שבעבר תקפה את מדיניות ישראל ואף סילקה את שגריר ישראל משטחה על רקע המתיחות בעזה, או בוליביה שבחרה לנתק יחסים דיפלומטיים עם ישראל על רקע המלחמה; אבל גם נציגיהן, כמו שאר נציגי המדינות שהשתתפו, חתמו על ההצהרה. משמח ומעורר השראה לראות את הנכונות של נציגי מדינות אמריקה הלטינית להתאחד מאחורי ישראל ולפעול יחד נגד השנאה והאפליה. כולי תקווה שנוכל לשמוע בקרוב הצהרות דומות גם ממדינות אירופה ומארצות הברית".