הילולת תשפ"ג במירון: רבבות בני אדם מרחבי הארץ הגיעו אמש (יום ב') להילולת רבי שמעון בר יוחאי, ופרצו בחגיגות ובריקודים אל תוך הלילה. לאחר הכנות קדחתניות ועבודות להכשרת השטח לקליטת המוני המבקרים, 200 אלף איש בסך הכול, שרכשו כרטיסים להילולה מבעוד מועד, צפויים לפקוד את ההר במהלך ל"ג בעומר.
בעקבות מבצע "מגן וחץ" של צה"ל בעזה והעלאת הכוננות הביטחונית, בסביבות השעה שלוש וחצי בלילה נעצרה תנועת האוטובוסים למירון. לאחר כשעתיים, בתום הערכת מצב נוספת במשטרה ובפיקוד העורף, הוחלט לחדש את התחבורה להר. בהמשך תתקיים הערכת מצב נוספת לבחינת המשך ההתנהלות.
כחלק מהפקת הלקחים מהאסון לפני שנתיים שבו נספו 45 בני אדם, וכן מהמתווה שנוסה בשנה שעברה וכשל במבחן המציאות, גובש מתווה חדש שבמסגרתו הוכשרו בין השאר מתחמים גדולים חדשים לטובת המבקרים הרבים. במתחם 89 בכניסה ליישוב מירון, המתחם החדש הגדול ביותר שהוכשר השנה לטובת החוגגים, נרשמה במהלך הלילה תפוסה מלאה. כל חוגג נדרש להתפנות מהאתר בתוך חמש שעות, ולאפשר לבאים אחריו בתור לעלות להר.
בזמן ההדלקה הראשונה בהילולה, של חסידות בויאן, היו על ההר יותר מ-50 אלף איש – 140% תפוסה. בשלב מסוים המשטרה חסמה עולים נוספים ועצרה אוטובוסים עד שחלק מהקהל, אלה שתוקף הכרטיסים שרכשו פג, התפזר. גורמים בהפקה הדגישו: "התרחיש נלקח בחשבון והמספרים הם בתוך טווח הביטחון. האירוע בשליטה".
במטרה להביא לפיזור רחב יותר של הקהל בשטח, החלו החוגגים לזרום לכיוון מתחם ההילולה החדש שהוקם מחוץ למירון, לקראת ההדלקות שהתקיימו שם בהמשך הלילה. נכון ל-12:00 בצהריים, יותר מ-1,700 אוטובוסים יצאו מרחבי הארץ למירון.
האחראים הראשיים על יישום המתווה – שהתבסס במידה רבה על המלצות הביניים של ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון – הם השר הממונה מטעם הממשלה, שר ירושלים ומסורת ישראל מאיר פרוש מיהדות התורה, והפרויקטור הממונה על ההילולה, יוסי דייטש.
בהצהרה שמסר השר פרוש אתמול בערב הוא ציין: "כשניגשנו לנושא מצאנו מקום שהיה צריך לטפל בו הרבה. עשרות מיליוני שקלים הושקעו פה השנה כדי לקיים את המלצות הביניים של ועדת החקירה. אני מקווה מאוד שנעבור את האירוע הזה כשכל אחד יכול לחזור הביתה בשלום".
עוד הוסיף פרוש: "הקמנו כאן עיר שלמה בלי החלטת ממשלה". בנוגע להגבלת זמן השהייה שמוטלת על החוגגים, והשאלה איך היא תיאכף, אמר השר: "אנחנו יכולים לדעת בכל רגע נתון כמה אנשים נמצאים על ההר ואיפה בדיוק הם נמצאים".
כ-8,000 שוטרים ולוחמי משמר הגבול נפרסו באתר במירון ובדרכי הגישה אליו וליישוב הגלילי הסמוך. משטרת ישראל מפעילה גם מסוק, אמצעי תצפית, רחפנים, טרקטורונים, רכבי שטח ואופנועים במטרה להבטיח את שלום הציבור ולשמור על הסדר הציבורי.
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, קיים הערכת מצב בחדרי הפיקוד של משטרת ישראל וכבאות והצלה בהר מירון, יחד עם יו"ר הוועדה לביטחון לאומי ח"כ צביקה פוגל, וקיבל סקירה ממפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, מפקד מחוז הצפון במשטרה ניצב שוקי תחאוכה ומפקד מחוז הצפון בכיבוי והצלה טפסר ניזאר פארס.
"מוקדם לברך על המוגמר אבל שיתוף הפעולה בין כלל הגורמים מאפשר התנהלות תקינה", אמר בן גביר. "התרשמנו שהחניונים, התנועה, זרימת הקהל והבטיחות מתנהלים נכון לעכשיו לפי התוכנית. השילוב בין הסדרניות והסדרנים מהחברה החרדית ובין המשטרה הוא בלתי רגיל. כולם באו לכאן כדי לשמוח ותפקידנו לאפשר זאת, אבל להיות עם אצבע על הדופק".
מפכ"ל המשטרה שבתאי אמר כי "יש פרויקטור שעשה עבודת קודש מבחינת הרצינות והירידה לרזולוציות. בשלב הזה אני שבע רצון מהתנהגות האזרחים. חשוב להמשיך ולהקפיד להישמע לסדרנים ולשוטרים כדי שהאירוע יעבור בשלום".
ממד"א נמסר כי נכון לשעה אחת בלילה, לא נרשמו אירועים חריגים. צוותי מד"א טיפלו במרפאות בכ-50 ממשתתפי ההילולה שחשו ברע, התייבשו או נפצעו קלות, ומתוכם 13 פונו להמשך בדיקות בבית החולים.
אחיו של אחד הנספים באסון הותקף
מצד חרדים קיצוניים המתנגדים להסדרת ההילולה נרשמו ניסיונות לשבש את הסדר. אחד מהם התעמת עם בני משפחות הנספים מאסון מירון ואף נשך את ישראל דיסקינד, אחיו של שמחה בונים ז"ל. התוקף עוכב בידי המשטרה והורחק מהמתחם. השר מאיר פרוש גינה את נשיכת האח השכול, וכינה אותה "תקיפה לא אנושית".
בכל תחומי ההר, ציון קבר רשב"י וההילולה, פועלים אלפי סדרנים מקרב הציבור החרדי. מודעת רבנים מיוחדת שפורסמה לקראת האירוע בעיתונים החרדים המרכזיים קראה לציבור להישמע להנחיות ולאפשר את קיומו של המתווה. על המודעה חתומות מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל, מועצת גדולי התורה של דגל התורה ומועצת חכמי התורה המזוהה עם ש"ס.
"קריאתנו נתונה לאלו העולים אל הר מירון ביום ל"ג בעומר להגביל כל אחד את שהייתו בהר לחמש שעות, להימנע מהצטופפות והידחקות, ולהישמע להוראות הסדרנים העומדים על משמר לקיים 'ונשמרתם לנפשותיכם'", נכתב בין השאר במודעה.
שטח חדש וגדול הוכשר במירון כדי לאפשר בין היתר קיום של הדלקות שונות, כך שהרבנים שחגגו בעבר עם חסידיהם הורשו לחזור למנהגם, לאחר שבשנה שעברה רק לאדמו"ר מבויאן התאפשר לקיים אירוע הדלקה. כמו כן הוסדרו אזורים ייעודיים לילדי "חלאקה" ובני משפחותיהם, הוצבה במת ענק לניגונים ולריקודים מסביב לשעון, הוכשרו אוהלי תפילה ולימוד ממוזגים, הותרה חלוקה של מזון ושתייה שנאסרה על ההר בשנתיים האחרונות, והוקצה מתחם מיוחד לטובת המשפחות השכולות מאסון מירון – "אוהל קדושי מירון".
דרכי ההגעה להר
העלייה להר מירון מתאפשרת בזמן ההילולה רק באמצעות תחבורה ציבורית, אוטובוסים פרטיים שקיבלו אישור ושירותי היסעים. כלי רכב פרטיים הורשו להגיע להר בהרשמה מראש, רק עד לחניון אליפלט, משם יכולים החוגגים לנסוע למירון באמצעות שאטל (קו 555).
התנועה ממחלף אליפלט מכביש 90 לכיוון כביש 89 נחסמה לתנועה והמעבר מתאפשר למורשים בלבד. כביש 89 מכיכר זיתים ועד צומת חנניה (כביש 866 עם 85) יהיה מסלול חד-סטרי למעבר ההיסעים.
לקבלת מידע אפשר להתעדכן כל העת במוקדי המידע הרשמיים להילולת רשב"י במירון, באתר ההילולה או בקו המידע שמספרו 03-5661111. המספר לאיתור אבודים בשטח המתחם הוא 1220. לבירור השינויים בהסדרי תנועה ודרכי הגעה לאירוע, אפשר להתקשר למוקד המידע הארצי של משטרת ישראל במספר 110.
פורסם לראשונה: 19:09, 08.05.23