בשיתוף עמותת סולמות
ציפי שביט, מולי שולמן, אפרת ארנון, יונתן גוטליב ויובל וין הם משפחת עדן - משפחה חילונית טיפוסית, שיוצאת בעקבות פרשת השבוע למסע קרוואנים פרוע, מצחיק ומרגש ברחבי ישראל. מידי שבוע תוכלו לפגוש אותם רק כאן, ב-ynet, בסדרת הסיטקום "להתחיל מבראשית" (בבימויו של יריב הורוביץ). צפו בפרק ה-21 - פרשת כי תישא בראש הכתבה.
בני המשפחה נעים בתוך הסיפור הקומי, המתרחש בימינו - לפרשת השבוע, על הסוגיות, השאלות והתובנות העולות מהקריאה בה. הסדרה נולדה במטרה להנגיש לכל ישראלי את הספרות היהודית הקנונית והעתיקה, ולהפוך את העיון בפרשת השבוע לחלק בלתי נפרד מהזהות היהודית והישראלית המשותפת לכולנו.
פרשת כי תישא
בפרשת כי תשא עם ישראל עושה מעשה חמור מאד. מיד לאחר מעמד הר סיני משה עולה להר לקבל את לוחות הברית, והעם, הממתין למטה 40 יום לשובו של משה, מאבד את סבלנותו, מנסה למצוא תחליף, בונה עגל זהב, ומתייחס אליו כתחליף לאלהים. מעשה זה הוא אחד המעשים החמורים ביותר בתנ"ך, והעם מקבל על כך עונש חמור ביותר - רבים מהעם מתים בעקבות זאת, ואלהים מתרחק מן העם. אולם, לאחר שמשה עוזר לעם לכפר על חטאם, אלהים סולח להם, ומתברר שהקשר בין אלהים לעם ישראל הוא קשר חזק ומיוחד, שלא ניתן לנתקו אפילו כשחוטאים. כמו שקשר בין הורים לילדים ממשיך להתקיים גם כשהילדים עושים מעשים חמורים, וגם כאשר ההורים מענישים את ילדיהם בחומרה.
בפרק שלפנינו דנה ויותם עושים מעשה חמור ביותר - הם משתמשים בכרטיס האשראי של נסים ללא רשותו, מכיוון שאין להם סבלנות לחכות עד שיהיה לו זמן לאשר להם את התשלום. מצפונם מייסר אותם, וכשהם מספרים להורים על המעשה, ההורים כועסים מאד ומבהירים להם שזה מעשה שלא ייעשה, ואף מענישים אותם בחומרה. בסופו של דבר יותם ודנה מבינים את חומרת המעשה שלהם, מתנצלים, וההורים מבהירים להם שהכעס והעונש באים מתוך אהבה ודאגה לחינוך שלהם.
ממש לא לדתיים בלבד
החיבור לתרבות ולערכים יהודיים שמלווים את חיינו אלפי שנים, הוא כבר מזמן לא רק נחלתם של אלה המגדירים עצמם דתיים או שומרי מצוות. המסורת והסיפורים הקנוניים היהודיים הם גם נחלתם של מי שמגדירים עצמם חילונים, וגם הם עשויים למצוא בהם תשובות והשראה.פרשת השבוע היא מחזור של 54 פרשות מחמשת חומשי התורה, הנקראים לכל אורך השנה. כל פרשה נקראת במלואה מידי שבת, ובכל אחת מהפרשות ניתן למצוא מסר ייחודי שיכול ללמד אותנו רבות, לא רק על המסורת והדי-אן-איי היהודי, אלא גם על חיינו כיום במאה ה-21.
קרדיטים:
יוצרת: שירה פלברט, בימאי: יריב הורוביץ, עריכה: מיכל פארן, צילום: בנימין חירם ואלי זינגר, תסריט: עמית פארן ואורי נמליך, מפיק: צבי יהודה הרלינג
בשיתוף עמותת סולמות