כל עשר אבני הנגף (שטולפרשטיינה) בעיר צייץ שבמדינת סקסוניה-אנהלט בגרמניה נתלשו ממקומן במהלך 7 באוקטובר. מדובר בחלק מפרויקט ההנצחה המבוזר הגדול ביותר בעולם שיצר האמן גונטר דמניג, עם מעל ל-100 אלף אבני נגף בעשרות מדינות, להנצחת הנרצחים בשואה. האבנים הזהובות מציינות את שמות הנרצחים, תאריכי הלידה ותאריכי ומקומות הרצח של קורבנות הנאצים, והן שקועות במדרכות ממול לבית האחרון שבו גרו לפני שנרצחו.
הפרויקט ואנשים ששותפים לו סבלו בעבר מהתקפות, מהשחתה ומציור מילים כמו BDS על האבנים, ועד איומים על חייה של מי שהתנדבה במיזם לפני כעשור, אבל עכשיו מדובר בחבלה בכל האבנים בעיר ותלישתן ממקומן.
לכוחות המשטרה אין עדיין קצה חוט בחקירה בקשר לחבלה באבנים. בצייץ, כמו בערים רבות באזור זה בגרמניה, כ-30% מהמצביעים הם תומכי הימין הקיצוני, שמעוניינים כמובן לשנות את תרבות הזיכרון בגרמניה. אבל עיתוי המעשה ביום השנה לטבח 7 אוקטובר וחומרתו, כשהאבנים לא רק מושחתות, אלא נתלשות מהמדרכה ונעלמות לחלוטין, מצביע דווקא על חשד כלפי מהגרים שהגיעו לגרמניה מארצות מוסלמיות.
"מדובר בפשע נורא", כתבה אווה פון אנגרן, מנהיגת מפלגת השמאל בפרלמנט המדינה. "מי שעושה דבר כזה רוצה להוציא את השואה מתרבות הזיכרון. הפשע הגדול ביותר כלפי האנושות חייב להישאר כדי להזכיר לנו מה בני האדם מסוגלים לעשות. מדובר בפשע מתועב שמלא באמנזיה היסטורית".
"יש סיבה שהפשע הזה נעשה בתאריך 7 באוקטובר", אמר סבסטיאן שטיגלר, תושב העיר וחבר פרלמנט מטעם מפלגת הירוקים. "האנטישמיות משתוללת בחברה פה ואף יהודי, חי או מת, אינו חסין ממנה".
בפעמים קודמות שבהן אבנים הושחתו או נגנבו, הדבר קרה סביב תאריך שבו מציינת גרמניה את ליל הבדולח. מתוך 122 אלף אבנים שהושמו ב-32 מדינות עד עכשיו, 900 דווחו כגנובות לאמן ולארגון שעוסק בהצבתן.
יתר אירועי 7 באוקטובר, ההפגנות משני הצדדים, עברו בשקט יחסי. בברלין היו מהומות גדולות בין שוטרים למפגינים פרו-פלסטינים, כולל מעצרים, ריסוס בגז מדמיע, זריקת אבנים ובקבוקים על השוטרים במהלך הפגנה בשכונת המהגרים נויקלן.
גם בהולנד לא היה שקט. באמסטרדם נעצרו עשרות מפגינים פרו-פלסטינים לאחר שהתעמתו עם מפגינים פרו-ישראלים, שערכו הפגנת הזדהות חוקית בכיכר דאם במרכז העיר.