בתים מקש, יהודים המתקבצים מחוץ לשגרירות בציפייה לשיבת ציון, הטיסות החשאיות דרך סודן: עשרות תמונות נדירות, המתעדות את יהדות אתיופיה רגע לפני מבצעי העלייה הגדולים ובמהלכם, נחשפות בימים אלה על ידי המרכז למורשת יהדות אתיופיה, באתר חדש. "הכוונה היא להעביר את הסיפור האמיתי, את הנרטיב שלנו – לא שמישהו הביא אותנו, אלא שמימשנו קשר עתיק יומין", אומר נפתלי אברהם, מנכ"ל התאגיד הממלכתי למורשת יהדות אתיופיה, בריאיון לאולפן ynet.
חלק מהתמונות, הוא מספר, "צולמו מיד אחרי מבצע משה. אז כבר העלייה הייתה עלייה דרך אתיופיה – והתמונות מתעדות את המקומות שיהודי אתיופיה המתינו בהם לעלייה. תמונות אחרות צולמו ממש בתוך המטוס".
"אני תוצר של הכפרים האלה"
בית כנסת עם מגן דוד, והגגות מקש – הם נוף ילדותו של אברהם. "אני תוצר של הכפרים האלה שאתם רואים", הוא מספר. "גדלתי שם עד גיל 13 וחצי, לפני שברחתי לסודן. אז התמונות האלו מסמלות באמת מורשת עתיקה; מתעדות קהילה שמיום שעזבה את ירושלים לפני למעלה מאלפיים שנה – חלמה, קיוותה והתפללה לחזור אליה. המגן דוד, או כל מה שקשור בסמלים של ישראל או ירושלים – זה לגמרי טבעי. כך גדלתי, כך היו כולם, והעלייה שלנו ארצה היא מהלך טבעי".
בין התמונות המוקדמות יותר, תיעוד של הקהילה היהודית באתיופיה בשנות ה-70. את חלקן צילם פרינסטון ליימן, דיפלומט אמריקני שסייע בארגון מבצע משה. תיעודים אחרים, שלא פורסמו מעולם, מראים את אנשי הקהילה היהודית באדיס אבבה בשנת 1990, ערב עלייתם במבצע שלמה.
איקי (רבקה) מאירוביץ', שנשלחה לאתיופיה מטעם ארגון הג'וינט, תיעדה את יהודי אתיופיה שהתרכזו באזור השגרירות הישראלית שנפתחה באדיס אבבה בתחילת אותה השנה, זמן קצר לפני עלייתם לישראל. בתמונות נדירות אחרות, נראים יהודי אתיופיה בטיסות האחרונות דרך סודן (בין השנים 1990-1988), הרבה אחרי מבצע משה. לא פורסמו תמונות מהמטוסים בתקופה הזו, אלא אך ורק ממבצע שלמה.