יו"ר ועדת הבחירות לרבנים הראשיים, הרב שמואל חזן, פנה השבוע בהבהרה למנכ"ל המשרד לשירותי דת יהודה אבידן והבהיר לו שעליו להימנע מכל פעולה שעשויה לסייע למועמד הרב דוד יוסף, הנתמך בידי רבני ש"ס – אחיו של הרב הראשי היוצא, הראשון לציון הרב יצחק יוסף. ההבהרה נעשתה לאחר פניית ארגון עתים באמצעות עו"ד יאיר מבורך שאג.
בארגון פנו לוועדה במכתב שבו נאמר כי על פי פרסומים "מנכ"ל המשרד לשירותי דת, יהודה אבידן, פנה למספר חברים באספה הבוחרת את הרבנים הראשיים וביקש מהם להביע תמיכה במועמדותו של הרב דוד יוסף לתפקיד הרב הראשי הספרדי". עוד נטען כי "מיותר לציין שהתערבות של מנכ"ל המשרד לשירותי דת, המשרד האמון על עריכת הבחירות לרבנים הראשיים, לטובתו של אחד המועמדים – במקרה שזו אכן קרתה בהתאם לפרסומים – פוגעת באופן קשה בטוהר הבחירות, ומהווה שימוש לרעה בכוח השלטוני המצוי בידיו. נבקשכם אפוא, כמי שאמונים על טוהר הבחירות, לבדוק האם יש אמת בפרסום האמור, ולחדד לחברי האספה הבוחרת את מחויבותם לפעול על פי דין, ולבחור ברב הראשי על פי צו מצפונם ומיטב הבנתם, ולא על פי תכתיבים פוליטיים או שלטוניים אחרים".
הרב חזן, יו"ר הוועדה, הגיב על הפנייה ואמר: "מדובר בחברים מהגוף הבוחר שפנו כדי לברר בנוגע לחתימות שחתמו למועמדים טרם הופצו המסמכים". הכוונה היא לטופסי המעומדות שעליהם צריכים להיות חתומים 20 חברים באספה הבוחרת כתנאי להגשת המועמדות. הרב חזן הסביר כי אבידן הדריך את מי שחתמו על הטפסים של הרב דוד יוסף, ואמר להם כיצד עליהם לבצע את החתימה מחדש כדי שתהיה תקינה, אך ציין: "מעתה והלאה ינהג במשנה זהירות היות שכנראה אצל חלקם הדברים מקבלים פרשנות שונה".
לאחר דחיות חוזרות ונשנות, הבחירות לרבנות הראשית צפויות להתקיים ב-29 בספטמבר, כ"ו באלול. בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים חברים 140 בוחרים, מתוכם 70 נבחרי ציבור ונציגי ציבור ו-70 רבנים. 17 נשים בלבד נכללות באספה הבוחרת.
לאחר פטירת הרב יהודה דרעי שהיה מועמד לתפקיד הרב הספרדי הראשי, נראה הרב דוד יוסף כמועמד הטבעי שיקבל את תמיכת ש"ס – היות שהוא בנו של המנהיג המיתולוגי של התנועה, הרב עובדיה יוסף, ואחיו של הראשון לציון. אלא שבסיעה ובמועצת חכמי התורה טרם הוציאו הודעה רשמית על תמיכה בו. הרבנים במועצה פרסמו דברי תמיכה ברב יוסף, למעט אחד: באופן מפתיע, זקן חברי המועצה, הרב משה מאיה, הביע שלשום תמיכה דווקא בדיין בית הדין הגדול ומי שממלא היום את מקום הרב הראשי – הרב מיכאל עמוס.
הרב מאיה אמר בסרטון משותף לו ולרב עמוס: "חפץ ה' בידו יצלח. כשנכנסת לאדם שאיפה למשהו, סימן שזו שליחות משמיים, וזו שליחות גדולה. הקדוש ברוך הוא ייתן לך את כל הסיעתא דשמיא (עזרה מהשמיים, ש"פ). חפץ ה' בידכם יצלח. תצליחו לקדש שם שמיים, ולקדש את עם ישראל בתורתו". הרב עמוס ינסה לנצל את קשריו עם גורמים מחוץ למגזר החרדי ולהביא את מצביעי הציונות הדתית בגוף הבוחר לתמוך בו גם כן.
כאמור, רבני המועצה האחרים הודיעו על תמיכה ברב דוד יוסף, ומי שינסה ליהנות מהפיצול הוא רב העיר צפת, הרב שמואל אליהו, המזוהה עם הציונות הדתית. הרב אליהו ינסה להתמודד על הכיסא שבו ישב אביו, המקובל הרב מרדכי אליהו, ולזכות בתמיכת הגוף הבוחר לתפקיד הרב הראשי הספרדי. השבוע אמר הרב אליהו כי "תפקיד הרב הראשי הוא בעל חשיבות עליונה עבור עם ישראל, וכוחו לאחד את העם הוא קריטי במיוחד בתקופה מאתגרת זו".
הקושי להתאחד סביב מועמד מוסכם
לא רק ש"ס מגיעה לא מוכנה לבחירות. יו"ר מפלגת הציונות הדתית, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הבטיח לבוחריו ערב הבחירות לפעול לבחירת רב ראשי ציוני. פורום רבנים שכינס במטרה לקבוע מי יהיה המועמד הדתי-לאומי בחר ברב מאיר כהנא, אב בית הדין באשקלון, רב בישיבת ההסדר בירוחם וסגן-אלוף במיל' (אין קשר למנהיג תנועת "כך" המנוח). בשבועות האחרונים מנכ"ל מרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא אלחנן גלט קרא לראשי הציבור הציוני-דתי להצטרף לקריאה פומבית לתמיכה ברב כהנא, ושורת רבנים הגיעו לכנס תמיכה בו כמועמד המגזר לתפקיד.
אולם בסיעה חשים כי הרב כהנא לא מצליח לגרוף את התמיכה הנדרשת, בייחוד אחרי שאותה ועדת רבנים שכינס סמוטריץ' השיבה לו את המנדט. שר האוצר אמר השבוע בעצמו כי הוא עוד לא החליט במי לתמוך. הרב מיכה הלוי, מועמד שיכול להתקבל גם בקרב החרדים אך נתקל בהתנגדות מצד הזרמים הליברליים יותר בציונות הדתית וכן מצד ישיבת מרכז הרב, שם לא שלמים עם מועמדותו ומעדיפים את הרב קלמן בר. במקרה שש"ס תודיע על תמיכה בו, או אפילו תרמוז לכך, סיכוייו יגדלו משמעותית.
מועמד נוסף הוא הרב אליעזר איגרא, ותיק הדיינים ומי שמילא את מקומו של הרב הראשי בתפקיד נשיא בית הדין הרבני הגדול, אחרי פקיעת כהונתם של הרבנים היוצאים. הרב איגרא, גם הוא בן הציונות הדתית, לחם במלחמת יום כיפור ושימש כרב היישוב כפר מימון. הוא ינסה לנצל את התמיכה הרחבה בו שנרשמת בקרב המצביעים העצמאיים שלא משויכים לאף מפלגה או גוף, בין השאר נציגי הדיינים בגוף הבוחר. בהיעדר דיל בין המפלגות, ייתכן שדווקא הקולות האלה יכריעו את המרוץ.
הרב קלמן בר, רב העיר נתניה, שגדל במוסדות הציונות הדתית אך ילדיו לומדים בישיבות חרדיות, ינסה גם הוא להיבחר לתפקיד, כאשר הוא נהנה כאמור מתמיכת ישיבת מרכז הרב, המוסד התורני הוותיק והמוכר בציונות הדתית מצד אחד וכן של גורמים ב"יהדות התורה" מהצד השני.
מועמד נוסף הוא הרב משה חיים לאו, שלא מכהן כרב עיר או דיין, אך משמש כרב מרכז העיר נתניה. הוא שירת שנים ברבות ברבנות הצבאית, היה חבר ועדת סל התרופות וחבר מליאת מועצת העיתונות. הוא עשה מהפך כשעמד בראש בית דין לבירורי יהדות, שבהם סייעו לאלפי עולי ברית המועצות לשעבר לצד דאגתו לעריכת טקסי ברית מילה למבוגרים.
הרב לאו הוא אחיו של הרב דוד לאו, שהיה עד לא מכבר הרב הראשי האשכנזי, ובנו של הרב ישראל מאיר לאו, הרב הראשי המיתולוגי לישראל ולעיר תל אביב.
בש"ס ובציונות הדתית חתמו לפני הקמת הממשלה על "דיל" פוליטי שלפיו ש"ס תביא מועמד לתפקיד הרב הראשי הספרדי, החשוב מאוד בעיני התנועה, והציונות הדתית תציג מועמד לרב הראשי האשכנזי – ויחד יפעלו שתי הסיעות לתמיכה בשני המועמדים. אלא שהקושי בשתי התנועות להתאחד מאחורי מועמד מוסכם, ממוטט את שיתוף הפעולה. אל תוך הריק המדובר ינסו גורמים מאחורי הקלעים לרקום הסדר אחר, בין יהדות התורה לעוצמה יהודית, כאשר השתיים עשויות להריץ יחד את הרב בר והרב אליהו.
האיש החזק בגוף הבוחר, לכאורה, הוא יו"ר ש"ס אריה דרעי, המשפיע על ראשי ערים, מנהלי מועצות דתיות, 10 נציגי שר הדתות ושר מטעמו בתוך הגוף הבוחר. אם דרעי יתייצב בגלוי מאחורי אחד המועמדים – סיכוייו להיבחר יהיו גבוהים. את רמת ההשפעה הגבוהה של ש"ס רצו גם בציונות הדתית לנצל, אך כאמור, שתי הסיעות לא מגיעות לבחירות עם מועמד מוסכם ולסמוטריץ' לבדו יהיה קשה להבטיח ניצחון, מה שיהווה אכזבה לבוחריו. בסביבתו יש מי שרוצים בכל זאת להביא לבחירתו של הרב מיכה הלוי, אך לא מדובר בהליך רשמי וגלוי.
לדגל התורה הליטאית, שככל הנראה צפויה לתמוך ברב בר, יש כ-10 חברים בגוף הבוחר, בעיקר בקרב רבני הערים וראשי הערים. לתנועת חב"ד כ-15 חברים בגוף הבוחר, שרובם המוחץ רבני ערים. הם שואפים להתאגד כגוש אחד ולתמוך במועמד אחד שיבטיח להם את המרב עבור קהילות חב"ד. מי שמוביל את גוש חב"ד הוא הרב משה הבלין, רבה של קריית גת ומוותיקי רבני החסידות.
גם הליכוד הוא גורם משפיע בתוך הגוף הבוחר, בשל ראשי הערים המרובים מטעם המפלגה, אבל כרגע בתוך התנועה יש חילוקי דעות במי לתמוך ולא בטוח כלל שיצביעו כמקשה אחת.
הרב ד"ר שאול פרבר, יו"ר ומייסד ארגון עתים, אמר על רקע ההתפתחויות כי "המשחקים הפוליטיים סביב הבחירות לרבנות הראשית הם לא דבר חדש. לא כבוד התורה וכבוד היהדות מעניין אותם, אלא שליטה וכבוד, ושום פלפול סרק לא יצדיק זאת. אם רוצים להציל את הרבנות ולהחזיר עטרה ליושרה חייבים לשחרר אותה מהפוליטיקה. בתור התחלה, לתת לחברי האספה לבחור את הדמות שתאפשר לכלל ישראל להרגיש חלק מהמוסד הזה ללא השפעה או לחץ פוליטי".