"אם היית אומר לי לפני שנתיים שהחברים הכי טובים שלי יהיו כמרים, שאלמד אותם על ישראל והיהדות ובכל יום רביעי אגיע למיסה, הייתי חושב שהשתגעת. לא הייתי מאמין שזה אפשרי, אבל החיים מובילים אותך למקומות לא צפויים".
לירן ג'רסי (39), אשתו נעה ובנותיהם רונה וליהיא חיים במילווקי מאז קיץ 2023, אחרי שנעה מונתה לשליחה קהילתית בעיר מטעם הסוכנות היהודית. אחרי שעסק בארץ בפעילות חינוכית במסגרת עמותות, ג'רסי חשב לנצל את השהות בוויסקונסין כדי להתפתח בעולם העסקים, אבל כאמור – ישנם דברים שאי-אפשר לתכנן. כיום הוא עובד בסמינר Sacred Heart (הלב הקדוש) הקתולי שמכשיר כמרים להנהיג קהילות ומציע תואר שני בתיאולוגיה, ועומד בראש המרכז ללימודים קתוליים-יהודיים, שמעודד דיאלוג בין הדתות ומחבר את החניכים לשורשים היהודיים של אמונתם.
5 צפייה בגלריה
לירן ג'רסי במרכז הקתולי
לירן ג'רסי במרכז הקתולי
לירן ג'רסי במרכז הקתולי
(צילום: אלבום פרטי)
והוא מצהיר: "הסוכנות היהודית משקיעה המון בעבודה בקהילות היהודיות, ובצדק, אבל צריך לפנות גם לקהל היעד הנוצרי האדוק, שם אין למוסלמים נגיעה ואנחנו יכולים להיות מונופול". וחשוב לציין - הוא כבר הספיק לא מעט ביחס לעובדה שהיה על קו מילווקי-עזה, שם עשה כבר שני סבבי לחימה במילואים.
ג'רסי מסביר איך הכל התחיל: "החיים פה השתנו מאז 7 באוקטובר. במקום לייצג מדינה של שסע והפגנות, אנחנו מייצגים מדינה במלחמה. בסבב הראשון הייתי בעזה שישה שבועות, עם יחידה לוחמת שמחלצת גופות משדה הקרב. הסיפורים המזעזעים ששמעתי מהחבר'ה שינו לי את המחשבה, והחלטתי שאני רוצה לעשות משהו בעל משמעות עבור המדינה.
"כשישבתי עם חברים במילווקי, שמעתי על ההזדמנות במרכז הקתולי. הם חיפשו מישהו מיומן במדעי היהדות, הקודמים בתפקיד היו רבנים אמריקאים ולי יש רק ניסיון של 39 שנים כיהודי ומעבר לזה לא הרבה, אבל בזמן תהליך המיון ראו שיש לי ניסיון ניהולי בעמותות. בין לבין חזרתי לעוד חודש בעזה, ואחרי הראיון הסופי התקבלתי".
5 צפייה בגלריה
לירן ג'רסי במהלך שירות המילואים ברצועת עזה
לירן ג'רסי במהלך שירות המילואים ברצועת עזה
לירן ג'רסי במהלך שירות המילואים ברצועת עזה
(צילום: אלבום פרטי)
מה בעצם אתה עושה במסגרת התפקיד? "יש לי הזדמנות להשפיע בצורה מדהימה, בכל שנה לעמוד בפני 100 ומשהו כמרים לעתיד, לא רק מארה"ב, ולהסביר להם על מה שקורה בישראל. אחר כך, הם ישפיעו בתורם על אלפי ואולי עשרות אלפי בני אדם. זו השפעה אקספוננציאלית, ואם תעשה זאת בצורה טובה, הכומר יעביר הלאה רגשות חיוביים כלפי יהודים. זה משהו שיכול להטות את הכף לטובתנו באווירה אנטישמית, יתרון יחסי בזכות הקשר של שורשי הדת שאין למוסלמים עם הנוצרים. הם נחשבים לאנדרדוג, זוכים לאהדה בתור מיעוט, אבל אין להם את החיבור הזה לנצרות.
"יש לי הזדמנות להשפיע בצורה מדהימה, בכל שנה לעמוד בפני 100 ומשהו כמרים לעתיד, לא רק מארה"ב. זו השפעה אקספוננציאלית, ואם תעשה זאת בצורה טובה, הכומר יעביר הלאה רגשות חיוביים כלפי יהודים"
"אני מעביר שיעורים ופעילויות על ההיסטוריה של ארץ ישראל והעם היהודי, ובקרוב אדבר גם על הסכסוך. אני מסתובב בקביעות עם סיכה של דגל ישראל ולמען החטופים, וזה מעורר שאלות ודיונים אפילו בארוחת הצהריים. כל יום מגיעים אליי למשרד כמרים ומרצים כדי להתעניין ביהדות, בחגים, בתורה, אבל בעיקר בישראל. אני בעצם הישראלי הראשון בסמינר הזה, וכנראה גם האחרון, והם מתלהבים ממה שאני מספר להם".
5 צפייה בגלריה
לירן ג'רסי בהרצאה בפני כמרים
לירן ג'רסי בהרצאה בפני כמרים
לירן ג'רסי בהרצאה בפני כמרים
(צילום: אלבום פרטי)
5 צפייה בגלריה
לירן ג'רסי בהרצאה
לירן ג'רסי בהרצאה
לירן ג'רסי בהרצאה
(צילום: אלבום פרטי)
מה מרתק אותם במיוחד? "הם אמרו 'וואו' כשגילו שנולדתי בירושלים, ועוד בתאריך של חג קתולי מרכזי, יום סנט פטריק. בשבילנו אלו מקומות יומיומיים, אבל עבורם זה המקום שבו הלך ישו. הם אמרו שהם בטוחים שאלוהים שלח אותי אליהם. אני מזמין רבנים ופרופסורים למדעי היהדות כדי שיתנו את הבסיס מבחינת הדת, אבל הכמרים מבקשים בעיקר לדעת עוד על ישראל, גם מחוץ להרצאות. למשל, הם התעניינו אם אנחנו קוראים לכנרת 'ים הגליל' כמו באנגלית, ואז הסברתי על השם שנובע מצורת הכינור וזה הדליק אותם. הם גם היו נלהבים ממבצע הביפרים, התרגשו מאוד מכך שעזבתי הכל כדי לשרת בעזה וביקשו לראות תמונות ולשמוע סיפורים. חלק מהכמרים בסמינר מגיעים מאפריקה ואסיה, ואני לא רק הישראלי הראשון שהם פוגשים, אלא היהודי הראשון. זו הזדמנות להסברה רכה בלי סרטונים, בגישה חיובית".
לקתולים אין היסטוריה של יחס חם כלפינו. "זה היה נכון בעבר, אבל חל שינוי ב-1965 כשהוותיקן הורה להתפייס עם היהדות. ישנן שאריות של אנטישמיות ישנה, זה תהליך איטי, אבל הוא קורה. הם מקבלים את מי שאנחנו יותר מאשר האוונגליסטים, שתומכים בנו אבל חזון אחרית הימים שלהם הוא להמיר את כולם לנצרות. היום הקתולים הם חברים שלנו, פרו-ישראלים בטירוף. הם מכירים בכך שיש לדתות אבות משותפים, למרות מה שהיהודים עשו לישו".
האפיפיור דווקא נשמע אחרת בהתבטאויות האחרונות. "מה שקורה איתו מוכיח את הצורך שלנו להיות נוכחים ולהראות את התמונה האמיתית".
אני מסתובב בקביעות עם סיכה של דגל ישראל ולמען החטופים, וזה מעורר שאלות ודיונים. הם גם היו נלהבים ממבצע הביפרים, התרגשו מאוד מכך שעזבתי הכל כדי לשרת בעזה וביקשו לראות תמונות ולשמוע סיפורים
מה מצב האנטישמיות במילווקי? "ראינו במקרה אחד ציור קיר גדול עם צלב קרס, תירצו כאן ואמרו שזה בכלל ש'ישראל הופכת לנאצית'. קשה לראות את זה במרכז העיר. ישנה משפחה ערבית חזקה אחת עם הרבה קשרים שעושה הרבה צרות מהבחינה הזו, אבל גם ערבים שחברים במועצת הדתות המשותפת ובעד דיאלוג. היו כאן הפגנות ומחנה אוהלים באחד הקמפוסים, כמו בכל עיר גדולה, אבל אנשי הצוות והחניכים בסמינר ישר ניגשו אליי ואמרו שהם איתנו ומתביישים בגילויי האנטישמיות. זה הפתיע אותי, כמו האהדה האישית והלאומית והצמא שלהם ללמוד על היהדות וישראל".
5 צפייה בגלריה
לירן ג'רסי ובני משפחתו
לירן ג'רסי ובני משפחתו
לירן ג'רסי ובני משפחתו
(צילום: אלבום פרטי)
לסיכום, ניצוץ היזמות כבר נדלק בראש של ג'רסי, שמסביר: "ישראל חייבת לקחת את המודל הזה ולהשפיע בכנסיות. הסמינר גרם לי לחשוב בגדול, ואני רוצה לגלגל פרויקט של שליחים ישראלים שיפעלו בסמינרים נוצריים דומים בארה"ב, כפי שיש לנו שליחים באוניברסיטאות וקהילות שונות. אולי אנשים בעלי תואר ראשון ביהדות שיעברו הכשרה ויודעים להסתדר ולהשפיע.
"בכנסייה הקתולית יש אווירה של קדושה. ישו כבר ספג עבורם את כל העונשים. זו לא גישה תמימה, אלא חיוביות מתפרצת. נכון, הם פחות מחוספסים מאיתנו, נכוו פחות בחייהם, אבל הכמרים הם אנשים רגילים, בדיוק כמונו, שפשוט קיבלו מבחינתם את הקריאה האלוהית שהובילה אותם לכאן. מי שבאמת תמימים ונסחפים אחרי כל טרנד הם אלה שאתה רואה מפגינים ברחובות וצועקים 'ג'נוסייד' ו'אפרטהייד' בלי להבין או לבדוק. דווקא החבר'ה אצלי הם אלה שכן מעמיקים ושואלים ורוצים לדעת את האמת, ולא אלה שמסתפקים בסרטון טיקטוק של 30 שניות כדי לגבש את הדעה שלהם על המזרח התיכון".
פורסם לראשונה: 00:00, 02.01.25