חנוכה הוא הזמן הזה בשנה שבו המילה מכבי לא קשורה רק לספורט, לקופת חולים או לבירה. בעיני ישראלים רבים, המושג "מכבי" מתקשר בראש ובראשונה לעולם הספורט, אלא שהעובדה הזו רחוקה מלהיות ברורה מאליה מבחינה היסטורית – אם יודעים עד כמה יהודה המכבי ובעיקר אביו מתתיהו שחולל את המרד המפורסם התנגדו לפולחן הגוף.
"החיבור בין מכבי לספורט הוא אכן מפתיע", אומר ד"ר אור מרגלית, ראש החוג למקרא ומחשבת ישראל במרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט. "המכבים היו לגמרי נגד כל דבר שקשור בספורט במובן של האדרת הגוף לשם הגוף. אבל לא רק הם והזרמים השונים של היהדות בימי בית שני הסתייגו מכך, אלא גם מתוך מה שעולה מהמקרא, אין האדרת הגוף, אלא לכל היותר כבוד אליו".
5 צפייה בגלריה
ערן זהבי
ערן זהבי
ערן זהבי במדי מכבי תל אביב בכדורגל. החיבור בין יהודה המכבי לספורט המקצועני לא מובן מאליו
(צילום: עוז מועלם)
ד"ר מרגלית מסביר כי אף על פי שהיהדות גורסת שלאל "אין גוף ולא דמות הגוף", "מתוך פשט ספר בראשית עולה שהאדם נברא 'בצלם אלוהים', כלומר בדמות שלו. זאת אומרת שמשהו מהדמות של הבורא שורה על גופו של האדם. לכן לפי התורה יש לקבור אפילו את הגופה של חוטא שהוצא להורג, מתוך כבוד לכך שכל בני האדם נבראו בצלמו של הבורא. זו גם הסיבה לכך שהלל הזקן אמר לתלמידיו בתום שיעור כי הוא הולך לעשות מצווה, כאשר הוא היה בדרכו לבית המרחץ – מאחר שמבחינתו הוא רוחץ את צלם אלוהים".
אבל המכבים התנגדו לפולחן הגוף. "בוודאי. הם רחשו כבוד לגוף וכשהיה צורך הם יצאו להילחם, אבל מבחינתם הייתה התנגשות בין היהדות לתרבות ההלניסטית, שבה הגיבורים היו אלים וחצאי אלים, והקריטריון להצלחה הוא להיות חזק מבחינה פיזית, מה שמתקשר כמובן למשחקים האולימפיים. ביוון העתיקה המשחקים היו חלק מפולחן דתי והיוונים קיימו משחקים ספורטיביים כאקט פולחני לשבח האלים ולשבח הגוף.
"ההתנגשות הזו בתקופה שהובילה למרד מתוארת בספר מקבים ב', כשיָאסוֹן, הכהן הגדול והרשע, מקים בירושלים גימנסיון ואפביון (הראשון הוא מעין בית ספר ספורטיבי-מוזיקלי והשני מעין מכינה ספורטיבית-צבאית, י"ט). הוא גם שלח שליחים להשתתף במשחקים האולימפיים שנערכו בצור".
5 צפייה בגלריה
ת'ור והפטיש לצד קפטן אמריקה, בגרסת סרטי "הנוקמים" של מארוול
ת'ור והפטיש לצד קפטן אמריקה, בגרסת סרטי "הנוקמים" של מארוול
ת'ור והפטיש לצד קפטן אמריקה, בגרסת סרטי "הנוקמים" של מארוול
ומה קרה אחרי שהחשמונאים ניצחו? "בדורות הבאים של השושלת החשמונאית, הם דווקא התקרבו לתרבות ההלניסטית, וזה בא לידי ביטוי בשמות, במטבעות, בבנייה וגם בספורט".
התהליך הזה היה מה שהרתיע לימים רבנים, במיוחד אחרי הכישלון של מרד בר כוכבא, שחיזק את התודעה שאסור להתנגד פיזית לשלטון, אלא שיש לחכות לימות המשיח. "היה פה שילוב בין התחושה של להיות אזרח סוג ב', בגלות, ובין הרצון להתמקד בתורה, מה שבין השאר הוביל בחלק מהזמנים והמקומות לתפיסה שהתורה היא הכול והגוף הוא לא-כלום ולא צריך להשקיע בו. היו גם קולות אחרים, כמו הרמב"ם שהמליץ על פעילות גופנית, גם אם רק לצורך שמירה על הגוף", מעיר מרגלית.

הקשר בין יהודה המכבי לת'ור

המהפך הספורטיבי בעולם היהודי החל עם פריחת הציונות, בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. מנהיגי הציונות רצו ליצור יהודי שלא רק מסוגל לעבד אדמה ולהגן עליה, אלא גם להיות חזק פיזית ובהמשך להקים צבא ומדינה, מה שמצריך כושר ספורטיבי.
ד"ר מרגלית מבקש לחדד: "החשמונאים ייחסו את הניצחונות שלהם לבורא ואת הכישלונות לעצמם. מה שעשו בראשית הציונות הוא לחבר את הצעירים לגיבורים מתקופת החשמונאים ומתקופת בר כוכבא, עם קבוצות ספורטיביות כמו מכבי ובית"ר, ולהאמין בכוחם שלהם.
ד"ר אור מרגליתד"ר אור מרגליתצילום: ינאי יחיאל
אבל במקור הלוחמים היהודים כונו מקבים, ב-ק', ובית"ר נקראה במקור ביט"ר – ברית יוסף טרומפלדור. "למען האמת הם כונו חשמונאים, ורק יהודה כונה 'המקבי' – כנראה כי הוא היה חזק כמו מקבת (פטיש גדול וכבד המשמש לחציבה או לחפירה, י"ט). פשוט פטיש האיש הזה".
כמו הפטיש של ת'ור, אל הרעם המככב בקומיקס ובסרטים של מארוול? "בדיוק", הוא צוחק, "אבל ספר מקבים לא נכלל בתנ"ך ולכן השם מכבים בעברית הגיע אלינו דרך תרגום מיוונית, שפירשו אותו על דרך הדרש, כראשי התיבות "מי כמוך באלים יי" (ה'). המילה ביט"ר מזכירה בצליל שלה את העיר ביתר מתקופת בר כוכבא, ולכן בעולם הספורט היהודי התקבעו השמות מכבי ובית"ר".
אגב, לאחיו של יהודה המקבי/מכבי, בניו הנוספים של מתתיהו הכהן, היו כינויים אחרים שמשמעותם אינה ידועה בוודאות: יוחנן הגדי, שמעון התרסי (או התסי), אלעזר החורני (או חורן, אולי על שם חבל ארץ צפוני או על שם החור שניקב בפיל) ויונתן הוופסי (או חפושׂ). "הכינויים לא מאוד מובנים וגם לגבי הקישור בין מקבי למקבת אין הסכמה מלאה", אומר מרגלית. "גדי אולי קשור למזל (גד = מזל) ויש עוד כל מיני השערות. באותה מידה של ספקנות, אני יכול לשער שכולם קיבלו את כינויו של יהודה כיוון שהוא היה מנהיגם וכיוון שהכינוי שלו התחבר להצלחה שלו כלוחם. מן הסתם הסיבה שספרי מקבים נקראו כך היא על שם האחים – במקביל הם גם מכונים ספרי חשמונאים".

יאללה מכבי

‬אסנת צור, מנהלת מוזיאון הספורט היהודי העולמי בכפר המכביה, אומרת כי המעבר של המכבים לגרסה ספורטיבית נולד ב-1895, בעיר קונסטנטינופול (כיום איסטנבול). "זו הייתה בירת האימפריה העות'מאנית ואירופאים רבים שגרו שם הקימו מועדוני ספורט. אחרי שאחד מועדוני הסיף לא איפשר ליהודי מגרמניה להיות מאמן, הוא החליט יחד עם עוד שבעה מתאמנים לפרוש ולהקים מועדון משלהם", היא מספרת.
5 צפייה בגלריה
מכבי סלוניקי, 1908
מכבי סלוניקי, 1908
מכבי סלוניקי, 1908
(צילום: ארכיון מוזיאון הספורט היהודי העולמי)
בהתחלה הם כינו את עצמם "המועדון היהודי להתעמלות – קונסטנטינופול" ובהמשך כונו "מכבי קונסטנטינופול", כמובן בגלל החיבור ליהודה המכבי. בתקופה הזו קמו מועדוני ספורט רבים של יהודים באירופה. "בארכיון של המוזיאון שלנו רשומים יהודים שזכו באותה תקופה ב-10,000 מדליות, בשלל ענפי ספורט, ובמיוחד בסייף ובאיגרוף".
למה דווקא בענפים האלה? "כי זה מתחבר להגנה עצמית וקל להתאמן בהם במקומות קטנים. השיא נרשם ב-1936, באולימפיאדת ברלין, כשעל הפודיום בתחרות הסייף עלו שלוש יהודיות שחלקו ביניהן את מדליות הזהב, הכסף והארד".
5 צפייה בגלריה
טקס הפתיחה של המכביה הראשונה
טקס הפתיחה של המכביה הראשונה
טקס הפתיחה של המכביה הראשונה
(צילום: ארכיון מוזיאון הספורט היהודי העולמי)
היה ארגון שריכז את הפעילות הספורטיבית? "בשלב הראשון כשהוקמו קבוצות ספורט, הן לא השתייכו לתנועה או אגודה כלשהי, אלא בחרו לעצמן שמות שמזוהים עם גבורה יהודית כמו מכבי, בר כוכבא או הכוח. מי שהעניק דחיפה לנושא הוא מקס נורדאו שבנאום שלו בקונגרס הציוני השני, ב-1898, דיבר על 'יהדות השרירים' והצורך ביהודים עם כוח גופני שיגשימו את יעדי הציונות".

המאבק בין הפועלים לעירוניים

למי שתוהים מתי החלו הקרבות המיתולוגיים בין מכבי להפועל, צור משיבה שבשנת 1906 הקימו ביפו אגודת הספורט שבחרה בשם "ראשון לציון" ולימים שינתה את שמה למותג נחשק יותר בשם "מכבי תל אביב".
ב-1912 קמה תנועת "מכבי ישראל" שביקשה לאגד את הקבוצות, וקבוצות רבות שינו את השם ל"מכבי ישראל". ב-1921 קמה תנועת "מכבי עולמית" והקבוצות כונו מאותו שלב בקיצור "מכבי".
אסנת צוראסנת צורצילום: Joya Create עבור מכבי תנועה עולמית
באותה שנה הוקם בשווייץ "האינטרנציונל הסוציאליסטי של ספורט הפועלים", שהפך לתנועה עם סניפים במדינות אירופיות רבות. גם בארץ ישראל הפוליטיקה התערבבה עם ספורט. תנועת "מכבי" רצתה לשמור על ניטרליות פוליטית ובתגובה לכך הוקמו קבוצות ספורט בשם "הפועל", כמובן מתוך זיקה לאינטרנציונל הסוציאליסטי.
"בארכיון של המוזיאון שלנו יש פוסטרים שהודפסו לקראת משחקים", מספרת צור. "באותיות גדולות כתוב הפועל מול מכבי, ובקטן שם היישוב. זה נועד להדגיש את המאבק בין הפועלים הסוציאליסטים למכבים העירוניים והליברליים".
5 צפייה בגלריה
שחקני מכבי חיפה אחרי השער
שחקני מכבי חיפה אחרי השער
שחקני מכבי חיפה. גם הם מכבי
(צילום: עוז מועלם)
אוהדי מכבי תל אביב בכדורסל חוגגים את הזכייה ביורוליג ב-2014
(צילום: אריק אלון)

מתי נולדה המכביה שמפגישה בין יהודים ויהודיות צעירים מרחבי העולם? "משחקי המכביה הראשונה נערכו בארץ ישראל בשנת 1932 וזו היתה הצלחה גדולה למרות שכדי להגיע לארץ ישראל היה צריך לנסוע באונייה ולקבל מהבריטים סרטיפיקט. הגיעו 390 ספורטאים מ-18 מדינות, ומכיוון שבאותה התקופה הנאצים התחזקו בגרמניה והייתה הגבלה על עלייה לארץ ישראל, רבים מהספורטאים נשארו בארץ והתחתנו".
ומה הקשר בין תנועת מכבי לקופת החולים מכבי? "באותה תקופה הכול היה קשור לתנועה האידיאולוגית. הסתדרות הפועלים, שהקימה קופת חולים עבור הפועלים, הייתה גם זו שהקימה את אגודת הספורט הפועל וגבתה מיסים. קופת חולים מכבי הוקמה ב-1940 כאגודה בתוך תנועת מכבי ישראל, וגם גבתה מיסים, אבל כמובן בהמשך קופות החולים הפכו לארגונים נפרדים מהתנועות שנועדו לאגד ספורטאים יהודים. מתברר שהיה הרבה ספורט אצל היהודים ב-120 השנים האחרונות".