מי יותר שוקלים להגר לחו"ל אחרי 7 באוקטובר: יהודים או ערבים?
"אם חמאס חשב שכל הישראלים שיש להם אזרחות זרה פשוט יארזו את המזוודות ויעזבו – הוא ממש טעה": מחקר ראשון מסוגו בודק את התחושות של הישראלים כלפי רילוקיישן אחרי 7 באוקטובר. וגם: מה קרה לציבור הערבי, ולמה יש לעולים חדשים תקרת זכוכית בישראל
הדי מתקפת 7 באוקטובר ממשיכים להכות גלים בקרב יהודים בכל העולם – בישראל ומחוצה לה. בטווח הקצר לא ראינו עדיין גלי הגירה יוצאי דופן לעבר ישראל או לתפוצות, אבל המחשבה איפה העתיד בטוח יותר והיכן כדאי לגור עוברת בראשם של ישראלים רבים. מנגד, גם יהודים רבים במקומות שונים בעולם שסובלים מאנטישמיות שואלים את עצמם שאלות דומות.
העולם שאחרי הטבח הוא שונה לגמרי, וגם מקומות שנחשבו בטוחים ליהודים כבר אינם כאלה. גם בתוך גבולות ישראל, בעיקר בצפון ובדרום, שולטת אי-ודאות לגבי השאלה איך ייראה היום שאחרי המלחמה - מבחינת הביטחון האישי והיכולת לקיים חיים נורמליים באזורים הללו.
מחקר ראשון מסוגו, שנערך אחרי 7 באוקטובר במכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין, מראה שאולי בניגוד להערכות, מספר הישראלים ששוקלים מעבר לחו"ל נשאר יציב ולא עלה בעקבות המלחמה. לפני המלחמה שקלו 18% מהישראלים לגור בחו"ל, לפחות לתקופה מסוימת, וגם לאחר הטבח, לא נרשם שום שינוי בכיוון הזה. על פי הערכות, לכ-15% מהישראלים יש גם אזרחות זרה, כך שאפשר להניח שיש להם אפשרויות נוחות יחסית להגירה.