לפני כ-100 שנים ארצות הברית הייתה אחת המדינות היותר אנטישמיות ושמרניות מבחינה חברתית. עשרות אלפי נאצים אמריקנים השתתפו בעצרת ענק במדיסון סקוור גארדן במנהטן ב-1939; וחוקים גזעניים ומפלים מנעו ממיעוטים, בהם יהודים, זכויות שוות בסיסיות – בלימודים, בתעסוקה, בהגירה. אחרי תוצאות הבחירות לנשיאות בשבוע שעבר, יש בקהילה היהודית כיום מי שחוששים משובם של הימים השחורים.
"חשבנו שטראמפ, אחרי כל מה שעשה ואמר, לא יצליח שוב בפוליטיקה", מספר זאק, צעיר יהודי ותלמיד רבנות אמריקאי. "רבים מאיתנו חשבו אחרי 2020, כשהוא הפסיד, שלא יחזור. רוב גדול מהיהודים בארה"ב הצביעו להאריס כי היא תואמת את האידיאולוגיה היהודית. הרבה ממה שטראמפ והקבינט העתידי שלו תומכים בו זה לפגוע במימון סיוע רפואי, וזה משהו שהרבה מאיתנו חוששים ממנו. הם רוצים לדכא זרים במדינה. התורה מורה לנו לאהוב את הגר, וטראמפ לא אוהב את הגרים. הוא מפיץ שנאה כלפיהם".
טראמפ עולה לנאום לאחר הניצחון הגדול בבחירות לנשיאות ארה"ב
(צילום: Fox News)

6 צפייה בגלריה
yk14149641
yk14149641
מצביעים יהודים בעצרת תמיכה בהאריס במישיגן. הרוב עדיין הלכו עם המפלגה הדמוקרטית
(צילום: Dominic Gwinn / AFP)
זאק הוא אחד מאותם יהודים רבים שהצביעו, לפי הסקרים, לקמלה האריס. לפי מדגם הבחירות של CNN, כ-78 אחוז מהיהודים הצביעו להאריס, בעוד רק 22 אחוז מהם בחרו להצביע לדונלד טראמפ. העובדה שיהודים נוטים להצביע לדמוקרטים אינה חדשה, אך העובדה שזה קרה גם בשנה האחרונה, לאחר ההפגנות ההמוניות נגד ישראל בקמפוסים ולאחר שהממסד הדמוקרטי הואשם לא פעם בכך שהוא נכנע לקיצונים הפרוגרסיביים במפלגה שמתנגדים לישראל, אינה עניין של מה בכך.
"בזמן שהרבה ישראלים חושבים שטראמפ אולי טוב לישראל, לא בטוח שהוא יהיה טוב ליהודים באמריקה", אומר זאק. "הוא נתמך על ידי קיצונים שקידמו אותו. מאז שהוא נבחר ב-2016 האנטישמיות זינקה לשמיים בארה"ב. ב-2018 היה כאן הטבח בבית הכנסת עץ החיים בפיטסבורג, בזמן כהונתו. כאן בארה"ב לא רואים בהאריס מתנגדת לישראל. אנחנו ראינו בה תומכת ישראל".
רוב הישראלים לא חושבים כך. "זה פשוט לא נכון. היא הייתה מתמודדת שתמכה בישראל, אבל לא רצתה לתת לממשלת נתניהו צ'ק פתוח לעשות כל מה שירצה. אני חושב שבסוף היום, ברגע שלטראמפ לא יתאים לתמוך בישראל, הוא לא יתמוך בה".
6 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ
דונלד טראמפ
"אין ספק שיותר יהודים הצביעו לו הפעם מאשר לפני ארבע שנים". דונלד טראמפ
(צילום: Kamil Krzaczynski / AFP)
בתי כנסת מציעים תמיכה לחברי קהילה? "כן, אבל זה לא דבר חדש. אחרי הרבה אירועי טרגדיה לאנשי דת יש חובה לתת תמיכה לקהילה שלהם. אנשים חוששים לזכויותיהם. היכולת של רבים – כולל אותי – לקבל ביטוח בריאות, עשויה להילקח".
בתי כנסת בוחרים צד? "זו בעיקר עזרה אחד לשני. אלה חברי קהילה שעוזרים לחברי קהילה. כמובן שאיש דת לא יכול לעמוד על הבמה ולהגיד לאנשים למה להצביע, אבל אפשר לדבר עם חבר קהילה שמפחד מהבחירות ולהציע תמיכה".

חברה מקוטבת מאוד

"יש בקהילה היהודית הלם מסוים מהתוצאות", מסייג הרב עמיאל הירש, המנהיג של אחת הקהילות היהודיות הוותיקות והחשובות ביותר בצפון אמריקה – בית הכנסת על שם הרב סטיבן ווייז במנהטן. "זה לא כמו 2016, שאז באמת אף אחד לא ציפה לזה, גם הרפובליקנים בעצמם לא ציפו אז. אני חושב שכרגע אנשים הופתעו מהמידה בה הניצחון היה חד-משמעי, כי חשבו שיהיה הרבה יותר צמוד. אבל אנשים לא בהלם כמו ב-2016. עם זאת, יש אכזבה עמוקה מאוד, וחלק מהאכזבה היא ההפנמה שזו אמריקה של היום".
6 צפייה בגלריה
קמלה האריס
קמלה האריס
קמלה האריס. "יש מי שמרגישים שעולמם חרב עליהם"
(צילום: Charly Triballeau / AFP)
לדבריו, "עוד לא ברור לאף אחד איך להתארגן כדי להגיב, כי זה מוקדם מדי. כשטראמפ נבחר ב-2016, תוך שבוע היו הפגנות המוניות. עכשיו אנשים לא שם. הם לא עיכלו את התוצאות, הם בהלם, לא מהתוצאות שידענו שיכולות להתממש כי אם ממידת ההפסד. אבל חשוב לי להדגיש שאני מדבר כמשקיף, כאחד המנהיגים של יהדות אמריקה, אני לא מבטא פה דעה לכאן או לכאן. יש לי דעות, אבל זה לא מתפקידי כרב לקדם מועמד מסוים".
איך אפשר להתמודד עם זה? יש חברי קהילה עם דעות שונות. "זה מאוד קשה ומאתגר. יהודי אמריקה מפוצלים. גם בקהילה הליברלית שלי יש אנשים שמאוד שמחים, ומרגישים שהם ניצלו מהתפתחויות גרועות מאוד אם האריס הייתה נבחרת. מנגד, יש מי שמרגישים שעולמם חרב עליהם. אז זה קשה מאוד להיות מנהיג היום בקהילה היהודית-אמריקאית, כי החברה באמריקה מאוד פוליטית ומאוד מקוטבת. מבחינתי, תפקידנו לא להתמקד במועמדים מסוימים אלא במדיניות, כי מדיניות משקפת את ערכי החברה".
אתה חושב שיש עלייה בתמיכה בטראמפ בקהילה? "אני לא שואל אנשים למי הם מצביעים. אין ספק שיותר יהודים הצביעו לטראמפ הפעם מאשר לפני ארבע שנים, ובניו יורק זו תופעה משמעותית יותר. גם אפשר להבין; יש יותר אורתודוקסים בניו יורק, והם בדרך כלל מצביעים לרפובליקנים. אבל הרוב המוחץ של היהודים האמריקאים אינם אורתודוקסים".
6 צפייה בגלריה
הרב עמיאל הירש
הרב עמיאל הירש
"הלם מסוים". הרב עמיאל הירש
(צילום: שחר עזרן)
יש חשש מאנטישמיות בעקבות התוצאות? "אני חושב שזה מוקדם מדי. אנשים לא עיכלו עדיין את התוצאות. אבל כולנו ערים לאנטישמיות, גם מהימין הקיצוני וגם מהשמאל הקיצוני, ואלו אולי השפיעו על הבחירות של יהודים. הימין הקיצוני הוא איום אלים. זה פעמים רבות מוביל לאלימות פיזית. 'עץ חיים' ב-2018, שרלוטסוויל ב-2017. האנטישמיות הימנית הקיצונית גובה חיים יהודיים, האנטישמיות בשמאל הקיצוני – פחות בולטת בחברה. זה מתחבא תחת ז'רגון שנשמע ליברלי, ומנסה להבחין בין אנטישמיות לאנטי-ציונות, ולא פעם בהצלחה. אלא שהאנטישמיות הזו לא נתפסת כאנטישמיות, ולכן לטווח ארוך היא יותר מסוכנת".

כולם באים לתפילה

הרבָּה אידי יקוטיס היא רבת קהילת בית הכנסת "בית אל" במונסי, אינדיאנה. הייחוד של הקהילה הזו בכך שהיא שוכנת במדינה שנתנה את האלקטורט שלה דווקא לטראמפ, ועל כן, נראה שגם הקהילה היהודית בה מגוונת יותר מבחינה פוליטית.
6 צפייה בגלריה
כיפה עם שמו של דונלד טראמפ בעצרת בחירות
כיפה עם שמו של דונלד טראמפ בעצרת בחירות
כיפה עם שמו של טראמפ בעצרת בחירות
(צילום: Jose Juarez / AP)
"בקהילה שלי יש הרבה דעות וגישות לגבי איך שהבעיות של המדינה צריכות להיפתר. יש לי הרבה אנשים שחושבים שטראמפ מציע פתרון לבעיות שהם רואים. יש לי גם כאלה שחושבים שטראמפ הוא ההפך מהפתרון. כולם באים לתפילה בשישי בערב", היא מעידה.
איך את, כמי שמנהיגה קהילה מפוצלת כל כך מבחינה פוליטית, יכולה לעמוד לצד אנשים משני הצדדים? "ניסיתי להציע נחמה לשני הצדדים. רציתי שאנשים יזכרו שכולם נוצרו בחסד האלוהים. זה שאתה תומך במועמד אחד ומישהו במועמד אחר לא אומר שהשני הוא שטן. יש הרבה דמוניזציה – יש לי חברת קהילה שלא אוהבת שמרנים והיא קוראת להם בשמות נוראיים. לא, הם לא מסכימים איתך על פתרון הבעיות, אבל הם עדיין אנושיים, הם נוצרו באותה דרך, אכפת להם מילדיהם, אכפת להם מביטחון, אכפת להם מגובה המחירים. ניסיתי שאנשים יזכרו את מערכות היחסים האלו, והן חשובות יותר מהרעיונות הפוליטיים".
6 צפייה בגלריה
הרבה לאה מולשטיין
הרבה לאה מולשטיין
"גם באירופה חוזרים לימין". הרבה לאה מולשטיין
(צילום: ויקטור שאק)
מה דעתך על קהילות שמנסות להציע מעגלי תמיכה למיואשים אחרי הבחירות? "שמעתי על זה. אני יודעת שיש בתי כנסת ששלחו בהם הודעות ווטסאפ עם הצעת תמיכה. בבית כנסת שאני מכירה, היה מישהו ששלח הודעה שקראה לשנות את השפה באתר בית הכנסת, להוריד דברים ליברליים פרו-להט"ב – ומייל אחר גינה את זה שלא עשו מספיק כדי לתמוך בהתנגדות לבחירה בטראמפ. ההצעות האלה לספק לקהילות תמיכה יכולות, אם לא נזהרים, לגרום לקיטוב של הקהילה. מצד שני, במידה מסוימת צריך אותן, כי איפה אפשר יהיה לפרוק את הרגשות? אני חושבת שאצלי יש יותר ליברלים מלא-ליברלים ועדיין, אנחנו במדינה טראמפיסטית, אני לא רוצה לפרק את הקהילה".

גם אירופה נערכת

"זה לא נשאר בארה"ב", מספרת הרבה לאה מולשטיין, יושבת הראש של הארגון האירופי ליהדות מתקדמת ורבת בית כנסת בלונדון. "הבחירות באמריקה מראות לאנשים שיש להם רשות לעשות כפי שירצו – אם בארה"ב בוחרים את טראמפ, למה שלא יבחרו במפלגת 'אלטרנטיבה לגרמניה' בגרמניה? המעניין הוא שזה קורה גם אם מדובר באנשים שלא בהכרח היו רוצים לתמוך במי שמחזיקים בעמדות אנטי-דמוקרטיות".
תארי לי מה קורה כרגע באירופה. "ראינו בעשור האחרון חזרה של מצביעים לימין באירופה, אבל גם בישראל ובארה"ב. באירופה, הסטטיסטיקה מראה שיש כ-20 אחוז מהאנשים בחברה שמחזיקים בעמדות מאוד אנטי-דמוקרטיות, אנטישמיות, גזעניות, הומופוביות. אני קוראת לזה 'חזרה' כי זה לא חדש, שנות ה-30 זה לא מאוד רחוק. אנחנו חושבים על גרמניה, אבל איטליה וספרד היו פשיסטיות הרבה יותר זמן. מה שראינו ב- השנים האחרונות הוא עלייה של האנשים שמאמינים בדברים האלה, באיטליה, פולין, הונגריה, הולנד ועוד ועוד, בגלל המצב הכלכלי, הפילוג החברתי וקליטה לא מוצלחת של מהגרים".