את הספר "מלכת היופי של ירושלים" של הסופרת והעיתונאית שרית ישי-לוי שהפך לרב מכר ייתכן וקראתם, אבל האם תהיתם פעם מי הדמות שמצולמת בתמונה שעל הכריכה, ומה הקשר שלה לשם הספר? לא נשאיר אתכם יותר מדי במתח. מדובר במלכת יופי אמיתית.
המצולמת היפהפייה היא מרים הדר-ויינגרטן, בשמה המלא, שנולדה בירושלים בשנת 1937. כשהייתה סטודנטית למשפטים, בשנת 1958, זכתה בתואר מלכת היופי של ירושלים, ובהמשך אותה שנה נבחרה למלכת היופי של ישראל. היא הייתה המועמדת הכי מבוגרת מבין אלה שנבחרו עד אז: בת 21. במהלך ימי התחרות העולמית היא זכתה בתואר "הנואמת הטובה ביותר".
מרים שירתה בחיל האוויר וחלמה להיות טייסת בחיל האוויר עוד כשזה לא התאפשר. היא הגשימה את חלומה חלקית כעבור שנים, כשלמדה טייס אזרחי. בהמשך נישאה לאיש עסקים אמריקאי ועברה להתגורר עמו בטקסס. נולדו להם שני ילדים, ליה ומייקל, ולאחר שהתגרשה ממנו חזרה לארץ ועבדה כעיתונאית, בין השאר בעיתוני "מעריב" ו"הארץ". לאחר מלחמת יום הכיפורים, אותה סיקרה כעיתונאית, היא התחתנה עם עקיבא נוף, שהיה חבר כנסת, עורך דין ופזמונאי, ולשניים נולדה בת בשם איילת. כעבור כמה שנים השניים התגרשו והיא עברה לעסוק בתחום הנדל"ן בניו יורק, שם היא מתגוררת עד היום.
אז כמו שהבנתם, הדר-ויינגרטן לגמרי הולמת את שם הספר ונראה שאין דמות מתאימה ממנה. אבל כשלוי-ישי בחרה את תמונתה לכריכת הספר, היא לא ידעה את כל הפרטים הללו.
"הבחירה בתמונה נעשתה אחרי שראיתי הצעות שונות לעריכה לעטיפת הספר", מספרת ישי-לוי, שבימים אלה יוצא לאור ספרה החדש 'אשה מעבר לים'. "התמונה הייתה בשחור לבן במקור וישר כבשה את עיני, בגלל שהדמות של מרים הדר, שלא ידעתי אז מי היא בכלל, הייתה בדיוק כמו שדמיינתי בראש את לונה, הגיבורה של הספר. גם השמלה שהיא לבשה, גם המקום שהיא צולמה בו, בניין ימק"א בירושלים, הכל התחבר, וישר אמרתי 'בינגו'. זה היה אחרי המון זמן של חיפושים". "מדובר בצילום של דוד רובינגר, חתן פרס ישראל, שהציב תנאי - שמרים הדר תסכים להשתמש בצילום שלה", נזכרת ישי-לוי. "לאתר אותה היה מבצע בפני עצמו. לאחר שהצלחנו לאתר אותה בניו יורק, היא הסכימה שהתמונה שלה תופיעה על עטיפת הספר, וביקשה שישלחו לה את הספר אחרי שהוא יוצא לאור".
"הבנתי שאני יודעת מי זאת"
"לאחר שהספר יצא לאור, אנשים שמכירים אותה התקשרו אליי", מספרת שרית. "בין היתר האדריכלית מלי לנגוצקי שהיא חברה מאוד טובה שלה, שאמרה לי בדיוק מי היא.
כיוון שישי-לוי והדר-ויינגרטן היו עיתונאיות, הן נפגשו בהזדמנויות שונות באירועים שונים. "לא הכרתי אותה אישית, אבל כן ידעתי מי היא. כשבחרנו את עטיפת הספר, לא קישרתי שמרים הדר זו מירה ויינגרטן. רק אחרי שהספר יצא לאור בעצם הבנתי שאני יודעת מי זאת".
כשהספר יצא, גם הסופרת וגם מרים לא העלו בדעתן שהצלחת הספר תהיה כל כך גדולה. אך להפתעתן הרבה, הספר נמכר ב230 אלף עותקים, ויצא לאור במדינות רבות בעולם, ביניהן ארצות הברית. "בעקבות היציאה של הספר בארצות הברית הזמינו אותי לסיבוב הרצאות מחוף לחוף", מספרת שרית. "בין היתר הרציתי כמה פעמים בניו יורק, ובאחת ההרצאות שלי לפני שנתיים, בJCC במנהטן, מרים פשוט באה והציגה את עצמה. היא אישה מאוד יפה ומרשימה".
איך הרגשת בהרצאה כשאת יודעת שהיא יושבת בקהל?
"האמת שלא היה לי כל כך הרבה זמן לדבר איתה לפני כן, כי היא באה זמן ממש קצר לפני ההרצאה, אבל הצגתי אותה בהרצאה. אמרתי לקהל שאני מאוד נרגשת כי הייתה לי עכשיו פגישה מאוד מרגשת עם האישה שמופיעה על עטיפת הספר שלי. למעשה הייתי צריכה להציג את העטיפה של הספר הישראלי, כי בארצות הברית העטיפה הייתה שונה לגמרי. למזלי היה איתי עותק של הספר בעברית והראיתי אותו. סיפרתי להם את הסיפור של העטיפה ושל מירה הדר- ויינגרטן, ואז ביקשתי ממנה לקום והצגתי אותה. זה היה מאוד מרגש".