הבדלים בין גברים ונשים ניכרים בתחומים רבים בחיינו. אבל האם ההבדלים האלה באים לידי ביטוי גם בתחום העיצוב? האם תהליך העבודה של אדריכל ממין זכר נראה אחרת מזה של אדריכלית אישה? האם אדריכליות מדגישות היבטים אחרים מאדריכלים? האם גברים מייחסים חשיבות שונה מנשים לאלמנטים מסוימים בתכנון? ומה בנוגע לתוצאה הסופית? האם מי שמתבונן בפרויקט יכול לנחש את המגדר של זה שעומד מאחוריו? הצגנו את השאלות לנבחרת של אדריכליות, וחזרנו עם תשובה חד משמעית: אין תשובה חד משמעית.
יש הבדל: נשים יותר פרקטיות
דנה ברוזה
"אמנם שנת 2021, ומחאת Me Too הובילה לשינוי חשוב ומשמעותי בשיח המגדרי, אבל עדיין קיים חוסר שוויון אינהרנטי בחברה בין גברים לנשים. אני עובדת עם הרבה זוגות ונתקלת יותר ויותר במשפחות השואפות לשוויוניות, אבל ברוב המקרים בן הזוג נמצא בבית פחות שעות. גם במשפחה שלי זה כך, והעובדה שרוב המטלות הביתיות באחריותי משפיעה גם על הדרך שבה אני מתכננת”, אומרת מעצבת הפנים דנה ברוזה מ-Danka Design בתשובה לשאלה אם קיים הבדל בין גברים לנשים בתחום תכנון הבית ועיצובו.
ברוזה מאמינה שקיימים הבדלים מבוססי מגדר בהיבט התכנוני. “לתחושתי קולגות גברים נותנים פחות דגש על אלמנטים פרקטיים. כשאני מתכננת, אני תמיד חושבת על חיי היומיום, על הסדר, מקפידה ליצור מקום ייעודי לכל דבר. אני בוחנת היבטים של נוחות ושל ניקיון. מבחינה עיצובית אני לא חושבת שקיים הבדל, כפי שאין הבדל שכזה בכל תחום אמנותי אחר. כולי תקווה שיגיע היום בעתיד הקרוב שבו לא יהיו הבדלים בין תכנון של גבר ואישה, כי זה ילמד שההבדלים בחברה עצמה הצטמצמו. אנחנו בכיוון הנכון, אבל אנחנו עדיין לא שם”.
אין הבדל: גברים במספרים, נשים בחזון
שרון ארמר וגלית מסורי
“את ההבדל בין נשים לגברים אנחנו רואות בצד הלקוח. גברים מתמקדים במספרים ובשורה התחתונה, בעוד הנשים מרוכזות בחזון בית החלומות שלהן, באסתטיקה ובפרקטיקה”, אומרות מעצבות הפנים שרון ארמר וגלית מסורי משייפס דיזיין סטודיו.
“מה שחשוב הוא לא המגדר אלא הניסיון, היצירתיות, יכולת ההקשבה ללקוחות וההכלה של התהליך המרגש שהם עוברים, יכולת ניהול ועמידה בזמנים וכמובן כישרון. היכולות שמייצרות הבדל בתכנון קשורות באופי, בטעם, בשיטת העבודה והראייה לטווח ארוך, והן אינדיבידואליות ולא משויכות למגדר”, הן מסכמות.
אין הבדל: חלוקה מגדרית אצל הלקוחות
נורית בן יוסף
האדריכלית נורית בן יוסף מחזיקה בדעה מנוגדת. “כשמתבוננים בפרויקט אי אפשר לזהות מי עומד מאחוריו ואם הוא תוכנן על ידי גבר או אישה. גם הדינמיקה של התהליך תלויה באנשים המעורבים ולאו דווקא במגדר”, היא אומרת.
את ההבדל מזהה בן יוסף אצל הלקוחות: “שני הגורמים העיקריים בתכנון מבחינתי הם תנאי השטח ומיצוי הפוטנציאל הקיים בהם, לצד רשימת הדרישות הפונקציונליות והחלומות של הלקוחות. בנקודה הזאת אפשר לראות חלוקה בין בני הזוג, והיא מגדרית. נשים מדגישות בדרך כלל את הצורך במקומות אחסון במטבח, בחדר הארונות ובחללי המעבר, לעומת גברים שמתמקדים בנושא המערכות. מבחינת הדגש בעיצוב זה משתנה. תמיד יש אחד שמושך יותר לכיוון הפן העיצובי בעוד שהשני מבקש להדגיש את הפונקציונליות”.
יש ואין: מי שעושה יותר, מבין יותר
בר אילוטוביץ
“קשה להכליל, כי יש ספקטרום רחב של מתכננים משני המינים שיוצרים חללים מעולים, וגם ההפך. אבל באופן כללי העיסוק בתכנון הפנים של הבית ובתהליכי הלבשה מזוהה יותר עם נשים, ואפשר לראות את זה באופן מובהק בכיתות ללימודי עיצוב פנים ברחבי הארץ”, אומרת מעצבת הפנים בר אילוטוביץ.
“רוב ההבדל מתבטא בתכנון פנים שנובע מהבנה של ניהול, תפעול ותחזוקת הבית, וכן בהבנה של חומרים שתורמים ליצירת בית פרקטי. הלוגיקה שלפיה אדם שמבשל הוא בעל תובנות נכונות יותר לתכנון מטבח, עובדת גם ביתר תחומי ההתנהלות בבית. בסופו של דבר זו שאלה של המתכנן והמעצב ולא המגדר שלו. כשאני מתכננת אני מקשיבה ללקוח. מה שמוביל אותי הוא הרצון להתאים לו את הבית הנכון ולאפשר לו התנהלות נוחה ופרקטית. השפה העיצובית שמאפשרת לבעלי הבית לבוא לידי ביטוי, מגיעה רק לאחר מכן”.
יש הבדל: בית צריך לעבוד כמו מכונה משומנת
מרין פרי אלי
“ההבדל הבולט ביותר נובע מהשוני בהתייחסות לפרקטיקה כפועל יוצא וישיר של התכנון והעיצוב. כאישה אדריכלית ומעצבת, שמתחזקת בעצמה בית וילדים, אני מייחסת חשיבות גדולה מאוד להיבט המעשי של התכנון והעיצוב ושואפת לבהירות תכנונית בחלל”, אומרת אדריכלית מרין פרי אלי. “בית צריך לעבוד כמו מכונה משומנת, הוא צריך להיטיב עם איכות חיינו אבל חייב להיות קל לתפעול ולתחזוקה. כשאני מתכננת אני בוחנת את ההחלטות שלי מהפרספקטיבה הזאת – האם יהיה נוח לתפקד בחלל והאם יהיה קל לתחזק אותו. חשוב לי קנה המידה, ואני מקפידה שהוא יתאים לחיי המשפחה ולאופן ההתנהלות בבית”.
פרי אלי לא מפחדת לקבוע שנשים מתכננות ומעצבות טוב יותר. “נשים מעצבות מקבלות החלטות נועזות יותר על שימוש בטקסטיל, בטקסטורות, בחומרים טבעיים ובעבודות יד. אפשר גם לומר שקיימת צבעוניות רכה יותר בפרויקטים של נשים. בעיניי נשים חותרות להלבשה כוללת של הפרויקט וליצירת הרמוניה ועושר בחלל”.
אין הבדל: אנחנו אינדיבידואלים
שירי הימן
מעצבת הפנים שירי הימן לא מאמינה בהכללות. “כמו בכל תחומי החיים, כל מקרה לגופו. בעיניי זו לא שאלה של מגדר. יש מעצבים טובים ויש מעצבים טובים יותר, בין אם אלה נשים ובין אם גברים. אנחנו אינדיבידואלים, ולכל אחד ישנן המעלות והמגרעות שלו.
“כל פרויקט שלי מתחיל בהבנה מעמיקה של צורכי הלקוחות בהווה ואלה שיגיעו בעתיד הנראה לעין. לתפיסתי, בית צריך להיות יפה ועם זאת פונקציונלי ופרקטי. מכיוון שאני גם מעצבת פנים וגם אמא לשלושה ילדים וממלאת שורה של מטלות בית, אני מבינה את הערך של תכנון נכון. האם זה קשור לזה שאני אישה? אני לא בטוחה”.