יצאנו מאזור המרכז ב־8:00 בבוקר, חזרנו ב־17:00 אחר הצהריים. בין לבין הספקנו לטעום גבינות נהדרות בחווה חקלאית ירוקה שהקימו בני זוג בעשר אצבעות ובעבודה קשה, לבקר ביישוב פורח הממוקם על קו התפר ומול גדר ההפרדה ולשמוע על בניית קהילה חקלאית בתקופה קשה של אירועים ביטחוניים וכן ללמוד על החממות של עגבניות השרי וכרמי הגפנים המטופחים באזור וליהנות מבראנץ' נהדר של בשלנית מקומית, לטעום יינות מצוינים ביקב משפחתי שמאחוריו סיפור מפתיע, ולהירגע בעבודות יצירה צבעוניות ומלהיבות שכל אחד יכול לעשות. ככה בדיוק צריך להיראות פסטיבל עממי, פשוט, שמושך לצאת מהבית ולהגיע למקומות ולאנשים שעושים ויוצרים: לרכז באזור גיאוגרפי לא גדול מגוון אטרקציות, לשלב נופים, מורשת, אוכל, יין ואמנות, ולעשות טוב לכולם.
"ירוק ולא רחוק" הוא פסטיבל צנוע שהחל את דרכו בקטנה לפני כחמש שנים, יצא לפגרת קורונה כפויה באביב שעבר, וכעת שב. הוא נערך בעשרות יישובים הכלולים במרחב הכפרי של שפלת יהודה, בין אשדוד, אשקלון, קריית־גת, באר־טוביה ובית־שמש, מגדר ההפרדה במזרח ועד הים במערב, מתפרשֹ על פני כמה סופי שבוע - בימי חמישי, שישי ושבת, ויש גם בונוס: מדובר באזור שבדרך כלל לא נרשמים בו פקקי תנועה, כך שקל למדי לדלג בין האתרים השונים.
אזור הפסטיבל כולל מושבים, קיבוצים ויישובים עירוניים, שבעבר שרטטו את קווי ההתיישבות של מדינת ישראל והתבססו על חקלאות, וכיום תמצאו בהם מגוון רחב של עסקים, שרובם עדיין משיקים לעבודת האדמה. המקומות, האטרקציות והאירועים מאפשרים להתחבר לחקלאים, ליוצרים, לבשלנים ולאנשים הטובים והמרתקים שפוגשים בדרך: הגבן, היינן, מגדל הארטישוק, מטפח פרחי ההיביסקוס, מלקטי צמחי המאכל. יש כמובן מגוון מסעדות, מתחמי פעילות לילדים, פארקים ושמורות טבע, יקבים ושוקי איכרים.
מה, איפה, מתי
בין היישובים המשתתפים בפסטיבל "ירוק ולא רחוק": ניר־בנים, באר־טוביה, ביצרון, זרחיה, סגולה, כפר־מנחם, כפר־אחים, יער חרובית, שקף, גלאון, נווה־מבטח, חפץ־חיים, תלמי־יחיאל, רבדים, טל־שחר, בית־אלעזרי, שפיר, בית־ניר, ערוגות, נטע, כפר־ורבורג ועוד.
למשל: שדרת אמנים בקיבוץ כפר־מנחם, בתים פתוחים במושב סגולה, משחקי ניווט משפחתיים ביער חרובית, סיור בשדות ארטישוק בניר־בנים, צבעים וצורות בחוות ההיביסקוס בכפר־ורבורג ועוד, כולל אפילו, סיור מגניב בנמל אשדוד.
מתי? בסופי השבוע הקרובים: חמישי עד שבת, 1.5-29.4; חמישי עד שבת, 8.5-6.5.
שימו לב: למועדי הפעילות באתרים. חלק מהם ממוקמים ביישובים דתיים או שומרי כשרות, ולכן אינם פועלים בשבת.
היכן ביקרנו, מה עשינו
הצטיידנו בגבינות בחוות אלה־צדק. חווה משפחתית העוסקת בעיקר בגידול ובטיפוח עדר עזים אורגני לחלב ולגבינות ובייצור גבינות נהדרות: לאבּנה בסגנון ים תיכוני, יוגורט מחלב עזים אורגני, גבינת פטה מלוחה, גבינה צפתית במליחות עדינה, גבינות צאן מסוגים שונים - והכל בתהליכים מסורתיים, ללא שימוש בחומרי שימור או בתוספים. בעלי החווה, עירית ויצחק צדק, מקפידים על חקלאות בת קיימה: מאות העזים שבעדר ניזונות מהמרעה הטבעי באזור ומהצמחייה הרב־שנתית המקומית, כמו גם עדר הבקר.
למה להגיע? בגלל הגבינות שנמכרות כאן, בחנות החווה. אפשר להגיע בכל יום, להצטייד לפיקניק ולקחת הביתה. אפשר גם להזמין מראש מגשי גבינות ולחמים נהדרים, וגם דבש, שמן זית וזיתים ולאכול במקום, תחת עצים מצילים.
חוות צדק. מיקום: לצד כביש מס' 358, בין היישובים שקף, נטע (מרשם) ושומריה. פתוח: בכל יום, מזריחה עד שקיעה. טל' עירית: 054-6431407; טל' צדק: 054-6431409, וגם: 072-3944355. אתר: tsedek.co.il
ביקרנו ביישוב שקף, בכרם ענבים ובחממת עגבניות. שקף הוא יישוב שהוקם בראשית שנות ה־80 של המאה שעברה סמוך לקו התפר ומול היישובים הפלשתינים בית־עווא, סיכה ודיר־סאמת בשיפולים המערביים של הר חברון. שקף ידע שנים ארוכות של בעיות ביטחון, פיגועים וגנֵבות חקלאיות, אבל כיום נחשב לשקט ומבוקש.
יעקב כהן אחדות, אגרונום בהשכלתו ומי שליווה במשך שנים ארוכות את כרמי הגפן של יקבי ברקן, מציע במסגרת הפסטיבל סיור מודרך בשקף, מבט היסטורי על היישוב וההתיישבות, תצפית על חומת ההפרדה ועל יישובי השכנים ממזרח, וכן ביקור בכרם ובחממת עגבניות השרי שהוא מטפח, ובאתר עתיקות סמוך.
מושב שקף. סיור מודרך, בתיאום מראש, טל': 052-2703933.
סעדנו ב"המטבח של אריאלה". אריאלה אלוש, בשלנית בנשמה, מארחת בחצר ביתה במושב שקף לארוחות בוקר ובראנץ' ובהזמנה מראש גם בצהריים ובערב, כולל בשרי או צמחוני.
לא להחמיץ את מנת הפריקסה המושלמת, עם או בלי טונה (רק תגידו מראש, לפני שמכינים לכם), את הסלטים הנהדרים, הקישים, השקשוקה ומגוון החביתות והגבינות. בתיאום מראש אפשר להזמין את הארוחה לשטח הפיקניק שלכם, אם מדובר בסביבה הלא רחוקה ובהזמנה בהיקף משמעותי.
מושב שקף. ארוחות בוקר ובראנץ' בימים ראשון עד שלישי, 18:00-14:00; רביעי עד שישי, 14:30-9:30. למועדים אחרים או לארוחות צהריים וערב יש לתאם מראש. טל': 072-3944414 או 050-2301080. פייסבוק: המטבח של אריאלה.
טעמנו יינות ביקב חיטים. שרית ועצמון חג'ג' יצאו לטיול משפחתי בדרך היין בדרום אפריקה, עניין שהתברר, כך הם מספרים כיום, כטיול היקר בחייהם, שכן בסיומו החליטו להיכנס להרפתקה ייננית־כלכלית משלהם: נטיעת כרם, הקמת יקב וייצור יין.
הכרם והיקב שלהם ממוקמים במושב נווה־מבטח, בצמוד למרכז מבקרים מעוצב היטב. היין הראשון שייצרו, שיראז 2013, זכה במדליה, וגם הבאים אחריו הצטיינו.
בתיאום מראש אפשר להגיע ליקב לסיור מודרך, להסבר על גידול גפנים ועל התמודדות מודרנית עם מזיקים, הכנת יין וכמובן טעימות.
ציירנו ויצרנו עם שרי חיימסון. הכניסה לביתה המטופח של שרי חיימסון בתלמי־יחיאל מבטיחה: שפע פרחים, צמחים וסוקולנטים, שחלקם בוקעים מתוך נעליים, סניקרסים, מגירות שולחן או כלי מטבח שיצאו משימוש ועשו הסבה יצירתית לעציצים. בפנים, בסדנה, תלמדו כמה הכל, או נכון יותר הרוב, יכול להיות פשוט: בעזרת סט צבעים ומכחולים לומדים לעצב מחדש חלוקי אבן, עציצים או מגנטים לקישוט. מה שיפה בעניין זה שהפעילות מתאימה לכל גיל, שהיא מפעילה את הדמיון, היצירתיות והידיים, ומאפשרת ניתוק רגוע. לא תרצו לעזוב, באחריות.
מחירים לדוגמה: קישוט והכנת מגנט, 20 שקל; צביעת עציצי טרקוטה הכוללים צמח סוקולנט, 40 שקל; צביעת עציצי ינשוף או מכוניות, 70 שקל ועוד.
שרי חיימסון, "סטודיו צבעי הלב", מושב תלמי־יחיאל. בימי הפסטיבל סבבי הפעילות קבועים, בשעות 10:00, 12:00 ו־14:00, בהרשמה מראש. אפשר לתאם סדנאות במועדים נוספים. טל': 050-6278505, פייסבוק: sari.haimson