חלבי: עוגיות פלורנטיניות
מתכון של מיקי שמו, רשת "שמו - הקונדיטוריה"
המרכיבים
(70–80 יחידות בתבנית תנור בגודל 35X30 ס"מ)
לבצק
- 1/2 1 כוסות (180 גרם) קמח מצה דק
- 1 כוס (140 גרם) קורנפלור (או קמח טפיוקה או קמח תפוחי אדמה) + עוד קצת לקימוח
- 200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
- 1 כפית תמצית וניל
- 1/4 כוס (30 גרם) אבקת סוכר
- 1/4 שקית אבקת אפייה
- 1 ביצה + 1 חלמון
- 1 כף דבש
לקרם
- 125 גרם חמאה
- 1/3 כוס (125 גרם) דבש
- 2/3 כוס (125 גרם) סוכר
- 1/2 מכל (125 מ"ל) שמנת מתוקה
- 1/4 1 כוסות (125 גרם) אגוזי מלך, קצוצים דק מאוד
- 1/4 1 כוסות (125 גרם) שקדים מולבנים, פרוסים
- 3/4 כוס (75 גרם) תערובת פירות מיובשים, קצוצים (למשל: משמשים, שזיפים, אננס, פפאיה, צימוקים)
ההכנה
1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון את קמח המצה, הקורנפלור (או קמח הטפיוקה או קמח תפוחי האדמה), החמאה, תמצית הווניל, אבקת הסוכר ואבקת האפייה ומעבדים עד לקבלת פירורים. מוסיפים את הביצה, החלמון והדבש ומעבדים לקבלת בצק. מעבירים אותו למשטח העבודה ולשים לכדור אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים חצי שעה במקרר.
2. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
3. מקמחים את משטח העבודה במעט קורנפלור (או בקמח חלופי) ומרדדים עליו את הבצק למלבן בעובי 1/2 ס"מ ובגודל התבנית. מעבירים לתבנית ואופים כ־13 דקות. מוציאים ומניחים לצינון (לא מכבים את התנור).
4. הקרם: שמים בסיר את החמאה, הדבש, הסוכר והשמנת ומביאים לסף רתיחה. מסירים מהכיריים ומוסיפים את האגוזים, השקדים והפירות המיובשים. מערבבים בכף עץ רק עד לקבלת עיסה אחידה. יוצקים על הבצק האפוי ומשטחים במרית לשכבה אחידה.
5. אופים כ־16 דקות, עד שהשכבה העליונה מזהיבה. מוציאים ומצננים.
6. פורסים בסכין חדה לריבועים בגודל 3 ס"מ, ומגישים.
- איך שומרים? עד 3 שבועות, בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר.
פרווה וללא גלוטן: עוגיות טחינה ושקדים
מתכון נטלי לוין, קונדיטורית ובעלת הבלוג "עוגיו.נט"
קערה אחת, לקקן וכמה דקות פנויות - ויש לכם משהו מתוק להגיש ליד הקפה, בלי להתפשר על עוגיות קוקוס או עוגיות בוטנים קנויות.
המרכיבים
(30-25 יחידות)
- 1 כוס (240 גרם) טחינה גולמית
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1 ביצה, גודל L
- 1 כפית תמצית וניל
- 1/8 כפית מלח דק
- 1/2 כוס (70 גרם) קורנפלור או קמח קונדיטור ללא גלוטן
- 1 כפית אבקת אפייה
- 30-25 שקדים שלמים
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.
2. שמים בקערה את הטחינה, הסוכר, הביצה, תמצית הווניל והמלח ומערבבים למרקם אחיד. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים רק עד שמתקבל בצק אחיד.
3. יוצרים מהבצק כדורים בגודל של אגוז מלך ומניחים בתבנית, במרווחים. נועצים שקד במרכז כל כדור, ופוחסים מעט.
4. אופים 15-10 דקות, עד שהעוגיות מתייצבות ומזהיבות. מוציאים, מצננים לחלוטין ומגישים.
- איך שומרים? עד שבוע, בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר.
טבעוני וללא גלוטן: מרציפן פיסטוק
מתכון של שי־לי ליפא, מחברת הספר "הכול בסדר", מדריך לסידור החיים באמצעות סידור המטבח
מרציפן היה אחד המתכונים הראשונים שסבתא שלי לימדה אותי להכין. בחגים אני אוהבת לשדרג אותו בתוספת פיסטוקים, לחלק לקופסאות קטנות ולתת לאורחים בסיום הארוחה.
המרכיבים
(כ־30 יחידות)
- 100 גרם פיסטוקים טבעיים, קלופים
- 100 גרם שקדים מולבנים
- 100 גרם אבקת סוכר
- 1 כף מים
- 1/2 כפית מיץ לימון
- אפשרות: 1/2 כפית מי ורדים (לא תמצית)
ההכנה
1. קולים את הפיסטוקים 60-50 שניות במיקרוגל, רק כדי שטעמם יתחזק וכדי שיקבלו מעט פריכות. מצננים היטב.
2. מעבירים את הפיסטוקים לקערת מעבד המזון עם להב המתכת, מוסיפים את השקדים ומעבדים דקה־שתיים, לקבלת אבקה. מוסיפים את אבקת הסוכר, המים, מיץ הלימון ומי הוורדים (אם רוצים), ומעבדים כ־2 דקות, לקבלת כדור במרקם שמזכיר פלסטלינה. אם התערובת פירורית מדי, מוסיפים עוד כפית מים.
3. יוצרים גלילים בקוטר 3 ס"מ וחותכים אותם לעיגולים בעובי 1/2 1 ס"מ (אפשר לרבע את הגליל ולחתוך למעוינים). מאחסנים בקופסה סגורה במקרר עד להגשה.
- איך שומרים? עד חודש, בכלי אטום במקרר.
טבעוני וללא גלוטן: מלבי קוקוס עם סלט תותים
מתכון של אביבית פריאל־אביחי, שפית ובעלים של מסעדת "אוזריה" בתל־אביב ויועצת קולינרית
המרכיבים
(6 מנות)
למלבי
- 2 קופסאות (800 מ"ל) מי קוקוס (לא קרם)
- 1/3 כוס + 1 כף (200 מ"ל) מים
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1 כף מי זהר
- 5 כפות שטוחות (50 גרם) קורנפלור
- לסלט התותים
- 10 תותים, חתוכים לקוביות קטנות
- 2 עלי נענע קצוצים
- 2 כפות סוכר
- 1 כפית מי זהר
ההכנה
1. המלבי: מערבבים בקערה את מי הקוקוס, המים, הסוכר ומי הזהר. שומרים חצי כוס בצד. את היתרה מעבירים לסיר.
2. מביאים את תכולת הסיר לרתיחה. בינתיים, מוסיפים את הקורנפלור לחצי כוס הנוזלים ששמרנו ומערבבים היטב להמסה מלאה. כשהנוזל בסיר רותח, מוסיפים תוך ערבוב נמרץ את תמיסת הקורנפלור ומבשלים תוך ערבוב עד שהנוזל מסמיך (כדקה). מסירים מהכיריים.
3. יוצקים את המלבי לקעריות ומצננים היטב במקרר, שעתיים לפחות.
4. בינתיים מכינים את הסלט: מערבבים את כל מרכיביו ומניחים בטמפרטורת החדר (כדי שהתותים יפרישו נוזלים והסוכר יימס).
5. מפזרים על כל מנה מסלט התותים ומגישים.