באוקטובר האחרון נחתו ציפי חוטובלי, בעלה אור אלון ושלוש בנותיהם הקטנות בלונדון. חוטובלי (42), שעד יולי כיהנה כשרת ההתיישבות, נענתה להצעת ראש הממשלה בנימין נתניהו לכהן כשגרירת ישראל בבריטניה ובכך הפכה לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הזה בממלכה (ולאחת מ־12 הנשים השגרירות של ישראל בעולם לעומת כ־70 שגרירים גברים). "הגעתי לפה עם ילדות קטנות שזה לא מאפיין שגרירוֹת", היא אומרת. "אבל זו חוויה. הקטע הכי קשה לשגרירה זה לגלות שאין לה 'אשת שגריר'. פעם היה מודל כזה שהגבר הוא השגריר והאישה היא המארחת, זו שדואגת שהמפיות יתאימו לאירוע. אבל לגברים יש קריירה".
אז אור לא דואג למפיות?
"לא", היא צוחקת. "אבל יש יתרונות לכך שעכשיו יש קורונה. בהתחשב שבבריטניה יש סגר ואי־אפשר להכניס אנשים הביתה כבר יותר מחצי שנה, אף אחד מאיתנו לא צריך לדאוג למפיות".
"הייתי פרויקט חיתון של המגזר"
את חוטובלי היה קל לדמיין בתפקיד מרשים כזה גם ב־2013. היא בת למשפחה דתית לאומית, סיימה תואר ראשון ושני במשפטים בהצטיינות, וגם דוקטורט, הצטרפה למפלגת הליכוד ב־2008 והתקדמה במהירות שיא בצמרת הפוליטית. מה שכן, לדמיין אותה עם בעל ושלושה ילדים היה קצת מורכב יותר. חוטובלי הייתה אז בת 34 ועדיין רווקה, מה שבמגזר הדתי נחשב אפילו כמה שלבים מעל מה שאפשר לקרוא לו "רווקות מאוחרת". "התחתנתי בגיל שזו כבר הוכחה שיש חיים אחרי המוות", היא אומרת בשעשוע.
אור "תמיד דמיינתי את עצמי מתחתן בגיל 23, ומבחינתי הייתי בפיגור של שבע שנים. כל החברים שלי התחתנו והפכו להורים, ואני מצאתי את עצמי בעולם הדייטים כששום דבר לא מבשיל לחתונה. בשלב מסוים אתה מתחיל לחשוב שזה לעולם לא יקרה לך, וזו המחשבה הכי מפחידה שיש"
אלא שבמהלך שנה זו הכירה חוטובלי את אלון, עו"ד בהכשרתו, ובתוך חמישה חודשים וחצי הם כבר נישאו. העובדה שגם אלון נחשב לרווק מבוגר יחסית במגזר (הוא היה בן 30), הביאה את השניים לצאת במהלך 2017 בסדרת הרצאות על זוגיות לרווקים ולרווקות, ושנתיים אחר כך הוציא אלון את הספר "ללכת על כל החופה", שגם הוא נועד לתת למחפשי זוגיות את הכלים הנכונים. "את כל ההרצאות העברנו בהתנדבות", מדגישה חוטובלי. "שנינו הרגשנו כמה קשה היה לנו עד שמצאנו אחד את השנייה, כמה תלאות עברנו בדרך לזוגיות המיוחלת, ורצינו לתת לאנשים תקווה ואופטימיות. בעיקר כי לפני שנפגשנו, שנינו עברנו בנפרד תהליכים עם עצמנו. עד כמה שסיפור ההיכרות שלנו נחמד, זה לא שקרה איזה קסם. עברנו שינוי מנטלי בדרך לנישואים, פרידה מפחדים. חשוב היה לנו להעביר את המסר שאפשר ללמוד לעשות את זה. שזה יכול לקרות לכל אחד".
חששת מהאפשרות שלעולם לא תתחתני ותהפכי לאמא?
"בשום שלב לא הייתה לי מחשבה כזו. תמיד היה לי ברור שאני רוצה קריירה. למדתי, עשיתי דוקטורט, ומגיל צעיר כבר הייתי בפוליטיקה, כך שהייתי מאוד מרוכזת בעבודה שלי. אבל כן הייתי מאוד מודאגת מזה שלא מצאתי גברים שהתחברתי אליהם".
אור: "אני דווקא כן התחלתי לחשוש. תמיד דמיינתי את עצמי מתחתן בגיל 23, ומבחינתי הייתי בפיגור של שבע שנים. כל החברים שלי התחתנו והפכו להורים, ואני מצאתי את עצמי בעולם הדייטים כששום דבר לא מבשיל לחתונה. בשלב מסוים אתה מתחיל לחשוב שזה לעולם לא יקרה לך, וזו המחשבה הכי מפחידה שיש".
יכול להיות שבמגזר הדתי קשה יותר כי לא מקובל שזוגות יגורו יחד לפני החתונה? זה או שמקבלים החלטה להתחתן או שנפרדים?
ציפי: "זה נכון שלא מקובל לגור יחד לפני הנישואים, אבל זו לא הסיבה לקושי. אני חושבת שהבעיות שמונעות מאנשים למצוא זוגיות הן אוניברסליות. אנחנו דור אינדיבידואליסטי של אנשי קריירה. המודל הישן של נישואים שבו הגבר יוצא לעבודה והאישה נשארת בבית לגדל את הילדים כבר לא קיים. הסיפור לא דתי ואפילו לא ישראלי. הוא הרבה מעבר לזה".
אור: "אני חייתי בשני העולמות. בשנות ה־20 שלי היו כמה שנים שהייתי בלי כיפה. היו לי מערכות יחסים גם עם חילוניות, ולא ראיתי שיש הרבה מאוד הבדלים במה שמכשיל מערכת יחסים".
היו לך מערכות יחסים רציניות?
"היו לי כמה. הקשר הכי ארוך נמשך שנה".
ולך, ציפי?
"לא ממש. עד אור הקשר הכי ארוך שלי אולי נמשך חודשיים".
ציפי: "הייתה לי מחברת דייטים שבה כל מי שיצאתי איתו תועד עם הפרטים האישיים שלו. זה מאוד עזר, כי בכל פעם שהייתי מדברת עם חברות רווקות הייתי פותחת את המחברת ואומרת, 'רוצה לצאת עם זה?'"
סיפרת בעבר שיצאת עם 300 גברים!
"האמת שיצאתי עם יותר מ־300. עד 300 פשוט ספרתי ותיעדתי. הייתה לי מחברת דייטים שבה כל מי שיצאתי איתו תועד עם הפרטים האישיים שלו. זה מאוד עזר, כי בכל פעם שהייתי מדברת עם חברות רווקות הייתי פותחת את המחברת ואומרת, 'רוצה לצאת עם זה?'. אני לא זוכרת מתי התחלתי לכתוב במחברת, אבל זה נמשך כמה שנים והכתיבה לא הסתיימה בגלל שפגשתי את אור. הפסקתי לכתוב בה לפני שהכרתי אותו. בגלל זה אני יודעת שהיו יותר מ־300".
מה גרם לך להפסיק? נגמרו הדפים?
"לא יודעת. נראה לי שבשלב הזה כל החברות שלי כבר התחתנו. ידעתי שזה כבר לא יעזור לאף אחת".
איך בכלל פוגשים 300 גברים?
"זה מאוד קל כשאת מפורסמת. הייתי מעין פרויקט חיתון של המגזר. אבל חשוב לי להגיד משהו בעניין המספר הזה: זו לא הדרך להתחתן בעיניי. אני חושבת שהסוד הוא להתמקד. הייתה שנה אחת שהחלטתי לא לצאת יותר עם אף אחד. העדפתי לחשוב בזמן הזה מה באמת אני רוצה מכל הצ'ק ליסט, ואז די מהר אחרי זה הגיע אור. היתרון היחיד שיצאתי עם יותר מ־300 גברים היה שכשהכרתי את אור, הבנתי שמצאתי את הכי טוב עבורי. לא היו לי ספקות".
"הייתי מתמחה, היא כבר הייתה ח"כית"
את אלון הכירה חוטובלי דרך אחיה ליאור. אחרי שלקחה שנה פסק זמן שבמהלכו ניסתה לחשוב מה הכי חשוב לה בגבר, הכריזה במהלך ארוחה משפחתית שהיא מחפשת מישהו עם חוש הומור. אחיה, בתגובה, צחק. "הוא אמר, 'איזה בחור עם חוש הומור יתחתן איתך?'", היא מספרת. "הוא ממש ביטל את הרצון שלי למישהו מצחיק".
לא יפה.
"תשמעי, נתפסתי כפוליטיקאית אידיאולוגית, כבדה ורצינית. הוא אמר, 'את לא בחורה קלילה, אל תחפשי לך מישהו קליל'. אבל אני חושבת שהאומץ להגיד מה שאת רוצה ולא את הפוסטר של מה שכולם מחפשים בשבילך, זה חלק מרכזי בלמצוא את האדם הנכון בשבילך. לשמחתי כשהם חזרו הביתה, גיסתי הודיה אמרה לאחי: 'אתה בטוח מכיר מישהו מצחיק, תחפש לה'. אז אחי עבר על כל אנשי הקשר בנייד שלו והחליט לשדך לי את אור".
אור: "תביני כמה זה עצוב. הבן אדם היה אז בן 31. הוא עבר על כל אנשי הקשר שלו, והבן אדם המצחיק היחיד שהוא הכיר היה אני".
ציפי: "הקטע שאחי ואור אפילו לא היו חברים. הם נפגשו לפני כמה שנים במסגרת איזו עמותה. ועוד יותר קטע: אור בהתחלה סירב לצאת איתי".
ציפי: "בניגוד להרבה גברים שיצאתי איתם, אור לא היה עסוק בלשאול איך זה להיות בכנסת. הוא היה הראשון שאפשר לבן אדם שאני - מעבר לתפקידים ולתארים - לצאת החוצה. זה היה מאוד מרגש"
באמת? למה סירבת?
אור: "באותה תקופה הייתי מתמחה בבית משפט, וציפי כבר הייתה חברת כנסת. זה נראה לי לא קשור. היה נראה שהיא צריכה לפחות איזה פרופסור מהאוניברסיטה העברית, ואני אפילו עוד לא עברתי אז את בחינות הלשכה. אבל אחיה עשה כל מה ששדכן יודע לעשות ועיקם קצת את האמת. הוא ידע שאני מאוד אוהב לטייל ואמר שהיא בדיוק הייתה בהודו. אמרתי, 'אה, אם היא הייתה בהודו כנראה יש בה משהו'. וגם אותה הוא מרח: בעבר הייתי חבר בהרכב, אז הוא אמר לה שאני מוזיקאי ולא שאני בדרך להיות עורך דין. וכך המטיילת הלא קיימת והמוזיקאי הלא קיים נפגשו".
בספרו מדווח אלון שכבר בדייט השני שלהם חוטובלי אמרה לו שהיא הולכת רגע "להתרענן", ולמעשה מיהרה בזמן הזה לכתוב לחברה שהיא מצאה את בעלה. "אור הוא היחיד שאפשר לי להיות מי שאני בלי הקריירה", מסבירה חוטובלי מה ייחד אותו מכולם. "היחיד שהצליח לקלף אותי מהמסכות של המקצוע. הרגשתי איתו שאני מגיעה למקום נורא אישי. בניגוד להרבה גברים שיצאתי איתם, הוא לא היה עסוק בלשאול איך זה לעבוד עם ראש הממשלה, איך זה להיות בכנסת. הוא היה הראשון שאפשר לבן אדם שאני - מעבר לתפקידים ולתארים - לצאת החוצה. זה היה מאוד מרגש".
אור, מה אתה מצאת בציפי?
"הרגשתי שהיא באמת מבינה אותי, וזה היה מדהים מבחינתי. היו לי יחסים שבהם בת הזוג הייתה נפלאה אבל לא הבינה את הנפש שלי. היו כאלה שלא הבינו את הבדיחות שלי, וזה הכי גרוע. ציפי צחקה מהבדיחות שלי וגרמה לי להרגיש שלווה. תחושה של בית. לא חשבתי כבר אחרי הדייט השני שנתחתן, אבל זה פשוט התקדם ממש טוב".
חודש וחצי אחרי זה כבר הצעת לה נישואים.
ציפי: "רגע, רגע, אני חייבת לחדד. זה נכון שחודש וחצי אחרי שהכרנו התארסנו, אבל אור מעולם לא הציע לי נישואים. אני חושבת שזו גם הסיבה שאני כל כך אוהבת אותו".
אז איך התארסתם?
"הוא לקח אותי לפגוש את סבא וסבתא שלו, והבנתי שהוא מתקדם לשם".
אור: "אחרי זה התקשרתי ואמרתי לה, 'תקשיבי, אני יכול להמשיך לחפש עוד ועוד נשים, אבל אני לא חושב שאי־פעם אמצא מישהי יותר טובה ממך בשבילי. את הטופ, ומפה אפשר רק לרדת'. אז אולי זה לא היה הכי רומנטי, בעיקר שזה עוד היה בטלפון, אבל רציתי לשתף אותה במה שהרגשתי".
ציפי: "וזה יצא טוב. כי אני לא קיטשית ובכלל לא אוהבת מחוות קיטשיות".
אור: "התקשרתי ואמרתי לה, 'תקשיבי, אני יכול להמשיך לחפש עוד ועוד נשים, אבל אני לא חושב שאי־פעם אמצא מישהי יותר טובה ממך בשבילי. אז אולי זה לא היה הכי רומנטי, בעיקר שזה עוד היה בטלפון, אבל רציתי לשתף אותה במה שהרגשתי"
אחרי חמישה חודשים וחצי כבר התחתנתם. גם פה מיהרתם.
אור: מבחינתנו זה ממש לא היה למהר. במצטבר זה היה קרוב ל־20 שנה ששנינו חיכינו לרגע הזה. כבר היינו מאוד מפוכחים ועם הרבה ניסיון".
ציפי: "האמת שהיינו מתחתנים אפילו קודם. אבל התארסנו בחורף וחיכינו לאביב כי שנינו שונאים חורף. מה אנחנו עושים בלונדון כרגע? אין לי מושג".
האם הוא היה מצליח גם בלעדיה?
ציפי: "בהרצאות אני הסייד־קיק שלו"
אחרי שנישאו השתקעו השניים ברחובות והביאו לעולם שלוש בנות (מעיין בת שבע, אלירז בת חמש ונועה בת שנתיים וחצי). עכשיו הם בלונדון, מחכים לראות איך היא נראית בלי קורונה. כשהגיעה ההצעה לרילוקיישן, היה חשוב לאור לבדוק אם יוכל להמשיך משם בעבודתו כסמנכ"ל אתר "רוטר" (וגילה שכן, בזכות הזום). ציפי: "ראש הממשלה גם התקשר לשכנע אותו, כי היינו צריכים להחליט מהר. הסברתי לראש הממשלה שבניגוד להצעה להיות שרה של תיק זה או אחר, כאן מדובר בהחלטה משפחתית. הוא אמר, 'אני אשמח לשכנע את בעלך', ובאמת התקשר וניהל עם אור שיחה מאוד מרגשת'".
אז אור, ספר מה ביבי אמר.
"בהתחלה הוא ניסה ללכת על כיוון הכדורגל, אבל הבהרתי לו שזה פחות אני. ואז הוא הסביר את החשיבות המדינית של הייצוג שלנו בבריטניה והוסיף עד כמה השפה האנגלית תוכל לעזור לילדוֹת".
ציפי: "גם לי הוא אמר את זה - שהאנגלית הטובה שלו הגיעה הודות לשליחות של אבא שלו בארצות־הברית, שאליה הצטרף בתור ילד. שזה הנכס הכי טוב שאפשר לתת לילדים".
אור: "ביבי התקשר לשכנע אותי להסכים לרילוקיישן. הוא ניסה ללכת על כיוון הכדורגל, אבל הבהרתי שזה פחות אני. ואז הוא הסביר את חשיבות הייצוג בבריטניה והוסיף עד כמה האנגלית תעזור לילדות"
לאחרונה החל אור במקביל לעבודתו גם להעביר סדנה פרטנית למחפשי זוגיות. "כשכתבתי את הספר 'ללכת על כל החופה' ופתחתי קבוצת פייסבוק באותו שם, חשבתי שאני אשחרר לעולם את הידע שצברתי ולא אצטרך להרצות יותר. אבל יותר ויותר אנשים התחילו לשאול אותי איך מיישמים את העקרונות שהצגתי בספר על החיים האישיים שלהם. אז החלטתי להשיק תוכנית מסודרת ומעמיקה שתכניס תרגולים מעשיים בתוספת ליווי צמוד שלי. יצרתי סדנה אינטרנטית בת שישה שבועות, ועכשיו אני בעיצומו של המחזור הראשון".
זה שיש לך אישה מפורסמת עוזר בשיווק.
"זה נכון שבזכות ציפי היה קיצור דרך, אבל הסיבה העיקרית שהספר הפך לרב־מכר בתוך פחות משנה היא התוכן שלו".
ציפי: "הבדיחה הקבועה שלנו בהרצאות הייתה שאנשים באים בגללי אבל נשארים בגללו. תמיד קראתי לעצמי 'הסייד־קיק'. אור הוא מספר סיפורים מדהים והרבה יותר מצחיק ממני".
אור: "אני יודע על 60 זוגות שהתחתנו בזכות ההרצאות או הספר. אנשים כתבו לנו מכתבי תודה, ולזה בטח אין כל קשר לפרסום של ציפי".
אור: "הרבה חברים אמרו לי, 'איך אתה עובר לבריטניה בלי לאהוב את הכתר? מה תגיד המלכה?'. אבל אני אמרתי שאם כבר הפוך: רק אצבור אצלה נקודות"
לסיום, משהו שאני חייבת לשאול: הבנתי שאתם לא אוהבים את הסדרה "הכתר". הייתכן?
ציפי: "אני מודה שהיה לי מאוד קשה לצלוח את שלוש העונות הראשונות, אבל דווקא את העונה הרביעית אהבתי מאוד, בעיקר בזכות הדמות של מרגרט תאצ'ר שמגלמת ג'יליאן אנדרסון. היא פשוט מדהימה".
אור: "הרבה חברים אמרו לי, 'איך אתה עובר לבריטניה בלי לאהוב את הכתר? מה תגיד המלכה?'. אבל אני אמרתי שאם כבר הפוך: רק אצבור אצלה נקודות".
5 עצות של אור אלון למחפשי זוגיות:
1. תכונה אחת.
לפני שאתם רצים לעוד דייט שאלו את עצמכם: "מהי התכונה האחת שחייבת להיות בבן/ת הזוג שלי, שאני לא מוכן לחיות איתו/איתה בלעדיה?". גם אני וגם ציפי שאלנו את עצמנו את השאלה הזו לפני שהכרנו, ורק כשידענו את התשובה המדויקת לנו, הצלחנו למשוך אלינו בני זוג רלוונטיים.
2. היעזרו בקרובים.
האנשים שהכי אוהבים אותנו ומכירים אותנו הכי טוב בעולם הם השדכנים האידיאליים. הבעיה? הם לא תמיד יודעים מה אתם מחפשים. לכן אל תבקשו מהם רק 'להכיר לכם מישהו'. תגדירו בדיוק מה אתם מחפשים - גם אם זה לא מה שהם חושבים שמתאים לכם.
3. הפכו ידיד לאוהב.
מי מאיתנו לא היה רוצה שבן הזוג שלו יהיה גם החבר הכי טוב שלו? האמת שזה עוד יכול לקרות, ואפילו די מהר. עברו על רשימת הידידים, המכרים והקולגות שלכם מההווה ומהעבר, וחפשו ביניהם מישהו שאולי עשוי להתאים לכם כבן זוג. אם מצאתם אחד כזה, והוא לא בזוגיות - למה לא לנסות? במקרה הכי גרוע, אם זה לא ילך, יעברו כמה שבועות מביכים מעט. במקרה הטוב: זכיתם באהבת חייכם.
4. גוונו את המפגשים.
כולנו כבר חווינו כל כך הרבה פגישות בבתי קפה או בפאבים, עד שכל הדייטים כבר נראים אותו הדבר בדיוק. כדי שנוכל לחוות התרגשות, חידוש או סתם עניין, רצוי מאוד לגוון את מקומות המפגש, ואולי אפילו את הפעילות במפגש עצמו.
5. היו פרואקטיביים.
הבסיס של כל הדרך שבה אני מאמין הוא: "תמיד יש מה לעשות", בעבודה פנימית, בתהליך החיפוש או בדייטים עצמם. תמיד כדאי לשאוף להתקדם ולפעול באופן אקטיבי במקום לצפות שהצעות טובות יפלו עלינו מהשמיים.
ומשפט עידוד לסיום: "זכרו שבניגוד להון, לידע, לתארים, לקריירה או לניסיון שדורשים זמן - את בן הזוג שלכם אתם יכולים למצוא כבר מחר. גם אחרי עשר שנים צחיחות ומייאשות זה יכול לקרות בשנייה. רק שימו חיוך על הפנים ותהיו ערניים להזדמנויות שסביבכם".