שף
שף
פסטיציו: מאפה עם פסטה ובשר

טברנה בבית: 5 מתכונים יוונים מסורתיים - מפשטידת פסטה ובשר ועד עוגת ביסקוויטים

אם אי אפשר לטוס ליוון, נביא אותה אלינו הביתה. עמית דונסקוי עם מטעמים נפלאים שילוו את כולנו עד החופשה הבאה, כמו: סלט ירוק מבושל, לחם כפרי וגבינת פטה אפויה בשמן זית וירקות

עודכן:
מי לא היה רוצה לעזוב הכל ולטוס לחופשת בטן גב פסטורלית באחד מאיי יוון? אז לנסוע לשם לא נוכל כרגע, אבל תמיד אפשר להביא את האוכל אלינו. קבלו 5 מטעמים יווניים שעושים את העבודה:

פסטיציו: מאפה עם פסטה ובשר

כשהוגש לנו לראשונה פסטיציו, בבית של חברים מקומיים, חשבנו, נו טוב, פשטידת אטריות. אבל משהו בשכבות ובתיבול העדין עושים אותו טעים במיוחד. תמיד חשבתי שזו מנה חורפית, אבל השנה טעמתי אותה בקיץ וגיליתי שמדובר בפשטידה מושלמת בכל עונה, שיכולה להיות ארוחה משפחתית נהדרת. הגרסה שלפניכם שונה קצת מהמקורית, כדי שתתאים לשומרי הכשרות.
6 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
פסטיציו
(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

המרכיבים (תבנית בגודל 30X20 ס"מ)
  • 500 גרם פסטה פנה, מבושלת לפי הוראות היצרן
  • 5 כפות שמן זית
  • 2 בצלים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 3 שיני שום, כתושות
  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • 3 עגבניות, קצוצות לקוביות קטנטנות
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • מלח, פלפל שחור גרוס
  • 1 כוס (240 מ"ל) מחית עגבניות פאסטה (נמכרת בבקבוקי זכוכית)
  • 1 ביצה
להקרמה
  • 4 חלמונים
  • 2 כפות מיונז
  • 2 כפות מים
  • 1/2 כפית אורגנו יבש
ההכנה
1 מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך כדי ערבוב והפרדה, עד שהוא הופך פירורי ומשנה את צבעו. מוסיפים את העגבניות ומבשלים עוד כ־10 דקות על להבה נמוכה. מתבלים בפפריקה, במלח ובפלפל. מוסיפים את מיץ העגבניות ומביאים לרתיחה על להבה בינונית. מסירים מהכיריים ומצננים קלות.
2. מחממים את התנור ל־170 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית.
3. מוסיפים לתבשיל את הפסטה ומערבבים. מוסיפים את הביצה ומערבבים. מעבירים לתבנית ומיישרים.
4. ההקרמה: טורפים היטב את החלמונים. מוסיפים את המיונז, המים והאורגנו וטורפים לבלילה חלקה. יוצקים על התבשיל שבתבנית ומיישרים.
6. אופים כ־50 דקות. מוציאים ומגישים חם.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

חורטה: סלט ירוק מבושל

סלט קליל ובריא, שמוגש ממש בכל מסעדה בחורף וגם בקיץ. היוונים מבשלים את הירקות במים, ואני הירשתי לעצמי לשנות מעט את המתכון ולרכך את הירקות באידוי במעט שמן.
6 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
חורטה: סלט ירוק מבושל
(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

המרכיבים (6-5 מנות)
  • 6 כפות שמן זית
  • 4 שיני שום, כתושות
  • 1/2 ק"ג עלי תרד עדין
  • 1 צרור מנגולד
  • 1 חבילה קייל
  • מלח, פלפל שחור
  • מיץ מ־1 לימון
  • 50 גרם שקדים מולבנים
  • 1/2 צרור שמיר
ההכנה
1. שוטפים את כל הירקות וחותכים גס. מייבשים היטב.
2. מחממים במחבת גדולה את שמן הזית ומוסיפים את השום הכתוש. מוסיפים את הירקות, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומאדים כך כ־15 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. מסירים מהכיריים, מוסיפים מלח ופלפל ומערבבים. יוצקים את מיץ הלימון על הירקות.
3. מעבירים את הירקות לקערת הגשה, מפזרים את השקדים ומגישים חם או צונן, מומלץ לצד צזיקי.
  • איך שומרים? עד יומיים, במקרר.

לחם יווני לבן

הלחם המקורי היווני עשוי תמיד מקמח לבן ומקמח סמולינה (שהוא הסולת, אם תרצו, שנטחנת מחיטת דורום). הוא שונה מאלו שאנו רגילים אליהם – כבד, לא אוורירי, הקליפה שלו גסה במיוחד, והוא טעים, בעל ניחוח כפרי עמוק וכיף לטבול אותו בצזיקי, בשמן זית ובכל מטבל או רוטב אחרים.
6 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
לחם יווני לבן
(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

המרכיבים (2 תבניות אינגליש קייק צרות או תבנית בקוטר 28-26 ס"מ)
  • 500 גרם קמח לבן, מומלץ קמח ייעודי ללחם
  • 500 גרם קמח סמולינה (להשיג בחלק מרשתות השיווק)
  • 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
  • 3 כפות (30 גרם) שמרים יבשים
  • 1 כף (20 גרם) דבש
  • 3/4 1 כוסות (420 מ"ל) מים חמימים
  • 1 כף מלח
ההכנה
1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את שני סוגי הקמח, אבקת האפייה, השמרים והדבש ומערבלים. תוך כדי פעולת המכשיר, מוסיפים את המים. מערבלים במהירות בינונית כ־8 דקות, עד שמתקבל כדור בצק דביק מעט. מוסיפים את המלח ומערבלים רק עד שהוא נטמע בבצק.
2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומניחים להתפחה עד שהוא מכפיל נפחו (בחורף, זה ייקח כשעתיים).
3. מקמחים קלות את התבניות. מחלקים את הבצק לשניים, לשים אותו קלות ומעצבים ממנו שני גלילים או כיכר עגולה (אין צורך לרדד). מניחים בתבניות, מכסים ומתפיחים עוד כ־40 דקות, להכפלה נוספת של הנפח.
4. בינתיים, מחממים את התנור ל־200 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
5. אם רוצים, חורצים בכיכר צורות לפי הטעם. אופים 10 דקות, מורידים את חום התנור ל־180 מעלות ואופים כ־20 דקות נוספות, עד שהלחם זהוב. מוציאים ומצננים על רשת. מגישים.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, עטוף, בטמפרטורת החדר או עד חודש במקפיא.

גבינת פטה אפויה בשמן זית וירקות

את המנה המהממת הזו אכלנו במסעדה כפרית. ישבנו בחצר כשהגשם טפטף, השמיים אפורים ונהנינו מהמנה החמימה והמנחמת. טבלנו בה את הלחם היווני הנהדר (כן, המתכון שלו פה!) והתענגנו.
6 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
גבינת פטה אפויה בשמן זית וירקות
(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

המרכיבים (5 מנות בקערות אישיות)
  • 350 גרם גבינת פטה, 9% שומן ומעלה
  • 1 כוס (כ־240 מ"ל) שמן זית
  • 1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנטנות
  • 1 פלפל ירוק חתוך לקוביות קטנטנות
  • 4 שיני שום כתושות
  • 1/2 כפית פלפל צ'ילי יבש
  • 1/2 כפית אורגנו יבש
  • כ־4 עגבניות, חצויות
ההכנה
1 מחממים את התנור ל־170 מעלות במצב גריל.
2. פורסים את הגבינה ל־10 פרוסות ומניחים שתי פרוסות בכל קערה. יוצקים עליהן שמן זית עד כיסוי. מפזרים בכל קערה מהפלפלים ומהשום. מפזרים על הגבינות מעט צ'ילי ואורגנו וסוחטים עליהן מיץ מהעגבניות.
3. צולים כ־10 דקות במרכז התנור, עד שהשמן מתחיל לבעבע. מוציאים בזהירות מהתנור ומגישים חם, לצד לחם.

קרמוס: עוגת ביסקוויטים עשירה

העוגה הכי נפוצה באתונה, תוכלו למצא אותה כמעט בכל בית קפה שכונתי. ההפתעה הגדולה היא שלמרות טעמה השוקולדי אין בה טיפת שוקולד. קרמוס ביוונית הוא גזע עץ וכשפורסים את העוגה מבינים למה היא זכתה לשמה.
6 צפייה בגלריה
לאשה
לאשה
קרמוס: עוגת ביסקוויטים עשירה
(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

המרכיבים (תבנית אינגליש קייק גדולה או 2 חד־פעמיות)
  • 400 גרם ביסקוויטים
  • 200 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
  • 2 פחיות (800 גרם) חלב מרוכז וממותק
  • 3 כפות אבקת קקאו
ההכנה
1. מפוררים גס את הביסקוויטים (בידיים או בעזרת מכות מערוך).
2. שמים בקערה מתאימה את קוביות החמאה ואת החלב הממותק ומחממים במיקרוגל כדקה, עד שאפשר לערבב אותם לקרם חלק. מוסיפים את הקקאו ומערבבים למרקם אחיד. מוסיפים את הביסקוויטים ומערבבים עד שהם מצופים בקרם.
3. מרפדים את התבנית בניילון נצמד. יוצקים פנימה את התערובת. מכסים ומאחסנים במקפיא 5 שעות לפחות. מגישים.
  • איך שומרים? עד שבועיים, במקפיא.
פורסם לראשונה: 13:56, 14.01.21
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button