שף
שף
אנטיפסטי כרוב ניצנים

מהר לפני שייגמר: 5 מתכונים עם כרוב ניצנים

זה הזמן, לפני שהוא נעלם מהדוכנים, לטעום כרוב ניצנים טרי, ולגלות כמה הוא פריך ומשגע. כך תבשלו אותו נכון, ותכינו ממנו אנטיפסטי מפתיע, סלט בריא ומרענן, קדרת קארי ובשר ומאפה צרפתי

פורסם:
מי אתה, כרוב ניצנים?
  • אבותיו הביולוגיים של כרוב הניצנים בויתו לגידול ולמאכל עוד ברומא העתיקה. הירק כפי שאנו מכירים אותו גודל לראשונה במאה ה־13 בבלגיה של היום, מה שהעניק לו את שמו האנגלי: Brussels sprout.
  • כרוב הניצנים עשיר בוויטמין C ובוויטמין K, בחומצה פולית ובסיבים תזונתיים. בנוסף, הוא מכיל סולפוראפן - כימיקל בעל תכונות אנטי־סוכרתיות ואנטי־סרטניות, שנשמרות ברמה גבוהה בירק גם לאחר אידוי, טיגון או בישול במיקרוגל.
  • בעוד חברים אחרים במשפחה אפשר להשיג במשך כל ימות השנה – כרוב הניצנים משגשג רק במזג אוויר קר ועל כן זמין כשהוא טרי ממש עכשיו.
  • כדי להכין אותו לבישול, יש לקלף ולהסיר את עלי המעטפת ואת בסיס הכרוב (בזהירות, מבלי לפגוע בחיבור של העלים). לחלופין, אפשר להשתמש בכרוב ניצנים קפוא, ולהפשיר אותו במקרר כשעה לפני הבישול.
  • זהירות! ככל שמבשלים יותר כרוב ניצנים הוא הופך למריר יותר. לכן מומלץ לבשלו כמה שפחות.

אנטיפסטי כרוב ניצנים

מנה מהירת הכנה ומפתיעה בטעמיה, מצוינת כתוספת לארוחה או כמנת פתיחה בפני עצמה – אז כדאי לצוות לה רוטב פסטו טרי, תוצרת בית.
המרכיבים (5-4 מנות)
  • 800 גרם כרוב ניצנים טרי או קפוא ומופשר שעה במקרר
  • 2 כפות חומץ בלסמי
  • 2 כפות דבש
  • 4 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל שחור הכנה
ההכנה
1. מרתיחים בסיר בינוני מים מומלחים. מוסיפים את כרוב הניצנים וחולטים כדקה. מעבירים למסננת ושוטפים במים קרים כדי להפסיק את פעולת הבישול.
2. מחממים את התנור ל־190 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
3. חוצים את הכרובים לאורכם ומעבירים לקערה. מוסיפים את החומץ, הדבש ושמן הזית ומערבבים היטב, עד שכולם עטופים ברוטב. מעבירים לתבנית וזורים למעלה מעט מלח ופלפל שחור.
4. אופים 15-12 דקות, עד שהכרובים מתחילים להזהיב. מוציאים.
5. מגישים חם או קר, מומלץ לצד רוטב פסטו.
  • איך שומרים? במקרר, עד 3 ימים
  • רוטב פסטו מהיר הכנה: טוחנים במעבד מזון או בבלנדר 1 כוס עלי בזיליקום טריים, 1/4 כוס צנוברים ו־1/4 כוס שמן זית. מתבלים במעט מלח ופלפל ומגישים. נשמר עד שבוע במקרר ועד חודש במקפיא.
  • לגרסה טבעונית, החליפו את הדבש במייפל או בסילאן.

סלט כרוב ניצנים עם ברוקולי, אנדיב ותפוזים

צבעוני, בריא ומרענן, עם פילטים של תפוז שמעניקים לו עקצוץ משמח.
5 צפייה בגלריה
סלט חורפי עם כרוב ניצנים
סלט חורפי עם כרוב ניצנים
סלט חורפי עם כרוב ניצנים
(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5-4 מנות)
  • 400 גרם כרוב ניצנים טרי או קפוא ומופשר שעה במקרר
  • 1 ברוקולי בינוני טרי (או 200 גרם קפוא), מפורק לפרחים קטנים
  • 2 ראשי אנדיב, מופרדים לעלים וחצויים לרוחבם
  • 1 תפוז, קלוף וחתוך לפילטים
לוויניגרט התפוזים־בלסמי
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ תפוזים
  • 1 כפית חומץ בלסמי
  • 1 כף דבש
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן קנולה
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. מרתיחים בסיר בינוני מים מומלחים. מוסיפים את כרוב הניצנים וחולטים כדקה. מעבירים למסננת ושוטפים במים קרים כדי להפסיק את פעולת הבישול.
2. חוצים את הכרובים לאורכם ומעבירים לקערה. מוסיפים את האנדיב והתפוז ומערבבים (אפשר להכין מראש ולשמור במקרר, ללא הרוטב, עד שלושה ימים).
3. הרוטב: מכניסים את כל מרכיביו למעבד המזון או לבלנדר ומעבדים לרוטב אחיד (אפשר להכין מראש ולשמור במקרר עד שבוע).
4. יוצקים את הרוטב על הירקות, מערבבים היטב ומגישים מיד.
  • איך שומרים? במקרר, עד יומיים.
  • לגרסה טבעונית, החליפו את הדבש במייפל או בסילאן.

כרוב ניצנים ים תיכוני

מנה צמחונית נפלאה שתתאים כמנת פתיחה או כתוספת לארוחה. ובשביל שיהיה מעניין בפה, היא מגיעה עם שני רטבים לטבילה: רוטב טחינה ורוטב יוגורט. נסו ותיהנו.
5 צפייה בגלריה
כרוב ניצנים ים תיכוני
כרוב ניצנים ים תיכוני
כרוב ניצנים
(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5-4 מנות)
  • 800 גרם כרוב ניצנים טרי או קפוא ומופשר שעה במקרר
  • 2 כפות שמן זית
  • 1/4 כוס שומשום, מלא או רגיל
  • 1 כפית כמון
  • מלח, פלפל שחור
לרוטב היוגורט
  • 1 גביע (200 מ"ל) יוגורט
  • 1/2 כוס תערובת עלי פטרוזיליה ונענע טריים, קצוצים
  • 1 כף מיץ לימון
  • מלח, פלפל שחור
לרוטב הטחינה
  • 1/3 כוס (כ־70 מ"ל) טחינה גולמית
  • 3 כפות (45 מ"ל) מיץ לימון
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1/4 כוס מים
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. רוטב היוגורט: מערבבים את היוגורט עם עשבי התיבול ומיץ הלימון. מתבלים במלח ופלפל. מעבירים למקרר עד לשימוש.
2. רוטב הטחינה: בקערה קטנה או במעבד מזון מערבבים היטב את הטחינה, מיץ הלימון, הכורכום והמים, עד לקבלת רוטב אחיד. מתבלים במלח ופלפל שחור. מעבירים למקרר עד לשימוש.
3. מרתיחים בסיר בינוני מים מומלחים. מוסיפים את כרוב הניצנים וחולטים כדקה. מעבירים למסננת ושוטפים במים קרים כדי להפסיק את פעולת הבישול.
4. חוצים את הכרובים לאורכם.
5. מחממים מחבת עם שמן הזית. מוסיפים את השומשום ומטגנים כדקה. מוסיפים את כרוב הניצנים ומקפיצים על להבה גבוהה כשתי דקות. מתבלים בכמון, מלח ופלפל שחור.
6. מגישים חם, לצד הרטבים הקרים.
  • איך שומרים? במקרר, עד 3 ימים. מומלץ לחמם במיקרוגל.

קארי ירוק עם כרוב ניצנים וכדורי בשר

קדרה אסייתית מהירה ולא שגרתית. מומלץ להגיש על אורז לבן, שיספוג את הרוטב ויהפוך אותה לארוחה שלמה.

5 צפייה בגלריה
כרוב ניצנים עם כדורי בשר בקארי ירוק
כרוב ניצנים עם כדורי בשר בקארי ירוק
כרוב ניצנים עם כדורי בשר בקארי ירוק
(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (5-4 מנות)
  • 400 גרם כרוב ניצנים טרי או קפוא ומופשר שעה במקרר
לקארי
  • 1 כף שורש ג'ינג'ר קלוף
  • 1/2 כפית פלפל צ'ילי טחון
  • 3 שיני שום, קלופות
  • 1/2 כוס עלי כוסברה טריים
  • 1/2 כוס עלי נענע טריים
  • 1 כף משחת קארי ירוק (לא חובה)
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) רוטב סויה
  • 1 פחית (400 מ"ל) נוזל קוקוס
  • מלח
לכדורי הבשר
  • 600 גרם בשר טחון
  • 2 גבעולי בצל ירוק טרי, פרוס דק
  • מלח, פלפל שחור
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן שומשום
  • לקישוט: 1 כף שומשום שחור
ההכנה
1. הקארי: שמים את כל מרכיביו בקערת מעבד המזון ומעבדים לרוטב אחיד.
2. הקציצות: מערבבים בקערה בינונית את הבשר הטחון והבצל ירוק. מתבלים במלח ופלפל. מרטיבים מעט את הידיים ויוצרים מהעיסה כדורים בקוטר כ־2 ס"מ.
3. מחממים במחבת רחבה את שמן השומשום וצולים את כדורי הבשר על להבה גבוהה, במשך 4-3 דקות. תוך כדי הצלייה מגלגלים אותם מעט במחבת, כדי שיזהיבו מכל הצדדים.
4. מוסיפים את רוטב הקארי ואת כרוב הניצנים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות (אין צורך לכסות). טועמים ובמידת הצורך מוסיפים מעט מלח.
5. מעבירים לצלחות הגשה ומפזרים שומשום שחור. מגישים חם.
  • איך שומרים? במקרר, עד 3 ימים. מומלץ לחמם במיקרוגל.

טארט טאטן של כרוב ניצנים

מלית של כרוב ניצנים במאפה הצרפתי הקלאסי יוצרת פאי מלוח־מתוק נהדר ומפתיע, שיהמם את האורחים. את הבצק אין צורך לשקול - מספיק למדוד אותו ביחס לתבנית ולגזור ממנו יריעה שתכסה אותה, פלוס כסנטימטר נוסף שישמש לדפנות.
5 צפייה בגלריה
טארט טאטן כרוב ניצנים
טארט טאטן כרוב ניצנים
טארט טאטן כרוב ניצנים
(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (שתי תבניות בקוטר 16 ס"מ או תבנית פאי בקוטר 26-24 ס"מ)
  • כ־200 גרם בצק עלים או בצק פריך מלוח, מופשרים
  • 800-700 גרם כרוב ניצנים טרי או קפוא ומופשר שעה במקרר
  • מלח גס
לקרמל
  • 1/4 כוס מים
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר חום
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־190 מעלות. מרפדים את התבנית (או התבניות) בנייר אפייה.
2. מרתיחים בסיר בינוני מים מומלחים. מוסיפים את כרוב הניצנים וחולטים כדקה. מעבירים למסננת ושוטפים במים קרים כדי להפסיק את פעולת הבישול.
3. הקרמל: שמים בסיר בינוני את המים והסוכר החום. מחממים על להבה גבוהה, מערבבים מעט רק בהתחלה ומבשלים עד שנוצר קרמל בצבע חום בהיר. יוצקים את הקרמל החם על נייר האפייה שמרפד את התבניות, כך שיכסה את התחתית בצורה אחידה ככל האפשר. מצננים בטמפרטורת החדר.
4. מסדרים את כרוב הניצנים בצפיפות על שכבת הקרמל, וזורים למעלה מעט מלח גס.
5. חותכים את הבצק לעיגול או עיגולים בקוטר מעט גדול יותר מהיקף התבנית (כ־1 ס"מ). מניחים את הבצק על כרוב הניצנים ומקפלים את שוליו פנימה.
6. אופים 35-25 דקות, עד שהבצק זהוב לגמרי.
7. מוציאים מהתנור, מצננים כ־5 דקות בטמפרטורת החדר, הופכים את המאפה לצלחת הגשה (בזהירות! רוטב הקרמל נוזלי ועדיין לוהט) ומחלצים את התבנית. מגישים חם.
  • איך שומרים? במקרר, עד 3 ימים.
  • טיפ: לא צריך להילחץ לפני אירוח - את הטארט אפשר להכין מראש, לשמור בתבנית (כלומר, לא להפוך אותו), לחמם שוב כ־10 דקות בתנור שחומם ל־160 מעלות, ולהפוך ממש לפני ההגשה.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button