סלט עגבניות וחומוס מתובל
הוא כמובן נהדר בפני עצמו, אבל הכי כיף לערום את הסלט הזה על טורטייה קלויה (ראו בהמשך) ולאכול ביס מלא במרקמים וטעמים.
המרכיבים (3–4 מנות)
- 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים
- 2 כפיות כמון
- מלח, פלפל שחור
- 6 עגבניות
- 1-1/2 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים
- 1/2 בצל סגול, קלוף
לרוטב
- 2 כפות מיץ לימון
- 3-2 כפות שמן זית
- 1 כף חומץ בן יין לבן
- 1 שן שום, קלופה וכתושה
- מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. שמים בקערה את גרגירי החומוס, מוסיפים את הכמון, מלח ופלפל ומערבבים.
2. קוצצים את העגבניות, הפלפל החריף והבצל ומוסיפים לקערת החומוס.
3. מוסיפים לקערה את כל מרכיבי הרוטב ומערבבים. מגישים.
בונוס: טורטיות קלויות: מערבבים בקערית 1/3 כוס שמן זית עדין עם כף גדושה של תבלין זעתר. מניחים בתבנית 3 טורטיות ומברישים אותן בשמן המתובל. אופים 7-5 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות, עד הזהבה קלה. מצננים (אפשר לשמור יום־יומיים, בכלי סגור בטמפרטורת החדר).
בסיס לכריך: סחוג עלי גפן
נתקלתי בפטנט הזה לפני שנים, וקיבלתי את ההנחיות למתכון מהשף מולי מגריסו. הכנתי אותו עם עלי גפן טריים, שזו בדיוק העונה ליהנות מהם, אבל אפשר להכין אותו גם עם עלים משומרים, שטופים היטב. טיפ: אפשר להשתמש בסחוג גם להכנת נגיסי הכרובית שמופיעים בהמשך הכתבה.
המרכיבים (צנצנת בנפח כ־250 מ"ל)
- 45-40 עלי גפן (120 גרם), שטופים היטב
- 2 שיני שום, קלופות
- 3 כפות מיץ לימון
- 1/3 כוס שמן זית עדין + אפשרות לעוד קצת
- 3/4 כפית מלח (או יותר)
- 1 כפית כמון
- 1 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים
ההכנה
1. מרתיחים מים בסיר. מוסיפים את עלי הגפן וחולטים אותם כחצי דקה, רק עד שהם מתרככים ומשנים את צבעם. מסננים.
2. מעבירים את עלי הגפן לקערת מעבד המזון. מוסיפים את כל שאר המרכיבים וטוחנים למרקם חלק. אם הממרח סמיך מדי לטעמכם, מוסיפים עוד קצת שמן וטוחנים שוב. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. מומלץ לצקת שכבת שמן זית על הממרח, לשמירה על הטריות.
סלט ירוקים וענבים
כל פיקניק צריך סלט רענן, וזה שכאן חוגג את המעבר בין העונות.
המרכיבים (6-4 מנות)
- 1 ראש חסה
- 3 מלפפונים
- 2 מקלות סלרי אמריקאי
- 1 כוס ענבים אדומים
- 1/3 כוס שקדים מולבנים פרוסים, קלויים
לרוטב
- 1/3 כוס שמן זית עדין
- 2 כפות חומץ תפוחים
- 1 כפית חרדל חלק
- מלח, פלפל שחור
- 2 כפות דבש
ההכנה
1. חותכים או קורעים את עלי החסה ומניחים בקערה. פורסים את המלפפונים ואת הסלרי, חוצים את הענבים ומוסיפים לקערה.
2. הרוטב: שמים בכלי מתאים את כל מרכיביו ומערבבים היטב.
3. יוצקים את הרוטב על הסלט ומערבבים. מפזרים את השקדים ומגישים.
טבעוני: נגיסי כרובית וסחוג
נשנוש קליל של כרובית עם "בעיטת טעם" של סחוג. מומלץ לאכול עם סלט טחינה.
המרכיבים (כ־30 יחידות)
- 1 כרובית קטנה (כ־650 גרם), מפורקת לפרחים
- 2 כפות שיבולת שועל מהירת הכנה + 1 כף מים רותחים
- 1 כף סחוג ירוק (או סחוג עלי גפן, ראו בעמוד משמאל)
- 3/4-1/2 כוס פירורי לחם
- 1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה
- מלח, פלפל שחור
- לטיגון: מעט שמן
ההכנה
1. מרתיחים בסיר מים עם מלח. מוסיפים את פרחי הכרובית ומבשלים ברתיחה עדינה, עד שהם רכים (כ־25 דקות). מסננים היטב.
2. מעבירים את הכרובית לקערה ומועכים אותה למחית. מעבירים את המחית למסננת דקה ולוחצים עליה היטב, כדי להיפטר מעודפי נוזלים (זה חיוני, כדי להבטיח את יציבות הנגיסים). מחזירים לקערה.
3. שמים בקערית נפרדת את שיבולת השועל והמים ומשרים כדקה, עד שכל המים נספגים ושיבולת השועל מתרככת.
4. מוסיפים את שיבולת השועל למחית הכרובית. מוסיפים גם את כל שאר המרכיבים ומערבבים היטב. מאחסנים במקרר 30-20 דקות, להתייצבות.
5. יוצרים מהעיסה מלבנים קטנים.
6. מחממים מעט שמן במחבת. מטגנים את הנגיסים משני הצדדים, עד הזהבה קלה. מסירים מהכיריים. מגישים חם או קר, מומלץ לצד סלט טחינה.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
- טיפ: כשעיסת הנגיסים מוכנה, מומלץ להכין ולטגן נגיס אחד: אם הוא מתגלה כלא יציב (נדבק למחבת או מתפרק כשהופכים אותו), מומלץ להוסיף לעיסה עוד כף־שתיים של פירורי לחם.
ללא גלוטן: "קיש" זוקיני ותפוחי אדמה
את קלתית הבצק הקלאסית מחליפות פרוסות של תפוחי אדמה, פטנט שקל לאמץ כמעט בכל קיש. הביאו בחשבון שהמרקם המתקבל שונה: במקום קלתית פריכה - התחתית רכה. שימו לב, יש להשתמש בתבנית לא מתפרקת.
המרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ)
- 3-2 תפוחי אדמה קלופים, פרוסים לפרוסות בעובי 1 ס"מ
- 1 זוקיני גדול, פרוס לעיגולים
- 100 גרם גבינה בולגרית, מפוררת לחתיכות בינוניות
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת לבישול או שמנת מתוקה
- 3 ביצים
- 2-1 כפות שמיר קצוץ (אפשר להחליף בבזיליקום או בעשבי תיבול אחרים)
- מלח, פלפל שחור
- 50 גרם גבינת מוצרלה מגוררת
- 2 כפות גבינת פרמזן מגוררת
ההכנה
1. יוצקים מים לסיר, מוסיפים את פרוסות תפוחי האדמה ומבשלים עד שמזלג ננעץ בהן בקלות, אך הן לא מתפוררות (כ־13 דקות). מסננים.
2. מחממים את התנור ל־175 מעלות (אין צורך במצב טורבו).
3. מניחים בתבנית שכבה צפופה מפרוסות תפוחי האדמה. משלימים "חורים" בעזרת חתיכות תפוחי האדמה. מניחים עליהן את פרוסות הזוקיני ומפזרים את הגבינה הבולגרית.
4. שמים בקערה את השמנת, הביצים, השמיר, מלח ופלפל ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית, על הזוקיני ועל שאר המרכיבים. מפזרים את גבינות המוצרלה והפרמזן.
5. אופים כ־30 דקות, עד שהקיש מתייצב ומזהיב. מוציאים. מגישים חמים או בטמפרטורת החדר.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.