"קיש לורן" טבעוני
כן, הקלאסיקה הצרפתית הקלאסית - בגרסה טבעונית לגמרי וטעימה לגמרי. סוד הייצוב של המלית נטולת הביצים הוא שימוש בקמח עדשים או בקמח קטניות אחרות, שמערבבים עם מעט מים.
המרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ)
לבצק
- 1/3 כוס + 1 כף (100 מ"ל) שמן זית
- 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
- 1/2 כפית מלח, 1/8 כפית פלפל שחור, 1/2 כפית פפריקה מתוקה
- 4 כפות משקה סודה קר (נוזל, לא אבקה)
למלית
- 1 כף שמן זית
- 3 בצלים, קלופים ופרוסים דק
- 200 גרם תחליף פסטרמה או בשר מעושן מן הצומח, פרוס לרצועות דקות
- 1/2 1 כפות קמח עדשים כתומות או קמח קטניות אחר + 1 כף מים
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה צמחית
- 1 מכל (200 גרם) "גבינת" קשיו או אגוזים
- 200 גרם "גבינה צהובה" טבעונית על בסיס סויה (אפשר בטעם מעושן)
- 1/2 כפית מלח, 1/8 כפית פלפל שחור, 1/2 כפית פפריקה מתוקה
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. מרפדים את התבנית בנייר אפייה או משמנים אותה היטב.
2. הבצק: שמים את כל מרכיביו בקערה ומעבדים ידנית רק עד שמתקבלים פירורי בצק אחידים (אפשר להכין גם במעבד מזון). אוספים את פירורי הבצק לכדור, מעבירים לתבנית ומשטחים בידיים, לכיסוי התחתית והדפנות. מאחסנים במקרר עד לאפייה.
3. המלית: מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצלים עד שהם שקופים ומתחילים להזהיב. מוסיפים את תחליף הפסטרמה/בשר ומטגנים כדקה. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון.
4. מערבבים בקערה את הקמח והמים. מוסיפים את תחליף הבשר ואת כל שאר מרכיבי המלית ומערבבים. יוצקים את המלית על הבצק ומיישרים.
5. אופים 40-35 דקות, עד שהמאפה יציב וזהוב. מוציאים ומגישים חמים או בטמפרטורת החדר.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר. מחממים לפני ההגשה.
ניוקי ברוטב קרמי וזוקיני
הרעיון: מבשלים ניוקי (טבעוני) או פסטה מכל סוג שאוהבים, מכינים רוטב ארומטי, מוסיפים זוקיני או קישואים טריים וגבינת "שמנת" טופו ומערבבים לצלחת שהיא בין מנה חמה לסלט פסטה נפלא.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 6 קישואים או זוקיני
- 1 חבילה (500 גרם) ניוקי או פסטה
לרוטב
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 בצל, קלוף ופרוס דק
- 2 שיני שום, קלופות ופרוסות
- 1 כפית מיץ לימון
- מלח, פלפל שחור גרוס
- 1 קופסה (250 גרם) "גבינת" שמנת על בסיס סויה
ההכנה
1. יוצרים מהקישואים (או הזוקיני) רצועות ארוכות בעזרת קולפן ירקות או במעבד המזון. מניחים בצד.
2. מבשלים את הניוקי (או הפסטה) לפי הוראות היצרן. מסננים.
3. הרוטב: מחממים את שמן הזית במחבת גדולה ומטגנים את הבצל עד שהוא שקוף. מוסיפים את השום ומטגנים כמה שניות. מוסיפים את מיץ הלימון, מלח ופלפל ומערבבים. מוסיפים את הניוקי (או הפסטה) ומבשלים תוך ערבוב במשך כ־2 דקות, לכיסוי ברוטב.
4. ההרכבה וההגשה: מחלקים את הניוקי לצלחות ומניחים עליו רצועות קישואים. מניחים עליהן מהגבינה ויוצקים על הכל מהרוטב שנותר במחבת. מתבלים בעוד מלח ופלפל ומגישים מיד.
סלט ירקות עם "גבינת" חלומי טבעונית
"גבינת" חלומי טבעונית על בסיס טופו (לעתים בשילוב שקדים) אפשר להשיג בבתי טבע שונים. יש לה מרקם נהדר, שכשמחממים אותו הוא מתרכך בפנים. אין חלומי טבעונית? פשוט משתמשים בטופו קשה.
המרכיבים (4 מנות)
- 300 גרם "גבינת" חלומי או טופו קשה
למשרה
- 3 כפות שמן זית
- 3 כפות רוטב סויה (אפשר ללא גלוטן)
- 3 כפות בצל ירוק קצוץ
- 3 כפות מייפל או סילאן
- לטיגון: כ־3 כפות שמן זית
לסלט
- 6 עגבניות, חתוכות לקוביות
- 6 מלפפונים, חתוכים לקוביות
- 6 צנוניות, חתוכות לרבעים
- 1 ראש חסה אייסברג, חתוכה
- 1 בצל סגול, קלוף וקצוץ דק
- מיץ לימון, שמן זית, מלח, פלפל
- אפשרות להגשה: עלי נענע
ההכנה
1. המשרה: שמים בקערה את כל מרכיביה ומערבבים. חותכים את ה"גבינה" או הטופו לרצועות באורך4 ס"מ ומשרים חצי שעה.
2. הטיגון: מחממים במחבת את שמן הזית לטיגון. מטגנים את ה"חלומי" (שומרים בצד את המשרה), עד הזהבה משני הצדדים. מסירים מהכיריים.
3. הסלט: שמים בקערה את כל הירקות. יוצקים עליהם את משרת החלומי ששמרנו. מתבלים בעוד מיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים. מניחים את החלומי. אם רוצים, מפזרים נענע. מגישים.
עוגת "גבינה" פירורים טבעונית
היא פשוט טעימה, העוגה הזאת, בלי קשר לחומרי הגלם שמהם היא מורכבת. המפתח להצלחתה הוא שימוש בטופו רך ("משי").
המרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ)
לתחתית
- 1/2 2 כוסות (300 גרם) פירורי ביסקוויטים או עוגיות אחרות, טחונים דק
- 50 גרם שמן קוקוס או ממרח בסגנון מרגרינה על בסיס שמן זית
- 1/4 כוס מים או מיץ תפוזים או מיץ תפוחים
- 1/2 כוס (70 גרם) קמח
למלית
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה צמחית
- 1 שקית (80 גרם) אינסטנט פודינג בטעם וניל
- 2 כפות סוכר
- 500 גרם "גבינת שמנת" טבעונית
- 1 חבילה (250 גרם) טופו רך
- לשכבת הפירורים העליונה: 2 כוסות (240 גרם) פירורי ביסקוויטים טחונים דק
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים את התבנית בנייר אפייה או משמנים אותה היטב.
2. התחתית: שמים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים למרקם אחיד. מעבירים לתבנית, משטחים ומהדקים לשכבה אחידה.
3. אופים כ־12 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומניחים לצינון מלא.
4. המלית: שמים בקערת המערבל את השמנת ומקציפים לקצפת יציבה. מוסיפים את אבקת הפודינג ואת הסוכר ומקציפים עוד קצת. מוסיפים את גבינת השמנת הטבעונית ואת הטופו ומקציפים קלות לקרם אחיד. יוצקים את הקרם על התחתית הצוננת. מכסים ומאחסנים במקרר 5 שעות לפחות.
5. השכבה העליונה: מפזרים את הפירורים הנוספים על העוגה. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, מכוסה היטב, במקרר.
פנקוטה קוקוס עם פירות קיץ
גרסה כיפית לקינוח האהוב. מי שאחראי להסמכה הפעם הוא הקורנפלור, ואפשר להחליף אותו בקמח טפיוקה – אם תמצאו כזה (ואם כן – קחו אותו, כי טעמו נהדר והוא שימושי להסמכת מאכלים). אגב, יתרון נוסף לבחירה בקמח טפיוקה, המסמיך המצטיין, הוא שאם משתמשים בו אפשר לחלץ את הקינוחים מכלי הקירור, אם רוצים. אם משתמשים בקורנפלור, מומלץ לאכול ישירות מהכלי.
המרכיבים (8 כלים אישיים בנפח 150 מ"ל)
- 500 מ"ל קרם או שמנת קוקוס
- 4 כפות סירופ מייפל או סילאן
- 2 כפות קורנפלור או קמח טפיוקה
- 1 כפית תמצית וניל
להגשה
- פירות חתוכים, לפי הטעם
- סירופ פירות יער או תה צמחים אדום, מצונן
ההכנה
1. שמים בסיר בינוני את קרם הקוקוס (או השמנת), המייפל (או הסילאן) והקורנפלור (או קמח הטפיוקה), מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים תוך ערבוב עוד 5 דקות, עד שמתקבל קרם סמיך. מוסיפים את הווניל ומסירים מהכיריים.
2. יוצקים את הנוזל לכלים, מכסים ומאחסנים במקרר 4 שעות לפחות.
3. אם רוצים, הופכים את הכלים על צלחות הגשה ומסירים אותם. מניחים פירות, יוצקים סירופ או תה אדום קר ומגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.