המתכונים בכתבה זו אינם מוגבלים לילדים בלבד!
שימו לב! המתכונים כוללים שימוש בכל אמצעי המטבח – ביניהם סכינים, מחבתות עם שמן חם וסירים מלאים במים רותחים. היו בטוחים שהילדים והילדות יודעים ויכולים לצלוח את כל המשימות בשלום.
סמאש בורגר: המבורגר מעוך
בשיטה האמריקאית הכיפית הזאת מועכים את ההמבורגר בזמן הצלייה, כמו שעופרי, האחיינית שלי, מדגימה בצילומים פה משמאל. למה? כי המעיכה (במרית מתכת שבטוח יש לכם) גורמת לחלק החיצוני להיות שחום ופריך ולחלק הפנימי להישאר רך ועסיסי ולשמור על כל המיצים בתוכו. רק מה, חייבים לעשות את זה בתחילת הצלייה, ממש בשניות הראשונות. ממליצה גם להכין את הרוטב המושלם שמצורף למתכון – ביחד המנה היא ממש חגיגה.
המרכיבים (4 מנות)
- 1 ק"ג בקר טחון, לפחות 15% שומן (שייטל, בריסקט או תערובת)
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
- 2 כפיות חרדל דיז'ון חלק
- כ־2/3 כוס שמן זית
- להגשה: לחמניות המבורגר, בצל סגול, עגבנייה, עלי חסה, מלפפונים חמוצים, קטשופ או רוטב חלומי (ראו למטה)
ההכנה
1. שמים את הבשר בקערה, מוסיפים את המלח, הפלפל והחרדל ולשים הכל יחד לעיסה אחידה. יוצרים ממנה 5 קציצות המבורגר בעובי כ־3 ס"מ. מאחסנים שעה במקרר (אפשר גם יום שלם).
2. מוציאים את הקציצות ומברישים אותן בשמן זית מכל הצדדים.
3. יוצקים כף שמן זית למחבת (כדאי מחבת כבדה) ומחממים אותה היטב, 4-3 דקות. כשהמחבת לוהטת מניחים בה את הקציצות בזהירות. צולים רק 10 שניות ואז מועכים אותן פעמיים במרית מתכת (הקציצות מתבלגנות, זאת המטרה!). אם אוהבים דרגת עשייה מדיום, צולים עוד 5 דקות, הופכים וצולים גם על הצד השני במשך 5 דקות. אם מעדיפים מדיום־רייר, צולים רק 3 דקות מכל צד. מעבירים מהמחבת לצלחת.
4. מגישים עם לחמניות, ירקות ורטבים, וכל אחד מרכיב לעצמו מנה.
רוטב חלוֹמי: מערבבים 1 כוס מיונז, 2 כפיות חרדל דיז'ון חלק, 1 כוס קטשופ, 1 כף מי כבישה של מלפפונים בחומץ וקמצוץ פלפל קאיין טחון (אפשר לשמור במקרר עד 3 ימים).
טיפ: אפשר לקלות קצת את הלחמניות במחבת, מיד אחרי ההמבורגר. הן יספגו את הטעמים ויהיו זהובות ופריכות
צ'יפס בתנור: קולפים 6 תפוחי אדמה וחותכים אותם למקלות בעובי 2 ס"מ. מרתיחים מים בסיר וממליחים אותם. מוסיפים את תפוחי האדמה, מבשלים עד שהמים שוב רותחים ועוד 10 דקות. מסננים בזהירות. מחממים את התנור ל־180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו בשמן זית. מפזרים את תפוחי האדמה בתבנית. זורים עליהם מלח, פלפל ופפריקה מתוקה, ומזלפים עליהם עוד שמן זית. צולים כ־25 דקות, עד שהם מזהיבים. לא חייבים, אבל אפשר להפוך אותם פעם אחת, אחרי כ־12 דקות בתנור.
ללא גלוטן: קערת פוקי עם דג, אטריות וירקות
אחד הדברים הכי כיפיים ומזינים שהוואי גילתה לעולם היא קערת הפוקי - סלט־ארוחה שמרכיביו כוללים ירק, פחמימה וחלבון. הפוקי המקורי כולל דג נא, וגם אצלנו הוא כזה לפעמים, אבל גם נתח של דג צלוי בקצרה מתאים (וזה ממש קל). אנחנו אוהבים לערבב את הדג עם אטריות אורז ושני סוגי ירקות לפחות – אחד קשיח כמו מלפפון או גזר ואחד עלִי כמו חסה ותרד. מוסיפים רוטב כיפי, מערבבים ואוכלים!
המרכיבים (4 מנות)
לדג
- 1 כף שמן
- 4 פילטים (150 גרם כל אחד) דג, לפי הטעם (סלמון או דג לבן)
לרוטב
- 1 כוס כוסברה או פטרוזיליה קצוצות
- קליפה מגוררת ומיץ סחוט מ־2 לימונים
- 4 כפות שמן קנולה
- 1/4 כוס (60 מ"ל) רוטב סויה (ללא גלוטן, אם צריך)
- 6 כפות סירופ מייפל
- 1/2 כפית שורש ג'ינג'ר מגורר
- 3 שיני שום, קלופות
לאטריות ולשעועית
- 1 חבילה (500 גרם) אטריות אורז
- כ־2 כוסות (300 גרם) שעועית ירוקה מוקפאת (לא צריך להפשיר)
להרכבת המנה
- 2 מלפפונים ו/או 4 גזרים, קלופים וחתוכים
- 1 כוס עלי תרד או חסה, חתוכים לרצועות
- 1 כף זרעי שומשום קלויים
ההכנה
1. הרוטב: שמים את כל מרכיביו בקערה ומערבבים. מניחים בצד.
2. הדג: מחממים מחבת (מומלץ כבדה) על הכיריים. מוסיפים את השמן. מוסיפים את נתחי הדג כשצד העור פונה מטה. צולים כ־2 דקות, הופכים וצולים עוד 3-2 דקות. יוצקים על הדג 3 כפות מהרוטב וצולים ככה עוד דקה. מעבירים את הנתחים לצלחת ובעזרת מזלג מחלקים אותם לחתיכות גדולות.
3. האטריות והשעועית: מרתיחים מים בסיר גדול וממליחים אותם. מוסיפים את האטריות ואת השעועית (כן, ביחד) ומבשלים כ־5 דקות על להבה בינונית. מסננים.
4. הרכבת המנה: שמים בכל קערת הגשה, זה לצד זה, את הדג, האטריות והשעועית. מוסיפים את הירקות הטריים ומפזרים על הכל את השומשום. יוצקים מהרוטב ומגישים.
מק אנד צ'יז בקלי קלות
המנה הטעימה, המנחמת והחמימה שאולי לא תזכה לאות הצטיינות מארגוני בריאות עולמיים, אבל לפעמים היא בדיוק מה שצריך להתעטף בו. מעולה לחלוקה משפחתית ועם חברים.
המרכיבים (תבנית בגודל 30X25 ס"מ)
- 1 חבילה (500 גרם) פסטה קצרה וקטנה, כמו קונכיות או מיני־מקרוני
- 2 כוסות (250 גרם) גבינה צהובה מגוררת (למשל עמק או קשקבל)
- 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) חלב
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
- 1 ביצה
- 1 כפית מלח, 1/8 כפית פלפל שחור גרוס, 1/2 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1/3 כוס פירורי לחם
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אפשר בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית היטב.
2. מביאים לרתיחה הרבה מים בסיר וממליחים אותם. מוסיפים את הפסטה ומבשלים לפי הוראות היצרן, עד שהיא נגיסה. מסננים.
3. מערבבים בקערה את הגבינה, החלב, השמנת, הביצה והתבלינים. מוסיפים את הפסטה ומערבבים, עד שהיא מכוסה היטב ברוטב.
4. מעבירים לתבנית ומיישרים. מפזרים למעלה את פירורי הלחם.
5. אופים כ־30 דקות, עד שהחלק העליון זהוב ומבעבע. מוציאים ומגישים חם.
הצעה לגיוון: בארצות־הברית טעמנו פעם מק אנד צ'יז בטעם מיוחד בזכות תוספת של כפית קינמון טחון לבלילה. חלק מהמשפחה חשבו שזה נפלא. שווה לנסות.
ללא גלוטן: חזה עוף צלוי כמו במסעדה עם אורז צהוב
המנה האהובה על איתי הבן שלי, וגם עומרי, בן־דודו (שמצולם כאן), מת עליה. איתי חולה על אורז צהוב ועוף עוד מהגן, ואומר שזו מנה של מסעדה, "אבל מסעדה ביתית כזאת ולא מסובכת".
המרכיבים (4 מנות)
לאורז הצהוב
- 3 כוסות אורז מאורך (פרסי, יסמין או בסמטי)
- 5 כפות שמן
- 1 בצל, קלוף וקצוץ דק
- 1/2 1 כפיות מלח, 1/2 כפית פלפל שחור גרוס, 2 כפות כורכום טחון
- 1/2 4 כוסות מים (בטמפרטורת הברז) או מרק עוף מסונן + אפשרות לעוד קצת
לחזה העוף
- 2 חזות עוף משוטחים, חצויים
- 1 לימון, חצוי
- מלח, פלפל שחור, 1/2 כפית פפריקה, 1 כפית בהרט או חוואיג' למרק
- 2 כפות שמן זית
ההכנה
1. האורז: שמים את האורז במסננת, שוטפים היטב מתחת לברז ומנערים מעודפי מים. מניחים בצד.
2. מחממים את השמן בסיר גדול. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ־10 דקות על להבה בינונית־נמוכה, תוך ערבוב תכוף, עד שהוא רך. מוסיפים את האורז ומטגנים תוך ערבוב כדקה, עד שהוא שקוף יותר. מוסיפים את המלח, הפלפל והכורכום ומערבבים.
3. יוצקים את המים (או את ציר העוף) לסיר ומערבבים פעם אחת. מביאים לרתיחה על להבה בינונית. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20-15 דקות, עד שהנוזלים נספגים לחלוטין והאורז מוכן (אם הנוזלים נספגו אבל האורז עדיין קשה מדי, מוסיפים לו מים או מרק עוף, מכסים ומבשלים). מסירים מהאש ומשהים בסיר מכוסה 10 דקות.
4. חזה העוף: סוחטים את הלימון על נתחי העוף, ככה שהם יתובלו במיץ משני הצדדים. מפזרים עליהם את התבלינים.
5. מחממים את שמן הזית במחבת. מוסיפים את נתחי העוף וצולים 3-2 מכל צד, עד שהם זהובים מאוד מבחוץ ועשויים בפנים. מעבירים אותם מהמחבת למשטח העבודה ומצננים קלות. חותכים לרצועות בעובי 3 ס"מ.
6. מגישים את נתחי העוף עם האורז. מומלץ להוסיף גם סלט.
בשרית או טבעונית: נודלס עם פרגיות או טופו ברוטב חמוץ מתוק
להיט הבית מאז שכולם היו קטנים. השילוב המנצח הזה תמיד עובד אצלנו: נודלס, ירקות, רוטב אסייתי וחלבון – פרגיות לאוכלי הבשר וקוביות טופו לצמחונית.
המרכיבים (6 מנות)
- 500 גרם נודלס (אטריות ביצים)
- 2 כפות שמן
- 500 גרם פרגיות או טופו יציב, חתוכים לחתיכות בגודל 3 ס"מ
- 2 בצלים סגולים, קלופים ופרוסים
- 1/2 כפית שורש ג'ינג'ר קלוף וקצוץ גס
- 2 שיני שום, קלופות ופרוסות
- 2 פלפלים אדומים, חתוכים לרצועות
- אפשרות: 1 פלפל צ'ילי חריף, ללא הגרעינים, פרוס דק
- 3 כפות שמן שומשום
- 3 כפות רוטב סויה
- 1 כפית סוכר חום
- אפשרות להגשה: בצל ירוק ו/או כוסברה, קצוצים
ההכנה
1. מבשלים את הנודלס לפי הוראות היצרן. מסננים, שוטפים במים קרים ומסננים שוב. מניחים בצד.
2. מחממים את השמן במחבת גדולה ועמוקה. מוסיפים את הפרגיות (או הטופו) ומטגנים על להבה בינונית במשך 4-3 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד הזהבה. מעבירים לקערה ומניחים בצד.
3. מכניסים למחבת (אין צורך לנקות אותה) את הבצל, הג'ינג'ר, השום, הפלפל וגם הפלפל החריף (אם משתמשים) ומטגנים על להבה בינונית־גבוהה כ־5 דקות תוך ערבוב, עד שהירקות מתרככים קצת.
4. מחזירים למחבת את הפרגיות (או הטופו) ומוסיפים גם את הנודלס. יוצקים את שמן השומשום והסויה, מפזרים את הסוכר ומערבבים. מבשלים כך, תוך כדי ערבוב, עוד 3-2 דקות.
5. מחלקים את המנה בין הצלחות. אם רוצים, מפזרים בצל ירוק וכוסברה ומגישים.
- בישלו והצטלמו: דנה עמיר, עומרי ברקוביץ, עופרי בראל
- כלי קרמיקה בעבודת יד: ליאור שחר, 1220 Ceramics Studio, התחיה 14 תל־אביב, טל': 052-6632255