קבלי את המגבלות של עצמך

שיטת "הגאונה העצלנית": להצטיין במה שחשוב, לדחות את מה שלא

לקנדרה אדצ'י, יוצרת תוכן אמריקאית, נמאס שהרוב המכריע של הספרים לניהול זמן נכתבו על ידי גברים. אז את ספרה החדש היא בחרה לכתוב מנקודת מבט נשית לפי גישה שפיתחה בשנים האחרונות: ניהול זמן חומל

נגה שביט-רז
פורסם:
סדר והקפדנות היו תמיד בראש מעייניה. כשהייתה ילדה אהבה לקפל את הכביסה, לסדר את הספרים במדפים ואפילו להציע את המיטה בסטייל של בית מלון. בגיל ההתבגרות שמרה תמיד על חדר נקי ומסודר ומילאה מחברות עם מטרות ויעדים לחיים וכאישה בוגרת היא סיגלה לעצמה רוטינות ניקיון נוקשות. אבל בראשית שנות ה־30 שלה, אחרי שילדה שלושה ילדים, קנדרה אדצ'י, יוצרת תוכן אמריקאית מצפון קרוליינה, הרגישה שמשהו צריך להשתנות.
"התעייפתי מלחיות ולא הבנתי למה. עשיתי את כל הדברים הנכונים, קראתי עשרות ספרי עזרה עצמית פופולריים וארגנתי את החיים שלי על פיהם. אבל זה רק הפך אותי ליותר מסוחררת מהמרוץ. חשבתי שאני הבעיה, שאולי אין לי מספיק משמעת או עקביות, אולי אני לא מזהה נכון את המטרות שלי. לא הבנתי את הפער הזה בין העצות בספרים ובין החיים האמיתיים", היא כותבת בפתח ספרה המרענן The Plan: Manage Your Time Like a Lazy Genius, שיצא בימים אלה ומספק מבט חומל ונדיב על חיינו העמוסים.
את הגישה הטמונה בשמו, גישת "הגאונה העצלנית", היא פיתחה כבר בספרה הראשון שיצא ב־2021: להצטיין בדברים שאכפת לנו מהם ולהתעצל לגבי הדברים שלא, גישה שאותה היא מטפחת גם בפודקאסט מצליח בנושא. בספרה הנוכחי היא לקחה את זה כמה צעדים קדימה, והיא מתמקדת בצעדים אופרטיביים לחיים שפויים יותר.

"בשנות ה־20 שלי חייתי כאילו אני יכולה לעשות הכול, ונכשלתי. בשנות ה־30 שלי נכנעתי לכישלון הזה וחייתי עם לא לעשות כמעט כלום. כיום, בשנות ה־40 שלי, אני לומדת לחיות באיזון בין הדברים, איזון שלא מובן מאליו. אני עדיין אותה ילדה טובה ומסודרת, אבל אני גם מבוגרת שעברה מספיק כישלונות וגם טיפול פסיכולוגי, כדי לשים את האהבה שלי לסדר בקונטקסט בריא. צריך לרענן את ניהול הזמן שלנו, כך שפשוט נוכל לחיות את חיינו".
ויש כאן גם זווית נשית חשובה. "בקונטקסט של ניהול הזמן אין הרבה נשים", היא כותבת. "למעשה, 93% מספרי ניהול הזמן נכתבו על ידי גברים. מה זה אומר? שהבעיה היא לא את. זה לא חוסר המסירות, העקביות או המוטיבציה, זה בגלל שתיאוריית הפרודוקטיביות הנוכחית לא מתאימה לנו. רוב מומחי ניהול הזמן הם גברים שאין להם בוס, בית לרוץ אליו או מחזור חודשי. הפרדיגמה הנוכחית לניהול זמן היא לא בשבילנו. אנחנו צריכות משהו אחר, ניהול זמן חומל ומאפשר".

1. הנחות יסוד לניהול זמן חומל

בניגוד לתיאוריית ניהול הזמן השולטת, המטרה שלנו לא צריכה להיות הצלחה, שליטה וכוח, אלא אינטגרטיביות. זה לא אומר שלא צריך לשאוף ולהשיג, אבל חשוב לא פחות להרגיש טוב גם בהווה.
בואו נסתכל על החיים כעל ציור ולא כעל הרכבת פאזל - במקום לבנות תמונת עתיד אידיאלית כמו הרכבת פאזל בן אלפי חלקים, נתמקד ביכולות שלנו היום ונצייר את העתיד שלנו בצבעים ובקווים שמתאימים לנו.
ה־PLAN (התוכנית) שלנו צריך לכלול ארבעה ממדים מרכזיים ולכל אחד מהם שלושה דפוסי חשיבה תומכים:
PLAN (להתכונן): להבין שיש דברים שהם פשוט פחות חשובים; תוכנית היא כוונה - לא הצלחה או כישלון; פתרונות חיצוניים לא יפתרו בעיות פנימיות.
LIVE (לחיות): אל תשפטי או תשווי כל יום אל היום הכי טוב שלך; במקום לשאוף לאופטימיזציה, הרבי בחמלה עצמית; חשבי מה נכון לך ומה את רוצה.
Adjust (להתאים): התאימי את הציפיות לאנרגיה שלך; עכשיו הוא לא לתמיד; מותר לך לשנות את דעתך.
Notice (לשים לב): עדיף להישאר מחוברת לעצמך מאשר מחוברת למשימה; הגוף שלך חכם ויודע לסמן לך מה נכון; הרבי בהכרת תודה וזיהוי הטוב שכבר קיים.
"93% מספרי ניהול הזמן נכתבו על ידי גברים. מה זה אומר? שהבעיה היא לא את. זה לא חוסר המסירות, העקביות או המוטיבציה. זה בגלל שתיאוריית הפרודוקטיביות הנוכחית לא מתאימה לנו"

2. אסטרטגיות TODAY לניהול זמן על פי רמת האנרגיה שלך

כשאת קמה מלאת כוחות, מקדי את האנרגיה בצורה הזאת:
Tricky: מה מרגיש לך מסובך יותר היום? חשבי על הדברים המורכבים, לפני שהם הופכים מסובכים מדי ונצלי את האנרגיות לפתור אותם כשאת במלוא הכוחות שלך.
Optional: מה אופציונלי היום? ככל שיש לך יותר אנרגיה, את משוכנעת יותר שאת יכולה לעשות הכול, אבל דווקא כאן זה לא הכרחי. בחרי מה באמת חשוב.
Delightful: מה מהנה היום? כשאת ממוקדת ומרגישה פרודוקטיבית, הרובוט הפנימי של השלמת משימות מופעל מיידית. לצד זה, חפשי את רובוט ההנאה. לאילו דברים מהנים תפני זמן? גם כשאת מצליחה לעשות הרבה, שימי לב מה מהנה ומשמח מסביבך.
Active: מה אקטיבי היום, בתוכך ומסביבך? זה יכול להיות פרויקט בעבודה שאת צריכה לסיים, פרויקט ניקיון בבית או כל דבר שמפעיל אותך.
Yes: עכשיו, כששמת לב לארבעת הממדים שהוזכרו, חשבי לְמה את הולכת להגיד "כן". במילים אחרות, בדקי מה הכי חשוב. זה יכול להיות דבר ספציפי ברשימת המשימות שלך או משהו לא מוחשי כמו הרגשה מפתיעה או תחושת ביטחון שאת רוצה לטפח במהלך היום.
כשאת קמה בלי אנרגיה ורוצה להישאר במיטה:
Tender: בדקי מה רגיש אצלך היום. זה יכול להיות משהו שקשור במערכות יחסים שיש לך או בגוף שלך.
Output: נסי לאמוד מה התפוקה הריאלית שלך היום. יש ימים שבהם אין לך מספיק דלק במכל ונסי לכבד את המצב. מאידך, בדקי לְמה כן יש לך אנרגיה היום - היי כנה כך שתוכלי למקד את האנרגיה המוגבלת שלך בדבר החכם ביותר.
Delegate: עשי תעדוף ובררי מה את יכולה להוריד מעצמך היום. תני ייפוי כוח לאחרים (שותף, ילד, עמית, שירות מקצועי או שליח) לביצוע המשימות החשובות. אל תתפתי לחכות שתהיה לך יותר אנרגיה ביום אחר. ייפוי כוח הוא לא עצלות או אגואיזם, אלא נדיבות כלפי עצמך.
Accept: קבלי את המגבלות של עצמך. למדי לקבל את המציאות שלפנייך ואל תפתחי רגשי אשמה ובושה על כך שלא ביצעת משימה כלשהי. הביני שאת במצב של אנרגיה נמוכה יותר ושפשוט אין לך מספיק מה לתת היום.
Yes: ולבסוף, לאור המידע של היום, בדקי שוב לְמה את הולכת להגיד "כן". זה יכול להיות משהו מרשימת המשימות שלך, אבל גם להגיד כן לשקט, לאיטיות, לבטלה או להמתנה למחר.

4. שלבים להכנת רשימת מטלות יעילה

כשיש לך יותר מדי מה לעשות (בערך תמיד), את צריכה למצוא דרך לנהל את הכאוס, אבל כזו שתאפשר את הוורסטיליות הרבה הנדרשת ממך לאור רמת האנרגיה המשתנה שלך ולאור השינויים וההפתעות שיכולים להפוך לך את היום בשנייה אחת.
הביטי בתמונה הכוללת על כל מה שדורש ביצוע. הכיני רשימה של כל מה שיש לך בראש. את יכולה לכתוב אותה לפי תחומי חיים כמו בית, עבודה, יחסים וכו',
ואפשר גם בשטף אינטואיטיבי. העיקר שהרשימה תכלול את כל המשימות.
בדקי מה משמעותי לך. במקום לנסות לעשות הכול, הקדישי את הזמן והאנרגיה בשיטת "הגאון העצלן" - לעשות רק מה שחשוב לך באמת ולהתעצל לגבי הדברים שממש יכולים להידחות לזמן אחר.
מזערי את הדברים החשובים שברשימה. הקטיני למשימות קטנות ואפשריות יותר. זה נכון כשאת עוסקת בפרויקטים גדולים, למשל, תכנון חופשה שנתית, אבל גם בפרויקטים יומיומיים יותר שחלוקתם למשימות קטנות תעזור. כדי שדברים יקרו, עלייך להקטין אותם.
גרמי לזה לקרות על ידי ארגון רשימה יעילה: אפשר לכתוב את הרשימה בעזרת תעדוף של דחיפויות - מה שצריך לעשות עכשיו, בקרוב, אחר כך או לא משנה מתי; אפשר לארגן אותה לפי רמת האנרגיה הנדרשת מהמשימות; אפשר לשלב משימות על פי נושאים, למשל, שיחות שצריך לבצע, משימות ניירת, פגישות וכו'. ואם אין כוח, אדצ'י ממליצה פשוט לבחור משימה אחת וזהו.
"את רשימת המשימות אפשר לתעדף לפי רמת הדחיפות, לפי רמת האנרגיה הנדרשת לביצוען או לפי נושאים: שיחות, עבודת ניירת, פגישות"

5. עצות מהירות לבעיות כואבות

כשיש יותר מדי מה לעשות
הבעיה: את מרגישה שאת כורעת תחת הנטל ומה שמחמיר את זה היא ההרגשה שלך שהכול חייב להיעשות עכשיו.
הפתרון: במקום להפוך לרובוט לוגיסטי, ותרי על משהו. בין הדברים שתשאירי, נסי לראות מה באמת חשוב כרגע ועזבי את השאר להמשך הדרך. אחת השיטות: "עכשיו, בקרוב, אחר כך ולא משנה".
זכרי: "אם את לא מצליחה לוותר על אף משימה, זה אומר שבעצם ויתרת על עצמך. האם את ישנה? האם נפגשת עם חברה לאחרונה? מתי נהנית בפעם האחרונה? אם את כבר מוכנה להגיד 'לא' לעצמך, למדי איך להיות מוכנה להגיד 'לא' למשהו פחות חשוב ממך".
כשהתוכנית משתבשת
הבעיה: עבדת כל כך קשה לתכנן הכול וחשבת שזה יעבוד, ואז משהו שלא בשליטתך הפיל את התוכנית ואת מרגישה כישלון.
הפתרון: אכזבה היא הדבר הגרוע ביותר. זכרי שתוכניות הן רק כוונות, לא מבחן עם ציון של עובר או נכשל. אם תוכנית לא עבדה, זה לא אומר שאת כישלון. את לא אידיוטית ולא פספסת שום דבר. בסך הכול הייתה לך תוכנית שלא עבדה, וזה קורה לכולם כל הזמן.
זכרי: "במקום להלקות את עצמך שלא השגת משהו, חבקי את היכולת שלך לשים לב ולהתאים את הדברים מחדש".
כשאת לא יכולה להגיד "לא"
הבעיה: את אומרת כן לאנשים שמבקשים ממך דברים כי אכפת לך מהם. זה טוב שאת מגלה אכפתיות כלפי אחרים, אבל אם תאפשרי להם לקבוע איך תנצלי את הזמן שלך, זה יוביל בהמשך לטינה כלפיהם.
הפתרונות: קודם כול, החליטי מדי פעם על "לא". שנית, הפרידי את המשימה מהאדם - את לא אומרת לא לאדם, אלא למשימה. אפשר לתקשר כמה את מעריכה מישהו גם בלי להגיד כן לכל מה שהוא מבקש ממך. בנוסף, הפרידי בין המשימה ובינך. רק בגלל שאת אומרת "לא", זה לא אומר שאת אדם, אמא, בת או חברה רעה.
זכרי: "את לא יכולה להיות הכול לכולם. התחילי לסרב בקטן, אבל בבקשה, התחילי!"
כשאת מרגישה אשמה
הבעיה: יש המון מקרים שבהם את חשה אשמה – אם פישלת, אם לא עשית מספיק, אם עשית יותר מדי, אם עשית משהו לעצמך. זה קורה לרוב כשאת מנסה להיות מוצלחת בכול ולשפוט כל יום מול "היום הטוב ביותר" שלך.
הפתרון: הפנימי שהמטרה היא לא מושלמוּת, אלא אינטגרציה נכונה של חייך. במקום ליפול למלכודת האשמה, בחני את עצמך בכנות - האם עשית משהו לא בסדר? אם לא - שחררי את האשמה. אם כן - תקני את שדורש תיקון.
זכרי: "את רק בן אדם שמנסה לחיות חיים משמעותיים. אל תיתני לתחושת אשמה בלתי נחוצה לפגוע בך".
כשאין לך עזרה
הבעיה: את מרגישה שהכול נופל על כתפייך, בין אם את חיה לבד, הפרטנר שלך לא עוזר או שאין לך מספיק משאבים כספיים לעזרה חיצונית.
הפתרון: הצטרפי לקבוצת אמהות שיוכלו לעזור זו לזו; הציעי שירותי פרילנס לאנשים במעגל שלך, כדי להרוויח קצת יותר ולשכור עוזרת; מצאי קהילה חברתית או מקצועית שתוכלי לשתף בה בעיות ולקבל הצעות לעזרה; דברי עם חבר טוב או קרוב משפחה כדי לשתף במצוקה.
זכרי: "כשאין עזרה, הייאוש גובר. התחילי בקטן וחפשי עזרה".
כשאת פשוט כל כך עייפה
הבעיה: עודף המשימות והמטלות מתיש אותך, ובצדק.
הפתרון: אם את עייפה, לכי לישון, אפילו לזמן קצר. בנוסף, יש כמה דברים ששווה לבדוק - האם את עושה יותר מדי במהלך היום? האם את מקשיבה לגוף שלך, להורמונים, לאנרגיה? האם השינה שלך טובה וממלאת? האם את מחכה ל"חופשת קסם" שתפתור הכול?
זכרי: "מנוחה אינה תגמול, היא זכות, היא הכרח. אל תחכי לנוח כשיהיה לך זמן, כנראה שלא יהיה לך. נוחי בבקשה. עשי זאת כל יום בכל דרך שתיראה לך".
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button