שומר צלוי עם פרמזן
מנה נפלאה לפתיח או כתוספת לצד מנה עיקרית, פשוטה להכנה ואהובה אפילו על מי שפחות מחבבים שומר. המליחות והקראנצ'יות של הפרמזן בשילוב עם המתיקות והרכות של השומר הצלוי יוצרים נשנוש מושלם.
המרכיבים (5-4 מנות)
- 3 יחידות שומר
- 1/4 כוס שמן זית
- חופן גדול של שמיר קצוץ
- 1 כוס פרמזן (כ־60 גרם) מגורר דק
- מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־200 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. קוטמים את קצות השומר וחותכים את הירקות לאורכם, לשמיניות. מפזרים בתבנית. מזלפים עליהם את שמן הזית ומערבבים.
3. מערבבים בקערה את השמיר, הפרמזן, מלח ופלפל. בוזקים על פרוסות השומר, הופכים ובוזקים גם על צידן השני. מסדרים בשכבה אחידה בתבנית.
4. אופים 20-15 דקות, עד שציפוי הגבינה מזהיב. מוציאים ומצננים קלות. מגישים, מומלץ לצד מטבל היוגורט.
- בונוס: מטבל יוגורט. מערבבים 1 גביע יוגורט עזים או בקר (מומלץ עם 3% שומן ומעלה) עם 1 כף מיץ לימון, 1 כף שמן זית, חופן שמיר קצוץ, מלח ופלפל שחור. אם רוצים, מוסיפים גם פלפל ירוק חריף, מגורר דק.
טבעוני: סלט שומר, תפוז ומשמש מיובש
מכינים אותו במהירות, מחסלים אותו במהירות, ונהנים מתחושת הרענון שמתלווה אליו. יש בו טעמים מיוחדים וחורפיים ותחושת קראנצ'יות ממכרת.
המרכיבים (כ־4 מנות)
- 2 יחידות שומר
- 1 תפוז
- אפשרות: 1/2 אשכולית אדומה
- 10 משמשים מיובשים, קצוצים
- חופן עלי פטרוזיליה
- חופן עלי שמיר
לרוטב
- 1 כף חרדל דיז'ון חריף
- 2 כפות דבש, סילאן או מייפל טבעי
- 1 כפית שמן שומשום
- 3 כפות מיץ לימון
- 3 כפות שמן זית
- מלח, פלפל שחור, גרוסים
- אפשרות: אגוזי פקאן או מלך, קצוצים
ההכנה
1. קוטמים את קצות גבעולי השומר ואת התחתית. פורסים אותו לרוחבו, לפרוסות דקיקות.
2. קולפים את התפוז (ואת האשכולית, אם רוצים) ומפלטים לפלחים, ללא הציפה הלבנה.
3. מעבירים את השומר והתפוז (והאשכולית, אם משתמשים) לקערה. מוסיפים את המשמשים הקצוצים ואת עלי הפטרוזיליה והשמיר.
4. הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו. יוצקים על הסלט ומערבבים.
5. אם רוצים, מוסיפים אגוזים. מגישים.
מרק שומר ועגבניות צלויות
זה מרק נפלא ממש, שאני אוהבת להגיש כמנת פתיחה באירוח של סוף החורף. שילוב הטעמים של העגבניות עם השמנת גורם לשומר להיטמע בפנים עד שלא בטוח שיצליחו לנחש שהוא שם. נסו ותראו.
המרכיבים (כ־10 מנות)
- 2 יחידות שומר, חתוכות לרבעים או לשמיניות
- 8-7 עגבניות אדומות, מומלץ מזן מגי, חצויות
- 1/2 ראש שום
- 5-4 עלי מרווה טריים
- 4 כפות שמן זית
- מלח דק
- 1/4 כפית פלפל גרוס
- 6 כוסות (1/2 1 ליטרים) מים
- 1 כרשה, החלק הלבן בלבד, פרוס לפרוסות בעובי כ־2 ס"מ
- 1/2 כוס שמנת מתוקה 10% שומן ומעלה
- אפשרות להגשה: עלי אורגנו או מרווה קצוצים, פלפל שחור, טוסטוני בגט
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־220 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. מניחים בתבנית את השומר והעגבניות אך משאירים בצד רבע/שמינית שומר. מניחים גם את השום, כשצידו החתוך פונה מעלה. מפזרים את המרווה, מזלפים 2 כפות משמן הזית, בוזקים ככפית מלח ואת הפלפל, ומערבבים.
3. אופים כ־35 דקות, עד שהירקות מתרככים.
4. בינתיים יוצקים את המים לסיר, מוסיפים את הכרשה ואת השומר ששמרנו, מביאים לרתיחה, מוסיפים עוד כפית מלח, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. מבשלים עד שהירקות יוצאים מהתנור.
5. כשהירקות יוצאים מהתנור, אם רוצים, מסירים מהעגבניות את הקליפות (זה עוזר לקבלת מרק במרקם חלק). מעבירים את העגבניות והשומר, עם הנוזלים מהתבנית, אל הסיר. מחלצים את שיני השום ומוסיפים גם אותן. מערבבים, מביאים לרתיחה חוזרת, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות. מסירים מהכיריים.
6. מוציאים כוס מנוזל המרק ומניחים בצד. טוחנים את תכולת הסיר (בבלנדר מוט או במעבד מזון). מוסיפים למרק את השמנת ואת 2 כפות שמן הזית הנותרות וטוחנים עוד קצת. טועמים, ואם צריך, מתקנים תיבול. מוסיפים למרק בהדרגה מכוס הנוזלים ששמרנו, לקבלת המרקם הרצוי.
7. אם רוצים, מעטרים את המרק במרווה או באורגנו ובפלפל שחור. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.
- בונוס: טוסטוני בגט ביתיים. פורסים בגט לפרוסות אלכסוניות. משמנים היטב בשמן זית משני הצדדים, בוזקים מלח גרוס וקולים בתנור שחומם ל־200 מעלות. מוציאים, ואם רוצים, משפשפים את הלחם בשן שום חצויה. מוכן.
פרווה: קראמבל שומר ואגסים
זה קינוח מופלא ומיוחד עם טעמים עמוקים וחמים. יש בו איזון עדין של טעמים בכל ביס, ואם לא תגידו שמדובר בשומר, אף אחד לא ינחש. מומלץ לאכול אותו חם בליווי כדור גלידה. לגרסה חלבית, החליפו את מעדן הסויה ביוגורט רגיל והוסיפו כפית אבקת סוכר.
המרכיבים (תבנית נמוכה בקוטר 26-24 ס"מ)
למלית
- 1 כף שמן קוקוס נוזלי
- 1 כפית קינמון טחון
- אפשרות: 1 כפית זרעי שומר שלמים או 2 כוכבי אניס
- אפשרות: 1-1/2 כפית הל טחון ו/או ציפורן טחונה
- קורט מלח
- 1 שומר, פרוס דק וקצוץ
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- 1/4 כוס (50 גרם) סוכר דמררה
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
- 3 אגסים, קלופים וחתוכים לקוביות
- 2 ביצים
- 2 גביעים (250 מ"ל) מעדן סויה וניל
- 4 כפות סילאן או דבש
לפירורי הקראמבל
- 3/4 כוס (105 גרם) קמח לבן (אפשר גם קמח תופח)
- 1 כף סוכר חום
- 1 כפית קינמון טחון
- 5 כפות שמן קוקוס נוזלי
- לפיזור: 1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן קצוצים, 1 כף סוכר חום
- אפשרות להגשה: אבקת סוכר, גלידה
ההכנה
1. המלית: מחממים בסיר קטן את כף שמן הקוקוס ואת הקינמון. אם רוצים, מוסיפים את התבלינים הנוספים. מבשלים תוך ערבוב כ־2 דקות. מוסיפים את השומר הקצוץ ואת קליפת הלימון ומבשלים תוך ערבוב מדי פעם עוד כ־5 דקות. מוסיפים את הסוכר ומבשלים על להבה גבוהה כ־5 דקות נוספות. מוסיפים בהדרגה את המים, כ־3 כפות בכל פעם, ומבשלים עד שהם מתאדים. מבשלים על להבה גבוהה־בינונית עוד כ־3 דקות, עד שכל הנוזלים מצטמצמים והשומר רך ומקורמל. מוסיפים לסיר את האגסים, מערבבים ומבשלים עוד כ־5 דקות. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון קל.
2. במקביל מכינים את הקראמבל: שמים בקערה את כל מרכיביו ומעבדים־מערבבים בידיים, לקבלת מרקם בצקי.
3. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית.
4. מעבירים את השומר והאגסים לתבנית (ללא נוזלים, אם נותרו כאלה בסיר).
5. שמים בקערה את הביצים, מעדן הסויה והסילאן (או הדבש) וטורפים היטב.
6. יוצקים את בלילת הביצים על השומר והאגסים. מפוררים עליהם את פירורי הקראמבל ומפזרים את האגוזים והסוכר.
7. אופים כ־45 דקות, עד שהמאפה מתייצב ומזהיב. מוציאים, מצננים קלות. אם רוצים, מפזרים אבקת סוכר. מגישים חמים, מומלץ לצד כדור גלידה.
- איך שומרים? עד 4 ימים, במקרר.