ראש השנה ותקופת החגים הם הזמן שבו רבים מאיתנו מקבלים החלטות לשנה החדשה שבפתח. אנחנו מציבים יעדים, מבטיחים לעצמנו שהפעם אנחנו מתחייבים לאכול בריא יותר, להפחית במשקל או לשמור על כושר. הבעיה היא שאנחנו נוטים להתחיל עם הרבה מוטיבציה – אבל אז חוזרים במהירות להרגלים הישנים.
כמובילה עולמית בתחום הבריאות והוולנס, חברת הרבלייף דוגלת בגישה הוליסטית שעיקרה: אורח חיים בריא הוא שילוב בין גוף לנפש הכולל תזונה מאוזנת, מנוחה, פעילות גופנית קבועה, שתייה מספקת ורווחה נפשית. לאחר יותר מארבעה עשורים שבהם הרבלייף משנה את חייהם של אנשים עם מוצרי תזונה מעולים, השנה החדשה היא הזדמנות מצוינת לבחון את סוגי הדיאטות והטרנדים הפופולריים שליוו אותנו לאורך ארבעת העשורים האחרונים.
שנות ה-80: עידן הפחמימות, זוכרים?
בעשור זה כיכבו דיאטות דלות שומן ועתירות פחמימות. המוטו השולט היה הפחתת שומן מכל הסוגים – גם שומנים בריאים – וצריכת כמות גדולה של פחמימות (והרבה סוכר). בין השמות הפופולריים בלטה דיאטת מרק הכרוב המפורסמת. הוקמו מרכזים רבים לתזונה ולדיאטה שזכו להצלחה בעיקר בשל התמיכה האישית שהציעו למטופלים, והושקו תחליפי ארוחה מועשרים, שהוצעו בעיקר כחלק מתוכניות הרזיה בפיקוח רפואי.
שנות ה-90: חיים נטולי שומן
גם בעשור זה התמקדו בדיאטות דלות שומן ועתירות פחמימות. השוק הוצף בעוגיות ובחטיפים נטולי שומן, שגרמו לרבים להאמין שהם יכולים לאכול את כל החטיפים שהם רוצים בלי להעלות במשקל. מובן שחטיפים אלה לא היו נטולי קלוריות, ואנשים הבינו במהרה שהם גרמו לעלייה במשקל, לכן הדיאטות החלו לעבור לגישה מאוזנת יותר. הדיאטות הפופולריות כללו את דיאטת ה-Zone שהמליצה שכל ארוחה תכלול 40% מהקלוריות מפחמימות, 30% מחלבונים ו-30% משומן, מה שסימל שינוי מובהק מהדיאטות של שנות ה-80. התזונה הים-תיכונית החלה לצבור פופולריות, ומחקרים שפורסמו תמכו ביתרונותיה הבריאותיים הרבים.
שנות ה-2000: סוף עידן הפחמימות. מתגעגעים?
המאה החדשה הביאה איתה גם שינוי תזונתי עם המעבר לצריכה גבוהה יותר של חלבונים והפחתה בכמות הפחמימות, וגם יצרניות המזון החלו להציע אפשרויות דלות פחמימות כדי לענות על הביקוש הגדל. אבל, כמו בשיגעון הדיאטות דלות השומן בשנות ה-80, צרכנים רבים הגזימו במזונות דלי הפחמימות (אך לא דלי הקלוריות), והתקשו לעמוד ביעדי הירידה במשקל. עם הדיאטות הפופולריות בעשור זה נמנו דיאטת אטקינס דלת הפחמימות ודיאטת ה-Raw Food שפנתה בעיקר לטבעונים. בתקופה זו תה ירוק נעשה מילה נרדפת למשקה בריאות, חנויות שייקים צצו בכל פינה, ומזון אורגני החל לצבור פופולריות.
2020-2010: בהלת הגלוטן בשיאה
עשור זה התאפיין בדיאטות נטולות גלוטן, כמו דיאטת הפליאו שהרעיון העומד מאחוריה הוא שהמזון שאכל האדם הקדמון מתאים יותר למבנה הגנטי שלנו. התפריט כולל מוצרי בשר, ירקות ופירות, ללא מזון מעובד, מוצרי חלב, קטניות ודגנים. דיאטה נוספת שתפסה תאוצה היא צום לסירוגין, שבה כל המזון נצרך בחלון של שמונה שעות במהלך היום, וב-16 השעות הנותרות יש לצום.
2020 ואילך: עידן התבונה
בעוד גישות שונות לתזונה בריאה ומזונות פופולריים השתנו לאורך 40 השנים האחרונות, כמה מהם נמצאים כאן כדי להישאר:
ניהול והפחתת משקל
לאורך כל ארבעת העשורים ראינו שאנשים תמיד חיפשו פתרונות שיסייעו בניהול המשקל שלהם. השמנת יתר היא דאגה הולכת וגוברת, ולפי התחזית העגומה, יותר מרבע מהישראלים יסבלו מהשמנת יתר ב-2030. הרבלייף פעילה בתחום ניהול המשקל כבר יותר מ-40 שנה, ומקדמת אורח חיים בריא ופעיל עם מוצרי תזונה ותוספי תזונה מגובים במדע שמסייעים בשמירה על תזונה בריאה.
מנות מדודות ומערכות תומכות
מאז שנות ה-80, אנשים חיפשו ארוחות או מנות מדודות מראש אך לעתים קרובות לא קיבלו הדרכה, מה שמדגיש את החשיבות ואת הצורך בחינוך הצרכנים לתזונה ולהרגלים בריאים. החברים העצמאיים של הרבלייף שעברו הכשרה מקצועית מספקים תמיכה אישית לקהילות שלהם ועוזרים לאנשים להתמקד בתזונה נכונה ובאורח חיים בריא לטווח ארוך, במקום להסתפק רק בירידה מהירה במשקל. גם הטכנולוגיה המתפתחת מספקת כלים דיגיטליים נגישים וקלים לשימוש שתומכים בהשגת היעדים (פרטים בכתבה השנייה בסדרה).
תזונה מותאמת אישית
אנו רואים – ומצפים לראות – גישות תזונה מותאמות אישית. אנשים מגיבים באופן שונה לתוכניות ניהול משקל, וכחברת תזונה אנחנו מצפים שמגמת ההתאמה האישית תמשיך לצבור תאוצה. זו הסיבה שאנחנו מציעים מגוון מוצרים ותוכניות תזונה מותאמות אישית שיסייעו ללקוחות שלנו להגיע ליעדים האישיים שלהם.
תזונה צמחית ומרכיבים בני-קיימא
עכשיו, יותר מתמיד, אנשים מבינים את החשיבות של תזונה מאוזנת. למעשה, התזונה הים-תיכונית, שהתפרסמה לראשונה בתחילת שנות ה-90, זוכה בתואר התזונה המובילה כבר שנים רבות. בשל משבר האקלים והשלכותיו על הסביבה, מרכיבים צמחיים ובני-קיימא ימשיכו לצבור פופולריות ככל שאנשים ישקלו כיצד בחירות המזון שלהם משפיעות עליהם ועל כדור הארץ.
לסיכום: בעיקר בשל ההבנה הגורפת שדיאטות טרנדיות אינן מחזיקות מעמד לאורך זמן, אנחנו מבינים שיש צורך אמיתי בשינוי הגישה – מדיאטות קצרות טווח עד לשינוי בהרגלים – כדי לשמור על חיים בריאים לאורך זמן.
לחצו כאן והכירו את האנשים שניסו והצליחו.