פרופ' מיכל פלדמן. "היום יש יותר נשים בתחום"

"בברקלי היו קורסים שבהם הייתי האישה היחידה וגם ההורה היחיד בחדר"

במהלך לימודי הדוקטורט מיכל פלדמן קיבלה עצה מפרופסורית - בלי ילדים לפני שהיא מקבלת קביעות. היא לא ידעה שיש לה כבר שתי בנות. היום היא אמא לחמישה, פרופ' למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב ומומחית לתורת המשחקים האלגוריתמית, שקיבלה לאחרונה, בפעם השלישית, מענק מחקר בסך שני מיליון אירו

פורסם:
מיכל פלדמן, פרופ' למדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב, מומחית לתורת המשחקים האלגוריתמית, קיבלה בפעם השלישית מענק מחקר ERC מטעם מועצת המחקר של האיחוד האירופי, בסך שני מיליון אירו.
ברכות על המענק היוקרתי. לאיזה מחקר הוא מיועד?
"המענק מיועד למחקר בנושאים שנמצאים בצומת שבין כלכלה ומדעי המחשב, שני תחומים שעד לפני כ־25 שנה כמעט לא היו ביניהם נקודות השקה. עם פריצת האינטרנט, יישומים חברתיים וכלכליים רבים עברו לפלטפורמות חישוביות: רשתות חברתיות, מסחר אלקטרוני, פרסומות דיגיטליות, השכרת דירות ועוד. בעולם שבו השווקים עצומים ומורכבים והמשתמשים פועלים מתוך אינטרסים כלכליים שלעתים סותרים זה את זה, עלה הצורך באלגוריתמים שיוצרים תמריצים לשיתוף פעולה שיביא ליעילות כלכלית.
"תחום המחקר שלי עוסק בתכנון ובניתוח של אלגוריתמים כאלה. מדובר בתחום מתמטי שמשלב תאוריות של מדעי המחשב, כלכלה ותורת המשחקים. המחקר הנוכחי צפוי להשפיע על האופן שבו מתמרצים עובדים בפלטפורמות כמו Fiverr, Upwork ועוד".
איך התבשרת על קבלת המענק?
"באמצע שיעור פילאטיס. זה שיפר פלאים את הביצועים שלי בשיעור מאותה נקודה".
זו הפעם השלישית שאת מקבלת מענק מטעם ERC. השנה זה הישג גדול במיוחד בהתחשב במצבנו בעולם. עד כמה המעמד האקדמי שלנו נפגע בגלל המלחמה?
"לשמחתי, אני באופן אישי עוד לא הרגשתי פגיעה, אבל אני שומעת על פרויקטים שבוטלו, חוקרים שמתבקשים לא להגיע לכנסים, חרמות וסירוב לשפוט מאמרים של חוקרים ישראלים. התופעות האלה מורגשות במיוחד בתחומי מדעי החברה והרוח, אך גם בתחומים אחרים".
למה בחרת ללמוד מדעי המחשב?
"ההחלטה לא הייתה פשוטה, ועד הרגע האחרון הייתי רשומה לארבעה חוגים - מתמטיקה, מדעי המחשב, משפטים ופילוסופיה. בסופו של דבר, מה שהכריע את הכף הייתה האהבה הגדולה שלי למתמטיקה. התחום שבו אני עוסקת מאפשר לי לעסוק בבעיות שמגיעות מיישומים בעולם האמיתי בלי לוותר על העומק של המתמטיקה".
ואיך הגעת לחקור את הממשק בין כלכלה למדעי המחשב?
"בשנה הראשונה של לימודי הדוקטורט שלי בברקלי, נכנסתי במקרה להרצאה בתורת המשחקים. המרצה דיבר על 'מכרז מחיר שני', מנגנון שמתמרץ אנשים לומר את האמת. זה הרגיש כמו קסם, מצאתי את עצמי במקום הנכון ובזמן הנכון. הקריירה האקדמית שלי התגבשה במקביל להולדתו של התחום הבינתחומי שנקרא לעתים 'תורת המשחקים האלגוריתמית'. היו לי הכבוד והזכות לקחת חלק בעיצוב התחום בשנים הראשונות לקיומו".
קשה יותר להצליח כאישה בעולם מדעי המחשב?
"בברקלי היו קורסים שבהם הייתי האישה היחידה וגם האמא היחידה בחדר, מה שהפך את החוויה למאתגרת במיוחד. אחת הפרופסוריות בתחום נתנה לי עצה: 'בלי ילדים לפני שאת מקבלת קביעות'. כבר הייתי אמא לשתי בנות (היום לחמישה), היא כמובן לא ידעה. היום יש יותר נשים בתחום, כולל סטודנטיות מבריקות בקבוצה שלי, אבל יש עוד הרבה מקום לשיפור".
בכנסת דנים ב"חוק ההשתקה", שיחייב הנהלות אוניברסיטאות לפטר מרצים שהביעו תמיכה בטרור. מה דעתך?
"אני מודאגת מאוד. מקבלי ההחלטות מנסים לצמצם את עצמאות המוסדות האוניברסיטאיים בדרכים שונות, וזו רק דוגמה. לאורך השנים, האוניברסיטאות בישראל שימשו מגדלור של מצוינות ויצירתיות, בזכות ערכים כמו חופש מחשבה, חופש ביטוי, שוויון וחתירה לידע ולאמת. התנאים האלה הם קריטיים להמשך ההצלחה המדעית, ובעיניי צריך לעשות הכול כדי לשמור עליהם וכדי לשמור על החוסן של המדינה".
מה העצה הכי טובה שקיבלת?
"יש לך רעיון טוב? אל תהססי לחלוק אותו עם אחרים".
מה העצה הכי גרועה שקיבלת?
"לבחור נושאי מחקר שיבטיחו פרסומים מדעיים יוקרתיים. עם הזמן הבנתי שדווקא מחקרים שנעשו מתוך תשוקה הם אלו שזכו להכרה משמעותית".
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button