מרק פול ירוק וגזר
המרכיבים (8 מנות)
- 4 כפות שמן זית
- 3 גבעולי כרשה, החלק הלבן בלבד, פרוסים
- 1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות
- 2 שיני שום, כתושות
- 2 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנטנות
- 500 גרם פול ירוק קפוא או פולים מכ־1/4 1 ק"ג תרמילי פול טריים
- 1 כוס כוסברה קצוצה (אפשר להחליף בפטרוזיליה)
- מלח, פלפל שחור גרוס, מעט כורכום
- 6 כוסות (1/2 1 ליטרים) מים
ההכנה
1. מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את הכרשה והבצל ומטגנים עד שקיפות.
2. מוסיפים את השום ומערבבים היטב. מוסיפים גם את הגזרים ומטגנים עוד כדקה. מוסיפים את הפול ומטגנים במשך כדקה נוספת. מוסיפים את הכוסברה (או הפטרוזיליה) והתבלינים ויוצקים את המים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים תוך ערבוב מדי פעם עוד 60-50 דקות, עד שהפול רך. מסירים מהכיריים.
3. טוחנים את המרק (במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט), לקבלת מרקם גס. מניחים שוב על להבה בינונית ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול. אם המרק סמיך מדי, אפשר לדלל אותו במעט מים רותחים. מגישים חם.
- אפשר להכין מראש? כן, עד יומיים מראש. מחממים לפני ההגשה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים.
קישואים ממולאים אורז ופטריות
המרכיבים (8 מנות)
- 16 קישואים בינוניים
למלית
- 1 סלסילה פטריות שמפיניון, מומלץ חומות
- 1 בצל סגול גדול, קלוף ופרוס גס
- 3 כפות שמן זית
- 1 כוס אורז
- מלח, פלפל שחור, קורט כמון
- 1/4 1 כוסות (300 מ"ל) מים רותחים
לרוטב
- 4 כפות שמן זית
- 8 כפות מיץ לימון (מ־2 לימונים)
- 3/4 כוס (180 מ"ל) מים רותחים
- 1/4 כוס (60 מ"ל) יין לבן
- מלח, פלפל שחור, מעט כורכום
- 3 שיני שום, כתושות
ההכנה
1. המלית: שמים בקערת מעבד המזון את הפטריות והבצל ומעבדים למחית גסה.
2. מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את תערובת הבצל והפטריות ומטגנים כ־2 דקות. מוסיפים את האורז, מערבבים ומטגנים עוד כדקה. מוסיפים את התבלינים ויוצקים את המים הרותחים. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ־15 דקות, עד שהנוזלים נספגים. משאירים את הסיר מכוסה כחצי שעה.
3. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. מכינים תבנית מתאימה.
4. שוטפים היטב את הקישואים, מסירים את הקצוות, ואם רוצים – קולפים אותם. ממלאים את הקישואים במלית האורז, אבל לא דוחסים. מניחים אותם זה לצד זה בתבנית.
5. הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו. יוצקים על הקישואים.
6. מכסים את התבנית בנייר אפייה. אופים כ־45 דקות. מסירים את הנייר ואופים עוד כ־15 דקות. מוציאים. מגישים חם.
- אפשר להכין מראש? כן, עד יום מראש. מחממים, מכוסה, לפני ההגשה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים.
סלט כרוב סיני עם הפתעות
המרכיבים (8 מנות)
- 1/2 כרוב סיני
- 1 תפוח ירוק (גרני סמית)
- כ־15 תותים
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/2 כוס כוסברה קצוצה
- 1/4 כוס שמיר קצוץ
- 1/4 כוס נענע קצוצה
- 50 גרם אגוזי קשיו קלויים
לרוטב
- 5 כפות שמן זית
- 1 שן שום, כתושה
- 4 כפות מיץ לימון
- 3 כפות סירופ מייפל
- 1 כפית חרדל חלק
- 1 כף חומץ
- 1 כפית שמן שומשום
ההכנה
1. פורסים דק את הכרוב ואת התפוח (בקליפתו) ומעבירים לקערה. חוצים את התותים. מוסיפים אותם ואת עשבי התיבול הקצוצים לקערה.
2. הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו.
3. כרבע שעה לפני ההגשה יוצקים את הרוטב על הסלט ומערבבים בעדינות. מפזרים על הסלט את אגוזי הקשיו ומגישים.
- אפשר להכין מראש? את הסלט ואת הרוטב אפשר להכין עד 7-6 שעות מראש ולשמור בנפרד במקרר. מומלץ לא לערבב את הסלט מראש, רק לקצוץ ולהניח את הירקות לפי הסדר.
ארטישוק ירושלמי עם לקט שעועית ואפונה
את מרבית הירקות אפשר למצוא גם בגרסאות קפואות. אם תשתמשו בהן, הוציאו מהמקפיא מראש והפשירו בטמפרטורת החדר.
המרכיבים (8 מנות)
- 14 ארטישוקים ירושלמיים
- 7 כפות שמן זית
- 3 שיני שום, קלופות וקצוצות
- מלח, פלפל שחור, מעט כורכום
- 2 כפות מיץ לימון
- 1/2 כוס מים
- 200 גרם אפונת שלג או שעועית ירוקה
- 200 גרם שעועית צהובה
- 100 גרם אפונת גינה
ההכנה
1. קולפים את הארטישוקים הירושלמיים וחותכים אותם לחתיכות נוחות.
2. מחממים 4 כפות משמן הזית בסיר שטוח. מוסיפים את הארטישוקים. מכסים את הסיר ומטגנים כ־15 דקות. מדי 4-3 דקות פותחים והופכים את הארטישוקים.
3. מוסיפים לסיר את השום והתבלינים, את מיץ הלימון והמים ומערבבים. מכסים ומבשלים עוד 40-35 דקות, עד שהארטישוקים רכים.
4. בינתיים מחממים במחבת את 3 כפות שמן הזית הנותרות. מוסיפים את שאר הירקות ומקפיצים תוך ערבוב כ־3 דקות.
5. מעבירים את תכולת המחבת לסיר הארטישוק ומבשלים יחד עוד כ־5 דקות. מסירים מהכיריים ומגישים חם.
אפשר להכין מראש? כן, עד יום מראש. מחממים על הכיריים לפני ההגשה.
ממתק תותים מיובשים ושוקולד
קינוח אלגנטי וקליל לסיום הארוחה. את התותים אני ממליצה לייבש לבד, זה קל, אבל אפשר גם פשוט לקנות תותים מיובשים בחנויות המתאימות. אפשר להכין את הממתק בתבניות ייעודיות לשוקולד או בתבנית אפייה רגילה (בגודל כ־20X20 ס"מ). אם מכינים אותו במשטח גדול, שוברים בידיים לחתיכות לא זהות בגודלן. כך או כך – התפעלות מובטחת.
המרכיבים (תבנית 20X20 ס"מ או דומה)
- 200 גרם תותים נקיים
- 200 גרם שוקולד מריר
- 1/2 כפית שמן קנולה
- 1/2 כף דבש או מייפל
- 20 יחידות גוג'י ברי
- חופן פרוסות שקדים מולבנים
ההכנה
1. פורסים את התותים לפרוסות דקות בעובי 1/2 ס"מ. מניחים אותן בשכבה אחת בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מניחים בשמש 6 שעות לפחות, עד שהתותים נראים יבשים (אם צריך, משאירים את התותים בטמפרטורת החדר ומוציאים לשמש שוב למחרת. אפשר להכין עד 4 ימים מראש).
2. שמים את השוקולד בכלי מתאים, מוסיפים את השמן ואת הדבש (או המייפל) וממיסים בהדרגה (עוצרים ומערבבים מדי 30 שניות), עד שמתקבל קרם חלק ומבריק.
3. יוצקים את השוקולד לתבנית (או לתבניות יעודיות לשוקולד) ומיישרים. מניחים עליו את התותים והגוג'י ברי ומפזרים את השקדים. מאחסנים במקרר עד ההגשה.
4. מוציאים מהתבניות או שוברים לחתיכות ומגישים.
- אפשר להכין מראש? כן, עד שבוע מראש.