"התמכרות למין לא מוגדרת לפי הפעילות המינית שהאדם מבצע, אלא על ידי ההשפעה של אותה פעילות או עיסוק מיני מחשבתי על חיי האדם. עבור אנשים מכורים הכול סובב סביב מין, עד כדי כך שהם דוחים הצידה את כל השאר – את העבודה, הזוגיות והילדים", מסביר סלבה קוברדינסקי (51), פסיכותרפיסט, בעל קליניקה ברמת גן, המכשיר עובדים בתחום ההתמכרויות. "מכור למין יכול להיות בשלושה מצבים: או שהוא חושב על מין, או שהוא מתעסק בפעילות מינית כמו צפייה בפורנו, שקיעה בפנטזיות מיניות, צריכת זנות, בגידות וכו', או שהוא מתכנן כבר את הפעילות המינית הבאה"
"בכל פעם שאדם כזה עוסק באופן אובססיבי במין, משתחררים במוח שלו חומרים כימיים שנותנים לו תחושה טובה. ההתמכרות למין מאפשרת לברוח מהתמודדות עם קשיי החיים ומרגשות כמו כעס ועוינות, כי כשאתה מכור, אתה לא צריך לחשוב על שום דבר אחר".
מה הנזק של התמכרות כזו?
"מצד אחד היא מעניקה תגמול חיובי, של שחרור חומרים כימיים במוח שמעניקים תחושה טובה. מצד שני, אדם מכור חווה סבל גדול שנובע מהכפייתיות. העיסוק בסקס שואב אותו, הוא מאבד שליטה וזה עלול להפריע לו בתפקוד היומיומי.
"כשאישה מגלה שבן הזוג שלה צורך באופן אובססיבי פורנו, האמון ביניהם עלול להיהרס. אם אישה שוקעת בפנטזיות מיניות בעבודה ולא מצליחה להתרכז, התפקוד שלה בעבודה נפגע. וכשאבא מכור למין הוא עלול להיות מנותק רגשית מאשתו ומהילדים".
מה אנשים לא יודעים לגבי התמכרות למין?
"נהוג לחשוב שאנשים מכורים למין הם כאלה שאוהבים מין או שיש להם ליבידו חזק. אבל האמת היא שהתמכרות למין היא לא סביב מין אלא סביב ריגוש. הריגוש מושג כתוצאה מהמחשבה או מהציפייה לפעילות המינית, והפעילות המינית עצמה היא החלק הכי פחות מרגש. אדם מכור למין לא מחפש סקס, הוא מחפש ריגוש כדי למסך את הכאב הרגשי והנפשי שיש לו.
"כ־30% מהמכורים למין מדווחים על דיכאון. אצל חלק נכבד מהמכורים יש חשק מיני ירוד והביצועים שלהם במיטה לא בהכרח טובים. חלק מהמכורים האלה עברו בילדותם אירועים טראומטיים שקשורים למין או שחוו הזנחה רגשית. העיסוק במין נותן להם שליטה".
"לפי נתונים מארצות הברית, 8% מהאוכלוסייה הכללית מכורים למין, כשהחלוקה בין גברים לנשים היא כמעט דומה, עם יתרון קל לגברים"
אנשים שמכורים למין נוטים לבגוד?
"יש כאלה שאצלם ההתמכרות באה לידי ביטוי בבגידות, אבל לא כל מי שבוגד מכור למין. אצל מכורים למין שבוגדים, לא משנה להם עם מי לבגוד. מה שמשנה זו תחושת השליטה והכיבוש, שכנראה מתכתבת עם איזשהו צורך בחיזוק מהיר של הדימוי העצמי".
נהוג לחשוב שרק גברים מכורים למין.
"זה לא נכון. קודם כול, לפי נתונים מארצות הברית, 8% מהאוכלוסייה הכללית מכורים למין, כשהחלוקה בין גברים לנשים היא כמעט דומה, עם יתרון קל לגברים.
"החברה שיפוטית מאוד כלפי נשים, ונשים שמשתמשות בחומרים פסיכואוקטיביים כמו סמים או אלכוהול, מקבלות ביקורת מהסביבה. לכן, הרבה פעמים נשים מחפשות התמכרות שאין לה סממנים חיצוניים. כשמישהו מכור לאלכוהול אפשר לראות את זה, אבל את ההתמכרות למין אפשר להסתיר. זאת הסיבה שיש כל כך הרבה נשים שמכורות למין".
"נהוג לחשוב שאנשים מכורים למין הם כאלה שיש להם ליבידו חזק. אבל האמת היא שאצל חלק נכבד מהם יש חשק מיני ירוד והביצועים שלהם במיטה לא בהכרח טובים"
איך אפשר לצאת ממצב כזה?
"חשוב מאוד לקבל עזרה. כל התמכרות היא מחלה והיא ניתנת לטיפול. 30% מהמטופלים בהתמכרות למין מצליחים להחלים באופן מלא מבלי לחזור להתנהגויות ההרסניות. רבים אחרים מצליחים לשמור על הישגים לאורך תקופה ארוכה ומדי פעם יש להם מעידות, אבל הם בתהליך של שיפור.
"בניגוד להתמכרות לאלכוהול למשל, אי־אפשר להתנזר ממין. להפך. המטרה היא ליהנות מחיי מין מספקים ובריאים. לכן, במסגרת הטיפול, עובדים עם המטופל על פיתוח חזון של מיניות בריאה ומציאת דרכים לממש אותה, כדי שיוכל ליהנות ממין ללא כפייתיות".
סקס טיפ: "אם אחרי פעילות מינית אתם מרגישים מרוקנים או בדיכאון, זאת נורת אזהרה"