מהמטבח האשכנזי הבאנו את הגפילטע־פיש, והפכנו אותו למתאבן אלגנטי לפתיחת הארוחה. ויש גם טריק: חוץ מהגזר המסורתי על הקציצה, יש גם גזר בתוכה, לתוספת מתיקות ושמחה. שימו לב שהציר שבו מתבשלות הקציצות יכול להיות מבוסס על ירקות בלבד או להכיל גם עצמות דגים.
המרכיבים
(כ־20 קציצות קטנות)
לקציצות
- 1 ק"ג קרפיון טחון, ללא עצמות ועור
- 3/4 כוס קמח מצה
- 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן
- 1/4 כוס משקה סודה
- 2 גזרים מבושלים, קצוצים דק
- 1/4 כוס עירית קצוצה
- 2 ביצים
- מלח, פלפל שחור
לציר
- 3 בצלים, קלופים וחתוכים לרבעים
- 3 גזרים
- 1 חבילה פטרוזיליה
- אפשרות: חופן עלי סלרי
- 2 כפות סוכר
- 1 כף מלח
- מעט פלפל שחור
- 8 כוסות (2 ליטרים) מים
- אפשרות: כ־300 גרם עצמות דגים
- להגשה: חזרת
ההכנה
1. הקציצות: שמים את כל מרכיביהן בקערה ומערבבים היטב, לעיסה אחידה. מכסים ומאחסנים במקרר כשעה.
2. הציר: שמים את הירקות ועשבי התיבול, התבלינים והמים בסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לבינונית, ואם רוצים – מוסיפים את העצמות, מערבבים, מכסים ומבשלים עוד כ־15 דקות.
3. יוצרים מהעיסה קציצות קטנות ופחוסות. מניחים אותן בעדינות בציר, אחת אחרי השנייה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה, מכסים את הסיר ומבשלים עוד כשעה ורבע. אם הנוזלים מתמעטים במהלך הבישול, משלימים את החסר בעזרת מים רותחים (ומומלץ גם לטעום ולהוסיף מלח לפי הצורך).
4. מוציאים בכף מחוררת את הקציצות מהסיר ומעבירים לכלי אחסון. יוצקים עליהן מהציר (כ־2 מצקות), מכסים את הכלי ומאחסנים במקרר עד להגשה. בנוסף, מוציאים מהציר את הגזר ושומרים בנפרד.
5. ההגשה: מעבירים את הקציצות לכלי הגשה. חותכים את הגזר לקוביות ומפזרים עליהן. מגישים, מומלץ לצד חזרת.