אוריאן גואטה, שילדה במרכז הרפואי קפלן, מספרת על חוויית הלידה: “כשהגעתי לפתיחה עשר, פרופ’ רוני לוי נכנס לחדר הלידה עם מכשיר האולטרסאונד, האולטרה צ’ק, והציע ללמד אותי איך ללחוץ. לא האמנתי לו. איך הוא בכלל יכול ללמד אותי ללחוץ? ואז, תוך כדי שלב הלחיצות, הוא פשוט הצמיד את האולטרסאונד החיצוני והראה לי את הראש בכל רגע נתון בלידה. הוא הסביר לי מתי אני לוחצת נכון ומתי לא, לפי מה שראה במוניטור, ובמקביל גם אני יכולתי לראות את זה על מסך הטלוויזיה שהיה מולי. תוך שתיים־שלוש לחיצות כבר הבנתי למה הוא מתכוון, והלידה התקדמה. פרופ’ לוי הוא זה שלימד אותי איך ללחוץ, ואני בטוחה שבזכותו ובזכות האולטרה צ’ק, הייתה לי לידה ראשונה קלה וחלקה!”.
פרופ’ רוני לוי, מנהל חדרי לידה במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, בעל ניסיון של למעלה מ־30 שנה במיילדות, אולטרסאונד, גינקולוגיה ופריון, היה הראשון בארץ להכניס מכשיר אולטרסאונד לחדר הלידה, מהלך שחולל מהפכה בתחום הלידה במרכז.
"כל היריונית מכירה את מעקב אחר התקדמות הלידה, שהתבצע באמצעות בדיקות פנימיות, כשהרופא בדק את פתיחת צוואר הרחם באופן ידני. אלו בדיקות לא נוחות ומגבירות את הסיכון לזיהום"
מה היה החזון שלך?
“כמומחה לאולטרסאונד, הייתי נחוש להביא את הטכנולוגיה הזו לחדרי הלידה שלנו בקפלן. בתחילה היה לנו רק מכשיר אולטרסאונד אחד שעבר מחדר לחדר, אך כיום כל חדר לידה מצויד באחד. זה שינה באופן מהפכני את חוויית הלידה עבור מטופלותינו”, הוא מספר.
מהם היתרונות בבדיקת האולטרה צ’ק?
“כל אישה מכירה את זה, ועד היום במקומות מסוימים מעקב אחר התקדמות הלידה התבצע באמצעות בדיקות פנימיות, שבהן הרופא בדק את פתיחת צוואר הרחם באופן ידני. עם זאת, אלו בדיקות סובייקטיביות, לא נוחות ומגבירות את הסיכון לזיהום, כי הנרתיק לא סטרילי. בשנים האחרונות, האולטרסאונד התבלט כאלטרנטיבה מדויקת ולא פולשנית. מתמר אולטרסאונד ממוקם על בטנה של היולדת כדי להציג את התקדמות התינוק בתעלת הלידה. שיטה זו מדויקת יותר, מהירה יותר ומאפשרת מעקב טוב יותר אחר מיקום התינוק. בנוסף, אולטרסאונד מסייע לרופאים בקבלת החלטות לגבי שיטות לידה, כגון לידה וגינלית או ניתוח קיסרי”.
איך השימוש באולטרה צ’ק משפיע על משך הלידה ועל הצורך בהתערבות רפואית?
“נשים מרוצות הרבה יותר מאולטרסאונד בהשוואה לבדיקות ידניות, ובצדק. מדובר בהליך ללא כאבים, לא פולשני ומאפשר להן לראות את התינוק שלהן ואת התקדמותו בתעלת הלידה, מה שמגביר את המוטיבציה ללחוץ. אמהות חדשות שקיבלו אפידורל לא תמיד חשות את הצורך לדחוף, אולטרסאונד מספק עידוד חזותי ומאפשר להן להשתתף באופן פעיל בתהליך הלידה. מחקרים מראים כי שימוש באולטרסאונד בשלב הדחיפה מקצר משמעותית את זמן הלידה ומפחית את הסיכון לזיהום. יתרה מכך, בעזרת בינה מלאכותית, נוכל לשפר עוד יותר את טכנולוגיית האולטרסאונד ולהפוך אותה לנגישה”.
פרופ לוי: “אצלנו במרכז הרפואי קפלן יש שיעור ניתוחים נמוך מרוב אזור המרכז, הרבה בזכות האולטרסאונד. אנחנו מאמינים בהשקעה בטכנולוגיות המשפרות את חוויית הלידה ואת התוצאות"
מהם היתרונות הרפואיים והפסיכולוגיים של שימוש באולטרה צ’ק עבור היולדת?
“אצלנו במרכז הרפואי קפלן יש שיעור ניתוחים נמוך מרוב אזור המרכז, הרבה בזכות האולטרסאונד. באמצעות אימוץ האולטרסאונד, הצלחנו לשפר את איכות הטיפול שאנו מספקים ולהפחית את הצורך בניתוחים קיסריים. אנחנו מאמינים בהשקעה בטכנולוגיות המשפרות את חוויית הלידה ואת התוצאות. בנוסף, נשים שסובלות מווגיניזמוס (קושי בהרפיית הנרתיק) לא מסוגלות לעבור בדיקת נרתיק ידנית. בעבר, נשים רבות חששו מהבדיקה וילדו בניתוח קיסרי. היום, באמצעות השימוש בטכנולוגיה אנחנו מאפשרים לנשים הסובלות מהתופעה ללדת בלידה רגילה”.
פרופ’ רוני לוי: “יתרון נוסף של האולטרה צק הוא ייעוץ מרחוק. ערב אחד בזמן כשעבדתי בקליניקה שלי ברחובות התקשרה אליי אחת הרופאות התורניות והתייעצה איתי לגבי יולדת בת 38 בלידה ראשונה. הרופאה בדקה אותה ידנית יחד עם מיילדת ותיקה שלנו ואמרו שלפי הבדיקה הידנית הראש גבוה וכדאי לעשות ניתוח קיסרי, דבר שהיולדת מאוד לא רצתה. ברגע הראשון חשבתי: ‘אין ברירה, אני לא יכול לבדוק את האישה בעצמי מרחוק’, ואז נזכרתי שיש לנו את מכשיר האולטרסאונד שרק התחלנו להשתמש בו. ביקשתי מהרופאה שתשלח לי סרטון של גובה הראש באולטרסאונד, ראיתי את הסרטון ואמרתי להן: ‘אפשר להמתין’, ואכן היולדת ילדה תוך 45 דקות בלידה רגילה”.
איך תרצי ללדת?
חוויית לידה מיטבית
*********************
חדרי הלידה של המרכז הרפואי קפלן נמצאים במגמת שדרוג מתמדת ורק לאחרונה חנכו במרכז חדרי לידה חדשים, מצוידים בכל הנדרש לחוויית לידה מיטבית. פרופ’ לוי:
“חדרי הלידה של המרכז הרפואי קפלן שמים דגש רב על יצירת חוויית לידה מיטבית. בנוסף, בחדרי הלידה מוענקים שירותי רפואה משלימה ללא עלות לחברות כל קופות החולים. מטפלות מתחום הרפואה המשלימה של כללית רפואה משלימה מעניקות טיפול רפלקסולוגיה, עיסוי הוליסטי, ולאחרונה נכנסו גם טיפולי שיאצו, אשר תורמים לתחושת היולדת ולרגיעה ומסייעים בקידום הלידה.
“לנשים אשר מבקשות או נדרשות ללדת בניתוח קיסרי אלקטיבי (כזה שנקבע מראש), אנו מציעים מזה כמה שנים ניתוח קיסרי ידידותי, שבו יורדת המחיצה וליולדת מתאפשר לראות את התינוק ממש לאחר הוצאתו וכן להיניק כבר בחדרי הלידה.
“זכיתי אחרי שנים רבות כמנהל חדר לידה בקפלן לחנוך חדרי לידה חדשים לרווחת היולדות, עם תשתיות חדשניות, תנאים מצוינים והטכנולוגיה הכי מתקדמת שיש. בכל חדר, מלבד מכשיר אולטרסאונד, יש גז צחוק ליולדות שלא מעוניינות באפידורל או ליולדות שמעוניינות לקבל אפידורל בשלב מאוחר יותר ובינתיים להתמודד עם הצירים בעזרת גז הצחוק. בנוסף, יש לנו חדר ניתוח בתוך חדר לידה שבו מתנהלות לידות מסובכות יותר העלולות להגיע להתערבות ניתוחית. בכל חדר יש מסך שדרכו ניתן לראות את המוניטורים של כל חדרי הלידה, כך שאם הרופאים והמיילדות עסוקים בחדרים ויש שינויים בניטור בחדר אחר, הם יכולים לראות את זה ולהגיב מיידית. גם בחדר הרופאים ובחדר שלי יש מסך שדרכו ניתן לראות את כל החדרים ובקרוב נפתח חדר לידה טבעית שבו יש בריכת לידה. זה לא ג׳קוזי אלא אמבט שמיועד ללידת מים, כשהמיילדות שלנו עברו הכשרה ללידת מים”.