סלט על האש: חצילים, פלפלים ודגים בטחינה
מנה נהדרת שאפשר להגיש בשילובים שונים של חם־קר: אני אוהבת לאכול אותה כשהירקות כבר קרים והדגים חמים, אבל אפשר להגיש אותה כשכל המרכיבים חמים או כשכולם קרים. כל מה שצריך לעשות זה לתזמן בהתאם את השימוש בגריל.
המרכיבים (כ־8 מנות)
- 1 חציל
- 2 פלפלים אדומים
- 1 כף שמן זית לשימון הדגים
- 5 פילטים של דגים לבנים
לרוטב
- 1 כף ממרח לימון כבוש
- 1/4 כוס מיץ לימון
- 2 כפות שמן זית
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- 1 כף פפריקה מתוקה
- מלח, פלפל שחור
להגשה: 1/2 כוס סלט טחינה
ההכנה
1. הרוטב: שמים בקערית את כל מרכיביו ומערבבים היטב (אפשר להכין עד יומיים מראש ולשמור במקרר).
2. מניחים את הירקות השלמים על הגריל. אם אפשר, מניחים אותם על להבה בינונית ומכסים. הופכים אותם לאורך הצלייה, עד שהם קלויים ושחומים (הפלפל – כ־15 דקות, החציל – כ־30 דקות). מוציאים ומניחים לצינון קל.
3. קולפים את הפלפלים ואת החציל. קוצצים את הפלפלים ומעבירים לצלחת הגשה. מוסיפים אליה את בשר החציל.
4. משמנים קלות את נתחי הדג וממליחים אותם. מניחים אותם על הגריל החם וצולים כ־10 דקות (אין צורך להפוך). מורידים מהגריל.
5. הרכבת הסלט: יוצקים את הרוטב על הפלפלים והחציל ומערבבים בעדינות. חותכים את הדג לנתחים ומניחים על הירקות. מזלפים מעל את הטחינה ומגישים.
- בלי מנגל: צולים את הירקות ואת הדגים במחבת פסים חמה ומשומנת.
קבב דג על הגריל
יום העצמאות הוא מבחינתי אירוע הפתיחה השנתי של הקבב הזה, שאני מכנה "קבב של קיץ". הוא מלווה אותנו מהחג ועד לסוף העונה. שימו לב, כדי להבטיח שהקבבים לא יתפרקו על הגריל, יש להקפיא אותם ולהוציא להפשרה רק כחצי שעה לפני הצלייה.
המרכיבים (16-14 יחידות)
- 1 ק"ג דג לבן טחון גס (בס, מוסר, לוקוס, נסיכת הנילוס, בורי וכדומה)
- 1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק־דק
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- 1/2 כף ממרח לימון כבוש
- 1/2 כוס כוסברה קצוצה
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 5 כפות שמן זית
- מלח, פלפל שחור
- 1 כפית אורגנו יבש
- 4 כפות פירורי לחם
ההכנה
1. שמים בקערה את הדגים, מוסיפים את כל יתר מרכיבי הקבב ומערבבים היטב לעיסה אחידה. מאחסנים במקרר שעה לפחות (עד 4 שעות).
2. יוצרים מהעיסה קבבים או קציצות עגולות. אם רוצים להגיש אותם על שיפוד – משפדים כבר בשלב זה. מאחסנים במקפיא שעתיים לפחות (עד שבוע).
3. מוציאים את הקבבים מהמקפיא כחצי שעה לפני הצלייה ומניחים בטמפרטורת החדר.
4. מניחים את הקבבים על הגריל החם. צולים כ־6 דקות מכל צד. מגישים, מומלץ עם ירקות צלויים והרבה לימון.
- בלי מנגל: צולים את הקבבים משני הצדדים, במחבת פסים לוהטת ומשומנת.
סלמון על הגריל
המשרה הופכת את הסלמון לעסיסי עוד יותר, והצלייה בגריל תורמת לו את הטאץ' הנהדר שלה.
המרכיבים (כ־10 מנות)
- 1.200 ק"ג פילה סלמון
- מלח, פלפל שחור
למשרה
- 2 כפות חרדל חלק
- 2 כפות מיונז
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- 1 כפית כוסברה יבשה
- 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
- להגשה: כוסברה קצוצה, לימון טרי
ההכנה
1. המשרה: שמים בקערה את כל מרכיביה ומערבבים היטב.
2. חותכים את נתח הדג לכ־10 חתיכות. מברישים את הנתחים במשרה ומשהים כשעה במקרר (לא יותר, כדי שלא ייכבשו).
3. מניחים את הדגים על הגריל החם, כשצד העור פונה מטה. מפזרים מלח ופלפל וצולים כ־4 דקות. הופכים וצולים עוד 4 דקות. מגישים מיד, מומלץ עם כוסברה ומיץ לימון.
- בלי מנגל: צולים את הסלמון במחבת פסים חמה ומשומנת.
דגבורגר
מי צריך בשר כשכל כך טעים לאכול דג?
המרכיבים (6 מנות)
- 1 ק"ג פילה דג לבן, ללא עור, טחון (דגים אפשריים: נסיכת הנילוס, לברק, מוסר וכדומה)
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/2 כוס כוסברה קצוצה
- 1 בצל, קלוף וקצוץ דק
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- מלח, פלפל שחור
- 5 כפות קמח
- לצלייה: כ־1/4 כוס שמן זית
- להגשה: לחמניות, חסה, ירקות, טחינה או מיונז
ההכנה
1. שמים את הדג בקערה, מוסיפים את עשבי התיבול, הבצל, השום, מלח ופלפל ומערבבים לעיסה אחידה. מוסיפים את הקמח ומערבבים שוב. יוצרים מהעיסה כ־6 קציצות המבורגר גדולות. מאחסנים במקפיא שעתיים לפחות (עד שבוע).
2. מוציאים את ההמבורגרים כחצי שעה לפני הצלייה.
3. מברישים את ההמבורגרים בשמן זית ומניחים על הגריל החם. צולים כ־5 דקות מכל צד.
4. מרכיבים מנת המבורגר בלחמנייה עם תוספות ומגישים חם.
בלי מנגל: צולים את ההמבורגרים משני הצדדים, במחבת פסים לוהטת ומשומנת.
סרדינים על הגריל כמו ביוון
טעם של חופשה במנה פשוטה מאוד להכנה.
המרכיבים (8 מנות)
- 16 יחידות סרדינים נקיים, מומלץ טריים
- מלח גס
למשרה
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 כפית אורגנו יבש קצוץ
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
ההכנה
1. המשרה: מערבבים את שמן הזית עם האורגנו והשום. מברישים היטב את הסרדינים במשרה, משני הצדדים.
2. מניחים את הדגים על הגריל החם ומפזרים מעט מלח גס. צולים 6–8 דקות (אין צורך להפוך). מגישים מיד.
- בלי מנגל: צולים את הסרדינים במחבת פסים חמה ששומנה בשמן זית, או שאופים בתנור שחומם ל־170 מעלות במצב גריל.