מי שלא חוותה לא מבינה את התחושה של גלי חום בלתי צפויים בגיל המעבר. הזעה מוגברת, פנים אדומות והרגשה של אובדן שליטה. יותר מאשר אי הנוחות הפיזית, גלי חום יכולים לפגוע בביטחון העצמי שלנו ולהשפיע על כל תחומי החיים. "גלי חום והזעות לילה הן אכן תופעות לא נעימות אשר יופיעו מן הסתם אצל כ־80% מהנשים בדרגת חומרה כזו או אחרת, אך הרפואה המתקדמת של היום בהחלט מוצאת מענה כמעט לכל מטופלת החפצה בכך", אומרת ד"ר דגנית סמואל, מומחית במיילדות וגינקולוגיה, מנהלת מרפאת נשים רב תחומית ברמת אביב, העוסקת בטיפול ובמעקב בגיל המעבר.
האם את חווה גלי חום תכופים והזעה מוגברת בתקופת גיל המעבר? האם את יודעת שהתופעות האלה יכולות להיות מטופלות ביעילות? ביקשנו מד"ר סמואל לעשות סדר בסיבות, בהשלכות ובפתרונות לטיפול בגלי חום.
נתחיל בבשורות הטובות: יש מה לעשות.
ד"ר סמואל, האם אפשר להקל על התסמינים ואיך?
"ניתן ורצוי להקל על גלי חום בדרכים שונות. ישנם כל מיני סוגי טיפולים לגלי חום וכמה גורמים עיקריים שקובעים את סוג הטיפול: היסטוריה רפואית של האישה, גיל האישה, הזמן שעבר מתחילת גיל המעבר, סימפטומים אחרים הנלווים לגלי החום, עוצמת ותכיפות גלי החום.
"כאמור, יש כמה אופציות לטיפול, והאופציה החדשה ביותר היא של תרופה לא הורמונלית. מדובר בתרופה ראשונה מסוגה, שנכנסה כעת לשימוש בישראל ומחזיקה באישור משרד הבריאות הישראלי, האירופאי והאמריקאי. התרופה פועלת ישירות על המרכז לוויסות החום במוח ועל ידי כך מחזירה לו את איזון הפעילות העצבית. היא ניתנת בטיפול יומי אחיד של כדור במינון 45 מ"ג, והוכחה במחקרים כיעילה בהורדת תכיפות גלי החום והפחתת עוצמתם, ויש לציין שההשפעה החלה לבוא לידי ביטוי כבר בשלבים המאוד מוקדמים של הטיפול – תוך שבעה ימים בלבד. כמו כן נמצאה השפעה על שיפור שנת הלילה בצורה מובהקת. היות וזו לא תרופה הורמונלית, היא יכולה לתת מענה למטופלות שאינן מעוניינות בטיפול הורמונלי או מנועות מטיפול זה כמו נשים המחלימות מסרטן שד, נשים עם טרומבופיליה, נשים עם מחלות אוטואימוניות או מחלות תסחיפיות אחרות ואף נשים לאחר כריתת שחלות.
"הורמונים הם הטיפול המקיף ביותר לשימור גוף האישה ולטיפול במרב השלכות החסר האסטרוגני. קיימים סוגים שונים של הורמונים הניתנים לבחירה כטיפול ולכל אחד מהם מאפיינים שונים המסייעים לרופא בבחירה של הטיפול המתאים. טיפול הורמונלי לא יכול להינתן לכל אישה ויש לבחון בקפדנות את התאמתה למענה זה.
"הורמונים זהים ביולוגית הם הורמונים המיוצרים באופן מסחרי ובעלי מבנה כימי כמבנה הכימי של ההורמונים המיוצרים באמצעות גוף האישה. יש נשים הפונות לטיפול זה מתוך הנחה שמדובר בטיפול בטוח ויעיל יותר, אולם אין כל הוכחה מדעית התומכת בכך.
"יש טיפול תרופתי נוסף המוזכר כמפחית במידה מסוימת גלי חום לחלק מהנשים ומגיע מעולם הטיפול באפילפסיה. כמותו ישנן כמה תרופות נוספות. השימוש בהן לא רב, הן בשל ההשפעה החלקית והן בשל תופעות לוואי".
מהם הגורמים העיקריים לתופעות של גלי חום והזעה בשינה בגיל המעבר?
"גלי חום והזעה בשינה בגיל המעבר נובעים בעיקר מירידה בכמות האסטרוגנים בגוף והשפעתה על תאי המוח: ירידה ברמת האסטרוגן המוחי גורמת להפרעה במרכז האחראי על ויסות החום בגוף. טווח הסבילות לשינויים נעשה צר יותר בנשים עם גלי חום ולכן הן מגיבות מהר יותר לשינויים קטנים יותר בחום הגוף, ומנסות להיפטר מעודף חום באמצעות הרחבת כלי דם פריפריים והזעה. טיפול אסטרוגני, כמו גם הטיפול החדש, עוזרים להחזרת ויסות החום לרמה נורמלית עם היעלמות גלי החום, ויש דרכים נוספות לטפל בבעיה".
מהי השכיחות של גלי חום והזעות לילה בקרב נשים בגיל המעבר? האם יש נשים הנמצאות בסיכון גבוה יותר?
"שכיחות גלי החום בשלב המוקדם של הפרי־מנופאוזה (השלב שלפני המנופאוזה) נעה סביב 40% ומשתנה בהתאם לאתניות ולהשפעות סביבתיות. ככל שמתקרבים למנופאוזה ומגיעים אליה, השכיחות עולה עד כדי 80%. גם חומרת גלי החום משתנה בין נשים ובין תקופות החיים באותה אישה עם נטייה להחמרה הדרגתית ואחר כך דעיכה.
"גלי החום יכולים להגיע מספר רב של פעמים ביום ולהימשך כארבע דקות בכל פעם, אך גם לעתים פחות תכופות.
"מגבירי סיכון הם משקל עודף, עישון, היעדר פעילות גופנית וגנטיקה – הימצאותם של גנים מסוימים המשפיעים על הפרשת החומרים במוח.
"גלי החום, אם אינם מטופלים, יכולים להימשך עשר שנים ויותר, ואצל חלק גדול מהנשים יחלפו גם ללא טיפול".
כיצד גלי חום והזעות לילה משפיעים על איכות החיים של נשים?
"גלי החום הליליים שכיחים בדרך כלל יותר ב-4 השעות הראשונות של השינה וגורמים לירידה משמעותית באיכותה, עד כדי עשרות התעוררויות בכל לילה. כתוצאה משינה מוטרדת ניכרת השפעה משמעותית על יכולת הריכוז, על מצבי הרוח ועל ירידה בתפקוד המיני. כמו כן נפגעות פעולות ה'תחזוקה' הליליות השגרתיות של המוח - בעיקר תחלופה תקינה של תאי עצב. מחקרים רבים נכתבו על חשיבותה של שינה סדירה הן לגוף והן לנפש לצורך שמירה על בריאות תקינה".
כיצד מאבחנים גלי חום והזעות לילה?
"כשיהיו לך גלי חום והזעות לילה - את תדעי... מופע גלי החום האופייני מתחיל לרוב בתחושה פתאומית של פרץ חום באזור העליון של החזה וכלפי מעלה לכיוון הפנים, המלווה לרוב בהסמקה מקומית, ובהמשך לעתים התחושה הופכת לתחושת חום כללית. גל החום יכול להימשך כמה דקות ולהיות מלווה בהזעת יתר ואף דפיקות לב מואצות. בדעיכת גל החום, בעקבות ירידת חום הגוף, תיתכן תחושת צמרמורת או רעד. תכיפות גלי החום יכולה לנוע בין אחד לשעה ועד אחד ליום או לכמה ימים".
כיצד ניתן להבדיל בין גלי חום הנגרמים בשל גיל המעבר ובין גלי חום שעלולים להצביע על בעיה רפואית אחרת?
"ברוב המקרים מדובר במקור הורמונלי של ירידת רמות האסטרוגן. ישנן סיבות נוספות לגלי חום מלבד אלה הנגרמים בשל גיל המעבר. גלי חום של גיל המעבר הם פתאומיים, ממוקמים במיקום אופייני ומלווים בהסמקה מקומית ואחריה הזעה מקומית באותו אזור, עם נסיגה כעבור כארבע דקות ומלווים לרוב בסימפטומים נוספים האופייניים לשלב זה. לגבי סיבות אחרות לגלי חום - די אם נזכיר תופעות לוואי של תרופות שונות, מחלות סרטניות, מחלות זיהומיות, פעילות יתר של בלוטות ושינה עם כיסוי עודף. כמו בכל תחום ברפואה, גם כאן כאשר חושדים במקור אחר, הדרך להגיע לאבחנה נסמכת על תולדות המחלה שהינה בעלת חשיבות מרכזית - תשאול נכון של המטופלת לגבי דברים מלווים, כמו אם התחילה ליטול תרופות חדשות בסמוך לתחילת גלי החום, אם יש לה תסמינים נוספים כמו שלשולים, ירידה במשקל, חוסר תיאבון וכן שאלות לשלילת מחלות סרטניות, אם שהתה לאחרונה באזורים אקזוטיים וכו'. בהמשך כמובן יבוצעו בדיקות גופניות, בדיקות מעבדה והדמיות".
לסיכום, גלי החום הם תופעה שכיחה ומטרידה. התרופה הלא הורמונלית החדשה מציעה פתרון חדשני ויעיל. תרופה זו המבוססת על מחקר מדעי מתקדם ומספקת הקלה משמעותית במהירות . אם את זקוקה לפתרון מתקדם ויעיל לגלי חום, פני להתייעצות עם הרופאה המטפלת על האפשרויות לטיפול.