לחם מהיר עם פיסטוק ועגבניות
כיכר לחם טעימה מאוד, שמכינים בקלות ובמהירות ואורזים לדרך. הלחם נשמר לפחות שלושה ימים כשהוא ארוז. הוא מעולה לכריכים, אבל הכיף האמיתי הוא שהוא טעים גם בפני עצמו, ולא חייבים למרוח עליו דבר.
המרכיבים (תבנית אינגליש קייק באורך 25 ס"מ)
- 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח תופח
- 2/3 כפית מלח
- 1 כף שטוחה פפריקה מתוקה
- 3 ביצים
- 1 מכל (200 גרם) יוגורט 3% שומן לפחות
- 1/2 כוס (50 גרם) פיסטוקים קלויים קצוצים גס
- 1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
- 1/2 מכל (150 מ"ל) ממרח עגבניות מיובשות
- 1/2 כוס גבינה קשה מגוררת (כמו פרמזן, אמנטל, עמק וכדומה
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות, אפשר בתוכנית טורבו. משמנים את התבנית או מרפדים אותה בנייר אפייה ומשמנים אותו.
2. שמים בקערה את הקמח, המלח והפפריקה ומערבבים. בקערה נפרדת טורפים את הביצים, מוסיפים את היוגורט ומערבבים. מעבירים את תערובת הקמח לבלילת הביצים־יוגורט ומערבבים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה. מוסיפים את הפיסטוקים והפטרוזיליה ומערבבים.
3. יוצקים את העיסה לתבנית ומיישרים. מניחים לאורכה מממרח העגבניות ו"מציירים" דוגמת שיש בעזרת קצה של כף או צ'ופסטיק. זורים למעלה את הגבינה.
4. אופים 40-45 דקות, רק עד שהלחם מזהיב ומתייצב (הוא עדיין יהיה לח במרכזו). מוציאים ומניחים לצינון במשך כ־15 דקות. מחלצים מהתבנית ומניחים לצינון מלא.
- איך אורזים? עוטפים בנייר אפייה או בנייר אריזה, ואז מניחים בתוך קופסה או שקיות ניילון אטומות. הלחם יישמר 3–4 ימים.
בראוניז עם ריבת חלב או חלווה
בראוניז בסיסיים, מושלמים כפי שהם, שאפשר גם לשדרג: מוסיפים טחינה מעורבבת בסילאן, שטעמה מזכיר חלווה, או ריבת חלב. בשני המקרים: אורזים טוב, והם נשארים לחים ונהדרים במשך כמה ימים.
המרכיבים (תבנית 25X25 ס"מ)
- 220 גרם שוקולד מריר
- 200 גרם חמאה
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר חום
- 3 ביצים
- 1 כוס (140 גרם) קמח
- 2 כפות אבקת קקאו
- 1/8 כפית מלח
- אפשרות: 2/3 כוס ריבת חלב או 2/3 כוס טחינה גולמית + 1 כף סילאן (או יותר, לפי הטעם)
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־160 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו.
2. שמים את השוקולד והחמאה בקערה גדולה שמתאימה למיקרוגל ומחממים בהדרגה (30 שניות בכל פעם), עד שאפשר לערבב אותם לקרם אחיד.
3. מוסיפים את שני סוגי הסוכר ומערבבים. מוסיפים את הביצים, אחת בכל פעם, וטורפים היטב לאחר כל הוספה. מוסיפים את הקמח, הקקאו והמלח ומערבבים לעיסה אחידה. יוצקים לתבנית ומיישרים.
4. אם רוצים, מניחים בעזרת שתי כפיות תלוליות מריבת החלב או הטחינה־סילאן על עיסת העוגה. בעזרת ידית של כף או צ'ופסטיק יוצרים בהם דוגמת שיש.
5. אופים כ־30 דקות, עד שהמאפה יציב למגע אבל עדיין רך וזז קצת כשמטלטלים בעדינות את התבנית. מוציאים מהתנור ומצננים כשעה בטמפרטורת החדר. חותכים לריבועים.
- איך אורזים? בקופסאות או בשקיות אטומות. אפשר גם במנות אישיות. מחוץ למקרר, יחזיקו מעמד עד 4 ימים (בחורף).
גרנולה עם אגוזים ופירות מיובשים
אחד הדברים שהכי כיף לצייד בהם: גרנולה שנשמרת טוב בטמפרטורת החדר או השטח, טעימה כמו שהיא, וכשאפשר - מתאימה גם עם יוגורט ופירות טריים. שימו לב, להכנת המתכון תתאים רק שיבולת שועל עבה.
המרכיבים (כ־800 גרם גרנולה)
- 4 כוסות שיבולת שועל עבה
- 1/2 1 כוסות (150 גרם) אגוזי מלך, אגוזי פקאן או פיסטוקים – סוג אחד או תערובת
- 1/2 כוס גרעיני דלעת טבעיים
- 2/3 כוס שקדים מולבנים
- 1/2 כוס (120 מ"ל) דבש או מייפל
- 100 גרם חמאה רכה או שמן קוקוס בטמפרטורת החדר
- 2 כוסות פירות מיובשים, קצוצים לפי הצורך
- אפשרות: 4 כפות פתיתי קוקוס קלויים
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו.
2. מפזרים בתבנית את שיבולת השועל, האגוזים, גרעיני הדלעת והשקדים ומערבבים. יוצקים עליהם את הדבש והחמאה (או את תחליפיהם) ומערבבים. משטחים בתבנית.
3. אופים 30-25 דקות, מדי 5 דקות מערבבים את התערובת בתבנית ומשטחים. הגרנולה מוכנה כשהיא זהובה מאוד. מוציאים ומניחים לצינון קל.
4. מוסיפים את הפירות היבשים, ואם רוצים – גם את הקוקוס. מערבבים ומניחים לצינון מלא.
- איך אורזים? בקופסאות או בשקיות אטומות ללחות. אפשר לחלק מראש למנות אישיות. הגרנולה יכולה להחזיק אפילו חודש.
כריך קציצות כרשה למרחקים ארוכים
ארוחה מהבית בלחמנייה, שיכולה להישאר בתיק כל היום ולהחזיק מעמד יפה. הכריך כולל קציצות כרשה פריכות על ממרח מטבוחה, או כל רוטב "אדום" מבושל אחר (ואפשר גם רוטב עגבניות מיובשות או פסטו או ממרח ארטישוק – העיקר שזה יהיה ממרח לא חלבי, שמבוסס על שמן זית). את הירקות לכריך כדאי לבחור בהתאם למועד האכילה המתוכנן: אם הטווח קצר, עגבניות ומלפפונים יתאימו. אם הוא לטווח ארוך, עדיף לבחור ירקות קשים כמו גזר, ואפשר לשים גם חמוצים.
המרכיבים (8 כריכים)
לקציצות
- 2 כרשות בינוניות, החלק הלבן בלבד
- 2 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
- 1 כפית מלח, כ־1/8 כפית פלפל שחור גרוס, 1/2 כפית כורכום, 1/2 כפית פפריקה, 1/2 כפית אבקת שום
- 1 כף שמן זית
- 2 ביצים
- 1/2 כוס פירורי לחם
- 1 כף קמח תופח
- 1/2 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצות
- לטיגון חצי עמוק: שמן זית או שמן צמחי לפי הטעם
להרכבת הכריך
- 8 לחמניות
- רוטב מטבוחה או אחר (ראו בהקדמה למתכון)
- ירקות, חמוצים (ראו טיפ בהקדמה למתכון)
ההכנה
1. הקציצות: חוצים את הכרשות לאורכן ופורסים אותן לחצאי עיגול. שמים בסיר, מוסיפים את תפוחי האדמה ויוצקים מים עד כיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ־30 דקות, עד שהכרשות ותפוחי האדמה רכים. מעבירים למסננת ומועכים היטב להגרת נוזלים.
2. מעבירים את הכרשות ותפוחי האדמה לקרש חיתוך וקוצצים אותם דק (אפשר להעביר גם למעבד המזון ולעבד קצרות, בכמה פולסים, לתערובת גסה). מעבירים לקערה.
3. מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים ומערבבים לעיסה אחידה. יוצרים ממנה כדורים קטנים בגודל עגבניות שרי ופוחסים אותם.
4. הטיגון: מחממים במחבת שמן לטיגון חצי עמוק. מטגנים את הקציצות משני הצדדים, עד הזהבה (4-3 דקות). מעבירים לרשת או לצלחת מרופדת בנייר סופג.
5. הרכבת הכריך: מורחים את המטבוחה (או את התחליף) בלחמניות, מניחים ירקות ו/או חמוצים ועליהם את הקציצות.
- איך אורזים? עוטפים את הכריכים בניילון נצמד. כך הם יישמרו עד יום.
- טיפ: אפשר גם לאפות. מחממים את התנור ל־180 מעלות, משמנים את תבנית האפייה בנדיבות, מניחים בה את הקציצות ומברישים אותן בשמן. אופים 7-5 דקות, הופכים ואופים עד שגם הצד השני מזהיב.