דימום מוגבר מופיע בעיקר בקצוות הגילים

מה מסתתר מאחורי הדימום: הסיבות להתעבות רירית הרחם

שינויים הורמונליים, שחלות פוליציסטיות ופוליפ רחמי - ד"ר רונית אלמוג מסבירה מה גורם לעיבוי רירית הרחם, ומתי צריך לפנות לרופאה

עודכן:
הרחם הוא איבר דמוי אגס - חלל וסביבו דופן שמרקמה שרירית. את חלל הרחם בחלקו הפנימי עוטפת רירית הרחם, שנושרת מדי חודש, והיא למעשה הדימום הווסתי.
ככל שרירית הרחם מעובה יותר, הדימום הווסתי יהיה כבד וממושך יותר. מיד בתום הווסת, רירית הרחם חוזרת להיות דקה, ובמשך החודש היא מתעבה לקראת הווסת הבאה. לכן, כשמבצעים בדיקת אולטרסאונד כדי לאמוד את עובי רירית הרחם, ותזמון הבדיקה חשוב מאוד. הכי נכון להעריך את הרירית סמוך לתום הדימום הווסתי. אז, כאמור, נצפה לרירית דקה.
אם הודגמה רירית עבה, יש להבין את הסיבה לכך. בנשים בגיל הפריון, באמצע המחזור החודשי, הגיוני שתודגם רירית עבה ואין צורך בבירור. לעומת זאת, בנשים בגיל המעבר, הרירית אמורה להיות דקה. עיבוי שלה מצריך המשך בירור.
סיבות אפשריות לעיבוי רירית הרחם
שינויים הורמונליים: הורמון האסטרוגן גורם לעיבוי רירית הרחם, והורמון הפרוגסטרון תומך ברירית ומייצב אותה. במקרים של חוסר איזון הורמונלי (כשיש אסטרוגן וחסר פרוגסטרון) הרירית תתעבה, וכשתנשור יופיע דימום מוגבר. התופעה שכיחה בעיקר בקצוות הגילים: בנערות סמוך לווסת הראשונה, כשהציר ההורמונלי עדיין אינו בשל; ובנשים לקראת המנופאוזה, לקראת חדלון הווסת. בתקופות אלה ייתכנו הפרעות בביוץ ובעקבות זאת חסר בהורמון הפרוגסטרון.
שחלות פוליציסטיות: בקרב נשים בגיל הפריון שחלות פוליציסטיות עלולות לגרום לעיבוי רירית הרחם.
פוליפ רחמי: האבחנה תיעשה באמצעות בדיקת אולטרסאונד. אם יידרש, תבוצע גם בדיקת היסטרוסקופיה, שבמהלכה אפשר גם להסיר את הפוליפ.
אבחון: כדי להעריך את עובי רירית הרחם תבוצע בדיקת אולטרסאונד. במידת הצורך, בנשים לקראת המנופאוזה או במהלכה, תבוצע גם בדיקת היסטרוסקופיה או ביופסיה של רירית הרחם. כשמופיע דימום בנשים בגיל המעבר, שכבר שנה אינן מווסתות, יש לפנות לגינקולוגית להערכת תקינותה של רירית הרחם.
טיפול: תלוי בגיל המטופלת ובסיבה לתופעה. בנשים ובנערות צעירות, ברוב המקרים גלולות למניעת היריון שומרות על התקינות של רירית הרחם, ואילו בטרום־מנופאוזה אפשר בתום בירור להתאים טיפול הורמונלי־מחזורי. לעתים ניתן להיעזר גם בהתקן תוך־רחמי הורמונלי המפריש כמויות זעירות של פרוגסטרון בחלל הרחם, לדיקוק הרירית.
ברוב המקרים אין סיבה לדאגה. אני מציעה לנשים בכל גיל להיות במעקב מסודר אצל גינקולוגית, ובמידת הצורך יבוצע בירור ויינתן טיפול בהתאם.
  • ד"ר רונית אלמוג היא מומחית בגינקולוגיה, מיילדות וטיפולי פריון, המרכז הרפואי תל־אביב, איכילוב
פורסם לראשונה: 07:55, 05.12.24
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button