התמונות מארצות־הברית ואירופה כוללות כרגע לא מעט דלועים ושלל הכנות כתומות־שחורות לאירועי האלווין. אז הנה, גם אצלנו אפשר לחגוג עם צבעי העונה: דלעת, גזר, דלורית ובטטה נאספים למסיבה
ניוקי כתומים
הם יכולים להיות מנה ראשונה, תוספת חגיגית ומיוחדת למנה העיקרית או ארוחה קלה, וחוץ מזה – ממש כיף להכין אותם.
איך מכינים מחית?
את המחית מכינים מירקות כתומים צלויים או מאודים. להכנת המחית לניוקי תזדקקו לכ־4 כוסות של ירקות טריים חתוכים, ומומלץ להעדיף בטטה ודלורית (הן פחות מימיות מהגזר והדלעת). הנחיות לצלייה ראו במתכון לסלט בעמוד הבא. לאידוי הירקות, מניחים סלסילת אידוי בסיר עם מים רותחים (כך שהמים לא יגעו בתחתית הסלסילה). ממלאים אותה בירקות, מכסים ומאדים ברתיחה עדינה כ־25 דקות, עד שהם מתרככים. מוציאים את הסלסילה והירקות ושופכים את המים שנותרו בסיר. מחזירים רק את הירקות לסיר הריק ומבשלים תוך ערבוב עוד כ־2 דקות, לאידוי עודפי נוזלים. מועכים במזלג או במועך ייעודי לפירה (לא במעבד מזון).
המרכיבים
- 2 כוסות מחית כתומים
- 1 כוס קמח כוסמין מלא או קמח לבן
- מלח, פלפל שחור
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1/2 כפית עלי תימין מיובשים או טריים
לרוטב
- 1/4 כוס שמן זית
- 3 שיני שום, קלופות ופרוסות
- 3-2 עלי מרווה טרייה או יבשה
- מלח, פלפל שחור
- אפשרות להגשה: גבינה קשה טבעונית, מגוררת (או גבינת פרמזן, לגרסה חלבית)
סלט חם של כתומים צלויים וגבינת פטה
ארוחה קלה ומשביעה, מתקתקה־מלוחה ועם חריפות קלה של ארוגולה.
המרכיבים
- 1 בטטה, קלופה וחתוכה לקוביות
- 1 דלורית, קלופה וחתוכה לקוביות
- 2 יחידות דלעת ערמונים, קלופות ופרוסות
- 2 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
- 1 לימון, בקליפתו, פרוס
- 2 כפיות אורגנו או זעתר, טריים או מיובשים
- מלח, פלפל שחור
- 3 כפות שמן זית
- 1/2 כוס קינואה מבושלת
- 200 גרם גבינת פטה מפוררת
- חופן עלי ארוגולה
- כ־1/2 כוס אגוזי פקאן קלויים, קצוצים גס
לרוטב
- 1/4 כוס שמן זית
- 1/4 כוס מיץ תפוזים
- 2 כפות מיץ לימון
- 1 כפית חרדל (חלק או גרגירים)
- 2 שיני שום, כתושות
- מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מפזרים את הירקות ואת פרוסות הלימון בתבנית. בוזקים את האורגנו (או הזעתר), מלח ופלפל, ומזלפים את שמן הזית. מערבבים קלות (בידיים). צולים כ־30 דקות, עד שהירקות רכים וזהובים. מוציאים ומניחים לצינון מלא (אפשר להכין מראש).
3. מעבירים את הירקות לקערה. אם רוצים, קוצצים את פרוסות הלימון הצלויות ומוסיפים לקערה. מוסיפים גם את הקינואה, הגבינה, הארוגולה והפקאן.
4. הרוטב: שמים את כל מרכיביו בכלי וטורפים היטב (או טוחנים במעבד מזון). יוצקים על הסלט ומערבבים. מגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
מתכון בונוס: מטבל כתומים ויוגורט
אם נשארו לכם ירקות כתומים צלויים או מאודים, נצלו אותם והכינו את המטבל־ממרח־מאזט הזה, הוא נפלא.
מערבבים 2 כוסות מחית גסה של ירקות כתומים צלויים או מאודים, כ־3/4 כוס יוגורט סמיך (מומלץ כבשים), מלח, פלפל שחור, 2 שיני שום כתושות וקליפה מגוררת מ־1 לימון קטן. שומרים עד 4 ימים, במקרר.
קיש כתומים וגבינת עזים
כתומים וגבינות ארומטיות הם חיבור מנצח. כאן הם מצטוותים למאפה נהדר שבליווי סלט ירוק הופך לארוחה קלה או לבראנץ' מתוחכם.
המרכיבים
- 1/2 חבילה בצק פילאס (יריעת בצק באורך כ־40 ס"מ), מופשר למלית
- 1 בטטה
- 1 דלורית
- 2 יחידות דלעת ערמונים
- 2 גזרים
- 2 כפיות תימין, טרי או מיובש
- מלח, פלפל שחור
- 3 כפות שמן זית
- 200 גרם גבינת עזים קשה או חצי קשה, חתוכה גס (פרומעז, מנצ'גו, ברי, גאודה או רוקפור – מומלץ לשלב שני סוגים)
- להברשה: 1 ביצה, טרופה
- להגשה: פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. המלית: מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. קולפים וחותכים את הירקות לקוביות. מפזרים אותן בתבנית. בוזקים את התימין, מלח ופלפל, ומזלפים את שמן הזית. מערבבים קלות (בידיים). צולים כ־30 דקות, עד שהירקות רכים וזהובים. מוציאים ומניחים לצינון.
3. מורידים את חום התנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית או שתיים (בהתאם לכמות המאפים) בנייר אפייה.
4. פורסים את הבצק על משטח העבודה. חותכים בו עיגולים בקוטר 8–10 ס"מ או עיגול בקוטר 25–30 ס"מ. מניחים את עיגולי הבצק בתבניות. מניחים במרכז כל עיגול ערימה מהירקות הכתומים וחתיכות גבינה. מקפידים להשאיר שוליים ריקים ברוחב 2 ס"מ. אוספים את השוליים וסוגרים אותם על המלית. מברישים את שולי הבצק בביצה הטרופה.
5. אופים 30-25 דקות, עד שהבצק מזהיב היטב גם בתחתיתו. מוציאים, בוזקים פטרוזיליה ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים בתנור, עם כיסוי רדיד אלומיניום.
עוגת כתומים בציפוי גבינת שמנת וכתומים מסוכרים
עוגה עסיסית, ארומטית ונהדרת בסגנון "עוגת גזר", עם ציפוי שמשדרג והופך אותה למיוחדת וטעימה במיוחד. היא טעימה גם בלעדיו, ברור, אבל לא כדאי לכם לוותר עליו.
המרכיבים
- 3/4 1 כוסות
- (245 גרם) קמח
- 3/4 כוס (75 גרם) שקדים טחונים
- 2 כפיות אבקת אפייה
- 1/2 כפית קינמון טחון
- 1 כוס (100 גרם) אגוזים טבעיים (פקאן או מלך) קצוצים
- קורט מלח
- 3 ביצים גדולות
- 1 כוס (240 מ"ל) שמן קנולה
- 1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר חום או לבן או מעורב
- 200 גרם ירקות כתומים, לא מבושלים, מגוררים גס (אחד מהם או תערובת: גזר, דלעת, דלורית, בטטה)
לציפוי גבינת השמנת
- 1 מכל (250-225 גרם) גבינת שמנת 25% (לגרסת פרווה, גבינת סויה)
- 2 כפות אבקת סוכר
- 1 שקיק (10 גרם) סוכר וניל
- לכתומים המסוכרים
- 1 כוס קוביות ירקות כתומים, בגודל 1 סמ"ר
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1 כפית קליפת תפוז מגוררת
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
- טיפ: את הירקות הכתומים המסוכרים אפשר להכין בלי שום קשר לעוגה, לסנן, וליהנות מהם כריבה טעימה
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־170 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית.
2. שמים בקערה את הקמח, השקדים הטחונים, אבקת האפייה, הקינמון, האגוזים והמלח ומערבבים. טורפים בקערה נפרדת את הביצים. מוסיפים לביצים את השמן והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את הירקות המגוררים ומערבבים. מעבירים את תערובת הביצים־ירקות לקערת הקמח ומערבבים היטב. יוצקים לתבנית.
3. אופים כ־40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. מכבים את התנור ומשהים את העוגה בתוכו עוד 10 דקות. מוציאים ומצננים לטמפרטורת החדר.
4. בינתיים, אם רוצים, מכינים את הכתומים המסוכרים: שמים בסיר קטן את כל מרכיביהם. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 10 דקות. מסירים את המכסה ומבשלים 5 דקות נוספות, עד שהירקות רכים והנוזל מסמיך. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון מלא.
5. הציפוי: שמים בקערה את כל מרכיביו וטורפים היטב למרקם קרמי אחיד. מורחים על העוגה הצוננת. אם רוצים, מפזרים את הכתומים המסוכרים ומזלפים מעט מהסירופ. מגישים.
- איך שומרים? את העוגה עם הציפוי: עד שבוע, במקרר. את הכתומים המסוכרים: בנפרד, עד חודשיים במקרר.