ללא גלוטן: מאפה כרובית וגבינות
קלאסי, טעים וקליל להכנה. בתוספת סלט, מתקבלת ארוחה חלבית משביעה שלמה.
המרכיבים
(8 מנות בתבנית בקוטר 26-24 ס"מ)
- 1 כרובית בינונית, נקייה ומפורקת לפרחים
- 4 ביצים בגודל M
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38% שומן
- 1 גביע (250 גרם) גבינת קוטג' 5%-9% שומן
- 1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה 5% שומן
- 150 גרם גבינת קשקבל מגוררת
- מלח, פלפל שחור גרוס
- קורט אגוז מוסקט מגורר
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־170 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית היטב.
2. שמים את פרחי הכרובית בסיר, יוצקים מים רותחים לכיסוי ומבשלים על להבה גבוהה עד לרתיחה חוזרת. מסננים ומניחים לצינון כ־5 דקות. מעבירים את פרחי הכרובית לתבנית.
3. שמים בקערה את הביצים וטורפים היטב. מוסיפים את השמנת ואת הגבינות, מתבלים במלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט ומערבבים לבלילה אחידה. יוצקים על הכרובית בעדינות.
4. אופים כ־45 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה. מוציאים ומגישים.
- איך שומרים? במקרר, עד 3 ימים. מחממים בתנור או במיקרוגל.
מאפה נפוליאון מלוח
יש שיקראו לזה בורקס, בגלל הבצק, אבל אני נותנת למאפה הזה את הכבוד הראוי לו ואת השם המפואר בזכות המראה המהודר, המתקבל כתוצאה משימוש בשתי שכבות של בצק.
המרכיבים
(4 מנות בתבניות אישיות בקוטר 12-10 ס"מ עם דופן גבוהה)
- 1/2 חבילה (יריעה באורך כ־35 ס"מ) בצק פילאס, מופשר
למלית
- 1 גביע (250 גרם) גבינת שמנת 16% שומן ומעלה
- 1 מכל (250 גרם) גבינת ריקוטה
- 100 גרם גבינה צהובה מגוררת
- אפשרות: 2 כפות בצל ירוק או עגבניות מיובשות קצוצות או זיתים
- 2 כפות (20 גרם) קמח
- מלח, פלפל שחור גרוס
- להברשה: כ־1 כף שמן קנולה
- לזרייה: 2 כפות שומשום
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־170 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. משמנים את התבניות היטב.
2. המלית: שמים בקערה את כל מרכיביה ומערבבים למרקם אחיד.
3. מקמחים קלות את משטח העבודה. פורשים עליו את הבצק וקורצים בו 4 עיגולים בקוטר התבנית ועוד 4 עיגולים גדולים יותר, בקוטר כ־15 ס"מ. מניחים את העיגולים הגדולים יותר בתבניות ומהדקים לבסיס ולדפנות בעדינות.
4. מחלקים את המלית בין התבניות. מניחים על המלית את עיגולי הבצק הנותרים ומהדקים לשולי הבצק המרפד את הדפנות, כדי שהבצק לא ייפתח במהלך האפייה. מברישים את פני המאפים בשמן ומפזרים את השומשום.
5. אופים 40-35 דקות, עד שהמאפה מזהיב. מוציאים ומגישים.
- איך שומרים? במקרר, עד 4 ימים. מחממים בתנור.
ללא גלוטן: פשטידת תפוחי אדמה וביצים קשות
שילוב פשוט, חורפי ומענג, שיבטיח שתלכו לישון על בטן מלאה.
המרכיבים
(5 מנות בתבנית אינגליש קייק)
- 6 תפוחי אדמה גדולים, קלופים ופרוסים דק
- 5 ביצים קשות, קלופות ופרוסות
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38% שומן
- 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב
- 1 ביצה בגודל M
- 1 כף שמן
- 1 שן שום, מגוררת
- מלח, פלפל שחור גרוס
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־160 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. משמנים את התבנית היטב.
2. מסדרים כ־1/3 מפרוסות תפוחי האדמה בתבנית, בשתי שורות, בשכבות צפופות. מניחים עליהן מחצית מפרוסות הביצים הקשות, בשורה, בשכבות צפופות. מכינים כך שכבה נוספת של תפוחי אדמה ושל ביצים קשות. מסיימים עם יתרת תפוחי האדמה.
3. יוצקים לקערה את השמנת והחלב, מוסיפים את הביצה, השמן והשום, מתבלים במלח ובפלפל שחור וטורפים היטב לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתבנית. בעזרת סכין מפרידים את המאפה מהדפנות ויוצרים חורים בשכבת תפוחי האדמה, לכל עומקה, כדי שהבלילה תחלחל פנימה.
4. אופים כ־50 דקות, עד שהמאפה משחים. מוציאים ומגישים.
איך שומרים? במקרר, עד 4 ימים. מחממים בתנור או במיקרוגל.
פשטידת כרשה ותרד מהממת
אחת הפשטידות שהכי אוהבים אצלי בבית. היא מתאימה גם כמלית על בסיס בצק עלים או פריך, אבל יכולה לעבוד נהדר גם בפני עצמה, בגרסה נטולת בצק.
המרכיבים
(8 מנות בתבנית מרובעת בגודל 20X20 ס"מ)
- 50 גרם חמאה
- 3 יחידות גדולות (כ־1/2 1 ק"ג) כרשה, החלק הלבן בלבד, פרוסות
- 1 שן שום, כתושה
- 2 חבילות (500 גרם) עלי תרד טריים, נקיים ושטופים
- 6 ביצים בגודל M
- 1 כוס (240 מ"ל) חלב 3% שומן
- 250 גרם גבינת פטה מגוררת, מכל סוג שאוהבים
- מלח, פלפל שחור גרוס
- 5 כפות (50 גרם) קמח תופח
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־170 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו), משמנים את התבנית היטב.
2. שמים את החמאה בסיר רחב וממיסים. מוסיפים את הכרשה ומטגנים על להבה גבוהה כ־3 דקות, עד שהיא מזהיבה. מוסיפים את השום והתרד, מערבבים, מכסים ומטגנים כ־4 דקות, עד שהתרד משנה את צבעו ומתרכך. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון כ־10 דקות.
3. שמים בקערה גדולה את הביצים, החלב והגבינה וטורפים לבלילה אחידה. יוצקים לסיר עם הכרשה והתרד ומערבבים. מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס, מנפים פנימה את הקמח ומערבבים לעיסה אחידה. יוצקים את העיסה לתבנית ומיישרים.
4. אופים כ־45 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה. מגישים חם, מומלץ לצד פלחי לימון ויוגורט יווני.
- איך שומרים? במקרר, עד 4 ימים. מחממים בתנור או במיקרוגל.
טיפ: לגרסה ללא גלוטן, מחליפים את הקמח ב־5 כפות קורנפלור + 1 שקיק אבקת אפייה.
טבעוני: מאפה שלושה בצלים ותימין
מאפה אלגנטי מפרובנס, המורכב משכבת פילו דקיקה ומלית של בצלים בקרמול עדין. אל תוותרו על שני סוגי התימין, הטרי והיבש – הם אלה שמעניקים למאפה את הטעם המעודן שלו.
המרכיבים
(5 מנות בתבנית בקוטר 24-22 ס"מ)
- 6 עלי פילו (כ־1/2 חבילה), מופשרים
- 4 כפות שמן זית
למלית
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
- 4 בצלים סגולים, פרוסים
- 4 בצלים לבנים, פרוסים
- 12 בצלי שאלוט, קלופים ושלמים, או 5 שיני שום שלמות
- מלח, פלפל שחור גרוס
- 1/2 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1/2 כפית תימין יבש
- 5 עלי תימין טרי
ההכנה
1. המלית: יוצקים לסיר או למחבת רחבה את שמן הזית ומחממים. מוסיפים את כל הבצלים (או השום) ומטגנים על להבה בינונית תוך כדי ערבוב כ־ 8 דקות, עד שהם מזהיבים. מתבלים במלח, בפלפל, במוסקט ובתימין היבש ומערבבים. מעבירים למסננת ומצננים במשך כ־ 10 דקות.
2. מחממים את התנור ל־170 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את התבנית היטב.
3. מניחים בתבנית עלה פילו אחד, כך ששוליו בולטים מעט מעבר לדפנות, ומברישים במעט משמן הזית. מניחים עלה נוסף, בחפיפה חלקית (חלקו מעל העלה הקודם וחלקו מוטה הצידה ומכסה את החלקים החשופים בדפנות) ומברישים גם אותו בשמן הזית. מכינים כך את כל העלים ומניחים בתבנית בחפיפה חלקית, כך שיכסו את כל התחתית והדפנות. מניחים עליהם את תערובת הבצלים ומפזרים עליהם את עלי התימין הטריים.
4. אופים כ־30 דקות, עד שהמאפה מזהיב. מוציאים ומגישים מיד.
טיפ: את המאפה הזה מומלץ להגיש מיד לאחר האפייה, אבל אפשר לקרמל את הבצלים מראש, לשמור במקרר עד יומיים ולהשלים את ההכנה בסמוך להגשה.