טבעוני: חמין מקרוני כרשה ופטריות
במקור: 12-8 שעות | בקיצור: 45 דקות
אף מנת פסטה מבושלת לא תקבל טעמים עמוקים כאלה. שימו לב, להכנת המנה יש להצטייד בסיר שמתאים גם לתנור או בתבנית בקוטר 32 ס"מ או בגודל 25X30 ס"מ.
המרכיבים (6-4 מנות)
- 1/4 כוס שמן
- 4 בצלים, קלופים וקצוצים
- 2 יחידות כרשה, החלק הבהיר בלבד, חתוכות למקטעים באורך 5-4 ס"מ
- 2 סלסילות של פטריות (רצוי מסוגים שונים), חצויות לפי הצורך
- 4 שיני שום, קלופות וקצוצות
- מלח, פלפל שחור
- 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- 1 כפית תימין
- 2 כפות סילאן
- 1/2 כוס מים רותחים
- 500 גרם מקרוני, מבושל לפי הוראות היצרן
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־250 מעלות (אין צורך בטורבו).
2. מחממים בסיר את השמן (אם יש סיר שאפשר להכניס לתנור, השתמשו בו). מטגנים את הבצל כ־5 דקות. מוסיפים את הכרשה ומטגנים כ־5 דקות נוספות, עד הזהבה. מוסיפים את הפטריות, השום, מלח ופלפל ומטגנים עוד 4 דקות. מוסיפים את המוסקט, הפפריקה, התימין והסילאן וגם את המים הרותחים (או תחליפיהם, ראו טיפ) ומערבבים. מביאים לרתיחה חוזרת, מבשלים עוד 2–3 דקות ומסירים מהכיריים.
3. אם משתמשים בתבנית, משמנים אותה, מניחים בה את המקרוני ואת התבשיל ומערבבים. אם ממשיכים עם הסיר, מוסיפים לו את המקרוני ומערבבים. מכסים את התבנית או את הסיר במכסה מתאים או ברדיד אלומיניום. מכניסים לתנור וצולים 15 דקות. מסירים את הכיסוי וצולים 15 דקות נוספות, עד הזהבה. מוציאים מהתנור ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
- טיפ: למנה חלבית החליפו את המים הרותחים ב־2/3 כוס שמנת מתוקה או שמנת לבישול ואפשר גם לפזר פרמזן בסוף הצלייה (לאחר שמסירים את המכסה). לגרסה בשרית, הוסיפו עם הכרשה 1 ק"ג נתחי פרגיות והמשיכו בהתאם להנחיות.
שוקרוט פרגיות, כרוב ובצל
במקור: 150 דקות | בקיצור: 45 דקות
התבשיל האירופי החמצמץ־נהדר הזה מתבשל במקור עם בשרים מעושנים ושמנים (וגם לא כשרים). בגרסה שלי, משתמשים בפרגיות ולתוספת טעם מעושן אפשר להוסיף נקניק מתאים (ראו במתכון).
טיפ: אפשר להחליף את הפרגיות בנקניקיות. במקרה כזה, מתחילים את ההכנה מסעיף 2.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 1 ק"ג פרגיות
- מלח, פלפל שחור
- 1/4 כוס שמן
- 5 בצלים, קלופים וקצוצים
- 8 שיני שום, קלופות וחצויות
- 3 גזרים, קלופים וחצויים לרוחבם
- 1/2 כוס (120 מ"ל) יין לבן, בירה או מים
- 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
- 2 עלי דפנה
- 4 גרגירי פלפל אנגלי
- 3-2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
- 1 קופסה (כ־600 גרם) כרוב כבוש, מסונן ושטוף קלות
- אפשרות: 200 גרם נתח פסטרמה מעושנת (או נקניק מעושן או חזה אווז מעושן), חתוך לקוביות
ההכנה
1. מתבלים את הפרגיות במלח ובפלפל. מחממים את השמן בסיר שטוח (סוטאז') ומטגנים את הפרגיות עד שהן צרובות משני הצדדים. מעבירים לצלחת.
2. שמים באותו סיר (בלי לנקות!) את הבצלים ומטגנים 7-5 דקות, עד הזהבה. אם הם מתחילים להיחרך, מוסיפים במהלך הטיגון 1/3 כוס מים.
3. מוסיפים לסיר את השום והגזר ומטגנים כ־3 דקות. מוסיפים את היין (או תחליפיו) ומגרדים בכף עץ את תחתית הסיר. כשהנוזלים מתאדים, מוסיפים את התבלינים ואת תפוחי האדמה, את הפרגיות הצרובות, את הכרוב ואת הפסטרמה (או תחליפיה, אם משתמשים). מערבבים. מוסיפים מים כך שיגיעו עד ל־2/3 מגובה המרכיבים. מכסים ומבשלים על להבה בינונית כ־30 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהירקות רכים. מסירים מהכיריים ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד 3 חודשים במקפיא.
טבעוני: כאילו־ריזוטו עם סלק, תרד ואפונה
במקור: 90-60 דקות | בקיצור: 30 דקות
גרסה נהדרת לאורז שבזכות הסלק מתקבל סגול וטיפה מתקתק. טיפ: את התרד אפשר להחליף בבאק צ'וי, זוקיני מגולף לרצועות או בחלק הירוק של 6-5 עלי מנגולד.
המרכיבים (6-4 מנות)
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 בצל, קלוף וקצוץ
- 5 שיני שום, קלופות קצוצות
- 1 כוס אורז, מומלץ ייעודי לריזוטו, שטוף ומסונן
- קורט אגוז מוסקט מגורר
- מלח, פלפל שחור
- 2 סלקים טריים, קלופים ומגוררים גס
- 2 כפיות עלי תימין
- 2 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
- קליפה מגוררת מ־1 לימון
- 1/2 1 כוסות מים רותחים
- כ־1/2 חבילת תרד
- 1/2 כוס אפונה קפואה, מופשרת קלות
ההכנה
1. מחממים בסיר את שמן הזית. מטגנים את הבצל כ־5 דקות, עד שקיפות. מוסיפים את השום, האורז, המוסקט, מלח ופלפל ומטגנים תוך ערבוב 3-2 דקות.
2. מוסיפים את הסלק, התימין, הפטרוזיליה וקליפת הלימון ואת המים הרותחים ומערבבים. מכסים ומביאים לרתיחה חוזרת. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כ־20 דקות, עד שהאורז רך.
3. מוסיפים את עלי התרד ואת האפונה ומערבבים. מכסים שוב את הסיר ומבשלים 5 דקות נוספות. מסירים מהכיריים ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
תבשיל בשר עם שעועית ופלפלים
במקור: 3 שעות | בקיצור: 45 דקות
תבשיל חורפי טעים מאוד, שאפשר גם לשכלל: תוספת נוזלים בבישול תהפוך אותו למרק־ארוחה, ואם תחליפו את הכמון ואת זרעי הכוסברה ב־1/2 כפית רוזמרין קצוץ וב־2 עלי מרווה, תהפכו אותו למנה עם אופי איטלקי.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 750 גרם נתח שייטל, אנטרקוט או סינטה (ואפשר גם פרגיות או חזה עוף), חתוך לקוביות בגודל 2 סמ"ר
- 1/4 כוס שמן
- 2 בצלים, קלופים וקצוצים
- 6 פלפלים אדומים, קצוצים
- 6 שיני שום, קלופות וקצוצות
- 1 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים וקצוץ
- 1/2 כפית כמון
- 1 כפית זרעי כוסברה
- מלח, פלפל שחור
- 1 קופסה (100 גרם) רסק עגבניות
- 2 כפיות פפריקה מתוקה
- 3 כוסות (600 גרם) שעועית לבנה מבושלת ומסוננת (מבישול ביתי, מקופסה או מהקפאה)
- מים
ההכנה
1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצלים כ־5 דקות. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים עוד 5 דקות. מוסיפים את השום, הפלפל החריף, הכמון, זרעי הכוסברה, מלח ופלפל ומטגנים דקה נוספת תוך ערבוב.
2. מוסיפים את רסק העגבניות, הפפריקה, השעועית ו־1 כוס מים. מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים עוד 20 דקות.
3. מוסיפים את נתחי הבשר, יוצקים מים עד כיסוי תכולת הסיר ומבשלים 10 דקות נוספות. מסירים מהכיריים ומגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד 3 חודשים במקפיא.
טבעוני: חמין ירקות עם חומוס ובורגול
במקור: 12-8 שעות | בקיצור: 45 דקות
דרך נהדרת ליהנות מירקות בחורף.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 2 בצלים
- 1 קולרבי
- 1 דלורית
- 2 תפוחי אדמה
- 1/2 כרוב
- 2 כפות שמן
- 5 שיני שום
- 1/2 כוס חומוס מבושל (מבישול ביתי, קפוא שהופשר קלות או משומר שסונן)
- 1 כוס בורגול בעובי בינוני או דק
- 1/2 1 כוסות מים רותחים
לתיבול
- 1/4 כוס סילאן
- 1/2 כוס מים
- אפשרות: 1 כפית אבקת קארי
- 1 כפית פפריקה מתוקה
- 1 כפית פפריקה מעושנת או מתוקה
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1 כפית מלח
ההכנה
1. קולפים את הירקות. את הבצלים חותכים לשמיניות, את הקולרבי והדלורית חותכים לקוביות בגודל כ־1/2 2 ס"מ, את תפוחי האדמה לקוביות בגודל כ־1/2 1 ס"מ ואת הכרוב לחתיכות בגודל כ־4 ס"מ.
2. התיבול: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים.
3. מחממים בסיר את השמן. מטגנים את הבצלים 5 דקות. מוסיפים את שאר הירקות ואת השום ומטגנים כ־5 דקות נוספות. מוסיפים את נוזל התיבול ואת גרגירי החומוס ומערבבים. מוסיפים מים, כך שיגיעו עד ל־1/2 גובה הירקות. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים עוד 30-20 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים.
4. בינתיים, שמים בקערה את הבורגול ומוסיפים מלח ופלפל. יוצקים את המים הרותחים, מכסים ומניחים בצד עד שהבורגול סופח את הנוזלים.
5. מסירים את הסיר מהכיריים ומוסיפים לו את הבורגול, או שמגישים את התבשיל לצידו. מגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר (בנפרד מהבורגול או ביחד).