שף
שף
ארוחת חג מתוקה-חריפה

על הדבש ועל העוקץ: מנות עיקריות ותוספות לראש השנה שמשלבות חריפות ומתיקות

כל מה שקרה בתשפ"ד ילווה אותנו בארוחת החג. גם כל האיחולים שלנו לשנת תשפ"ה יגיעו איתנו לשולחן. ארוחת ערב ראש השנה של מיכל לוי־אלחלל כמו מהדהדת את השילוב הכואב בין קשיים לתקווה

עודכן:

עוף בצימס בתבנית אחת חגיגית

מנה בטעמים מסורתיים ובשיטה האהובה עלינו: עם התוספת באותו כלי. אפשר בשקט להכין אותה מראש ולחמם לפני ההגשה, ואם תאפו בתבנית נאה – תוכלו להגיש מיד לשולחן.
5 צפייה בגלריה
עוף וצימעס בתבנית אחת
עוף וצימעס בתבנית אחת
עוף וצימעס בתבנית אחת
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (6-4 מנות)
  • 1.2 ק"ג ירכי עוף או שוקיים
  • 400 גרם גזר גמדי קפוא שהופשר
  • 9-7 שזיפים מיובשים, מגולענים
  • 1 ראש שום, בקליפתו
  • 3-2 פלפלים אדומים חריפים, בשלמותם (או לפי הטעם)
  • מלח, פלפל שחור
לרוטב
  • 1/4 כוס דבש או סילאן
  • 5 כפות רוטב סויה
  • 4-3 כפות מיץ לימון
  • 1/2 כוס מים
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־220 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו.
2. הרוטב: מערבבים בקערה גדולה את כל מרכיביו. מוסיפים את חלקי העוף ומערבבים היטב.
3. מעבירים את העוף לתבנית ומניחים כשצד העור פונה מטה (במידת האפשר). יוצקים עליו את יתרת הרוטב מהקערה. מפזרים בין חלקי העוף את הגזרים והשזיפים ומניחים את ראש השום והפלפלים. מתבלים במעט מלח ופלפל. מכסים את התבנית במכסה מתאים או בנייר אפייה שעליו רדיד אלומיניום.
4. אופים כ־45 דקות, מסירים את הכיסוי והופכים את חלקי העוף. מחזירים את התבנית לתנור (ללא כיסוי) וצולים עוד כ־25 דקות, עד שהעוף מזהיב לגמרי. מוציאים, מגישים חם
  • איך שומרים? עד 4-3 ימים במקרר. מחממים בתנור או במיקרוגל.

משולשי כרשה ממולאים

בהשראת מתכון של רוני כהן מנבחרת הבלוגריות שלנו, הכנתי מנה חגיגית לפתיחת הארוחה, שנאפית ברוטב סילאן ורימונים.
5 צפייה בגלריה
משולשי כרשה במלית בשר וברוטב רימונים
משולשי כרשה במלית בשר וברוטב רימונים
משולשי כרשה במלית בשר וברוטב רימונים
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (6 מנות)
  • 2 יחידות כרשה, מומלץ עבות וגדולות
למלית
  • 200 גרם בשר טחון
  • 1/2 כוס אורז
  • 1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
  • 2 כפות פירורי לחם
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית צ'ילי יבש
  • 1/2 כפית כמון
לרוטב
  • 3 כפות רכז רימונים
  • 3 כפות סילאן
  • 1/2 כפית פפריקה חריפה
  • 4 כפות מיץ לימון
  • 1 כוס מים
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. מסירים את בסיס הכרשות וכן את חלקן העליון, הירוק, ונפטרים מהם (נשארים עם גלילים באורך כ־15 ס"מ). חותכים לאורך הכרשה חתך שיגיע עד למרכזה. בעזרת החתך מפרידים את הכרשה לעלים נפרדים. אם העלים נוקשים מדי לקיפול, מניחים אותם בתבנית, מכסים אותם במים רותחים, ממתינים כ־5 דקות ומסננים.
2. המלית: שמים בקערה את כל מרכיביה ומערבבים.
3. מחממים את התנור ל־200 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו.
4. מניחים בסמוך לקצה הצר של מלבן הכרשה כף גדושה מהמלית. מקפלים את הכרשה למשולש לכיוון הצלע הרחבה וממשיכים לקפל אותה למשולשים מצד לצד – עד שמגיעים סמוך לקצה הנגדי. את קצה העלה תוחבים לתוך הקיפול האחרון. מניחים בתבנית ומכינים כך את כל הכמות.
5. הרוטב: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים. יוצקים לתבנית, על משולשי הכרשה. מכסים את התבנית (במכסה מתאים או בנייר אפייה שעליו רדיד אלומיניום).
6. אופים כ־40 דקות. מסירים את הכיסוי ואופים עוד 20-15 דקות, עד שהמשולשים מזהיבים. מוציאים ומגישים חם.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מומלץ לחמם במיקרוגל.

גראטן תפוחי אדמה קראנצ'יים

תרשו לי להמר: מהתבנית הזו לא יישארו שאריות. המאפה היפהפה הזה הוא גם טעים להפליא: תפוחי אדמה דקיקים ופציחים־רכים בניחוח עשבי תיבול.
5 צפייה בגלריה
גראטן תפוחי אדמה קראנצ'יים
גראטן תפוחי אדמה קראנצ'יים
גראטן תפוחי אדמה קראנצ'יים
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (6-4 מנות בתבנית 25X15 ס"מ)
  • 7-6 תפוחי אדמה בינוניים
  • 1/4 כוס עלים של עשבי תיבול טריים (אחד מהם או תערובת: תימין, רוזמרין, מרווה)
  • 1/3 כוס שמן זית
  • 3 כפות דבש או סילאן
  • 1 כף פפריקה חריפה
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־200 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו.
2. פורסים את תפוחי האדמה, בקליפתם, לפרוסות דקיקות מאוד, בעובי כ־1 מ"מ (מומלץ לעשות זאת במנדולינה, אפשר גם בסכין חדה).
3. מערבבים בקערה גדולה את כל שאר המרכיבים. מוסיפים את תפוחי האדמה ומערבבים היטב אך בעדינות, לציפוי מלא.
4. מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתבנית, כשהן "עומדות" בצפיפות.
5. צולים כשעה, עד שתפוחי האדמה זהובים לגמרי ורכים (בודקים בנעיצת מזלג במרכז התבנית). מוציאים. מגישים חם.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים בתנור.

סלט שומר פיקנטי

שומר חתוך דק בוויניגרט מתוק־פיקנטי זה פשוט מעדן. הרוטב כל כך טוב, עד שהכפלתי כמויות במתכון: הוא נשמר לפחות שלושה שבועות במקרר ובטוח ישמש אתכם.
5 צפייה בגלריה
סלט שומר ואגיזים פיקנטי
סלט שומר ואגיזים פיקנטי
סלט שומר ואגיזים פיקנטי
(צילום: שרית גופן, סגנון: נעה קנריק)
המרכיבים (6-4 מנות)
  • 5-4 ראשי שומר
  • 1/3 כוס עלי שמיר טריים
  • 1 פלפל אדום חריף, פרוס דק
  • כ־1/2 כוס (כ־50 גרם) אגוזי מלך קלויים, קצוצים גס
לרוטב (כמות כפולה)
  • 1 כוס (240 מ"ל) שמן קנולה או אחר
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) חומץ בן יין לבן או חומץ אחר, לפי הטעם
  • 1 כפית חרדל, חלק או גרגירים
  • 3 כפות דבש או סילאן
  • אפשרות: 1/4 כפית צ'ילי יבש
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. הרוטב: בעזרת בלנדר או בלנדר מוט, טוחנים היטב את כל מרכיביו למרקם אחיד (אפשר להכין עד 3 שבועות מראש).
2. מסירים מהשומר את השכבה העליונה ופורסים אותו דק (אפשר גם במנדולינה). מעבירים לקערה ומניחים עליו את השמיר, הפלפל החריף והאגוזים. יוצקים מהרוטב, מערבבים ומניחים לכשעתיים, לספיגת טעמים. מגישים.
  • איך שומרים? עד יומיים, במקרר.
פורסם לראשונה: 14:07, 29.09.24
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button