קציצות עוף ובורגול ברוטב סלק
מתכון של ענת לבל
המרכיבים
(כ־4 מנות)
לקציצות
- 1/2 כוס בורגול דק
- 1 בצל קלוף, מגורר
- 250 גרם עוף טחון
- מלח, פלפל שחור גרוס
- 1/2 כפית קינמון טחון
- 1 ביצה
- 1/2 כוס פירורי לחם
- 1/2 כוס עלי כוסברה, קצוצים
- לטיגון חצי עמוק: שמן קנולה
לרוטב
- 2 כפות שמן קנולה
- 1 בצל, קלוף וקצוץ
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- 3 כוסות מים
- 3-2 סלקים בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות
- מיץ מ־1/2 לימון
- 2 כפיות סוכר
- 1 כף רסק עגבניות
- 2-1 עלי דפנה
ההכנה
1. הקציצות: שמים את הבורגול בקערה, מכסים במים רותחים עד לגובה הבורגול ומשהים כחצי שעה, עד שהמים נספגים והבורגול מתרכך.
2. מוסיפים לקערת הבורגול את כל שאר מרכיבי הקציצות ומערבבים לעיסה אחידה. יוצרים קציצות אחידות בגודלן.
3. הטיגון: מחממים את השמן במחבת גדולה. מטגנים את הקציצות, עד שהן זהובות משני הצדדים. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
4. הרוטב: מחממים את השמן בסיר רחב ומטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים קלות. מוסיפים את כל שאר מרכיבי הרוטב ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 40-30 דקות, עד שהסלק מתרכך (נועצים מזלג ובודקים).
5. מוסיפים את הקציצות לסיר וממשיכים לבשל כ־20 דקות על להבה נמוכה.
מגישים חם.
- איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.
קציצות בשר ברוטב סלק וחבושים
מתכון של איילת הירשמן
המרכיבים
(8 מנות)
לרוטב
- 3 סלקים בינוניים
- 3 חבושים
- 2 כפות שמן זית
- 2 בצלים, קלופים וקצוצים גס
- 2 כפיות סוכר
- 1/2 כפית מלח
- 3 כוסות מים חמים
- 2 כפיות רכז רימונים
- 2 מקלות קינמון
- 1 כפית שורש ג'ינג'ר קלוף ומגורר
- מיץ מ־1/2 לימון
- 1/2 צרור כוסברה, קצוצה דק
לקציצות
- 500 גרם בקר טחון
- 1/2 כפית מלח
- 1/8 כפית פלפל שחור
- 1 ביצה
- 1/2 כוס פירורי לחם
- 3 שיני שום, קלופות וקצוצות
- 1/2 1 כפיות ג'ינג'ר מגורר
- 1/2 צרור כוסברה, קצוץ דק
- אפשרות: 1/2 פלפלון צ'ילי נקי, קצוץ דק
ההכנה
1. הרוטב: קולפים את הסלקים וחותכים אותם לקוביות בגודל כ־2 ס"מ. מקרצפים את החבושים (בקליפתם) וחותכים אותם לקוביות בגודל כ־4 ס"מ.
2. מחממים את שמן הזית בסיר גדול. מוסיפים את הבצל, את הסלקים, את החבושים, את הסוכר והמלח ומטגנים כדקה על להבה בינונית־גבוהה. יוצקים את המים החמים. מוסיפים את רכז הרימונים, מקלות הקינמון, הג'ינג'ר ומיץ הלימון ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר חלקית, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 35–40 דקות, עד שהחבושים והסלק רכים והרוטב מסמיך. מוסיפים את הכוסברה ומערבבים.
3. הקציצות: שמים בקערה גדולה את כל מרכיביהן ומערבבים היטב. יוצרים כדורים בגודל עגבניות שרי.
4. הבישול: מביאים את הרוטב לרתיחה קלה. מניחים בתוכו את כדורי הבשר, זה לצד זה, כך שהרוטב יכסה אותם כמעט (אם צריך, מוסיפים עוד קצת מים). מביאים לרתיחה חוזרת, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים 5 דקות. הופכים את הכדורים בזהירות, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 20 דקות, עד שהכדורים עשויים והרוטב סמיך. מגישים חם.
טבעוניות: קציצות סלק
מתכון של קלי מגר.
מעין לביבות מגוררות ואפויות, שמיץ הלימון מקפיץ את טעמן.
המרכיבים (כ־20 יחידות)
- 800 גרם עד 1 קילו סלק, מבושל
- 1 בצל גדול
- 1 כוס כוסברה או פטרוזיליה קצוצות דק
- אפשרות: 1/4 כפית פפריקה חריפה
- מיץ מ־1 לימון, מסונן
- 1 כוס שיבולת שועל שלמה + אפשרות לעוד קצת
- 1/2 כפית מלח
- פלפל שחור גרוס
ההכנה
1. קולפים ומגררים גס את הסלקים ואת הבצל. סוחטים את הבצל מנוזלים. מעבירים אותם לקערה ומוסיפים את כל שאר מרכיבי הקציצות. מערבבים היטב. מניחים לכ־30 דקות, להתייצבות.
2. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו בנדיבות.
3. מערבבים שוב את העיסה. בידיים משומנות, יוצרים ממנה כדורים בקוטר כדורי פינג־פונג. אם הם מתפרקים, מוסיפים עוד כף־שתיים של שיבולת שועל ומערבבים היטב. מניחים בתבנית ברווח של כ־5 ס"מ זה מזה. מועכים־פוחסים קלות את הכדורים.
4. אופים 25-20 דקות, עד שהקציצות מתייצבות (צבען כמעט לא משתנה). מוציאים ובודקים אם הן מוכנות. אם צריך, אופים עוד כמה דקות. מגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים במקרר, ואפשר גם להקפיא. לפני ההגשה מחממים בתנור או במחבת משומנת.