סלט אגסים סתווי
סלט עלים קראנצ'י ברוטב ויניגרט, שהפירות מעניקים לו ממד נוסף של רעננות וטעמים עשירים.
המרכיבים (4 מנות)
- 6-5 אגסים קשים, קלופים
- 2 כפות סוכר
- 4 לבבות חסה
- 4 מלפפונים
- 10-8 צנוניות קטנות
- 1 חבילה (100 גרם) נבטי חמנייה
- עלים מ־4-3 ענפי שמיר
לרוטב
- 1/2 בצל סגול קטן, קצוץ דק
- 2 כפות חרדל, רצוי גרגירים
- 1 כף דבש
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
- 1/4 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- מעט תימין יבש
- 2 כפות מיץ לימון
ההכנה
1. שמים את האגסים והסוכר בסיר ויוצקים מים לכיסוי. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית כ־5 דקות. מסננים ומניחים לצינון קל. חותכים את האגסים לרבעים ומסלקים את הליבה.
2. חותכים גס את לבבות החסה. בעזרת קולפן קולפים את המלפפונים לרצועות דקות. פורסים את הצנוניות דק. שמים את כל הירקות בקערת הגשה. מוסיפים את נבטי החמנייה, עלי השמיר והאגסים ומערבבים בעדינות.
3. הרוטב: שמים את כל מרכיביו בכלי מתאים ומערבבים היטב לרוטב אחיד. יוצקים על הסלט כמחצית מהרוטב, מערבבים, טועמים ומוסיפים עוד במידת הצורך. מעבירים את יתרת הרוטב לקערית. מגישים את הסלט מיד, לצד הרוטב.
כרעי עוף מבושלות באגסים
הטעם המתקתק של האגסים משתלב מצוין עם טעמי העוף המלוחים. אפשר להמיר את האגסים בירקות מתקתקים כמו דלעת ובטטה.
המרכיבים (4 מנות)
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן קנולה
- 1.8-1.5 קילו כרעי עוף (אפשר להשתמש גם בשוקיים או בירכיים)
- 2 בצלים בינוניים, קלופים וחתוכים גס
- 4 גבעולי סלרי, חתוכים גס
- 5-4 אגסים קשים, קלופים וחתוכים לרבעים, נקיים מליבה
- 1 כף גדושה חרדל, רצוי עם גרגירים
- 2 גבעולי תימין טרי או 1/2 כפית תימין יבש
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון
- 3/4 1 כוסות (420 מ"ל) מים
- 3/4 כוס (180 מ"ל) יין לבן או מים
ההכנה
1. יוצקים למחבת רחבה שמתאימה גם לתנור כף מהשמן ומחממים. מוסיפים את חלקי העוף (אם צריך עושים זאת בסבבים) ומטגנים על להבה גבוהה 6-5 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים היטב. מוציאים לצלחת.
2. יוצקים למחבת את יתרת השמן ומחממים. מוסיפים את הבצל ומטגנים על להבה בינונית כ־5 דקות, עד שהוא מזהיב. מוסיפים את הסלרי והאגסים ומטגנים כ־10 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם, עד שהאגסים מתרככים מעט ומזהיבים. מוסיפים את החרדל, התימין, המלח והפלפל. יוצקים כוס מהמים ומערבבים. מחזירים את חלקי העוף למחבת. יוצקים עליהם את היין (או תוספת המים). מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית כ־20 דקות. מדי פעם יוצקים על העוף מהרוטב, כדי שלא יתייבש. מוסיפים את יתרת המים ומבשלים 10-8 דקות, עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך. טועמים ומתקנים תיבול.
3. בינתיים מחממים את התנור ל־200 מעלות בתוכנית גריל.
4. מעבירים את המחבת לשליש העליון של התנור וצולים 8-7 דקות, עד שהעוף משחים. מוציאים ומגישים חם.
איך שומרים? עד יומיים, במקרר.
פיצה פטנט עם אגסים וגבינות
מהירה, אלגנטית, מושלמת לאירוח. השילוב של האגסים עם הגבינות יוצר הרמוניה מיוחדת במינה.
המרכיבים (4 מנות)
- 4 אגסים קשים
- 4-5 כפות שמן זית
- 1/4 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- 1/2 חבילה (כ־500 גרם) בצק עלים, מופשר
- 120 גרם גבינת מסקרפונה או גבינת שמנת
- 150 גרם גבינת קממבר, חתוכה לקוביות
- 100 גרם גבינה כחולה, חתוכה לקוביות
- 1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך או פקאן טבעיים
להגשה
- פלפל שחור גרוס
- 5-6 עלי בזיליקום
- אפשרות: חופן עלי רוקט או בייבי תרד
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־200 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה.
2. קולפים את האגסים, מחלקים לרבעים ומסלקים את הליבה. מעבירים לקערה. מזלפים עליהם את שמן הזית, בוזקים את המלח והפלפל השחור ומערבבים.
3. פותחים את בצק העלים ומניחים אותו בתבנית (אם רוצים פיצה עגולה, קורצים ממנו עיגול גדול). מורחים על הבצק את גבינת המסקרפונה (או השמנת). מסננים את האגסים (שומרים את השמן המתובל) ומניחים על הבצק, כשהצד החתוך פונה מטה. מפזרים את חתיכות גבינת הקממבר ומחצית מכמות הגבינה הכחולה. מזלפים את השמן המתובל.
4. אופים כ־15 דקות. מוציאים לרגע ומפזרים על הפיצה מחצית מהאגוזים. מחזירים לתנור ואופים עוד 15-10 דקות, עד ששולי הבצק מזהיבים. מוציאים.
5. מפזרים על הפיצה את יתרת הגבינה הכחולה והאגוזים, בוזקים עליה פלפל שחור גרוס ומפזרים את עלי הבזיליקום, ואם רוצים, גם את עלי הרוקט או התרד. מגישים מיד.
אגסים שלמים מבושלים ביין מתובל
מנה ששמה את האגס במרכז ומציגה אותו במלוא תפארתו. האגסים מבושלים ביין לבן ותבלינים, מוגשים עם קרם מסקרפונה וטעימים קרים או בטמפרטורת החדר. למראה מרשים במיוחד, מגלענים את האגסים מלמטה ומשאירים את העוקץ.
המרכיבים (5-4 מנות)
- 4-5 אגסים גדולים קשים, קלופים
- 1 בקבוק (750 מ"ל) יין לבן חצי יבש
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 2 מקלות קינמון
- 2 כוכבי אניס
- 2 תרמילי הל
- 1 מסמר ציפורן
לקרם המסקרפונה
- 1 מכל (250 גרם) גבינת מסקרפונה
- 7 כפות (כ־50 גרם) אבקת סוכר
- להגשה: 5-4 כפיות דבש או סילאן, 5-4 כפות אגוזים או שקדים גרוסים
ההכנה
1. קולפים את האגסים ומגלענים אותם בשלמותם (ניתן להיעזר בתפוחן). שמים אותם בסיר גדול, מוסיפים את היין, הסוכר והתבלינים. יוצקים מים לכיסוי האגסים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים עוד 10 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם. מסננים ומניחים לצינון במשך כ־20 דקות.
2. קרם המסקרפונה: שמים את גבינת המסקרפונה ואבקת הסוכר בקערה וטורפים עד שהגבינה מתרככת ונוצר קרם חלק.
3. מעמידים את האגסים בצלחות הגשה אישיות. מזלפים עליהם מהדבש או הסילאן. מוסיפים 2 כפיות גדושות מקרם הגבינה, ומפזרים את האגוזים או השקדים הגרוסים. מגישים.
איך שומרים? את האגסים: בתוך הסיר עם הנוזל שבו בושלו, עד 5 ימים במקרר. את הקרם: עד 4 ימים, במקרר.
טיפ 1: במקום התבלינים אפשר להשתמש ב־2 תיונים של תמציות תה מתובלות, כמו צ'אי מסאלה או תה ג'ינג'ר.
טיפ 2: במקום קרם המסקרפונה אפשר להכין קצפת, מ־1 מכל שמנת מתוקה (או שמנת צמחית) ו־2 כפות סוכר. מומלץ להכין אותה ממש לפני ההגשה.
טיפ 3: לגרסה טבעונית: ותרו על קרם המסקרפונה והגישו את האגסים בפני עצמם (הם נהדרים גם כך), או עם גלידת וניל צמחית.
עוגת שוקולד־אגסים הפוכה
בחושה, טעימה, פשוטה להכנה, ומקבלת טוויסט מעניין בזכות האגסים שמתקרמלים במהלך האפייה.
המרכיבים (תבנית בקוטר 24 ס"מ)
- 4-3 אגסים (700־600 גרם)
- 2 ביצים בגודל L
- 1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר
- 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן קנולה או שמן צמחי אחר
- 1/4 1 כוסות (175 גרם) כוסות קמח
- 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
- 3/4 כוס (105 גרם) אבקת קקאו
- קורט מלח
- 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב
- לזרייה: מעט אבקת סוכר
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בטורבו). משמנים ומקמחים את התבנית.
2. קולפים את האגסים, חוצים אותם ומוציאים את הליבה. מניחים אותם בתבנית, עם מרווחים קלים ביניהם, כשהחלק החתוך פונה מטה.
3. שמים בקערה את הביצים והסוכר וטורפים כדקה. מוסיפים את השמן וטורפים לבלילה אחידה. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, הקקאו והמלח וטורפים לאיחוד. מוסיפים את החלב וטורפים לעיסה חלקה. יוצקים אותה לתבנית, על האגסים.
4. אופים 40-35 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. מוציאים ומניחים לצינון במשך כ־30 דקות.
5. מפרידים בין דופן התבנית לעוגה בעזרת סכין. הופכים את העוגה לצלחת הגשה ומסלקים את התבנית. בוזקים על פניה מעט אבקת סוכר. מגישים.
איך שומרים? עד יומיים, במקרר.
טיפ: לגרסה פרווה השתמשו בחלב צמחי.