צהריים 1: המבורגר על מקל
גם אצלכם לפעמים הילדים והילדות אוכלים בעיקר את הלחמנייה ופחות את מה שיש בה? הפעם זה לא יקרה. את הלחמנייה מחליפים עיגולי טורטייה קטנים, והבשר והירקות נותרים במרכז.
המרכיבים (6 שיפודים)
- 500 גרם בשר טחון להמבורגר (מומלץ תערובת של שפונדרה וצוואר)
- 1 כפית מלח
- 1 שן שום, קלופה ומגוררת או כתושה
- 3 טורטיות, מומלץ מחיטה מלאה
- 3 עלי חסה
- כ־2 כפות מיונז או קטשופ (או שניהם)
- 12 עגבניות שרי קטנות, אפשר בצבעים שונים
- 6 שיפודים
ההכנה
1. שמים בקערה את הבשר ולשים־מערבבים היטב. מוסיפים את המלח והשום וממשיכים ללוש־לערבב. מחלקים את העיסה לכ־12 חלקים ומעצבים מהם המבורגרים בקוטר 6-5 ס"מ (מומלץ להיעזר בקורצן). מניחים אותם בכלי מתאים ומאחסנים במקפיא כ־15 דקות, לייצוב (אפשר לאחסן במקפיא עד שבועיים ולהפשיר לפני הטיגון).
2. בינתיים, פורשים את הטורטיות על משטח העבודה ובעזרת קורצן או כוס יוצרים מהן 18 עיגולים בקוטר זהה לזה של ההמבורגרים. חותכים את עלי החסה לחתיכות בגודל דומה.
3. מחממים היטב מחבת, מומלץ מחבת פסים. משמנים אותה במעט שמן זית. מוציאים את ההמבורגרים ומניחים אותם במחבת החמה. צולים כדקה וחצי מכל צד, לדרגת עשייה מדיום.
4. הרכבת המנה: מורחים על כל עיגול טורטייה מעט מיונז או קטשופ. משפדים עגבנייה על כל שיפוד ואחריה, לפי הסדר, טורטייה, המבורגר וחסה. חוזרים על הסדרה פעם נוספת ומסיימים בעוד טורטייה ועגבנייה. מגישים חם.
- איך שומרים? את ההמבורגרים הצלויים – עד יום, במקרר. מחממים במיקרוגל.
צהריים 2: פיש אנד צ'יפס ללא גלוטן ועל מקל
ארוחת צהריים מגניבה, שאפשר לטגן או לאפות (ראו טיפ בסוף המתכון). את פירורי הלחם המסורתיים החלפנו בקמח תירס לפולנטה, והתוצאה טעימה מאוד וגם נטולת גלוטן.
המרכיבים (5 שיפודים)
- 1/2 ק"ג פילה דג, חתוך לקוביות (סלמון או דג לבן, אפשר מופשר)
- 1 גביע (כ־130 גרם) יוגורט יווני
- מלח
- 1 שן שום, קלופה וכתושה
- 10 תפוחי אדמה קטנטנים, פרוסים
- 1 כוס קמח תירס דק לפולנטה
- לטיגון: שמן
- להרכבת המנה: חסה
ההכנה
1. שמים בקערה את קוביות הדג, היוגורט, המלח והשום ומערבבים בעדינות. מכסים ומאחסנים במקרר חצי שעה.
2. בינתיים פורסים את תפוחי האדמה דק ומפזרים עליהם מעט מלח.
3. מחממים במחבת מתאימה שמן בעומק כ־2 ס"מ. מטגנים את תפוחי האדמה עד הזהבה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר אפייה.
4. מפזרים בצלחת שטוחה את קמח התירס. מוציאים את נתחי הדגים וטובלים אותם בקמח, לציפוי מלא.
5. מחממים במחבת שמן נקי בעומק כ־1 ס"מ. מטגנים את קוביות הדג עד שהן זהובות מכל הצדדים. מעבירים גם אותן לצלחת מרופדת בנייר סופג.
6. הרכבת השיפוד: חותכים או מקפלים את עלי החסה לגודל נוח. משחילים על כל שיפוד פרוסות של תפוחי אדמה, קוביות דג ועלה חסה. מגישים מיד.
- טיפ - אפשר גם לאפות: מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים שתי תבניות בניירות אפייה. מניחים באחת התבנית את פרוסות תפוחי האדמה, בשכבה אחידה. משמנים אותם היטב ומפזרים מעט מלח. מכניסים לתנור. מניחים את קוביות הדג המצופות בתבנית השנייה ומשמנים אותן. לאחר 20 דקות, מכניסים גם את תבנית הדג לתנור. צולים את שתי התבניות במקביל במשך 15 דקות. מוציאים, מצננים קלות, משפדים ומגישים.
כדורי עוף והודו על מקל
לפעמים נראה שהילדות והילדים בעיקר מגלגלים את הקציצות מצד לצד בצלחת? לא הפעם. מהניסיון שלנו, כשהמנה משופדת על מקל, היא מתחסלת במהירות.
המרכיבים (6-5 שיפודים)
לקציצות
- 250 גרם עוף טחון
- 250 גרם הודו נקבה טחון
- 1 פרוסת לחם
- 1 כף שמן
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פפריקה מתוקה
- 1 שן שום, קלופה ומגוררת או כתושה
- להברשה: מעט שמן (זית או קנולה)
לירקות
- 2 כוסות (1/2 ליטר) מים
- 1 כפית מלח
- 2 קלחי תירס, פרוסים לעיגולים
- 1 גזר, קלוף וחתוך לעיגולים
- 1 זוקיני, פרוס לעיגולים
ההכנה
1. הירקות: יוצקים לסיר את המים ומוסיפים את המלח. מוסיפים את הירקות. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות. מוציאים את הזוקיני בעזרת כף מחוררת. מניחים לתירס ולגזר להתבשל כ־10 דקות נוספות. מסננים ומניחים על נייר סופג, לצינון.
2. בינתיים מתחילים בהכנת הקציצות: משרים את פרוסת הלחם בקערת מים לכ־15 דקות.
3. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. שמים בקערה את כל מרכיבי הקציצות, מוסיפים את פרוסת הלחם המושרה ומערבבים היטב. יוצרים מהעיסה כדורים קטנים ומניחים בתבנית (בשלב זה אפשר לאחסן עד שבועיים במקפיא, ולהפשיר בטמפרטורת החדר). מברישים אותם במעט שמן.
5. צולים כ־15 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומניחים לצינון קל.
6. הרכבת המנה: משפדים את הירקות והקציצות. מגישים חם או קר.
- איך שומרים? את הקציצות – עד יומיים, במקרר.
ארוחת ערב על מקל: חביתת ירקות וגבינה
זאת לא רק ארוחת ערב או בוקר נהדרת, זה גם האוכל המושלם לחוף הים! שימו לב, להכנת המנה יש צורך בתבנית אינגליש קייק.
המרכיבים (5 שיפודים)
- 5 ביצים
- מלח
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמנת מתוקה
- 1/4 כוס (35 גרם) קמח תופח
- 1/2 כוס אפונה קפואה, מופשרת
- 1/4 כוס קוביות גזר קטנטנות
להרכבת השיפוד
- 1 פלפל אדום
- 1 פלפל צהוב
- 3 פרוסות גבינה צהובה
- 5 עגבניות שרי
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־170 מעלות, מומלץ בתוכנית טורבו. משמנים תבנית אינגליש קייק.
2. שמים את הביצים בקערה גדולה מוסיפים מלח וטורפים היטב. מוסיפים, תוך כדי טריפה, את השמנת. מוסיפים גם את הקמח ומערבבים לבלילה אחידה וחלקה. מוסיפים את האפונה והגזר ומערבבים. יוצקים לתבנית.
3. אופים כ־25 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומניחים לצינון קל או מלא (אפשר להכין עד יומיים מראש ולאחסן במקרר).
4. הרכבת המנה: חותכים את החביתה לקוביות, חותכים את הפלפלים למשולשים, מגלגלים את פרוסות הגבינה וחוצים אותן. משפדים את כל המרכיבים (גם את העגבניות) ומגישים.
ארוחת בוקר: פנקייקס עם פירות ומייפל
אם כבר פינוק, אז עם שדרוג שיפודי משמח.
המרכיבים (6-5 שיפודים)
- 2 ביצים
- 1 כוס (240 מ"ל) חלב (רגיל או משקה חלב חלופי)
- 3 כפות שמן
- 1/4 1 כוסות (175 גרם) קמח
- 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
- 3 כפות סוכר
- לטיגון: מעט שמן או חמאה
להרכבת המנה
- פירות חתוכים, לפי הטעם (אנחנו השתמשנו בענבים, קיווי, בננה ותפוח)
- כ־4 כפות סירופ מייפל
ההכנה
1. שמים את הביצים בקערה וטורפים היטב. מוסיפים בהדרגה את החלב והשמן וממשיכים לטרוף לבלילה אוורירית. מנפים לתוך הקערה את הקמח ואבקת האפייה, מוסיפים את הסוכר ומערבבים היטב.
2. מחממים מחבת ומשמנים אותה במעט שמן או חמאה. לוקחים מהבלילה בכף ויוצרים פנקייקס קטנים במחבת. מטגנים כדקה מכל צד, עד הזהבה. מוציאים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
3. הרכבת המנה: משפדים את הפירות והפנקייקס. מומלץ לסיים בפרוסת תפוח, כך אפשר להעמיד את השיפוד. יוצקים מסירופ המייפל ומגישים מיד.