שף
שף
עוגת ריקוטה ותותים ללא גלוטן

אף פעם לא טעות: מתכונים עם תות

עכשיו, כשהמחירים שלהם סוף־סוף יורדים, אפשר ליהנות מהפירות הכי מתוקים בשדה. ריבה, חלה, סלט או עוגה – נעמה רן עושה להטוטים עם תותים

פורסם:

ללא גלוטן: עוגת ריקוטה, שמנת ותותים

עוגת הגבינה הכי זריזה שיש, רכה ושמנתית ומלאה בהפתעות תותים.
טיפ: לרוטב טעים (שגם משדרג את ההגשה), פשוט מרסקים יחד בבלנדר תותים ומעט אבקת סוכר.
המרכיבים (תבנית בקוטר 26-24 ס"מ)
  • 2 קופסאות (500 גרם) גבינת ריקוטה
  • 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה, 9% שומן ומעלה
  • 1 גביע (225-200 גרם) גבינת שמנת, 16% שומן ומעלה
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 1 כפית מחית או תמצית וניל
  • 5 ביצים
  • 1/4 כוס (כ־25 גרם) שקדים טחונים
לתותים
  • 1 כוס תותים קצוצים (12-10 יחידות)
  • 2 כפות סוכר
  • 2 כפות שקדים טחונים
  • אפשרות להגשה: תותים טריים חתוכים
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־160 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו). מרפדים את התבנית בנייר אפייה.
2. שמים את כל מרכיבי העוגה בקערה וטורפים היטב לבלילה חלקה. יוצקים לתבנית.
3. התותים: מערבבים בקערה את התותים, הסוכר והשקדים הטחונים. מפזרים על הבלילה ומערבבים בעדינות, להטמעתם.
4. אופים 60-50 דקות, עד ששולי העוגה מזהיבים ומרכזה עדיין רוטט. מוציאים ומניחים לצינון. מאחסנים במקרר 4 שעות לפחות, להתייצבות.
5. אם רוצים, עורמים על העוגה תותים פרוסים ו/או יוצקים עליה רוטב תות (ראו בטיפ, משמאל). מגישים.
  • איך שומרים? עד 5 ימים, במקרר


ריבת תותים הכי קלה שיש

בלי סיר ובלי צורך בהשגחה, ריבת תותים אמיתית שמכינים בקלי קלות ובדקות ספורות במיקרוגל. בנוסף, אחוז הסוכר בה נמוך יחסית. ה"מחיר" הוא שהיא נוזלית בהשוואה לריבות אחרות, אך גם נהנית מטעמי תות מובהקים. יתרון נוסף: בגלל קלות ההכנה, אפשר להכין כמויות קטנות בכל פעם.
6 צפייה בגלריה
ריבת תות מהירה וחטיפי תות יבש ללא סוכר
ריבת תות מהירה וחטיפי תות יבש ללא סוכר
ריבת תות מהירה וחטיפי תות יבש ללא סוכר
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (צנצנת בנפח כ־360 מ"ל)
  • 1/2 סלסילה (250 גרם) תותים
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 1 כף מיץ לימון
  • אפשרויות לתיבול (אחת מהן או יותר): 1 כפית קליפת תפוז או לימון מגוררת, 1 כפית תמצית וניל, 1/4 כפית קינמון טחון, 2 כוכבי אניס
ההכנה
1. קוצצים את התותים ומעבירים לקערה המתאימה למיקרוגל. מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבבים.
2. מבשלים בעוצמה גבוהה 4 דקות. מוציאים בזהירות ומערבבים. מבשלים עוד 10 דקות. בודקים: אם הריבה עדיין נוזלית מדי, מבשלים 4-3 דקות נוספות. מוכן.
  • איך שומרים? עד שבועיים־שלושה, במקרר.

סלט עוף, תרד, אבוקדו ותותים

שילוב טעמים ומרקמים מפתיע, וגם חגיגת צבעים בריאה ומשביעה. הרוטב המרענן ישתדך נפלא גם למנות אחרות שעושות שימוש בעוף צלוי. המתכון הזה הוא קלאסי לניצול שאריות עוף (חזה או כרעיים), ואפשר להשתמש גם בפסטרמה עוף.
טיפ: לגרסה צמחונית אפשר להשתמש בטופו ובסייטן.
6 צפייה בגלריה
סלט עוף עם תותים ואבוקדו
סלט עוף עם תותים ואבוקדו
סלט עוף עם תותים ואבוקדו
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (4 מנות)
  • 8-6 תותים
  • 1 אבוקדו
  • 1/2 בצל סגול קטן
  • 2 כוסות חתיכות עוף צלוי, קר או חם
  • 2 כוסות עלי תרד בייבי או עלי בייבי
  • אפשרות: 1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק
  • אפשרות: קשיו או בוטנים קלויים, קצוצים
לרוטב
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 3 כפות מיונז
  • 1/2 כפית פפריקה מעושנת
  • 2 תותים
  • 1/2 כפית דבש
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. הרוטב: שמים במעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב ומעבדים למרקם חלק (אפשר להכין עד 5-4 ימים מראש ולאחסן במקרר).
2. הסלט: חותכים את התותים לרבעים ומעבירים לקערה. קולפים את האבוקדו וחותכים לקוביות, קולפים גם את הבצל ופורסים דק. מעבירים גם אותם לקערה. מוסיפים את שאר המרכיבים (כולל הפלפל החריף והקשיו או הבוטנים, אם רוצים). יוצקים את הרוטב, מערבבים בעדינות ומגישים.

חלת תותים, צ'ילי ורוזמרין

רכה, ספייסית, משובצת מתיקות של תותים. גבינת ברי או קממבר יהיו ליווי מושלם. טיפ: אם נותרו שאריות, הפכו אותן לברד פודינג או לפרנץ' טוסט.
טיפ: לשמירת הטריות של החלה (ושל לחמים בכלל), לאחר החיתוך, שמרו אותה כשהיא עטופה ועומדת כשצדה הפרוס מונח על קרש החיתוך.
6 צפייה בגלריה
חלה טבעונית עם תותים, צ'ילי ורוזמרין
חלה טבעונית עם תותים, צ'ילי ורוזמרין
חלה טבעונית עם תותים, צ'ילי ורוזמרין
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

המרכיבים (1 חלה בינונית)
  • 10-9 תותים גדולים
  • 2/3 2 כוסות (375 גרם) קמח
  • 2 כפיות (8 גרם) שמרים יבשים
  • 2 כפות סוכר
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
  • 3 כפות שמן זית
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית צ'ילי טרי קצוץ או 1/2 כפית צ'ילי גרוס
  • 1 כפית מחטי רוזמרין קצוצות
למלית
  • 6-5 תותים גדולים
  • 2 כפות סוכר
  • אפשרות לציפוי (לא טבעוני): 1 ביצה, טרופה
ההכנה
1. הבצק: מרסקים את התותים (בעזרת בלנדר מוט או כל מכשיר מתאים אחר). מודדים 3/4 כוס מחית.
2. שמים בקערת המערבל את הקמח והשמרים ומערבבים. מוסיפים את מחית התותים ואת כל שאר מרכיבי הבצק ומערבבים קצרות לעיסה לא אחידה. מתקינים את וו הלישה ולשים כ־6 דקות, עד שהבצק חלק וגמיש (וגם ורוד ומריח מתותים). מכסים את הקערה בניילון רופף ומתפיחים עד שהבצק מכפיל את נפחו (כשעה וחצי בטמפרטורת החדר או 12-8 שעות במקרר).
3. המלית: קוצצים את התותים לקוביות קטנות (כ־1/2 ס"מ). מערבבים עם הסוכר ומניחים בצד.
4. מקמחים קלות את משטח העבודה. מחלקים את הבצק ל־3 או 4 חלקים (בהתאם לחלה שרוצים לקלוע). יוצרים מכל חלק נקניק עבה. מרדדים כל חלק לאורכו, כך שייווצר עלה צר וארוך בעובי כ־1 ס"מ ובמידות 6X32 ס"מ לערך. מפזרים ממלית התותים לאורך כל משטח בצק. סוגרים את הבצק על התותים ומגלגלים קלות, ליצירת גליל חלק. קולעים את החלה לצמה או מעצבים לפי הטעם. מעבירים לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מכסים ומתפיחים במשך כשעה, עד שהנפח גדל בכ־70%.
5. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בתוכנית טורבו).
6. אם רוצים, מברישים בביצה הטרופה. אופים כ־45 דקות, עד שהחלה שחומה גם בתחתית. מוציאים ומניחים לצינון מלא. מגישים.
  • איך שומרים? עד 3-2 ימים, עטוף בטמפרטורת החדר או עד 3 חודשים במקפיא.

גבינת חלומי צרובה עם סלסת תותים

מנה ראשונה, מנת בראנץ' או נשנוש כיפי לצד אלכוהול. התותים המתקתקים־חמצמצים משתדכים נפלא לעשבי תיבול ארומטיים ולגבינה המלוחה.
6 צפייה בגלריה
גבינת חלומי צרובה בסלסת תות
גבינת חלומי צרובה בסלסת תות
גבינת חלומי צרובה בסלסת תות
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
המרכיבים (4 מנות פתיחה)
  • 200 גרם גבינת חלומי
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כפית אורגנו או זעתר או תימין טריים וקצוצים
  • מלח, פלפל שחור
לסלסה
  • 1/2 סלסילה (250 גרם) תותים
  • 1/4 כוס בצל ירוק קצוץ
  • 1-1/2 פלפל צ'ילי, קצוץ
  • 1/4 כוס עלי נענע קצוצים
  • 1/4 כוס בזיליקום (ירוק או סגול) קצוץ
  • 1 כף מיץ לימון
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. הסלסה: קוצצים את התותים לקוביות קטנות (כ־1/2 ס"מ). מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים (אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולשמור במקרר).
2. פורסים את גבינת החלומי לפרוסות בעובי כ־3/4 ס"מ. מברישים אותן בשמן זית. בוזקים אורגנו (או תבלין אחר), מלח ופלפל.
3. מלהיטים מחבת (מומלץ מחבת פסים) וצורבים את החלומי כדקה מכל צד, עד שהגבינה רכה ונראים בה פסי צריבה. מעבירים לצלחת הגשה. מגישים מיד, לצד הסלסה.
  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מחממים את החלומי לפני ההגשה (אפשר גם במיקרוגל).

תותים מיובשים בלי תוספת סוכר

פינוק טעים שישתלב מצוין בגרנולה, בעוגות ועוגיות ובקינוחים, ואיפה שרוצים. קל מאוד להכין ויש גם בונוס: הבית מתמלא ריח תות משכר.
6 צפייה בגלריה
תותים מיובשים ללא סוכר
תותים מיובשים ללא סוכר
תותים מיובשים ללא סוכר
(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
מחממים את התנור ל־90 מעלות (מומלץ במצב טורבו) ומרפדים 2 תבניות בנייר אפייה. פורסים 250 גרם תותים לפרוסות דקיקות (3-2 מ"מ) ומניחים בתבניות. אופים כ־3 שעות, עד שהפרוסות יבשות (בודקים בנעיצת קיסם אם עדיין יוצאים נוזלים). מכבים את התנור ומניחים לתבניות בתוכו, עד שהתנור צונן. מוציאים ומגישים, או שומרים עד 5-4 חודשים בקופסה אטומה.
טיפ: שמים בכוס 5-4 פרוסות תות יבש ויוצקים מים רותחים. אם רוצים, מוסיפים המתקה או תבלינים. יש לכם חליטת תות נהדרת!
The Butterfly Button