איך שומרים?
- כל המנות (פרט לגלידה כמובן) יכולות להישמר עד 3 ימים במקרר או עד חודשיים במקפיא.
- לפני ההגשה מפשירים במקרר, מכסים בנייר אפייה ומעליו רדיד אלומיניום, ומחממים בתנור.
- אין מספיק מקום בתנור? את האורז, הקציצות והלחמניות אפשר לחמם גם במיקרוגל. את הצלי אפשר להעביר לסיר ולחמם על הכיריים.
- ליעילות מקסימלית, אפשר להקפיא מראש בכלי שאפשר לחמם בו, ואז כל מה שנשאר בערב ליל הסדר הוא לשלוח לתנור.
אורז צבעוני
יש לו טעמים מתקתקים־חמצמצים וצבע מהפנט, בזכות הסלק שצובע אותו בגוני ורוד וסגול, ותוספת של צימוקים, צנוברים ושקדים. הוא לא רק טעים - הוא גם מעניק לשולחן כולו יופי ונוכחות.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 2 כוסות (400 גרם) אורז בסמטי
- מים רותחים להשריה + 1/2 2 כוסות (600 מ"ל) מים רותחים
- 2 כפות שמן זית
- 4 שיני שום, קלופות וקצוצות
- 2 כפיות מחוקות מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור
- אפשרות: 1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ
- 1 סלק גדול או 2 סלקים קטנים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
- 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
- קליפה מגוררת מ־1 לימון
לתוספות לאחר הבישול
- 2 כפיות עלי תימין
- 3 כפות צנוברים, קלויים
- 3 כפות שבבי שקדים קלויים
- 1/4 כוס אוכמניות מיובשות או צימוקים קצוצים
- 3 כפות פטרוזיליה, קצוצה דק
ההכנה
1. שמים בקערה את האורז, ויוצקים עליו מים רותחים כך שיכסו כ־3 ס"מ מעליו. מכסים ומניחים ל־15-10 דקות. מסננים ושוטפים את האורז היטב.
2. יוצקים את שמן הזית לסיר ומחממים. מוסיפים את האורז, מערבבים ומטגנים על להבה בינונית כדקה. מוסיפים את השום, המלח והפלפל השחור, ואם רוצים גם את הג'ינג'ר, ומטגנים 3-2 דקות. מוסיפים את הסלק, מיץ הלימון וקליפתו ואת 1/2 2 כוסות המים הרותחים, מערבבים, מכסים ומביאים לרתיחה. מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים 20-15 דקות, עד שהאורז והסלק רכים.
3. מסירים מהכיריים. מערבבים בעזרת מזלג ומפרידים את האורז בעדינות. מוסיפים את התוספות ומערבבים. מגישים או מניחים לצינון קל, מעבירים לכלי מתאים ושומרים במקרר או במקפיא.
טיפ: אפשר לגוון עם פירות מיובשים ואגוזים מכל סוג שאוהבים
קציצות כרשה
במטבח היהודי־ספרדי, ובפרט במטבח של ארצות הבלקן, אין ארוחת פסח בלי קציצות כרשה, המוכרות גם בשם קציצות פְּרָסה. כאן הן מובאות בגרסה צמחונית נהדרת, וזה מתחיל באידוי של הכרשה, שממצה את טעמיה בצורה אופטימלית. לגרסה בשרית, אפשר להוסיף להן 250 גרם בשר או עוף טחון, בשלב ערבוב כל המרכיבים ביחד בקערה.
המרכיבים (כ־18 קציצות)
- 3 כרשות גדולות או 4 בינוניות, החלק הלבן והירוק־בהיר בלבד
- 1 תפוח אדמה בינוני
- מעט מים רותחים לאידוי
- 2 ביצים בגודל L, טרופות
- 1/2 כוס (60 גרם) קמח מצה
- 1/3 כוס בצל ירוק קצוץ
- מלח, פלפל שחור
- קורט אגוז מוסקט מגורר
- לטיגון: שמן
ההכנה
1. פורסים את הכרשה לפרוסות בעובי 1-1/2 ס"מ. קולפים את תפוח האדמה וחותכים לקוביות קטנות בגודל כ־1 ס"מ.
2. מניחים את הכרשה ותפוח האדמה בכלי אידוי. יוצקים מים רותחים לחלקו התחתון של הכלי, כך שלא ייגע בירקות. מביאים לרתיחה חוזרת, מכסים ומאדים כ־15 דקות, עד שהכרשה ותפוח האדמה רכים. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון.
3. סוחטים את הכרשה היטב. מעבירים לקערת מעבד המזון, מוסיפים את תפוח האדמה ומעבדים בהפסקות (פולסים) למרקם קצוץ (נמנעים מעיבוד יתר, כדי שלא תתקבל מחית). מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.
4. יוצקים למחבת שמן לטיגון חצי עמוק, בגובה כ־1 ס"מ, ומחממים. מכינים צלחת מרופדת בנייר סופג.
5. יוצרים מהעיסה קציצות. מחליקים למחבת ומטגנים על להבה בינונית כ־2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מעבירים לצלחת. מכינים כך את כל הכמות. מגישים או מניחים לצינון קל, מעבירים לכלי מתאים ושומרים במקרר או במקפיא.
טיפ: את הכרשה כדאי לסחוט מעל כלי ולשמור את הנוזל הניגר ממנה. הוא יכול להעשיר את טעמו של מרק.
צלי בקר עם ירקות שורש, ארטישוק ואפונה
הוספנו לצלי המסורתי של ערב החג תוספת ירוקה, שמעניקה לו טוויסט רענן. לבשר, מומלץ להשתמש בנתח שריר או אוסובוקו. אם משתמשים בנתח דל שומן, כמו כתף או פילה מדומה, מומלץ להוסיף עצמות שבמרכזן מח עצם.
המרכיבים (10-8 מנות)
- 1/2 1 קילו נתח בשר בקר לבישול ארוך, פרוס לפרוסות עבות או חתוך לקוביות
- 2 כפות שמן זית
- 1 כרשה, החלק הלבן והירוק־בהיר בלבד, פרוסה לפרוסות בעובי 2-1 ס"מ
- 3 גזרים, קלופים ופרוסים לפרוסות בעובי 2-1 ס"מ
- 5-4 בצלצלי שאלוט קלופים, או 1 בצל גדול, קלוף ומחולק לרבעים
- 3 מקלות סלרי, ללא עלים, קצוצים
- 5 שיני שום, קלופות וחצויות
- מלח, פלפל שחור
- 1/2 כוס (120 מ"ל) יין לבן יבש
- סרט קליפה מ־1 לימון
- 2 עלי דפנה
- 3 ענפי תימין
- 1 כפית מחטי רוזמרין קצוצים
- מים רותחים
- 1 שקית (400 גרם) לבבות ארטישוק מוקפאים, מופשרים (הגדולים – חצויים)
- 1/2 1 כוסות אפונה מוקפאת, מופשרת
ההכנה
1. יוצקים לסיר רחב או לסוטאז' את שמן הזית ומחממים. מוסיפים את הכרשה, הגזר, הבצל והסלרי ומטגנים על להבה בינונית, תוך ערבוב מפעם לפעם, כ־5 דקות, עד שהם מזהיבים ומתרככים מעט. מוסיפים את השום, מתבלים במלח ובפלפל שחור ומטגנים דקה נוספת. מעבירים לקערה.
2. מתבלים את נתחי הבשר במלח ובפלפל שחור. מוסיפים לסיר (אין צורך לנקות) וצורבים על להבה גבוהה 2-1 דקות מכל צד.
3. יוצקים לסיר את היין ומגרדים בכף עץ את תחתית הסיר, להסרת משקעים. מחזירים את הירקות ומוסיפים את קליפת הלימון, עלי הדפנה, התימין והרוזמרין. יוצקים מים רותחים עד לכיסוי תכולת הסיר, מכסים ומביאים לרתיחה חוזרת. מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים כשעתיים. מדי פעם, במהלך הבישול, פותחים את המכסה ומזלפים מהרוטב על הבשר.
4. מוסיפים לסיר את לבבות הארטישוק. טועמים ומתקנים תיבול. מבשלים כחצי שעה נוספת, עד שהבשר רך מאוד והרוטב מסמיך.
5. מוסיפים את האפונה, מערבבים בעדינות ומבשלים 2-1 דקות נוספות. מסירים מהכיריים. מגישים או מניחים לצינון קל, מעבירים לכלי מתאים ושומרים במקרר או במקפיא.
טיפ: אם בסיום הבישול הרוטב דליל, מוציאים את הבשר ואת הירקות הגדולים ומצמצמים את הרוטב על להבה גבוהה.
לחמניות פסח
סופר־קלות להכנה ומוצלחות במיוחד כטוסט. אנחנו אפינו אותן בתבנית מאפינס עם חור – והתוצאה מקסימה.
המרכיבים (12 מאפים בתבניות שקעים)
- 5 ביצים בגודל L
- 6 כפות (כ־100 גרם) חמאת שקדים או חמאת בוטנים או טחינה גולמית
- 4 כפות (30 גרם) קמח מצה או אגוזים טחונים או שקדים טחונים
- 1 כפית מחוקה אבקת סודה לשתייה
- 2 כפיות חומץ 5%
- 1/2 כפית מלח
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בטורבו). משמנים את התבניות.
2. שמים את הביצים בקערה וטורפים היטב. מוסיפים את חמאת השקדים (או תחליפיה) וטורפים לאיחוד. מוסיפים את שאר המרכיבים וטורפים לעיסה אחידה. יוצקים את העיסה לתבניות.
3. אופים כ־15 דקות (למאפים אישיים) או
25-20 דקות (לאינגליש קייק), עד שהמאפים יבשים וזהובים. מוציאים ומניחים לצינון. מגישים או מעבירים לכלי מתאים ושומרים במקרר או במקפיא.
טיפ: אפשר לאפות גם ככיכר לחם שלמה, בתבנית אינגליש קייק. זמן האפייה יתארך ל־25-20 דקות.
גלידת הפתעות
מדובר בקינוח קל מאוד להכנה, משמח ומתאים לרוח החג. בתוספות אפשר להוסיף כל מה שאוהבים: עוגיות פסח, שוקולד, חטיפי שוקולד, תותים או דובדבנים (טריים או מוקפאים, אין צורך להפשיר), מרציפן קצוץ, חלווה קצוצה, אגוזים ועוד. אנחנו הלכנו על שילוב מנצח של תותים חמצמצים, עוגיות פסח פריכות ושברי שוקולד.
המרכיבים (2 תבניות אינגליש קייק)
- 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה 32% ומעלה
- 1 פחית (400 גרם) חלב מרוכז
- 1 כפית תמצית וניל
- 1/2 1 כוסות תוספות לפי הטעם, קצוצות גס
ההכנה
1. מרפדים את התבניות ביריעות של ניילון נצמד, כך ששוליו גולשים בנדיבות אל מחוץ לתבנית.
2. שמים בקערת המערבל את השמנת המתוקה ומקציפים לקצפת יציבה. מוסיפים את החלב המרוכז ואת תמצית הווניל ומקציפים קצרות. עוצרים. מוסיפים את התוספות ומערבבים בעדינות, בתנועות קיפול, לפיזור אחיד.
3. יוצקים את העיסה לתבניות ומכסים בשולי הניילון הנצמד. מאחסנים במקפיא 8 שעות לפחות (ועד חודשיים).
4. לפני ההגשה מוציאים מהמקפיא ופורסים. מגישים.