שימו לב: העבודה עם בצק שמרים בחורף דורשת סבלנות. כשהטמפרטורות נמוכות התפיחה לפעמים ארוכה יותר, ויש להמתין בסבלנות עד שהבצק יכפיל את נפחו.
המרכיבים
(36-30 יחידות)
- 1/2 3 כוסות + 1 כף
- (500 גרם) קמח
- 30 גרם שמרים טריים או 10 גרם (2 כפיות) יבשים
- 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
- 1 כוס (240 מ"ל) חלב
- 2 ביצים בגודל M או L
- 120 גרם חמאה, מומסת
- קורט מלח
למלית החמאה והקינמון
- 80 גרם חמאה, מומסת
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר לבן או דמררה בהיר
- 2 כפות קינמון טחון
- להברשה: 1 ביצה, טרופה
ההכנה
1. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את הקמח, השמרים, הסוכר, החלב והביצים ולשים לעיסה. מוסיפים את החמאה והמלח ולשים כ־10 דקות, לבצק אחיד. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומאחסנים במקרר, עד שהוא מכפיל את נפחו, 3 שעות לפחות (ועד 12 שעות, הבצק נוח לרידוד כשהוא קר).
2. מרפדים את תבניות התנור בנייר אפייה. מקמחים את משטח העבודה. מעבירים אליו את הבצק, טופחים עליו להוצאת האוויר ומרדדים למלבן בגודל 40X25 ס"מ ובעובי כ־4 מ"מ.
3. המלית: מורחים לאורך הצלע הארוכה של המלבן, על מחצית משטחו, את החמאה, ובוזקים את הסוכר והקינמון. מקפלים את מחצית המלבן הנקי על המלית, ומהדקים.
4. חותכים את הבצק לרצועות בעובי
כ־1/2 1 ס"מ. לוקחים רצועה, מותחים אותה מעט ומפתלים אותה משני צדדיה לצורת בורג. מגלגלים את הבורג לשבלול, מהדקים את הקצה היטב, מעבירים לתבנית ומניחים על צד התפר. מכינים כך את כל רצועות הבצק ומניחים במרחק כ־3 ס"מ זה מזה.
5. מברישים את השבלולים בביצה הטרופה. מניחים לכ־30 דקות, עד שהם מכפילים את נפחם (אין צורך לכסות).
6. מחממים את התנור ל־170 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו).
7. אופים כ־15 דקות, עד שהשבלולים מזהיבים. מוציאים ומניחים לצינון קל. מגישים.
- זמן הכנה: כ־40 דקות, לא כולל התפחה ואפייה
- דרגת קושי: בינוני
- איך שומרים? עד 3 ימים במקרר או עד חודש במקפיא. מחממים 5 דקות ב־180 מעלות.