"כל העקיצות בהיסטוריה יתגמדו מול עקיצות הבינה המלאכותית"

"ישראל היא גן עדן לנוכלים"

מי שפירק חברות גדולות במשק, מאברהם גינדי ועד ענבל אור, יודע דבר או שניים על נוכלויות ועל נפילות כלכליות. בספרו החדש "שעת מעילה" מתאר עו"ד איתן ארז שורה של הונאות רחבות היקף בארץ ובעולם, ומסביר כיצד להתגונן מפניהן

גלית הראלי
פורסם:
לאחרונה, סמוך למועד שבו חזרה יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור לבית המשפט, לשמיעת הכרעת הדין במשפטה לאחר שהורשעה בשורת עבירות, יצא לאור הספר "שעת מעילה" (בהוצאת כנרת זמורה דביר), של מי שמונה על ידי בית המשפט להיות מפרק החברה של אור, עו"ד איתן ארז. 
מדי שנה נפגעים בארץ אלפי אנשים באמצעות נוכלויות והונאות שונות. יש הונאות פשוטות, המתבצעות באמצעות שיחות טלפון או הודעות אימייל וסמס, אבל יש גם עקיצות פונזי, שהן הונאת ממון, שבה מובטח למשקיעים החזר השקעה גבוה במיוחד בתוך פרק זמן קצר. קיימים מיזמי פורקס, שהם אתרים פיקטיביים המדמים בורסות, ויש מעשי מרמה באמצעות מטבעות קריפטוגרפיים, כמו למשל ביטקוין. היקפי מעשי ההונאה בישראל מסתכמים במיליארדי שקלים מדי שנה. 
"ישראל היא גן עדן לנוכלים", אומר ארז. "לא רק שיש הרבה נוכלים לנפש, ישראל נחשבת גם ליצואנית של מרמה. הרבה ישראלים מבצעים עוקצים בחו"ל". 
מה הסיבות לכך שיש דווקא פה הונאות רבות כל כך? 
"סביבת ריבית נמוכה, שהובילה אנשים לחפש פתרונות מהירים להשקעות מחוץ למערכת הבנקאית, היעדר חינוך פיננסי בסיסי, משטרה חלשה, בתי משפט איטיים ורחמנים ואוכלוסייה גדולה של אנשים תמימים - כך נוצר מצע להונאות. למרבה הצער, לממשלה לא אכפת. במשרד המשפטים, למשל, שוכב כבר שש שנים תזכיר הצעת חוק לקבוצות רכישה, אבל לא מעבירים את החוק". 

קלפים על ארגז, מטבעות קריפטו

מלבד פירוק החברה של אור, טיפל ארז בכמה מפרשיות ההונאה וההתרסקויות הכלכליות הגדולות בתולדות ישראל. הוא היה המפרק של חברת הבנייה של אברהם גינדי בשנות ה־80; ייצג את הנושים בתיק יזם הנדל"ן אלדד פרי; עסק בפרשת ערן מזרחי, שזכה לכינוי "מיידוף מסביון" ולאחרונה גם בפרשת סלייס, משערוריות הפיננסים הגדולות שהתרחשו בישראל, שמתבררת בימים אלה ושבמהלכה התגלו ליקויים בהתנהלות חברת הגמל סלייס, שגם העלו חשש לגורל כספי החוסכים בהיקף משוער של מאות מיליוני שקלים.
2 צפייה בגלריה
עו"ד איתן ארז
עו"ד איתן ארז
עו"ד איתן ארז.  "החרדים הם הכי תמימים"
(צילום: מאיר כהן)
בספרו, שמתואר כ"המדריך המלא להתגוננות ממעשי מרמה ועקיצות", מתאר ארז שורה של הונאות רחבות היקף בארץ ובעולם, ומסביר כיצד תוכלו להתגונן מפניהן ולשמור על רכושכם ועל כספכם. "הונאות תמיד היו ותמיד יהיו", אומר ארז. "זה התחיל ממשחקי קלפים על ארגז בפינת רחוב, התקדם לעוקץ הניגרי שהתנהל בעידן הפקסים, עבר לאימייל ולווטסאפ, ומשם מגיע למטבעות קריפטו. השלב הבא כבר יתרחש בעידן הבינה המלאכותית. "יש עוקצים מסורתיים, שנשארים אותו דבר, כמו תרמיות פירמידה למיניהן, ויש עוקצים שמתקדמים כל הזמן יחד עם ההתקדמות הטכנולוגית". 
"הבטחה לתשואה קבועה? בעולם הכלכלי שבו אנחנו חיים, אין השקעה בלי סיכון ושום דבר לא יכול להניב תשואה קבועה"
מה עוד מחכה לנו? 
"כל העקיצות בהיסטוריה, מבריאת העולם ועד ימינו, יתגמדו מול עקיצות הבינה המלאכותית. אין גבול במקרה הזה לדמיון ולתחכום. יהיה אפשר, למשל, להכין סרטון שבו את אומרת בקולך ובדמותך שאת חייבת לי מיליון דולר". 
האם העונשים שמוטלים בבתי המשפט לא מרתיעים את הנוכלים? 
"בחודש שעבר גזר בית המשפט על מייק בן ארי כמעט תשע שנות מאסר על הונאת משקיעים ברחבי העולם במאות מיליוני שקלים. בארצות הברית, על עבירות מסוג זה, הוא היה מקבל מינימום 40 שנה בפנים. גם בתאילנד מקבלים על עבירות כאלה עשרות שנות מאסר, ואצלנו? הפרקליטות ביקשה 12 שנות מאסר לענבל אור, ובית המשפט גזר 14 שנה לאמיר ברמלי, שהורשע בעבירות כלכליות בהיקפים עצומים".
מה הפרופיל של הנפגעים? 
 "החרדים הם הכי תמימים. רק לאחרונה נחשפה פרשה של חברת ההשקעות החרדית 'בסדנו', שצברה חובות של מיליוני שקלים אחרי שיותר מאלף משקיעים, רובם חרדים, הפקידו בה כספים.
גם נשים מבוגרות, עלולות ליפול קורבן לנוכלים או למי שמנהלים כספים בחוסר אחריות. אצל ענבל אור היו רוב הלקוחות עולים חדשים וזוגות צעירים. בדרך כלל הנפגעים הם אנשים פשוטים. אין הרבה קורבנות הונאה שהם בפרופיל שלהם אנשים מתוחכמים, כי לפגוע בהם זה עניין שדורש מבצעי עוקץ מורכבים יותר".
כריכת הספר "שעת נעילה"כריכת הספר "שעת נעילה"צילום: מאיר כהן

10 כללים בסיסיים שישמרו על הרכוש ועל הכסף שלכם

1. אל תתפתו להצעות להשקעות חוץ־בנקאיות, עם תשואה קבועה מובטחת במסגרת זמן ידועה מראש. אם מישהו מבטיח תשואה קבועה, ולא משנה אם זה 4% לחודש, 12% לשנה או אחוז אחד לחודש כמו שהבטיח ברני מיידוף, כדאי להפנים: אם מבטיחים לך תשואה קבועה, יש לברוח מיד. בעולם הכלכלי שבו אנחנו חיים, אין השקעה בלי סיכון, ושום דבר לא יכול להניב תשואה קבועה. 
2. אל תלחצו על קישורים בהודעות ווטסאפ או באימיילים. הודעות שמבקשות לעדכן פרטים, להתחבר לחשבון, לאפס סיסמה ועוד מחייבות גילוי ערנות ובדיקה מעמיקה של אימות וזהות השולח. מה לעשות? בדקו את כתובת המייל של השולח, שימו לב אם ההודעה כוללת שגיאות כתיב או שימוש בביטויים לא שגרתיים, והיו חשדניים כלפי הודעות שנשלחות אליכם בפנייה כללית ללא שמכם המלא. אם נשלח אליכם קישור המבקש מכם לבצע פעולה כלשהי באתר המוכר לכם, גשו ישירות לאתר ובצעו את הפעולה שם, במקום ללחוץ על הקישור שנשלח אליכם לנייד. 
3. אל תיכנעו ללחצים. שימוש בשיטות מכירה כמו "נשארה לי דירה אחרונה בפרויקט" או "המבצע יסתיים בסוף היום" נועד, בין היתר, למנוע מכם לבדוק את ההשקעה בצורה מעמיקה.
4. אל תשקיעו סכומים גדולים בלי בדיקה מעמיקה. היכנסו לרשם החברות לבחון שהחברה שאיתה אתם משקיעים היא לגיטימית; בדקו שלמציע ההצעה אין תיקים שמתנהלים בבית המשפט; אם אתם מצטרפים לקבוצת רכישה, בדקו ברשם המשכונות ובנסח הטאבו, בקשו לראות מסמכים ואישורים והתייעצו עם אנשים – רואי חשבון, עורכי דין, חברים. אל תקבלו החלטה כבדת משקל לבד או תוך לחץ.
5. אל תצטרפו להנפקות של מטבעות קריפטו בלי תשקיף. נוכלי קריפטו משיקים מטבעות חדשים שאין מאחוריהם כלום, מבטיחים תשואות גבוהות ומפתים משקיעים רק כדי להיעלם עם הכסף. כדי למנוע זאת, הרשות לניירות ערך חייבה כל הנפקה שמיועדת ליותר מ־35 משקיעים, לפרסם תשקיף ולקבל את אישורה.
6. היזהרו מאנשים שעושים שימוש תכוף בניים דרופינג. "אני חבר של ביבי", "עשיתי עסקים עם אהוד ברק" - כדי להרשים אתכם, נוכלים יעשו שימוש תכוף בשמות של מפורסמים, כאילו העובדה שהם מכירים את איל גולן או את בר רפאלי מראה שהם רציניים. באותו אופן, אל תתפתו לעשות עסקים עם אנשים נחמדים מדי. כל הנוכלים הם כריזמטיים, הם מיד ייצרו איתכם קשר קרוב, יהיו חמימים וידידותיים מדי. זה לא טבעי, ואתם יודעים את זה. נוכלים רבים מנצלים למשל נשים מבוגרות. הם מציעים עזרה בהשקעות, בקריאת מסמכים מהבנק ומקופות גמל, ומשכנעים אותן להעביר להם כספים.
7. גלו חשדנות כלפי אנשים שיש להם משרדים מפוארים מדי. הרבה פעמים מדובר באחיזת עיניים ובניסיון להרשים, לייצר מצג שווא כאילו הם שווים הון. המשרדים של ענבל אור היו מפוארים מאוד, גם של אלדד פרי (יזם נדל"ן שגרם הפסדים לרוכשי דירות ונרצח, ג"ה) וגם של אורן קובי (ששיווק קרקעות חקלאיות, ג"ה). גם לי יש משרד מפואר? כן, אבל אני לא מגייס כסף מלקוחות, אני נותן שירות.
באותה מידה היו חשדניים כלפי אנשים שמגייסים כספים ולבושים יפה מדי, עם חליפות שלא מתאימות לסגנון המקומי ולמזג האוויר וגם למי שנוהגים במכוניות יקרות ומפוארות מדי. 
8. אל תתרשמו מאנשים שמדברים בשפה גבוהה מדי. עדי כהן וגבע צור הרשימו אנשי עסקים מהשורה הראשונה, ובהם אנשי תעשייה וצבא, באמצעות סיפור על אבקת מתכת סודית שתשנה את עולם הרכב. הם הציגו מצגות מרשימות והשתמשו במילים שאף אחד לא הבין, ובחבורה שישבה יחד והאזינה להם לא היה אדם שהרים את היד ואמר שהוא לא מבין במה מדובר. מייק בן ארי היה זורק מילים באנגלית, ואנשים תמימים היו מתרשמים ממנו.
9. אל תשכחו שהשקעות לגיטימיות מתפרסמות בדרכים לגיטימיות. היו חשדניים לפניות שנעשות אליכם ברשתות החברתיות, בהודעות בפייסבוק או באינסטגרם.
10. אל תגידו לי זה לא יקרה.
לכתבה זו התפרסמו 12 תגובות ב 10 דיונים
הצג:
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
10.
אחד העם 08.12.24
בתור עם שהתחיל את דרכו בעורמה זה לא פלא
9.
נפתלי בנט 07.12.24
בגצ- ללא איזון או בלם חוקתי, ללא פיקוח. גן עדן לנוכלים.(לת)
8.
עמוס 07.12.24
מה הפלא עם ממשלת ימין מלאה גנבים והחרדים
טען תגובות נוספות
The Butterfly Button