השיר הוותיק של להקת חלב ודבש הוא הפסקול המושלם להכנת המתכונים בכתבה שלנו: עוגיות מגולגלות, מכל הסוגים, שיחכו בצנצנת לצאת הצום ויהיו כיבוד מושלם גם בסוכות ובימי חול
מלוח: מגולגלות קפרזה
דמיינו פיצה נפוליטנית מגולגלת, אבל בלי שמרים, התפחות ובלגן – וקיבלתם עוגיות מלוחות שכל המשפחה תאהב.
המרכיבים (כ־25 עוגיות):
לבצק
- 1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח
- 150 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
- 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה
- 1 כפית חומץ 5% או חומץ בן יין לבן
- 1/2 כפית מלח
למלית
- 4 עגבניות גדולות, פרוסות לעיגולים דקים
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כפית מלח
- 1 כפית אורגנו יבש
- 1 כף בזיליקום יבש או עלים מכ־4 ענפי בזיליקום
- 200 גרם גבינת מוצרלה, מגוררת
- להברשה: 1 ביצה, טרופה
- לפיזור: 2 כפות פרמזן מגורר
ההכנה
1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון (או בקערת המערבל עם וו הגיטרה) את כל מרכיבי הבצק ומעבדים לפירורים גדולים. מוציאים ומאחדים אותם לגוש אחד. עוטפים ומאחסנים במקרר שעתיים לפחות.
2. המלית: מזליפים על העגבניות את שמן הזית, מפזרים את המלח והאורגנו. מערבבים בעדינות.
3. מחממים את התנור ל־170 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. מקמחים קלות את משטח העבודה. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מרדדים כל אחד מהם לעלה מלבני בגודל כ־30X20 ס"מ. מניחים מהעגבניות על כל מלבן בצק ומפזרים את הבזיליקום והמוצרלה. מגלגלים לגלילים רחבים. מניחים בתבנית. בעזרת סכין חדה חורצים בהם פרוסות (לא עד הסוף) במרחק כ־2 ס"מ זו מזו. מברישים את גלילי הבצק בביצה ומפזרים את הפרמזן.
5. אופים כ־40 דקות, עד שהמאפים זהובים ויציבים. מוציאים וחותכים לעוגיות
לפי הסימון. מגישים חמים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. מומלץ לחמם קלות לפני ההגשה.
קלאסיות: מגולגלות עם תמרים וטחינה
ככל הנראה, עוגיות התמרים המגולגלות הן האמא הרוחנית של כל ז'אנר המגולגלות. כאן התווספה לתמרים מעט טחינה גולמית, שמעניקה לעוגיות ארומה וטעם עדין ונהדר של חלווה.
המרכיבים (כ־25 יחידות):
לבצק
- 2 כוסות (280 גרם) קמח
- 2/3 כוס (75 גרם) אבקת סוכר
- 120 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
- 1 כפית תמצית וניל
- 1/2 גביע (100 גרם) שמנת חמוצה
למלית
- 1/2 קופסה (200 גרם) ממרח תמרים
- כ־3 כפות (כ־60 גרם) טחינה גולמית
- לפיזור: כ־25 גרם אבקת סוכר
ההכנה
1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון (או בקערת המערבל עם וו הגיטרה) את כל מרכיבי הבצק ומעבדים לפירורים גדולים. מוציאים ומאחדים אותם לגוש אחד. עוטפים ומאחסנים במקרר שעתיים לפחות.
2. המלית: מערבבים את ממרח התמרים והטחינה.
3. מחממים את התנור ל־165 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. מקמחים קלות משטח עבודה. מרדדים עליו את הבצק לעלה בעובי כ־1/2 ס"מ ובגודל כ־35X25 ס"מ. מורחים עליו את המלית בשכבה אחידה, משאירים לאורך אחת הצלעות הארוכות שוליים נקיים ברוחב כ־1 ס"מ. מגלגלים את הבצק לכיוון השוליים הנקיים, כך שיתקבל גליל רחב. מניחים אותו בתבנית. בסכין חדה חורצים בו פרוסות (לא עד הסוף) במרחק של כ־1/2 1 ס"מ זו מזו.
5. אופים כ־45 דקות, עד שהבצק זהוב ומתבקע מעט. מוציאים, מפזרים אבקת סוכר ומצננים כחצי שעה. חותכים לעוגיות לפי הסימונים. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים בכלי סגור בצל או עד שבוע במקרר.
ללא אפייה: מגולגלות שוקו־קוקוס
את המתכון הזה קיבלתי מחמותי פנינה, והוא אהוב במיוחד. העוגיות הפעם משלבות בין התערובת שמכינים ממנה כדורי שוקולד לשכבת קוקוס מושלמת, עם פטנט גלגול שהופך אותה לממתק מושלם בקלי קלות.
המרכיבים (כ־30 יחידות):
לשכבת השוקולד
- 2 כפות אבקת קקאו
- 1 כף אבקה להכנת משקה שוקו
- 1/3 כוס (כ־70 גרם) סוכר
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
- 250 גרם ביסקוויטים, טחונים גס
לשכבת הקוקוס
- 1 שקית (100 גרם) פתיתי קוקוס
- 1 שקית (100 גרם) אבקת סוכר
- 100 גרם חמאה, רכה
ההכנה
1. שכבת השוקו: שמים בסיר את אבקות הקקאו והשוקו, הסוכר והמים ומבשלים
תוך ערבוב מדי פעם, עד שהסוכר נמס והנוזל אחיד. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון קל.
2. בינתיים מכינים את שכבת הקוקוס: שמים בקערה את מרכיביה ומערבבים בעזרת כף למרקם אחיד.
3. מוסיפים את הביסקוויטים לסיר הקקאו ומערבבים.
4. פורשים נייר אפייה על משטח העבודה. יוצקים עליו את עיסת הקקאו־ביסקוויטים ויוצרים ממנה (אפשר להיעזר במערוך) מלבן בגודל 30X20 ס"מ. יוצקים עליה את עיסת הקוקוס ומשטחים אותה בהתאם (בידיים ו/או בעזרת מרית). מגלגלים לגליל אחיד. עוטפים בנייר ומאחסנים במקפיא שעה לפחות.
5. פורסים לפרוסות דקות. מגישים.
- איך שומרים? עטוף היטב, עד חודש במקפיא או עד כ־4 ימים במקרר.
פרווה/טבעוניות: מגולגלות במלית רוגלך
לקחנו קלאסיקה מושלמת – את מלית הקקאו ממאפי הרוגלך האהובים - ושילבנו אותה במאפה פריך וכייפי, שהוא גם טבעוני לגמרי.
המרכיבים (כ־25 עוגיות):
לבצק
- 2 כוסות (280 גרם) קמח
- 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן
- 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים חמים
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
למלית
- 1/4 כוס (50 גרם) סוכר
- 1/3 כוס (45 גרם) אבקת קקאו
- 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן (אפשר גם שמן קוקוס)
- 2 כפות ממרח שוקולד מתאים
- לקישוט: כ־3 כפות אבקת סוכר
ההכנה
1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון (או בקערת המערבל עם וו הגיטרה) את כל מרכיבי הבצק ומעבדים לקבלת בצק (3-2 דקות). מוציאים אותו, מאחדים לגוש אחד, עוטפים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (עד לילה).
2. המלית: שמים בקערה את כל מרכיביה וטורפים היטב למרקם אחיד.
3. מחממים את התנור ל־165 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים עליו את הבצק למלבן בעובי כ־4 מ"מ ובגודל כ־25X40 ס"מ. מורחים עליו את המלית בשכבה אחידה, משאירים לאורך אחת הצלעות הארוכות שוליים נקיים ברוחב כ־1 ס"מ. מגלגלים את הבצק לכיוון השוליים הנקיים, כך שיתקבל גליל רחב. מניחים אותו בתבנית. בסכין חדה חורצים בו פרוסות (לא עד הסוף) במרחק של כ־1/2 1 ס"מ זו מזו.
5. אופים כ־45 דקות, עד שהבצק זהוב ומתבקע מעט. מוציאים, מפזרים אבקת סוכר ומצננים כחצי שעה. חותכים לעוגיות לפי הסימונים. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים בכלי סגור בצל או עד שבוע במקרר.
פרווה/טבעוניות: מגולגלות שקדים במלית אגוזים וחמאת בוטנים
בעצם מדובר בסוג של פטיפור, ממתק מושלם, שישמח מאוד את חובבי וחובבות האגוזים.
המרכיבים (כ־25 עוגיות):
לבצק
- 2 כוסות + 1 כף
- (290 גרם) קמח
- 2 כפות (20 גרם) שקדים טחונים או קמח שקדים
- 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
- 1 שקיק (10 גרם) אבקת אפייה
- 1/2 כוס (120 מ"ל) מים חמים
- 1/4 כוס (50 גרם) סוכר
למלית
- 2 כוסות (200 גרם) תערובת אגוזים קצוצים, לפי הטעם
- 2 כפות חמאת בוטנים טבעית
- 5-4 כפות (100-80 גרם) סילאן (או דבש)
ההכנה
1. הבצק: שמים בקערת מעבד המזון (או בקערת המערבל עם וו הגיטרה) את כל מרכיביו ומעבדים לקבלת בצק (3-2 דקות). מוציאים אותו, מאחדים לגוש אחד, עוטפים ומאחסנים במקרר שעה לפחות (עד לילה).
2. המלית: שמים בקערה את האגוזים וחמאת הבוטנים ומוסיפים 4 כפות מהסילאן/דבש. מערבבים.
אם התערובת יבשה מדי – מוסיפים עוד סילאן/דבש.
3. מחממים את התנור ל־165 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). מרפדים תבנית בנייר אפייה.
4. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים עליו את הבצק למלבן בעובי כ־4 מ"מ ובגודל כ־28X40 ס"מ. מורחים עליו את המלית בשכבה אחידה, משאירים לאורך אחת הצלעות הארוכות שוליים נקיים ברוחב כ־1 ס"מ. מגלגלים את הבצק לכיוון השוליים הנקיים, כך שיתקבל גליל רחב. מניחים אותו בתבנית. בסכין חדה חורצים בו פרוסות (לא עד הסוף) במרחק של כ־1/2 1 ס"מ זו מזו.
5. אופים כ־45 דקות, עד שהבצק זהוב ומתבקע מעט. מוציאים, מפזרים אבקת סוכר ומצננים כחצי שעה. חותכים לעוגיות לפי הסימונים. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים בכלי סגור בצל או עד שבוע במקרר.