כמו אחיו המוכר יותר, גם הזוקיני שייך למשפחת דלועי הקיץ – דלועים בעלי קליפה וגרעינים רכים ואכילים, שנחשבים לפרי מבחינה בוטנית ונקטפים בטרם הגיעו לבשלות מלאה. אלא שבניגוד לקישוא, שהגיע אל המערב מאמריקה עם קולומבוס, הזוקיני פותח באיטליה לפני כ־150 שנה בלבד. הוא מוצק יותר, מגיע בגרסה צהובה או ירוקה (טעמם דומה למדי והשילוב ביניהם יפהפה), והוא גם בריא: הזוקיני דל בקלוריות (רק 17 קלוריות ל־100 גרם) ויש בו שפע של אשלגן, חומצה פולית וויטמין A ו־C.
סלט זוקיני חי בשני צבעים
סלט מהיר ומפתיע באפס מאמץ. לא מצאתם זוקיני צהובים? הסלט יהיה מרענן וטעים גם עם זוקיני ירוקים בלבד.
המרכיבים (4 מנות)
- 1 זוקיני ירוק, בקליפתו
- 1 זוקיני צהוב, בקליפתו
- 4 כפות שמן זית
- 3 כפות מיץ לימון
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- מלח, פלפל שחור (מומלץ גרוסים)
- 4-3 כפות גבינת פרמזן מגוררת דק
- אפשרות: 2 כפות שקדים, פרוסים וקלויים או טבעיים וקצוצים
ההכנה
1. קוטמים את הקצוות של הזוקיני. בעזרת קולפן ירקות, פורסים אותם לאורכם, לרצועות ארוכות ודקיקות. מעבירים לקערה, מוסיפים את שמן הזית, מיץ הלימון וקליפתו ומערבבים.
2. מתבלים את הזוקיני במלח ובפלפל שחור. מוסיפים את הפרמזן, ואם רוצים גם את השקדים. מגישים.
- איך שומרים? המנה במיטבה בסמוך להכנה. ניתן לקלוף את רצועות הזוקיני מראש, ולשמור במקרר, בכלי אטום עם מי קרח, עד יומיים. מסננים לפני השימוש.
- טיפ: לגרסה טבעונית, ותרו על גבינת הפרמזן, אבל מוטב שלא תוותרו על השקדים, שייתנו לסלט תוספת של צבע וטעם.
אורז זוקיני ירקרק
מנה פשוטה להכנה, טבעונית וללא גלוטן, טעימה להפליא וטובה כמנה בפני עצמה או כתוספת למנה עיקרית.
המרכיבים (5-4 מנות)
- 2 זוקיני (מומלץ בשני צבעים), בקליפתם
- 1 כוס אורז בסמטי
- 4-3 כפות ממרח פסטו מוכן
- 1/4 1 כוסות (300 מ"ל) מים
- 1 כפית קליפת לימון מגוררת
- 1 כפית מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור טחון
- אפשרות להגשה: חופן צנוברים קלויים
ההכנה
1. קוטמים את הקצוות של הזוקיני ומגררים אותם במגררת גסה.
2. שמים את האורז במסננת ושוטפים היטב תחת מים זורמים.
3. שמים בסיר בינוני את ממרח הפסטו ואת הזוקיני המגורר ומטגנים על להבה גבוהה כ־5 דקות, תוך ערבוב מפעם לפעם. מוסיפים את האורז ומטגנים כ־5 דקות נוספות. יוצקים את המים, מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את קליפת הלימון, המלח והפלפל, ומערבבים. מכסים שוב, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים 9 דקות. מסירים מהכיריים ומשאירים את הסיר מכוסה כ־5 דקות נוספות. פותחים. אם רוצים, מפזרים את הצנוברים. מגישים.
- איך שומרים? עד 4 ימים במקרר. מחממים במיקרוגל או על הכיריים.
סלסולי קראנץ' זוקיני
זה למעשה שניצל־זוקיני, בגרסה אפויה וכיפית במיוחד. המנה הזו מתחסלת עוד לפני שמספיקים להעביר אותה מהתבנית לצלחת, ולכן מומלץ להכין מראש כמות כפולה.
המרכיבים (4-3 מנות)
- 2 זוקיני (מומלץ בשני צבעים), בקליפתם
- 1 כוס (140 גרם) קורנפלור
- 2 כוסות (250 גרם) פירורי פנקו
- 1 כף אורגנו או בזיליקום יבש
- 1/2 כפית מלח
- 3 ביצים, גודל L
- 1 כף שמן זית
- אפשרות להגשה: פלחי לימון
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־250-220 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. קוטמים את הקצוות של הזוקיני. בעזרת קולפן ז'וליין (או רגיל, ראו מסגרת), פורסים אותם לאורכם, למקלונים ארוכים ודקיקים כמו ספגטי.
3. מפזרים את הקורנפלור בצלחת שטוחה ורחבה. שמים בצלחת עמוקה נפרדת את הפנקו, האורגנו (או הבזיליקום) והמלח ומערבבים. טורפים את הביצים בקערה נפרדת.
4. לוקחים חופן של רצועות זוקיני, ומצפים כמו שניצל: טובלים בקורנפלור, אחר כך בביצה ולבסוף בפירורי הפנקו המתובלים. מניחים בתבנית. מכינים כך את כל סלסולי הזוקיני ומניחים בתבנית, במרווחים קלים. מזלפים עליהם את שמן הזית.
5. אופים 15-10 דקות, עד שסלסולי הזוקיני מזהיבים. מוציאים ומגישים מיד, מומלץ לצד מטבל (ראו מסגרת) ופלחי לימון.
- איך שומרים? המנה במיטבה בסמוך להכנה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים במקרר. מחממים בתנור.
- טיפ: מטבל יוגורט להגשה. מערבבים בקערית 4 כפות יוגורט או מיונז, 1 כף עירית או שמיר קצוצים דק, 1 כפית מיץ לימון, 1 כפית שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם
- טיפ: במתכון זה מומלץ להיעזר בקולפן ז'וליין. אין לכם? קלפו את רצועות הזוקיני בקולפן רגיל וחתכו כל אחת מהן למקלונים ארוכים ודקיקים
קרפצ'ו זוקיני ונקטרינה
מנה קלילה ומרשימה, מושלמת לאירוח, עם נגיעות של גבינת לאבנה, פיסטוקים ועלי נענע שמוסיפים רעננות וצבע. לתוספת של צבעוניות ויופי, רצוי לשלב בין זוקיני ירוק לצהוב. לשילוב מרקמים מעניין יותר, ניתן לצרוב רק חלק מפרוסות הזוקיני, או לחילופין לצרוב גם חלק מפרוסות הנקטרינה, ולשלב לפי הטעם פרוסות צרובות וטריות.
המרכיבים (3-2 מנות)
- 2 זוקיני גדולים (מומלץ בשני צבעים), בקליפתם
- 1 נקטרינה קשה
- 2 כפות שמן זית
- מלח (מומלץ גרוס)
- 1 כף חומץ בלסמי
- 2 כפות גבינת לאבנה
- 1/2 כפית קליפת לימון מגוררת
- חופן עלי נענע
- חופן פיסטוקים קצוצים
- אפשרות: 2 משמשים מיובשים, קצוצים
- מלח ופלפל גרוסים
- 1 כפית חומץ בלסמי מצומצם (או 1 כפית חומץ בלסמי מעורבב עם 1 כפית דבש)
ההכנה
1. קוטמים את הקצוות של הזוקיני ופורסים אותם לעיגולים דקיקים בעובי 2-1 מ"מ (מומלץ להיעזר במנדולינה). מגלענים את הנקטרינה ופורסים לפרוסות דקיקות בעובי דומה.
2. משמנים מחבת פסים בככפית משמן הזית, מפזרים עליה מעט מלח גרוס ומלהיטים אותה על להבה גבוהה. כשהמחבת חמה מניחים בה את פרוסות הזוקיני (אם צריך, עושים זאת בכמה סבבים), וצורבים כ־2 דקות מכל צד, עד להופעת סימני צריבה.
3. הרכבת המנה: מעבירים את פרוסות הזוקיני לצלחת ההגשה ומסדרים לסירוגין עם פרוסות הנקטרינה, כך שהפרוסות יהיו מעט חופפות אחת לשנייה. מזלפים על הפרוסות את יתרת שמן הזית ואת החומץ הבלסמי. מוסיפים תלוליות קטנות של גבינת לאבנה ומפזרים את קליפת הלימון, עלי הנענע, הפיסטוקים הקצוצים ואם רוצים, גם את המשמשים המיובשים. מתבלים במלח ובפלפל גרוסים ובנגיעות של חומץ בלסמי מצומצם (או בסלמי עם דבש). מגישים.
- איך שומרים? המנה במיטבה בסמוך להכנה. את פרוסות הזוקיני ניתן לצרוב עד יומיים מראש ולשמור במקרר, עטופות בניילון נצמד.
- טיפ: לגרסה טבעונית ותרו על הלאבנה.
קוביות ביצים וזוקיני בניחוח אסייתי
מנת נשנוש מדליקה ופשוטה להכנה שהיא למעשה סוג של חביתה אפויה ומשודרגת. היא טובה גם כשהיא חמימה, אולם מומלץ לקרר אותה כמה שעות במקרר – כך היא תתייצב ותהפוך טעימה במיוחד. את המנה הזו מומלץ להכין בתבנית סיליקון, כדי להקל את החילוץ. אין לכם תבנית סיליקון? רפדו את בסיס התבנית ברצועה של נייר אפייה, ואז שמנו את הבסיס והדפנות.
המרכיבים (תבנית אינגליש קייק)
- 1 זוקיני, בקליפתו
- 2 גבעולי בצל ירוק, החלק הירוק בלבד
- 8 ביצים
- 1/2 כפית מלח
- 1 כפית שמן שומשום
- קורט סוכר חום
- 1 כפית שטוחה אבקת אפייה
- 1 כף קורנפלור
- 3 כפות מים או חלב
- לקישוט: 1 כף שומשום שחור או לבן
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בטורבו). במידת הצורך מרפדים את התבנית בנייר אפייה (ראו מסגרת), ומשמנים את הבסיס ואת הדפנות.
2. קוטמים את הקצוות של הזוקיני ופורסים אותו לפרוסות דקיקות בעובי 2-1 מ"מ (מומלץ להיעזר במנדולינה). חותכים את הבצל הירוק למקטעים באורך 4-2 ס"מ.
3. שמים בקערה גדולה את הביצים וטורפים היטב. מוסיפים את המלח, שמן השומשום, הסוכר ואבקת האפייה וטורפים למרקם אחיד. שמים בקערית נפרדת את הקורנפלור, מוסיפים לו את המים (או החלב) ומערבבים עד שהוא נמס. מוסיפים לביצים וטורפים לבלילה אחידה. מוסיפים את הבצל הירוק ומערבבים.
4. יוצקים את הבלילה לתבנית. מוסיפים את פרוסות הזוקיני ודוחפים אותן בעדינות לתוך הבלילה. מפזרים את השומשום.
5. אופים כ־40 דקות, עד להתייצבות. מוציאים ומניחים לצינון מלא. מאחסנים במקרר לשעתיים לפחות (ומומלץ ליממה - המנה משתבחת בקירור).
6. מחלצים מהתבנית, חותכים לקוביות ומגישים, מומלץ לצד מטבל סויה (ראו מסגרת).
- איך שומרים? עד 4 ימים במקרר. מגישים קר או בטמפרטורת החדר.
- טיפ: מומלץ להגיש לצד מטבל סויה. מערבבים בקערית 3 כפות רוטב סויה, 1 כפית מיץ לימון ו־1 כף מים.
פורסם לראשונה: 09:00, 31.07.22