אביב 2023 ייחקק בספרי ההיסטוריה של הקוטג': פטנט שצץ בטיקטוק, לגלידה מקוטג', הפך לטרנד מטורף. מכירות הגבינה זינקו בהתאם. באביב 2024 הפך לחם שטוח מקוטג' לשיחת היום, והעניק זריקת מרץ לטרנד (אגב, אנחנו שמחות לטעון לכתר "עשינו את זה קודם": כבר ב־2016 פרסמנו מתכון מושלם של נעמה רן לעוגת קוטג', ומתכון נוסף שלה לעוגת קוטג' פורסם ב־2018)
כלי תקשורת בארצות־הברית ציטטו נתונים שפרסמה חברת מחקרי השוק Circana, שלפיהם ב־2023 מכירות הקוטג' עלו ב־13% בהשוואה לשנה הקודמת. עד לאמצע חודש מאי 2024 נרשמה עלייה של 13.5% נוספים. לפי דיווח של העיתון The Guardian, בבריטניה נרשם בחודשים האחרונים זינוק של 40% במכירות הגבינה.
מיכל בצר, מנהלת אגף השיווק בתנובה, סבורה שהשינוי הוא חלק מתהליך רחב יותר: "התופעה משתלבת היטב עם מגמת הבריאות שבולטת בשוק המזון בעשורים האחרונים. הצרכנים יודעים לקרוא את תוויות המזון, והקוטג', כמוצר עשיר בחלבון, הפך לפופולרי בסוגי תזונה ודיאטות מגוונים".
עשירה בחלבון ובסידן ונוחה לבישול ואפייה
גבינת קוטג' מיוצרת באופן ביתי כבר מאות שנים. את שמה – "גבינת בקתה", אם תרצו – קיבלה במאה ה־18 בדיוק בגלל זה: היא גבינה קלה להכנה, ולכן הוכנה ממש בכל בית. לישראל היא הגיעה ב־1962, וכאן היא עברה התאמות כדי להתאים לחך המקומי.
כיום, קוטג' היא אחת הגבינות האהובות בישראל, וטוב שכך, כי היא עשירה מאוד בחלבון ובסידן. היצרנים מפחיתים בהדרגה גם את כמות הנתרן בה, ומשפרים כך את ערכה התזונתי. החלבון שמצוי בגבינה חשוב לבניית שרירים, הורמונים, אנזימים ועוד מרכיבים בגוף שלנו. בנוסף, יש לו גם השפעה מצוינת על תחושת השובע. הסידן חשוב, כידוע, לעצמות שלנו, וממש בכל גיל: בגילים הצעירים – לבניית העצם, בהיריון ובהנקה – לשמירה על מסה תקינה אצל האם ולבניית השלד אצל העובר ובגיל המעבר – לשמירה על בריאות העצם.
למה לבשל עם קוטג'?
המבנה הייחודי של הגבינה, גם אם טוחנים אותה, הופך אותה לחומר גלם מעולה להכנת מאכלים חמים או קרים. באפייה, הגבינה מתקשה, תומכת גם במרכיבים אחרים, ומסייעת להיווצרות של מאפה יציב. בשימוש במאכלים קרים, כמו שייקים, גלידות או עוגות ללא אפייה, היא מקבלת מרקם סמיך ונעים מאוד. החלבון והסידן לא נפגעים במהלך השימוש, ולכן קוטג' הוא יופי של חומר גלם למקפידים על תזונה בריאה ובמאכלים שאוכלים אחרי פעילות גופנית או שמשתלבים בדיאטות דלות פחמימה.
- כל המתכונים בכתבה הוכנו עם קוטג' 5% שומן, כדי לשמור על הגבלה קלורית ועל טעם טוב.
איך מכינים גבינת קוטג' בבית
לנעמה רן יש פטנט מושלם
1. יוצקים 2 ליטר חלב 3% שומן לסיר ומחממים תוך ערבוב מדי פעם. כשהחלב מגיע לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומוסיפים לסיר 3 כפות חומץ. ממשיכים לבשל כ־5 דקות תוך ערבוב, עד שנוצרים גושים (גדולים יותר משל הקוטג' הקנוי). מסירים מהכיריים ומניחים לצינון במשך כ־30 דקות.
2. מעבירים את הגבינה לחיתול בד נקי ותולים אותו מעל קערה או שמניחים אותו במסננת מעל קערה. ממתינים לסינון הנוזלים (סינון במשך כשעתיים יניב גבינה מוצקה יותר). מוסיפים לגבינה 1/4–1/2 כוס שמנת לבישול ומערבבים. מוכן (מכמויות אלה יתקבלו כ־400 גרם גבינה, ואפשר לשמור אותה עד 3 ימים במקרר).
הביאו בחשבון שהתוצאה מתקתקה יותר (כי אין בה מלח) בהשוואה לגבינה התעשייתית, וגם המרקם הוא לא בדיוק אותו דבר, אבל מי שאוהב גבינות בעלות טעם ניטרלי - כמוריקוטה וכנען - יתאהב בקוטג' הביתי מיד.
איך מכינים את המתכונים שהתחילו את הטרנד?
רוני רבינוביץ מסבירה
ללחם שטוח, יש לטחון בבלנדר 2 ביצים עם כוס קוטג' (אפשר להוסיף תבלינים ועשבי תיבול), לשטח בתבנית ולאפות כ־40 דקות בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, עד הזהבה.
כדי ליהנות מגלידה טוחנים גביע קוטג' עם כ־6 תותים (או כל פרי אחר) ו־4-3 כפות מייפל. אפשר להחליף את הפירות והמייפל בממרח מתוק ו/או להוסיף שברי קרקרים, שוקולד צ'יפס וכדומה.
5 מתכוני קוטג' בריאים
מאת: ליאורה חוברה
בייגלס קוטג' דלי פחמימה
הבצק נוח מאוד לעבודה, ואפשר להכין ממנו גם לחמניות קטנות או כל מאפה שיתחשק לכם. הבייגלס לא דלים בקלוריות, אבל הם מתאימים לתזונה דלת פחמימה ומשביעים מאוד, בגלל השימוש בקמח שקדים.
טיפ: חממו מחבת עם ציפוי נון־סטיק, הניחו בתוכה את הבייגל, הנמיכו את הלהבה ושברו ביצה היישר לתוך החור של הבייגל. כסו את המחבת ובשלו עד שהביצה עשויה. יש סלט? ארוחת הערב מוכנה!
המרכיבים
(10 יחידות, 150 קלוריות לאחת)
- 1 גביע (250 גרם) קוטג' 5% שומן
- 2 כוסות (160 גרם) קמח שקדים
- 1 כפית מלח
- 1 כף חומץ תפוחים
- אפשרות לתוספת: תבלינים (למשל: צ'ילי גרוס, קצח, קימל), עשבי תיבול יבשים, זיתים קצוצים ועוד
- לציפוי: 1 ביצה, טרופה
- לפיזור: שומשום מלא, פרג, קצח, מלח גס או תערובת לבייגל
ההכנה
1. מחממים את התנור ל־180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
2. שמים בקערה את כל מרכיבי הבצק, כולל התוספות (אם משתמשים), ומערבבים עד שמתקבל בצק נוח לעבודה.
3. מחלקים את הבצק ל־10 חלקים. יוצרים מהם כדורים ובידיים רטובות עושים בכל אחד מהם חור ומעצבים לצורת בייגל. מניחים בתבנית.
4. הציפוי: מברישים כל בייגל בביצה הטרופה ומפזרים עליו תוספת (אפשר גם לערבב תוספות בקערה ולטבול בה את הבייגל).
5. אופים 30-20 דקות, עד הזהבה. מוציאים ומעבירים לרשת, לצינון. מגישים.
- איך שומרים? הבייגלס במיטבם ביום ההכנה. אפשר לשמור אותם במקפיא.
סלט נקטרינות צלויות עם דסקיות קוטג'
סלט כיפי עם טעם של קיץ, כשדסקיות הקוטג' מחליפות גבינת חלומי עשירה בשומן.
טיפ: אפשר להכין את הדסקיות רק מקוטג', ללא עשבי תיבול (או, כמובן, עם תמהיל שונה שלהם)
המרכיבים (8 מנות, 65 קלוריות למנה)
לדסקיות הקוטג'
- 1 גביע (250 גרם) קוטג' 5% שומן
- 2 כפות עשבי תיבול מיובשים
- 2 כפות נענע טרייה קצוצה
- 2 כפות פטרוזיליה טרייה קצוצה
- 2 כפות בזיליקום טרי קצוץ
לסלט
- 4 נקטרינות, פרוסות
- 1 ראש חסה (או תערובת חסות), חתוך גס
- 1 כוס ארוגולה או עלי בייבי
לרוטב
- 2 כפות ממרח פסטו
- 4–5 כפות מיץ לימון
- 2 כפות נענע קצוצה
- 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
- 2 כפות בזיליקום קצוץ
ההכנה
1. הדסקיות: מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מערבבים את הקוטג' עם עשבי התיבול. מניחים בתבנית תלוליות קטנות מהתערובת (בכמות של כפית).
3. אופים 40-30 דקות עד שהן מתייצבות ומזהיבות (השגיחו שלא יישרפו). מוציאים ומניחים לצינון מלא. מנתקים את הדסקיות בעדינות מנייר האפייה, מומלץ בעזרת סכין, ושומרים בכלי אטום עד להגשה (רצוי להכין בסמוך להגשה).
4. הסלט: מחממים מחבת יבשה (מומלץ מחבת פסים). מניחים בה את הנקטרינות וצורבים אותן, משני הצדדים, עד שנראים עליהן סימני צריבה. מעבירים לצלחת (אפשר להכין כמה שעות מראש).
5. הרוטב: מניחים בצנצנת מתאימה את כל מרכיביו ומנערים היטב.
6. הרכבת המנה: מניחים בקערה את החסה ואת העלים, ועליהם מניחים את הנקטרינות ואת דסקיות הקוטג'. יוצקים את הרוטב, מערבבים ומגישים מיד.
מק אנד צ'יז קוטג', דל בשומן ועשיר בחלבון
הגרסה הדיאטטית והבריאה שלי למנת הדגל האמריקאית, מקרוני עם גבינה. הרוטב משלב קוטג' וגבינה, ואם תבחרו להשתמש ביוגורט עשיר בחלבון תרוויחו תוספת תזונתית משביעה וגם מרקם סמיך יותר. במתכון נעשה שימוש גם בשמרי בירה. נזכיר שהם בכלל לא משפיעים על הטעם ועשירים מאוד במינרלים ובוויטמינים שונים, כמו ויטמינים מקבוצה B, סלניום, ברזל, אשלגן, אבץ וכרום.
טיפ: כדי להבטיח שהגבינה לא תתפרק מחום גבוה מדי, חשוב לוודא שהרוטב מתבשל על להבה לא חזקה. בנוסף, מומלץ להוסיף לרוטב פסטה לא מאוד חמה ולערבב לעתים קרובות.
המרכיבים
(4 מנות תוספת, 375/300 קלוריות למנה, בהתאם לסוג הגבינה)
- 1/2 חבילה (225 גרם) פסטה קצרה ללא גלוטן או רגילה, רצוי מקמח מלא
- 1 גביע (250 גרם) קוטג' 5% שומן
- 250 מ"ל יוגורט, רצוי עשיר בחלבון
- 100 גרם גבינה מותכת 7%-5% שומן (בטעם שאוהבים) או גבינת צ'דר מגוררת
- 2 כפות שמרי בירה (לא חובה, אבל מומלץ מאוד)
- 1/4 כפית אבקת שום
- 1/8 כפית פפריקה או כורכום
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 1/8 כפית אבקת בצל
- 1 כף קורנפלור
- אפשרות להגשה: עשבי תיבול קצוצים
ההכנה
1. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. מסננים ושומרים 2 כפות ממי הבישול בצד.
2. שמים בבלנדר או במעבד המזון את הקוטג', היוגורט, הגבינה המותכת, שמרי הבירה והתבלינים ומעבדים לקבלת מרקם חלק.
3. מערבבים בקערית את מי בישול הפסטה ששמרנו עם הקורנפלור, לתמיסה אחידה.
4. מעבירים את תערובת הקוטג' למחבת עמוקה (שתכיל גם את הפסטה). מבשלים על להבה נמוכה, תוך ערבוב, עד לרתיחה עדינה. מוסיפים את תמיסת הקורנפלור ומבשלים תוך ערבוב עד שהרוטב מסמיך (כ־5 דקות). מוסיפים את הפסטה וממשיכים לבשל תוך ערבוב מתמיד, עד שהיא כולה עטופה ברוטב (3-2 דקות).
5. מגישים חם, אפשר בתוספת עשבי תיבול.
פנקייק סופלה קוטג' דל פחמימה
טיפ: ואם רוצים פנקייקס מלוחים? מכינים בדיוק באותו אופן, רק שבמקום ממתיק מוסיפים מעט מלח ואפשר גם עשבי תיבול קצוצים דק, יבשים או טריים.
המרכיבים
(15 יחידות, 25–30 קלוריות ליחידה, בהתאם לסוג הממתיק)
- 4 ביצים גדולות, מופרדות
- 200 גרם קוטג' 5% שומן
- 4 כפות קמח שקדים
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1 כף ממתיק חלופי (כמו סוכר פרי הנזירים) או סוכר חום או דבש
- לשימון: מעט שמן (מומלץ בתרסיס)
- להגשה: סירופ מייפל טבעי, פירות
ההכנה
1. שמים בקערת המערבל (הקפידו שתהיה נקייה ויבשה) את החלבונים ומקציפים עד לקבלת קצף יציב. מעבירים לכלי אחר.
2. שמים בקערת המערבל (אין צורך לנקות אותה) את החלמונים ואת כל שאר המרכיבים ומקציפים למרקם אחיד. עוצרים, מוסיפים את קצף החלבונים ומערבבים בתנועות קיפול עדינות רק עד שהמרקם אחיד (ערבוב יתר יפגע במרקם הפנקייקס).
3. מחממים מחבת ומשמנים אותה קלות. יוצרים בה פנקייקס (כ־3 כפות בלילה לכל פנקייק) ומטגנים 3-2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מעבירים לצלחת ומגישים, אפשר עם סירופ מייפל ופירות.
איך שומרים? עד יום, במקרר.
פרוזן־קוטג' עשיר בחלבון
שני מתכונים בבת אחת: אפשר לטחון את הקוטג' עם היוגורט והפירות ולשתות כשייק או כסמודי עשיר, ואפשר גם לחלק לכלים ולהקפיא ולקבל יופי של ארטיקים ביתיים. מתאים מאוד ליהנות מהמנה לאחר פעילת גופנית, כי היא מכילה שילוב נכון של מה שהגוף צריך. עשו זאת סמוך ככל האפשר לסיום האימון (מקסימום תוך שעה), כדי לנצל את הזמן שבו הגוף שלנו בונה שרירים.
טיפ: איך יצרנו ארטיקים בצורה כזו? הקפאנו אותם בתבניות מאפינס עם עטרות נייר.
המרכיבים (2 מנות, כ־160 קלוריות למנה, תלוי בפרי שבו משתמשים)
- 1 כוס פירות יער קפואים או טריים או כל פרי אחר שאוהבים
- 1/2 בננה, מומלץ קפואה
- 200 גרם גבינת קוטג' 5% שומן
- 1 גביע (200 מ"ל) יוגורט עשיר חלבון או תחליף צמחי
- אפשרות לתוספות: כמה טיפות תמצית וניל, קמצוץ קינמון טחון, עלי נענע, 1 כפית אבקת קקאו איכותית
ההכנה
1. אם הפירות קפואים: טוחנים אותם בבלנדר, מוסיפים את כל שאר המרכיבים וטוחנים שוב. אם הפירות טריים: טוחנים הכול ביחד.
2. אם מכינים שייק, מגישים מיד. לארטיקים, מחלקים את השייק בין מכלי הקפאה מתאימים ומקפיאים במשך 12 שעות לפחות.
- ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc ומאסטר NLP לבריאות ולהרזיה