בינואר האחרון התראיינה מרים קריכלי (37) מחולון, למדור "העלייה שלי" של לאשה. קריכלי, נשואה ואם לשניים, היא עורכת דין שעובדת בתחום המסחרי ושוק ההון במשרד שבולת ושות'. היא נולדה באוקראינה, עברה בילדותה למוסקבה, למדה שם משפטים באוניברסיטה ובשנת 2014, בגיל 27, עלתה לבדה לישראל ("עד היום אני לא יודעת איך היה לי אומץ", הודתה).
בריאיון סיפרה שאף על פי שהיה לה ניסיון מקצועי כעורכת דין, נאלצה לעבור דרך חתחתים כדי להשיג רישיון ישראלי לעריכת דין. בעקבות זאת הקימה קבוצת פייסבוק לעולים עורכי דין, שבה היא תומכת בעולים חדשים מכל העולם. בנוסף סיפרה כי היא פועלת למען תיקון לחוק לשכת עורכי הדין שלפיו הלשכה לא מכירה בעורך דין שלא היה לו רישיון בארץ המוצא (ברוסיה, למשל, צריך רישיון רק כדי לעסוק במשפט פלילי) וגם למען ביטול ההליך של אישור התואר על ידי האוניברסיטה העברית, בנוסף לאישור משרד החינוך. בתחילת אוגוסט התיקון שיזמה עבר בכנסת.
ספרי איך הצלחת לחולל את השינוי הזה.
"ב־9 במאי 2023, יום הזיכרון לניצחון על הנאצים, נערך אירוע רשמי בכנסת. בעלי, סיימון, שהוא זמר אופרה, הופיע שם. זכרתי לטובה את ח"כ זאב אלקין מהתקופה שהיה שר הקליטה ועזר לעולים עורכי דין בקשר לקורסי ההכנה לבחינות בדיני מדינת ישראל. ביקשתי מסיימון: 'אם תפגוש את ח"כ אלקין, תגיד לו שאשתך רוצה לדבר איתו על עניין חשוב'. לשמחתי, אלקין נתן לו את מספר הטלפון שלו. התקשרתי אליו והוא הזמין אותי לפגישה. ביוני 2023 הגעתי לכנסת. בפגישה הצגתי איך הנושא כתוב בחוק, מהן האופציות לפתרון הבעיה והצגתי טיוטה להצעת חוק".
ואז?
"בתחילת יולי 2023 הצגתי את הנושא בוועדת קליטה ועלייה בכנסת. בהמשך ח"כ אלקין וח"כ עודד פורר הגישו את הצעת התיקון והתחיל תהליך, אבל בגלל המלחמה הכול נדחה. באמצע ינואר ח"כ אלקין העלה שוב את הנושא ובתחילת אוגוסט הוא עבר. התרגשתי מאוד, שמחתי שהצלחתי לשנות משהו במדינה. זה לא מובן מאליו שאזרח יכול לשנות דברים. ברוסיה אדם יכול לפנות לחבר כנסת, אבל אני לא חושבת שיקבל תגובה".
איך את מקווה שהחוק יסייע לעולים?
"בזכות החוק החדש, שייכנס לתוקף במאי 2025, עורכי דין עולים מברית־המועצות לשעבר ומחלק ממדינות אירופה, שצברו ניסיון מקצועי בתחום אבל לא היו בעלי רישיון לעריכת דין בארץ המקור, יוכלו להתחיל תהליך לקבלת רישיון עריכת דין בארץ. בנוסף, החוק שאילץ עולים לאשר את התואר באוניברסיטה העברית בוטל. החוק החדש ישפיע גם על מי ששוקל עלייה ולא עשה זאת עד היום, מחשש שלא יוכל לעבוד במקצוע שלו. קיבלתי פניות נרגשות מעולים שכתבו לי שזה יעזור להם לחזור למקצוע שלהם".
ובזמן שאת נלחמת למען העולים, יש גם הרבה ישראלים שמהגרים לחו"ל.
"אכן, אני מכירה אנשים שעשו את זה, אבל לא שופטת אותם. אני יודעת שעולה שהתאמץ להשיג רישיון עריכת דין בארץ לא ימהר לעזוב, כי במדינה חדשה ייתכן שהוא יצטרך לעשות הכול שוב. עוד לפני שעליתי ארצה, היו בלגנים ברוסיה ונפגשתי עם המורה שלי להיסטוריה מהתיכון - שמרנו על קשר. היא אמרה לי: 'אם לא את ובני דורך, מי יטפל בכל הבלגן שקורה פה?' עניתי לה שאני לא מוכנה להילחם בשביל רוסיה. ישראל זו הארץ שלי ואני מוכנה להילחם בשבילה".
בריאיון הקודם סיפרת שגדלת אצל סבתך, שעבדה 40 שנה במערכת המשפט הציבורית ברוסיה, ושהיא הייתה לוקחת אותך לפעמים לעבודה ומסתירה אותך מתחת לשולחן כי אסור היה להביא ילדים.
"כן, וממנה ינקתי את האהבה לתחום. תמיד ידעתי שאהיה עורכת דין. לצערי הרב היא נפטרה באוקטובר האחרון. אני מקדישה לזכרה את ההצלחה שלי עם החוק הזה. לקוראות 'לאשה' אני אומרת: אם אתן רוצות לשנות משהו, פשוט תתחילו לעשות ואל תחכו שמישהו יעשה את זה בשבילכן".