שף
שף
ארוחת פסח בריאה וטעימה

חמישה מתכונים לארוחת חג טבעונית ללא גלוטן וללא סוכר

נעמה רן מציעה מבחר מנות טעימות וצבעוניות שישמחו את כל הסועדים בליל הסדר. בתפריט: מרק אפונה ומנגולד, סלט ירוק־לבן, אורז ירוק עם עשבי תיבול, רוסט דלורית במלית פטריות וערמונים, וקראמבל אגסים ופירות יער לקינוח

פורסם:

מרק אפונה ומנגולד

ירוק ומרענן עם מתקתקות של אפונה וסרטים של מנגולד.
6 צפייה בגלריה
ארוחת פסח בריאה
ארוחת פסח בריאה
מרק אפונה ומנגולד
(צילום: יעל אילן)
המרכיבים (6-4 מנות):
  • 1 חבילה (כ-6 עלים) מנגולד
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כרשה, החלק הבהיר בלבד, קצוצה
  • 1 בצל, קלוף וקצוץ
  • 2 ענפי סלרי, קצוצים
  • 6 שיני שום, קלופות וחצויות
  • מלח, פלפל שחור
  • 1 צרור קטן פטרוזיליה
  • 1/2 צרור קטן כוסברה
  • 1/4 צרור שמיר
  • אפשרות: 2 ענפי תימין
  • 1 שקית (800 גרם) אפונה מוקפאת (לא חייבים להפשיר)
  • 1 עלה דפנה
לתוספת האגוזים והזרעים:
  • כ־1/2 כוס (40 גרם) אגוזי לוז, קצוצים גס
  • כ־1/2 כוס (40 גרם) אגוזי מלך או פקאן או שקדים, קצוצים גס
  • כ־1/2 כוס (40 גרם) זרעי דלעת, חמנייה, שומשום או פשתן
  • 5-4 מחטי רוזמרין, קצוצות
  • 1/2 כפית מלח, רצוי מלח ים אטלנטי
  • 1 כף שמן זית
ההכנה:
  1. חוצים את עלי המנגולד ומפרידים את החלק הלבן מהירוק. קוצצים את החלק הלבן גס. חותכים את החלק הירוק לרצועות דקות ומניחים בצד (הן ייכנסו לסיר המרק בסיום הבישול).
  2. יוצקים את שמן הזית לסיר ומחממים. מוסיפים את החלק הלבן של המנגולד, את הכרשה, הבצל והסלרי ומטגנים על להבה בינונית כ־5 דקות, עד שקיפות. מוסיפים את השום, מתבלים במלח ובפלפל ומטגנים, תוך ערבוב מדי פעם, 3-2 דקות נוספות.
  3. מניחים בסיר את עשבי התיבול (מומלץ לצרור אותם ולקשור בחוט כותנה). מוסיפים את האפונה ואת עלה הדפנה. יוצקים מים רותחים עד כיסוי, מכסים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מעבירים ללהבה בינונית ומבשלים כ־30 דקות.
  4. מוציאים מהסיר את עלה הדפנה ואת עשבי התבלין (סוחטים מהם את הנוזלים לסיר המרק). טוחנים את המרק בבלנדר מוט (או במעבד מזון). אם המרק סמיך מדי - מוסיפים מים רותחים עד למרקם הרצוי ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את רצועות המנגולד הירוק, מכסים ומביאים לרתיחה חוזרת. מסירים מהכיריים.
  5. האגוזים והזרעים: שמים את כל המרכיבים במחבת גדולה ויבשה וקולים על להבה גבוהה, תוך כדי ערבוב, כ־2 דקות, עד שהאגוזים פריכים והזרעים מתפצפצים.
  6. ההגשה: יוצקים את המרק לקעריות הגשה. מפזרים מעל את קראנץ' האגוזים והזרעים. מגישים.
  • איך מכינים מראש? את המרק – עד 3 ימים מראש (אפשר עד חודש מראש, ולאחסן במקפיא). את הקראנץ' - עד שבועיים מראש, ושומרים בכלי אטום.


סלט ירוק־לבן
סלט צבעוני ומשמח, שמשלב פריכות של קולרבי ועלים עם עסיסיות ומתיקות של פומלית.
6 צפייה בגלריה
ארוחת פסח בריאה
ארוחת פסח בריאה
בריאות בצלחת. סלט ירוק-לבן
(צילום: יעל אילן)
המרכיבים (6-4 מנות):
  • 1 קולרבי
  • 2 מלפפונים
  • 3-2 כוסות עלים ירוקים (תרד, בייבי, רוקט, גרגיר, חסה, אנדיב)
  • 2 כוסות פומלית, קלופה ומפולטת
לרוטב:
  • 1 כף מיונז טבעוני (או רגיל, לגרסה לא טבעונית)
  • 4 כפות שמן זית
  • 4 כפות מיץ לימון
  • קליפה מגוררת מ־1 לימון
  • 1 כף ריבת משמש 100% פרי או סילאן
  • מלח, פלפל שחור
ההכנה:
  1. הרוטב: שמים בכלי את כל מרכיביו וטורפים היטב.
  2. קולפים את הקולרבי, פורסים אותו דק וחוצים את הפרוסות. בקולפן ירקות, פורסים את המלפפונים לרצועות דקיקות. מעבירים לקערה ומוסיפים את העלים והפומלית.
  3. יוצקים את הרוטב ומערבבים בעדינות. מגישים מיד.
  • איך מכינים מראש? את הרוטב - עד שבוע מראש, ומאחסנים במקרר. את הקולרבי והמלפפונים אפשר לחתוך בבוקר הארוחה ולשמור בתוך כלי מים.

אורז ירוק עם עשבי תיבול קצוצים

קשה לפספס עם אורז עשבי תיבול. הטריק שלנו: קליפת לימון מגוררת, שמוסיפה רעננות נהדרת.
6 צפייה בגלריה
ארוחת פסח בריאה
ארוחת פסח בריאה
קלאסיקה מרעננת. אורז עם עשבי תיבול
(צילום: יעל אילן)
המרכיבים (8 מנות):
  • 2 כוסות אורז בסמטי או פרסי
  • 2 כפות חומץ 5%
  • 3 כפיות מלח
  • 4 כוסות תערובת עשבי תיבול קצוצים (למשל: פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, עירית, טרגון)
  • קליפה מגוררת מ־1 לימון
להגשה:
  • כ־1/2 כוס (50 גרם) שקדים פרוסים, קלויים
  • אפשרות להגשה: 2 כפות משמשים מיובשים, קצוצים דק
ההכנה:
  1. שמים בסיר את האורז, החומץ ו־2 כפיות מהמלח ומערבבים. יוצקים שפע של מים רותחים (כמו לבישול פסטה), מביאים לרתיחה חוזרת, מכסים ומבשלים כ־10 דקות, עד שהאורז מתרכך חלקית. מסננים.
  2. מחזירים את האורז לסיר, מוסיפים 3 כוסות מעשבי התיבול ומערבבים. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה כ־10 דקות, עד שהאורז רך. מסירים מהכיריים.
  3. מוסיפים את יתרת עשבי התיבול, את כפית המלח הנותרת ואת קליפת הלימון ומערבבים. מעבירים לכלי הגשה, מפזרים את פרוסות השקדים ואם רוצים, את המשמשים. מגישים.
  • איך מכינים מראש? מכינים בבוקר הארוחה ומחממים לפני ההגשה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים, במקרר.

רוסט דלורית במילוי פטריות וערמונים עם ירקות מזוגגים

מנה מרכזית מפתיעה, צבעונית וטעימה, שמגישים אל השולחן ישר מהתנור. היא נראית סופר־מרשימה, ולא תאמינו כמה קל להכין אותה. שימו לב: להרכבת מנה זו תזדקקו לחוט קשירה מכותנה, שמתאים לבישול ולאפייה.
6 צפייה בגלריה
ארוחת פסח בריאה
ארוחת פסח בריאה
מרשימה למראה, פשוטה להכנה. רוסט דלורית
(צילום: יעל אילן)
המרכיבים (6-4 מנות):
  • 2 דלוריות מוארכות, קלופות, חצויות לאורכן ונקיות מגרעינים
  • 4 ענפי מרווה
לזיגוג:
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן זית
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) סילאן
  • 4 שיני שום, קלופות וחצויות
  • 1 כפית זרעי כוסברה כתושים
  • מלח, פלפל שחור
למלית הפטריות והערמונים:
  • אפשרות: 1/2 כוס פטריות מיובשות
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כרשה, החלק הבהיר בלבד, קצוצה
  • 1 בצל, קלוף וקצוץ
  • 2 סלסילות (500 גרם) פטריות מכל סוג שאוהבים (מומלץ לשלב), קצוצות
  • 4 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 1 כפית מחוקה תימין טרי או מיובש
  • מלח, פלפל שחור
  • קורט אגוז מוסקט מגורר
  • 1 שקית (100 גרם) ערמונים בוואקום, קצוצים
  • 1/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה
לתוספת הירקות:
  • 2–3 ק"ג ירקות שמתאימים לצלייה, לפי הטעם (אנחנו השתמשנו בקישואים, שומר וכרובית)
ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל־250 מעלות (אין צורך בטורבו). מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. המלית: אם רוצים, שמים את הפטריות המיובשות בקערית, יוצקים מים רותחים לכיסוי, מכסים ומשרים כ־15 דקות. מסננים וקוצצים.
  3. יוצקים את שמן הזית למחבת ומחממים. מוסיפים את הכרשה והבצל ומטגנים על להבה בינונית 5-4 דקות, עד שקיפות. מוסיפים את הפטריות והשום, מערבבים ומטגנים על להבה גבוהה כ־5 דקות, עד שהפטריות מתרככות. מוסיפים את הפטריות המיובשות (אם משתמשים), התימין ושאר התבלינים ומטגנים 4-3 דקות נוספות. מסירים מהכיריים, מוסיפים את הערמונים והפטרוזיליה ומערבבים.
  4. הזיגוג: שמים את כל מרכיביו בקערית ומערבבים. מברישים היטב את פנים הדלוריות.
  5. ממלאים מחצית דלורית בנדיבות מהמילוי, כך שגובהו ימלא גם את מחצית הדלורית הסוגרת. מצמידים את שני החצאים זה לזה, מצמידים ענף מרווה מכל צד, וקושרים היטב את הדלורית בחוט הקשירה.
  6. הרכבת המנה ותוספת הירקות: מניחים את הדלוריות בתבנית, ומפזרים סביבן את הירקות הנוספים. מברישים את הירקות ואת הדלוריות היטב בזיגוג מכל הצדדים. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום.
  7. אופים כ־40 דקות. מסירים את הרדיד וצולים כ־30 דקות נוספות, עד שהירקות מתרככים ומזהיבים (אין צורך להפוך במהלך הצלייה). מוציאים מהתנור. מסירים מהדלוריות את חוטי הקשירה ופורסים אותן לפרוסות עבות. מעבירים לכלי הגשה ומניחים מסביב את הירקות הצלויים. את נוזלי הצלייה מעבירים לכלי רוטב מתאים. מגישים חם.
  • איך מכינים מראש? את המלית ניתן להכין מראש ולשמור במקפיא עד חודשיים. אפשר להרכיב את המנה עד יום מראש (עד סוף סעיף 6), את הצלייה מומלץ לעשות בסמוך להגשה. שאריות אפשר לשמור עד 3 ימים במקרר.

קראמבל אגסים ופירות יער

בקינוח הקליל הזה אין חמאה וגם לא קמח – רק מתיקות פירותית רעננה וקראנץ' של אגוזים. ויש בונוס: אפשר להכין אותו גם בגרסה ללא אפייה.
6 צפייה בגלריה
ארוחת פסח בריאה
ארוחת פסח בריאה
בלי חמאה וללא תוספת סוכר. קראמבל אגסים
(צילום: יעל אילן)
המרכיבים (6-4 מנות אישיות או תבנית בגודל 25X20 ס"מ):
  • 5 אגסים, מגולענים וחתוכים לרבעים
  • 1 כוס (120 גרם) פירות יער מוקפאים (לא חובה להפשיר)
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 5 כפות ריבת דובדבנים (או אחרת) 100% פרי
  • 2 כפות שקדים טחונים
לקראמבל:
  • 1 כוס (120 גרם) אגוזים קצוצים גס
  • 2 כפות שמן זרעי ענבים או קנולה
  • 2 כפות שקדים טחונים
  • 1 כפית קינמון טחון
  • קורט מלח
  • אפשרות להגשה: פיסטוקים קצוצים
ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל־180 מעלות (מומלץ בתוכנית טורבו). משמנים את הכלים או התבנית.
  2. שמים בקערה את פלחי האגסים, פירות היער, תמצית הווניל, הריבה והשקדים הטחונים ומערבבים. מעבירים לתבנית.
  3. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים 35-25 דקות, עד שהפירות מתרככים. מסירים את הרדיד ואופים 5 דקות נוספות, לאידוי הנוזלים.
  4. בינתיים, מכינים את הקראמבל: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים.
  5. מוציאים את התבנית, מפזרים את הקראמבל על הפירות ואופים עוד כ־5 דקות, עד שהפירורים זהובים ופריכים. מוציאים. אם רוצים, מפזרים פיסטוקים. מגישים חם או חמים.
  • איך מכינים מראש? אופים עד 3 ימים מראש ומאחסנים במקרר. אפשר לאכול קר או לכסות ברדיד אלומיניום ולחמם בתנור.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button