צימס גזר וירקות שורש
מנה של ירקות מבושלים עם טעם מתקתק, גרסה קצת אחרת לצימס המסורתי. אם חלק מהשורשים בחנות הירקות לא בשיאם, אפשר להחליף אותם בכמות נוספת של גזר או בתפוחי אדמה.
המרכיבים (6-4 מנות)
- 2 בצלים
- 5-4 גזרים
- 1 שורש סלרי
- 1 שורש פטרוזיליה
- 3-2 קולרבי
- 2 כפות שמן
- 1/2 כפית רוזמרין קצוץ
- 1/4 כפית קינמון טחון
- 1/2 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
- 3 כפות דבש, סילאן או סוכר חום
- כ־1/2 כוס משמשים מיובשים, שלמים
להגשה: סילאן, פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. קולפים את כל הירקות וחותכים אותם לפלחים או לפרוסות בעובי כ־1 ס"מ.
2. מחממים בסיר את השמן. מוסיפים את הבצלים ומטגנים על להבה בינונית, עד הזהבה (כ־5 דקות). מוסיפים את שאר הירקות ומטגנים כ־3 דקות נוספות, לצריבה קלה. מוסיפים את הרוזמרין והתבלינים ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים את הדבש (או תחליפיו).
3. יוצקים מים כך שיכסו עד 3/4 מגובה הירקות. מכסים את הסיר ומבשלים כשעה, עד שהירקות רכים והרוטב מסמיך מעט. טועמים ומתקנים תיבול.
4. מוסיפים לסיר את המשמשים המיובשים, מכסים ומבשלים 10 דקות נוספות. מסירים מהכיריים (אפשר להכין עד יומיים מראש, לאחסן במקרר ולחמם לפני ההגשה).
5. מזליפים סילאן, בוזקים פטרוזיליה ומגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
סלט "כל מיני" עם אגוזים מתובלים
סלט מתקתק־חריף עם ירקות ופירות ממשפחות שונות ובמרקמים שונים, ובתוספת כיף מהפיצוחים הקלויים.
המרכיבים (8-6 מנות)
- 3 כוסות עלי בייבי
- 1 תפוח (מכל זן), מגולען, חצוי ופרוס
- 2 גבעולי סלרי אמריקאי, כולל העלים, קצוצים
- 1 כוס כרוב סגול פרוס דק
- 1/3 כוס בצל ירוק קצוץ
- 1/3 כוס גרעיני רימון
- 1/2 כוס אגוזים מתובלים, קצוצים (ראו משמאל)
לרוטב
- 1/4 כוס שמן זית
- 1/4 כוס מיץ לימון או ליים (אפשר להמיר חלק בחומץ תפוחים)
- 1 כפית מחוקה חרדל (חלק או גרגירים)
- 1 כפית דבש או ריבת משמש
- 2 שיני שום, קלופות וכתושות
- מלח, פלפל שחור
ההכנה
1. הרוטב: שמים בקערה את כל מרכיביו ומערבבים היטב (אפשר להכין עד שבועיים מראש).
2. הסלט: שמים את כל מרכיביו בקערה, יוצקים את הרוטב, מערבבים ומגישים.
בונוס: אגוזים מתובלים
מחממים את התנור ל־180 מעלות (אין צורך בטורבו). מערבבים 1/2 כוס אגוזים (מכל סוג) עם 2 כפות סילאן, 1/2 כפית פפריקה מעושנת, 1/4 כפית מלח ו־1/4 כפית פפריקה חריפה. מפזרים בתבנית וקולים כ־10 דקות. מצננים ומאחסנים בצנצנת (עד שבוע). קוצצים לפני השימוש.
עוף וסלק במיץ רימונים על אורז
מנה נהדרת שמעניקה מטעמיה הטובים גם לתוספת. להסכמה רחבה באמת אפשר להכין את המנה גם בגרסה טבעונית, עם חומוס, ראו בהמשך.
המרכיבים (6 מנות)
לעוף
- 6 ירכי עוף
- מלח, פלפל שחור
- 1 כפית רוזמרין קצוץ
- 1/2 כפית תימין
- 2 כוסות מיץ רימונים
לתבשיל
- 2 כפות שמן
- 1 בצל גדול, קלוף, חצוי ופרוס
- 1 כוס מים
- 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
- 4-3 סלקים, קלופים וחתוכים לפלחים
לאורז
- 2 כוסות אורז בסמטי, שטוף
- 2 כוסות מים רותחים
להגשה: גרעיני רימון, פטרוזיליה קצוצה
ההכנה
1. שמים בקערה את נתחי העוף ומפזרים עליהם מלח ופלפל. מוסיפים את הרוזמרין והתימין ויוצקים את מיץ הרימונים. מכסים ומאחסנים במקרר 8-6 שעות (עד 24 שעות), שבמהלכן הופכים את העוף פעם אחת לפחות.
2. התבשיל: מחממים בסיר שטוח (שמתאים גם לצלייה בתנור) את השמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים עד הזהבה (7-5 דקות).
3. מניחים בסיר את נתחי העוף כך שצד העור פונה מעלה. מוסיפים גם את נוזלי השרייה. מוסיפים את המים, זרעי הכוסברה והסלקים. מפזרים מלח ופלפל. מכסים ומבשלים על להבה בינונית כשעה ורבע, עד שהעוף והסלקים רכים.
4. מסירים את הסיר מהכיריים. מוציאים ממנו 1 כוס מנוזלי הבישול ו־1 כוס של חתיכות סלק (עד שלב זה אפשר להכין עד 3 ימים מראש. לפני ההגשה מחממים וצולים בתנור, ראו להלן).
5. את כוס הנוזלים מעבירים לסיר שישמש לבישול האורז. מוסיפים לו גם את האורז, המים הרותחים, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה חוזרת. מכסים, מנמיכים את הלהבה, ומבשלים עוד כ־20 דקות, עד שהאורז רך והנוזלים נספגו.
6. בינתיים מגררים את חתיכות הסלק.
7. כשהאורז מוכן, מוסיפים לסיר את הסלק המגורר ומערבבים. מכסים שוב ומניחים בצד עד להגשה.
8. במקביל מחממים את התנור ל־250 מעלות במצב גריל.
9. מעבירים את סיר העוף, ללא מכסה, לתנור וצולים 12-10 דקות, עד הזהבה. מוציאים.
10. מפזרים על העוף גרעיני רימון ופטרוזיליה קצוצה, מגישים לצד או על האורז.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
הגרסה הטבעונית:
משרים 3/4 כוס גרגירי חומוס, מסננים ומבשלים אותם בשפע מים רק כ־40 דקות, לריכוך חלקי. מסננים שוב. משלבים אותם בסיר התבשיל לאחר טיגון הבצל (ראו סעיף 3) ומוסיפים יחד איתם את הרוזמרין והתימין שיועדו למשרה. מערבבים היטב ומוסיפים את 2 כוסות המיץ שיועדו למשרה. ממשיכים בהתאם להנחיות (מוסיפים את המים, הסלק וכו').
חריימה עם עקצוץ אסייתי
מנת דג ברוטב פלפלים ועגבניות, אבל גם בתוספת ג'ינג'ר ונוזל קוקוס שמעשירים את הטעם.
המרכיבים (6 מנות)
- 2 כפות שמן זית
- 2 בצלים, קלופים וקצוצים
- 5 פלפלים אדומים, חתוכים גס
- 8 שיני שום, קלופות וקצוצות
- 1-1/2 פלפל חריף ירוק או אדום, קצוץ
- 5-4 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף וקצוץ
- 1 כפית כמון
- 1 כפית מחוקה קימל
- 1 כפית גדושה פפריקה מתוקה
- מלח, פלפל שחור
- 1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות
- 2 כוסות מים
- 1/2 כוס נוזל ("חלב") או קרם קוקוס
- 6 פילטים של דג לבן (לברק, בורי, מוסר, דניס)
- 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ לימון
אפשרות להגשה:
- חופן עלי בזיליקום
ההכנה
1. מחממים את שמן הזית בסיר רחב. מוסיפים את הבצלים ומטגנים עד הזהבה.
2. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים 4-3 דקות, לריכוך והזהבה. מוסיפים את השום, הפלפל החריף, הג'ינג'ר והתבלינים ומטגנים 2-1 דקות, תוך ערבוב. מוסיפים את רסק העגבניות ואת המים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מעבירים אותו ללהבה בינונית־נמוכה ומבשלים 30-20 דקות.
3. מוסיפים את נוזל (או קרם) הקוקוס ומבשלים עוד כ־5 דקות. מסירים מהכיריים.
4. טוחנים את הרוטב (במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט) למרקם לפי הטעם, חלק או גס יותר (עד שלב זה אפשר להכין עד חודשיים מראש ולאחסן במקפיא. לפני ההגשה מפשירים, מביאים לרתיחה וממשיכים בהתאם להנחיות).
5. מחזירים את הסיר עם הרוטב לכיריים, מביאים לרתיחה חוזרת ומנמיכים את הלהבה כך שהבעבוע יהיה עדין. מוסיפים את נתחי הדג, מניחים אותם בסיר כשצד העור פונה מטה ומוודאים שהם מכוסים ברוטב. מבשלים כ־12 דקות, עד שבשר הדג לבן. מוסיפים את מיץ הלימון ומערבבים בעדינות. טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהכיריים. אם רוצים, בוזקים בזיליקום. מגישים.
- איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.
פאי מנגו שוקולד קפוא
עוגה או גלידה? חלבי או פרווה? ואולי טבעוני ו/או ללא גלוטן? הקינוח הזה עונה על כל המשאלות והדרישות, והוא גם מדגים בקלות כמה טעים השילוב בין שוקולד למנגו.
המרכיבים (תבנית 30X20 ס"מ)
לתחתית
- 350 גרם עוגיות, מומלץ עוגיות שיבולת שועל (אפשר לל"ג/טבעוני)
- 8 כפות חמאת/שמן קוקוס (או 90 גרם חמאה מומסת)
למלית
- כ־1/4 3 כוסות (כ־500 גרם) קוביות מנגו קפוא או טרי
- 1 כוס (240 מ"ל) קרם קוקוס 17% שומן לפחות (או 1 מכל שמנת מתוקה)
- 3 כפות סוכר
- 1 שקיק סוכר וניל או 1 כפית תמצית וניל
לציפוי
- 200 גרם שוקולד מריר
- 1/4 כוס נוזל או קרם קוקוס (או שמנת מתוקה, 15% שומן ומעלה)
ההכנה
1. מרפדים את התבנית בנייר אפייה או בניילון נצמד.
2. התחתית: שמים את העוגיות והחמאה בקערת מעבד המזון וטוחנים למרקם אחיד. מעבירים לתבנית, מיישרים ומהדקים לתחתית. מאחסנים במקפיא 30 דקות.
3. המלית: שמים בקערת מעבד המזון 1/4 2 כוסות (350 גרם) מהמנגו ואת יתרת מרכיבי המלית וטוחנים לקרם אחיד.
4. מפזרים על תחתית העוגיות את חתיכות המנגו הנותרות. יוצקים עליהן את הקרם. מאחסנים במקפיא 5 שעות לפחות (עד 3 ימים, מכוסה).
5. הציפוי: שמים בכלי מתאים את השוקולד ואת נוזל הקוקוס וממיסים במיקרוגל בהדרגה, עד שמתקבל קרם חלק.
6. מוציאים את התבנית מהמקפיא, יוצקים את הציפוי ומיישרים אותו מיד על פני העוגה (הוא יתקשה במהירות, כי העוגה קפואה). מכסים ומאחסנים במקפיא עד למועד ההגשה.
7. מוציאים מהמקפיא כ־10 דקות לפני ההגשה. חותכים לקוביות ומגישים.
- איך שומרים? עד חודשיים, במקפיא.